جهانی که در آن زندگی می کنیم در برابر جهان دیگر بسیار محدود و حقیر است و رستاخیز از نظر گستردگی و وسعت قابل مقایسه با محیط زندگی ما نیست، در حقیقت آنچه در روایات اسلامی راجع به مساکن اهل بهشت و وسعت آنها آمده است، گواه صدقی براین مدعا است، بدون شک آنهمه نعمت و مواهب عظیم و بی انتها در عالمی بس عظیم خواهد بود. به قرآن باز می گردیم و توصیف این گستردگی را از زبان قرآن می شنویم: 1 (سابقُوا الی مَغْفرَة منْ رَبَّکُمْ وَجَنَّة عَرْضُها کَعَرْضِ السَّماء والْاَرض اُعدَّتْ للَّذینَ آمَنُوا بالله وَرُسُله) حدید/21 2 (وَسارعُوا الی مَغْفرَة منْ رَبَّکُمْ وَجَنَّه عَرْضُها السَّمواتُ وَالَأرْضُ اُعدَّتْ للْمُتَّقینَ) آل عمران/133 3 (وَ اذا رَأَیْتَ ثُمَّ رَأَیْتَ نَعیماً وَمُلْکَاً کَبیراً) دهر/20 ترجمه 1 [بر یکدیگر سبقت گیرید برای رسیدن به مغفرت پروردگارتان و بهشتی که پهنه آن مانند پهنه آسمان و زمین است و آماده شده برای کسانی که به خدا و رسولانش ایمان آورده اند.] 2 [بر یکدیگر سبقت بجوئید برای رسیدن به آمرزش پروردگار خود و بهشتی که وسعت آن آسمان و زمین است و برای پرهیزکاران آماده شده است.] 3 و هنگامی که آنجا را ببینی نعمتها و ملک عظیمی را می بینی. نخستین آیه وسعت بهشت را همانند وسعت آسمان و زمین شمرده، می فرماید [سبقت جوئید به سوی آمرزش پروردگارتان و بهشتی که پهنة آن همچون پهنه آسمان و زمین است، و آماده شده برای کسانی که ایمان به خدا و رسولانش داشته باشند] (سابقُوا الی مَغْفرَه منْ رَبَّکُمْ وَ جَنَّة عّرْضُها کَعَرْض السَّماء وَالْاَرْض اُعدَّتْ للَّذینَ آمَنُوا بالله وَرُسُله) روشن است که منظور از (عرض) در اینجا عرض در مقابل طول نیست، بلکه منظور همان مفهوم لغوی یعنی وسعت و پهنه است و اینکه جمعی از مفسران در اینجا به خاطر پیداکردن طول بهشت به زحمت افتاده اند به خاطر اشتباهی است که در مفهوم (عرض) مرتکب شده اند. در دومین آیه همین مسآله با تعبیرات دیگری دنبال شده است، در آنجا سخن از (سبقت جستن) بود، و در اینجا (سرعت گرفتن) در آنجا می فرمود وسعت بهشت مانند وسعت آسمان و زمین است و در اینجا واژه معادل (مانند) حذف شده و (آسمان) تبدیل به (آسمانها) گردیده است، در آنجا می فرماید [آماده برای کسانی است که ایمان به خدا و رسولانش آوردهاند] و در اینجا می فرماید [آماده برای پرهیز کاران است] (وَسارعُوا الی مَغْفرَه منْ رَبَّکُمْ وَ جَنَّه عَرْضُها السَّماواتُ وَالارَضُ اُعدَّتْ للْمُتَّقینَ) در سوّمین و آخرین آیه، تعبیر سربسته و پرمعنائی در مورد عظمت بهشت آمده است، روی سخن را به پیامبر (ص) کرده می فرماید (هنگامی که آنجا را می نگری نعمتها و ملک عظیمی را می نگری (وَاذا رَأَیْتَ ثُمَّ رَأَیْتَ نَعیماً وَمُلْکاً کَبیراً). در تفسیر ملک کبیر، مطالب بسیاری گفته شده است، این تفسیرها عمدتاً در دو محور قرار گرفته جمعی (ملک کبیر) را اشاره به وسعت و عظمت بهشت و خانه ها و قصرها و باغهای بهشتیان می دانند، ازجمله اینکه در تفسیری آمده پائینترین افراد بهشتی قلمرو ملکش به اندازه ای است که وقتی نگاه میکند فاصله هزار سال راه را می بیند و در بعضی از روایات دو هزار سال آمده است!. و گروهی آن را اشاره به عظمت معنوی بهشت و مقامات عالی بهشتیان میدانند، از جمله اینکه فرشتگان بدون اجازه بر آنها وارد نمیشوند و همیشه به آنها سلام و تحیّت میگویند. eporsesh.com
جهانی که در آن زندگی می کنیم در برابر جهان دیگر بسیار محدود و حقیر است و رستاخیز از نظر گستردگی و وسعت قابل مقایسه با محیط زندگی ما نیست، در حقیقت آنچه در روایات اسلامی راجع به مساکن اهل بهشت و وسعت آنها آمده است، گواه صدقی براین مدعا است، بدون شک آنهمه نعمت و مواهب عظیم و بی انتها در عالمی بس عظیم خواهد بود.
