فواید بعثت پیامبران چیست؟
پیامبران الهی، افزون بر نشان دادن راه صحیح برای تکامل حقیقی انسان، تأثیرهای مهم دیگری نیز در زندگی انسان ها داشته اند که به برخی از آن ها اشاره می شود: 1. مطالب بسیاری وجود دارد که عقل انسان، توانایی درک آن ها را دارد، ولی یا به گذشت زمان و تجربه های فراوان نیاز دارد و یا در اثر اهتمام به امور مادی و غلبه گرایش های حیوانی، مورد غفلت و فراموشی قرار می گیرد، و یا در اثر بد آموزی ها و تبلیغات سوء بر توده های مردم، پنهان می ماند. چنین مطالبی نیز به وسیله پیامبران بیان می گردد؛ از این رو، پیامبران در قرآن مجید، (مذکر)[1] و (منذر)[2] نامیده شده اند. 2. یکی از مهم ترین علل های تربیت و رشد و تکامل انسان، وجود الگو و نمونه ی رفتار است. پیامبران الهی که انسان های کامل و تربیت شده پروردگارند، این نقش را به بهترین شکل برعهده می گیرند. 3. یکی دیگر از برکات وجود پیامبران در میان مردم، این است که در صورت فراهم بودن شرایط لازم، رهبری اجتماعی و سیاسی و قضایی مردم را بر عهده گیرند، و بدیهی است که رهبر معصوم، یکی از بزرگ ترین نعمت های الهی برای جامعه می باشد، و بدین وسیله، انسان ها را به سوی کمال مطلوب رهبری می شوند.[3] منابعی برای آگاهی بیشتر 1. مقدمه ای بر جهان بینی اسلامی(3) وحی و نبوت، استاد شهید مرتضی مطهری؛ 2. رسالت جهانی پیامبران و برهان رسالت، استاد جعفر سبحانی، ص 2362. ایشان چهار دلیل برای لزوم بعثت ذکر می کند که عنوان های آن ها از این قرار است: 1. بشر نمی تواند قانون گذار باشد؛ 2. پیامبران، هدایتگر بشر به اهداف عالی خلقتند؛ 3. لزوم رهبری و تعدیل غرایز؛ 4. بعثت پیامبران، مظهر کمال لطف حق به انسان. پی نوشتها: [1]. غاشیه، 21. [2]. بقره، 21، و رعد، 7 و ص، 4 و 65 و ق، 2، و نازعات، 45، و شعراء، 208 و.... [3]. ر. ک: آموزش عقاید، ص 216. خواجه نصیرالدین طوسی در تجرید الاعتقاد، نه فایده برای بعثت پیامبران ذکر کرده است (ر.ک: کشف المراد، المقصد الرابع فی النبوة). منبع: پرسش ها و پاسخ هایی پیرامون نبوت و رسالت، فاضل عرفان، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1383).
عنوان سوال:

فواید بعثت پیامبران چیست؟


پاسخ:

پیامبران الهی، افزون بر نشان دادن راه صحیح برای تکامل حقیقی انسان، تأثیرهای مهم دیگری نیز در زندگی انسان ها داشته اند که به برخی از آن ها اشاره می شود:
1. مطالب بسیاری وجود دارد که عقل انسان، توانایی درک آن ها را دارد، ولی یا به گذشت زمان و تجربه های فراوان نیاز دارد و یا در اثر اهتمام به امور مادی و غلبه گرایش های حیوانی، مورد غفلت و فراموشی قرار می گیرد، و یا در اثر بد آموزی ها و تبلیغات سوء بر توده های مردم، پنهان می ماند.
چنین مطالبی نیز به وسیله پیامبران بیان می گردد؛ از این رو، پیامبران در قرآن مجید، (مذکر)[1] و (منذر)[2] نامیده شده اند.
2. یکی از مهم ترین علل های تربیت و رشد و تکامل انسان، وجود الگو و نمونه ی رفتار است. پیامبران الهی که انسان های کامل و تربیت شده پروردگارند، این نقش را به بهترین شکل برعهده می گیرند.
3. یکی دیگر از برکات وجود پیامبران در میان مردم، این است که در صورت فراهم بودن شرایط لازم، رهبری اجتماعی و سیاسی و قضایی مردم را بر عهده گیرند، و بدیهی است که رهبر معصوم، یکی از بزرگ ترین نعمت های الهی برای جامعه می باشد، و بدین وسیله، انسان ها را به سوی کمال مطلوب رهبری می شوند.[3]
منابعی برای آگاهی بیشتر
1. مقدمه ای بر جهان بینی اسلامی(3) وحی و نبوت، استاد شهید مرتضی مطهری؛
2. رسالت جهانی پیامبران و برهان رسالت، استاد جعفر سبحانی، ص 2362. ایشان چهار دلیل برای لزوم بعثت ذکر می کند که عنوان های آن ها از این قرار است: 1. بشر نمی تواند قانون گذار باشد؛ 2. پیامبران، هدایتگر بشر به اهداف عالی خلقتند؛ 3. لزوم رهبری و تعدیل غرایز؛ 4. بعثت پیامبران، مظهر کمال لطف حق به انسان.
پی نوشتها:
[1]. غاشیه، 21.
[2]. بقره، 21، و رعد، 7 و ص، 4 و 65 و ق، 2، و نازعات، 45، و شعراء، 208 و....
[3]. ر. ک: آموزش عقاید، ص 216. خواجه نصیرالدین طوسی در تجرید الاعتقاد، نه فایده برای بعثت پیامبران ذکر کرده است (ر.ک: کشف المراد، المقصد الرابع فی النبوة).
منبع: پرسش ها و پاسخ هایی پیرامون نبوت و رسالت، فاضل عرفان، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1383).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین