ازآروزهای بشر این است که از گنجایش و عرض و طول جهان، آگاه و از تعداد مخلوقات و وسعت جهان هستی اطلاعی به دست آورد ولی هیچگاه بشر به این آروز دست نخواهد یافت زیرا درک وسعت جهان هستی و قوانین و رموز عالم آفرینش، از گنجایش عقل بشری بیرون است. او همین قدر میداند میلیاردها جاندار دریایی و زمینی و میلیونها گلها و گلبرگهاو نباتات، نمونه بسیار بسیار کوچکی از اقیانوس عالم و جهان خلقت میباشد. بهترین و روشنترین جمله برای معرفی این اقیانوس عظیم ناپیدا کرانه، همان جملهای است که آیه مورد بحث آن را آورده میفرماید: (اگر تمام درختان روی زمین قلم شوند و دریاهای روی زمین به کمک هفت دریای دیگر برای نوشتن کلمات خدا مرکب گردند هرگز کلمات (مخلوقات) او تمام نمیشود). لقمان/27 یعنی این قلمها میشکند و آن مرکبها تا آخرین قطره تمام میکی از آروزهای بشر این است که از گنجایشیشود و شرح اسرار و رموز جهان آفرینش و شماره آنهان پایان نمیپذیرد. جمله (ما نفدت کلمات الله) بهترین جملهای است که میتواند این حقیقت را ترسیم کند و هیچ رقم ریاضی ولو هر اندازه بزرگتر باشد نمیتواند جای این جمله بنشیند. اگر میفرمود: شماره موجودات و اسرار جهان آفرینش به اندازه عددی است که یک هزار صفر همراه آن باشد باز این جمله میرساند که شماره آن متناهی است، در صورتی که جمله (ما نفدت کلمات الله)کلمات خدا تمام نمیشود به صورت واضحتری نامتناهی بودن آن را میرساند. این حقیقت را بار دیگر قرآن تکرار نموده و در سوره کهف چنین میفرماید: (قُل لَو کانَ البَحرُ مِدادا لِکَلماتِ رَبی لَنَفِدَ البَحرُ قَبلَ أن تَنفَدَ کَلماتُ رَبی وَ لَو جِئنا بِمِثلِهِ مَدَداً) کهف/109 [اگر دریا مرکب گردد (و کلمات خدا را به آن بنویسند) آب دریا پیش از آنکه کلمات خداوند تمام گردد پایان میپذیرد]. اگر طول زمانی را که جهان از بدو پیدایش تا کنون داشتهظر بگیریم عظمت این بیان روشنتر میشود. eporsesh.com
ازآروزهای بشر این است که از گنجایش و عرض و طول جهان، آگاه و از تعداد مخلوقات و وسعت جهان هستی اطلاعی به دست آورد ولی هیچگاه بشر به این آروز دست نخواهد یافت زیرا درک وسعت جهان هستی و قوانین و رموز عالم آفرینش، از گنجایش عقل بشری بیرون است. او همین قدر میداند میلیاردها جاندار دریایی و زمینی و میلیونها گلها و گلبرگهاو نباتات، نمونه بسیار بسیار کوچکی از اقیانوس عالم و جهان خلقت میباشد. بهترین و روشنترین جمله برای معرفی این اقیانوس عظیم ناپیدا کرانه، همان جملهای است که آیه مورد بحث آن را آورده میفرماید: (اگر تمام درختان روی زمین قلم شوند و دریاهای روی زمین به کمک هفت دریای دیگر برای نوشتن کلمات خدا مرکب گردند هرگز کلمات (مخلوقات) او تمام نمیشود). لقمان/27 یعنی این قلمها میشکند و آن مرکبها تا آخرین قطره تمام میکی از آروزهای بشر این است که از گنجایشیشود و شرح اسرار و رموز جهان آفرینش و شماره آنهان پایان نمیپذیرد.
جمله (ما نفدت کلمات الله) بهترین جملهای است که میتواند این حقیقت را ترسیم کند و هیچ رقم ریاضی ولو هر اندازه بزرگتر باشد نمیتواند جای این جمله بنشیند. اگر میفرمود: شماره موجودات و اسرار جهان آفرینش به اندازه عددی است که یک هزار صفر همراه آن باشد باز این جمله میرساند که شماره آن متناهی است، در صورتی که جمله (ما نفدت کلمات الله)کلمات خدا تمام نمیشود به صورت واضحتری نامتناهی بودن آن را میرساند.
این حقیقت را بار دیگر قرآن تکرار نموده و در سوره کهف چنین میفرماید:
(قُل لَو کانَ البَحرُ مِدادا لِکَلماتِ رَبی لَنَفِدَ البَحرُ قَبلَ أن تَنفَدَ کَلماتُ رَبی وَ لَو جِئنا بِمِثلِهِ مَدَداً) کهف/109
[اگر دریا مرکب گردد (و کلمات خدا را به آن بنویسند) آب دریا پیش از آنکه کلمات خداوند تمام گردد پایان میپذیرد].