به قرآن باز می گردیم و توصیف این گستردگی را از زبان قرآن می شنویم:
1 (سابقُوا الی مَغْفرَة منْ رَبَّکُمْ وَجَنَّة عَرْضُها کَعَرْضِ السَّماء والْاَرض اُعدَّتْ للَّذینَ آمَنُوا بالله وَرُسُله) حدید/21
2 (وَسارعُوا الی مَغْفرَة منْ رَبَّکُمْ وَجَنَّه عَرْضُها السَّمواتُ وَالَأرْضُ اُعدَّتْ للْمُتَّقینَ) آل عمران/133
3 (وَ اذا رَأَیْتَ ثُمَّ رَأَیْتَ نَعیماً وَمُلْکَاً کَبیراً) دهر/20
ترجمه
1 [بر یکدیگر سبقت گیرید برای رسیدن به مغفرت پروردگارتان و بهشتی که پهنه آن مانند پهنه آسمان و زمین است و آماده شده برای کسانی که به خدا و رسولانش ایمان آورده اند.]
2 [بر یکدیگر سبقت بجوئید برای رسیدن به آمرزش پروردگار خود و بهشتی که وسعت آن آسمان و زمین است و برای پرهیزکاران آماده شده است.]
3 و هنگامی که آنجا را ببینی نعمتها و ملک عظیمی را می بینی.
نخستین آیه وسعت بهشت را همانند وسعت آسمان و زمین شمرده، می فرماید [سبقت جوئید به سوی آمرزش پروردگارتان و بهشتی که پهنة آن همچون پهنه آسمان و زمین است، و آماده شده برای کسانی که ایمان به خدا و رسولانش داشته باشند]
(سابقُوا الی مَغْفرَه منْ رَبَّکُمْ وَ جَنَّة عّرْضُها کَعَرْض السَّماء وَالْاَرْض اُعدَّتْ للَّذینَ آمَنُوا بالله وَرُسُله) روشن است که منظور از (عرض) در اینجا عرض در مقابل طول نیست، بلکه منظور همان مفهوم لغوی یعنی وسعت و پهنه است و اینکه جمعی از مفسران در اینجا به خاطر پیداکردن طول بهشت به زحمت افتاده اند به خاطر اشتباهی است که در مفهوم (عرض) مرتکب شده اند.
در دومین آیه همین مسآله با تعبیرات دیگری دنبال شده است، در آنجا سخن از (سبقت جستن) بود، و در اینجا (سرعت گرفتن) در آنجا می فرمود وسعت بهشت مانند وسعت آسمان و زمین است و در اینجا واژه معادل (مانند) حذف شده و (آسمان) تبدیل به (آسمانها) گردیده است، در آنجا می فرماید [آماده برای کسانی است که ایمان به خدا و رسولانش آوردهاند] و در اینجا می فرماید [آماده برای پرهیز کاران است] (وَسارعُوا الی مَغْفرَه منْ رَبَّکُمْ وَ جَنَّه عَرْضُها السَّماواتُ وَالارَضُ اُعدَّتْ للْمُتَّقینَ)
در سوّمین و آخرین آیه، تعبیر سربسته و پرمعنائی در مورد عظمت بهشت آمده است، روی سخن را به پیامبر (ص) کرده می فرماید (هنگامی که آنجا را می نگری نعمتها و ملک عظیمی را می نگری (وَاذا رَأَیْتَ ثُمَّ رَأَیْتَ نَعیماً وَمُلْکاً کَبیراً).
در تفسیر ملک کبیر، مطالب بسیاری گفته شده است، این تفسیرها عمدتاً در دو محور قرار گرفته جمعی (ملک کبیر) را اشاره به وسعت و عظمت بهشت و خانه ها و قصرها و باغهای بهشتیان می دانند، ازجمله اینکه در تفسیری آمده پائینترین افراد بهشتی قلمرو ملکش به اندازه ای است که وقتی نگاه میکند فاصله هزار سال راه را می بیند و در بعضی از روایات دو هزار سال آمده است!. و گروهی آن را اشاره به عظمت معنوی بهشت و مقامات عالی بهشتیان میدانند، از جمله اینکه فرشتگان بدون اجازه بر آنها وارد نمیشوند و همیشه به آنها سلام و تحیّت میگویند.
eporsesh.com
- [سایر] وسعت بهشت چقدر است؟
- [سایر] بهشت چند در دارد و وسعت هر در چقدر است؟
- [سایر] بهشت آدم کدام بهشت بود ؟
- [سایر] آیا بهشت دارای درجات گوناگون است؟ فرق جنت الماوی و جنت النعیم چیست؟
- [سایر] طبقات و درجات بهشت چگونه است؟ و آیا غیر از دو بهشت خائفان بهشت دیگری هم وجود دارد؟
- [سایر] بهشت کجاست ؟ آیا بهشت و دوزخ در همین دنیاست ؟
- [سایر] بهشت برزخی چه تفاوتی با بهشت قیامت دارد؟
- [سایر] در قیامت کسی که وارد بهشت شد، تا آخر در بهشت مسکن می گزیند. اگر کسی وارد جهنم شد، آیا احتمال دارد بعد از مدتی وارد بهشت شود؟
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر بیان وسعت جهان آفرینش چگونه است؟
- [سایر] چگونه شیطان توانست بعد از اخراج از بهشت دوباره وارد بهشت شود؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر پیش از هر نماز خون مستحاضه کثیره قطع شود و دوباره بیاید در صورتی که زمان قطع شده وسعت برای غسل و نماز داشته باشد در ان فاصله باید غسل کند و نماز بخواند و اگر زمان قطع شده وسعت برای نماز با طهارت ندارد همان یک غسل کفایت می کند و اگر برای غسل و بعض نماز وسعت داشته باشد احتیاط واجب ان است که در ان فاصله غسل کند و نماز بخواند
- [آیت الله مظاهری] کسی که نماز را به خوبی نمیداند ولی میتواند یاد بگیرد چنانچه وقت نماز وسعت دارد باید یاد بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که وظیفهاش تیمّم است، اگر بداند تا آخر وقت عذر او باقی میماند، در وسعت وقت میتواند با تیمّم نماز بخواند، و اگر امید دارد که عذر او بر طرف شود یا بداند که تا آخر وقت عذر او بر طرف میشود نمیتواند در وسعت وقت با تیمّم نماز بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در تنگی وقت باید تسبیحات اربعه را یک مرتبه بگوید و در وسعت وقت یک مرتبه کافی است، لکن سزاوار است ترک نشود سه مرتبه مگر در ضرورت.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی که وظیفه او تیمّم است بداند یا گمان داشته باشد که تا آخر وقت عذر او باقی میماند، در وسعت وقت میتواند با تیمّم نماز بخواند؛ بنابر این با احتمال برطرف شدن عذر نیز تیمم در وسعت وقت جایز است، ولی اگر بداند یا گمان داشته باشد که تا آخر وقت عذر او برطرف میشود، باید صبر کند و با وضو یا غسل نماز بخواند یا در تنگی وقت با تیمّم نماز را بجا آورد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که قضای روزه ماه رمضان خودش بر عهدهاش میباشد؛ وقت آن وسعت داشته باشد یا تنگ باشد، اگر در اثناء روز حتی بعد از ظهر نیت کند روزهاش صحیح است، هر چند احتیاط مستحب آن است که اگر وقت وسعت داشته باشد تا قبل از ظهر نیت کند و اگر وقت تنگ باشد قبل از طلوع فجر نیت کند و در غیر این صورت به آن روزه اکتفا نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن نزدیک اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود و برای هیچ کدام از غسل یا تیمم وقت نداشته باشد، روزهاش صحیح است؛ خواه در روزه ماه مبارک رمضان باشد یا روزه واجب دیگری - وقت آن وسعت داشته باشد یا تنگ باشد - یا روزه مستحبی باشد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که در روزه واجب که وقت آن وسعت دارد، به آن اکتفا نکند، مخصوصاً در روزه قضای ماه رمضان.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پیش از آن که به اندازه رکوع خم شود، یادش بیاید که اذان یا اقامه را فراموش کرده، چنانچه وقت نماز وسعت دارد، مستحبّ است برای گفتن آنها نماز را بشکند.
- [آیت الله مظاهری] برگرداندن نیّت از نماز قضا به نماز ادا و از نماز مستحب به نماز واجب جایز نیست. مسئله 616 - اگر وقت نماز ادا وسعت داشته باشد، انسان میتواند در بین نماز نیّت را به نماز قضا برگرداند.
- [آیت الله مظاهری] اگر در بین نماز بفهمد که مسجد نجس است، چنانچه وقت تنگ باشد باید نماز را تمام کند و اگر وقت وسعت دارد میتواند نماز را بشکند و مسجد را تطهیر نماید.