اگر طول زمانی را که جهان از بدو پیدایش تا کنون داشتهظر بگیریم عظمت این بیان روشنتر میشود.
eporsesh.com
- [سایر] اعجاز قرآن در مسأله آفرینش انسان از نطفه و سپس تطورات جنین چگونه است؟
- [سایر] نظر قرآن در مورد اینکه آفرینش آسمانها و زمین بزرگتر از آفرینش انسانها است چیست؟
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر معارف چگونه است؟
- [سایر] آفرینش با قانون طبیعت صورت میگیرد یا معجزه؟
- [سایر] هدف آفرینش جهان و انسان چیست؟
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر بیان معارف عقلی چگونه است؟
- [سایر] اعجاز قران از نظر ابطال تثلیث چگونه است؟
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر بیان صفات خداوند چگونه است؟
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر بیان معاد چگونه است؟
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر اثبات یکتاپرستی چگونه است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر پیش از هر نماز خون مستحاضه کثیره قطع شود و دوباره بیاید در صورتی که زمان قطع شده وسعت برای غسل و نماز داشته باشد در ان فاصله باید غسل کند و نماز بخواند و اگر زمان قطع شده وسعت برای نماز با طهارت ندارد همان یک غسل کفایت می کند و اگر برای غسل و بعض نماز وسعت داشته باشد احتیاط واجب ان است که در ان فاصله غسل کند و نماز بخواند
- [آیت الله مظاهری] کسی که نماز را به خوبی نمیداند ولی میتواند یاد بگیرد چنانچه وقت نماز وسعت دارد باید یاد بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] موقعی که رعد و برق و مانند اینها اتفاق میافتد، و بخواهد احتیاط کند اگر وقتشان وسعت داشته باشد لازم نیست نماز آیات را فوراً بخواند، و در غیر این صورت مانند زلزله باید فوراً آن را بخواند به نحوی که در نظر مردم تأخیر محسوب نشود، و اگر تأخیر کرد احتیاط مستحب آن است که بعداً بدون نیت ادا و قضا بخواند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که وظیفهاش تیمّم است، اگر بداند تا آخر وقت عذر او باقی میماند، در وسعت وقت میتواند با تیمّم نماز بخواند، و اگر امید دارد که عذر او بر طرف شود یا بداند که تا آخر وقت عذر او بر طرف میشود نمیتواند در وسعت وقت با تیمّم نماز بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در تنگی وقت باید تسبیحات اربعه را یک مرتبه بگوید و در وسعت وقت یک مرتبه کافی است، لکن سزاوار است ترک نشود سه مرتبه مگر در ضرورت.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی که وظیفه او تیمّم است بداند یا گمان داشته باشد که تا آخر وقت عذر او باقی میماند، در وسعت وقت میتواند با تیمّم نماز بخواند؛ بنابر این با احتمال برطرف شدن عذر نیز تیمم در وسعت وقت جایز است، ولی اگر بداند یا گمان داشته باشد که تا آخر وقت عذر او برطرف میشود، باید صبر کند و با وضو یا غسل نماز بخواند یا در تنگی وقت با تیمّم نماز را بجا آورد.
- [آیت الله بهجت] کسی که حمد و سوره و چیزهای دیگر نماز را بهخوبی نمیداند، و میتواند یاد بگیرد، چنانچه وقت نماز وسعت دارد، باید یاد بگیرد؛ و اگر وقت تنگ است، دو صورت دارد: 1 اگر در یاد گرفتن کوتاهی کرده، در صورتی که عُسر و حرج نباشد، بنابر اظهر باید نمازش را به جماعت بخواند، یا کسی بخواند و او هم همراه او بخواند یا اگر ممکن است از روی نوشتهای بخواند. 2 اگر کوتاهی نکرده، بنابر احتیاط مستحب این کارها را انجام دهد. اگر کسی از قرآن هیچ نمیداند، به مقداری که واجب است در نماز از قرآن بخواند تسبیح و تهلیل و تکبیر میگوید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که قضای روزه ماه رمضان خودش بر عهدهاش میباشد؛ وقت آن وسعت داشته باشد یا تنگ باشد، اگر در اثناء روز حتی بعد از ظهر نیت کند روزهاش صحیح است، هر چند احتیاط مستحب آن است که اگر وقت وسعت داشته باشد تا قبل از ظهر نیت کند و اگر وقت تنگ باشد قبل از طلوع فجر نیت کند و در غیر این صورت به آن روزه اکتفا نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن نزدیک اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود و برای هیچ کدام از غسل یا تیمم وقت نداشته باشد، روزهاش صحیح است؛ خواه در روزه ماه مبارک رمضان باشد یا روزه واجب دیگری - وقت آن وسعت داشته باشد یا تنگ باشد - یا روزه مستحبی باشد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که در روزه واجب که وقت آن وسعت دارد، به آن اکتفا نکند، مخصوصاً در روزه قضای ماه رمضان.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پیش از آن که به اندازه رکوع خم شود، یادش بیاید که اذان یا اقامه را فراموش کرده، چنانچه وقت نماز وسعت دارد، مستحبّ است برای گفتن آنها نماز را بشکند.