طبق صریح آیات قرآنی معاد در کره ی زمین به شکل کنونی اش انجام نمی گیرد. زمین دگرگون می شود: (یَوْمَ تُبَدَّلُ الاَْرْضُ غَیْرَ الاَْرْضِ وَ السَّماواتُ)؛[1] در آن روز که این زمین به زمین دیگر، و آسمان ها (به آسمان های دیگری) مبدّل می شود. و نیز وسعت بهشت به اندازه ی زمین و آسمان هاست: (سابِقُوا إِلی مَغْفِرَة مِنْ رَبِّکُمْ وَ جَنَّة عَرْضُها کَعَرْضِ السَّماءِ وَ الاَْرْضِ)؛[2] به پیش تازید برای رسیدن به مغفرت پروردگارتان و بهشتی که پهنه ی آن مانند پهنه ی آسمان و زمین است. از این آیات و برخی آیات دیگر استفاده می شود که، یا کره ی زمین آن قدر وسعت و گسترش پیدا می کند که به اندازه ی وسعت آسمان و زمین گردد و یا انسان ها هنگامه ی رستاخیز، از کره ی زمین به جای دیگری منتقل می شوند.[3] ملاصدرای شیرازی با استفاده از آیاتی نظیر (وَ نُنْشِئَکُمْ فِی ما لا تَعْلَمُونَ)؛[4] به این نتیجه رسیده است که جنس مکان بهشت و جهنم با جنس دنیا و نیز نشانه ی آخرت با نشانه ی دنیا فرق دارند. دلیلی عقلی هم اقامه می کنند که: اگر آخرت از جنس همین دنیا باشد، دیگر صحیح نیست گفته شود دنیا مکان فانی و خراب شدنی، و آخرت جاوید و دارالقرار است؛ اگر جنس هر دو کاملا یکی باشد، معاد، عمران و آبادی دنیا خواهد بود، حال آن که همه اتفاق دارند که در قیامت، دنیا به تمامی خراب می شود.[5] پی نوشتها: [1]. سوره ی ابراهیم، آیه ی 48. [2]. سوره ی حدید، آیه ی 21. [3]. ناصر مکارم شیرازی، پیام قرآن، ج 5، ص 350. [4]. سوره ی واقعه، آیه ی 61: و شما را در جهانی که نمی دانید، آفرینش تازه ای بخشیم. [5]. صدرالدین محمد شیرازی، اسفار، ص 204. منبع: آخرین سفر، رحیم لطیفی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1385)
اگر معاد جسمانی - روحانی باشد، کره ی زمین چگونه گنجایش حیات اخروی همه ی انسان ها را دارد؟
طبق صریح آیات قرآنی معاد در کره ی زمین به شکل کنونی اش انجام نمی گیرد. زمین دگرگون می شود:
(یَوْمَ تُبَدَّلُ الاَْرْضُ غَیْرَ الاَْرْضِ وَ السَّماواتُ)؛[1] در آن روز که این زمین به زمین دیگر، و آسمان ها (به آسمان های دیگری) مبدّل می شود.
و نیز وسعت بهشت به اندازه ی زمین و آسمان هاست:
(سابِقُوا إِلی مَغْفِرَة مِنْ رَبِّکُمْ وَ جَنَّة عَرْضُها کَعَرْضِ السَّماءِ وَ الاَْرْضِ)؛[2] به پیش تازید برای رسیدن به مغفرت پروردگارتان و بهشتی که پهنه ی آن مانند پهنه ی آسمان و زمین است.
از این آیات و برخی آیات دیگر استفاده می شود که، یا کره ی زمین آن قدر وسعت و گسترش پیدا می کند که به اندازه ی وسعت آسمان و زمین گردد و یا انسان ها هنگامه ی رستاخیز، از کره ی زمین به جای دیگری منتقل می شوند.[3]
ملاصدرای شیرازی با استفاده از آیاتی نظیر (وَ نُنْشِئَکُمْ فِی ما لا تَعْلَمُونَ)؛[4] به این نتیجه رسیده است که جنس مکان بهشت و جهنم با جنس دنیا و نیز نشانه ی آخرت با نشانه ی دنیا فرق دارند. دلیلی عقلی هم اقامه می کنند که: اگر آخرت از جنس همین دنیا باشد، دیگر صحیح نیست گفته شود دنیا مکان فانی و خراب شدنی، و آخرت جاوید و دارالقرار است؛ اگر جنس هر دو کاملا یکی باشد، معاد، عمران و آبادی دنیا خواهد بود، حال آن که همه اتفاق دارند که در قیامت، دنیا به تمامی خراب می شود.[5]
پی نوشتها:
[1]. سوره ی ابراهیم، آیه ی 48.
[2]. سوره ی حدید، آیه ی 21.
[3]. ناصر مکارم شیرازی، پیام قرآن، ج 5، ص 350.
[4]. سوره ی واقعه، آیه ی 61: و شما را در جهانی که نمی دانید، آفرینش تازه ای بخشیم.
[5]. صدرالدین محمد شیرازی، اسفار، ص 204.
منبع: آخرین سفر، رحیم لطیفی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1385)
- [سایر] معاد جسمانی است یا روحانی؟
- [سایر] نظر مشروح قرآن درباره ی معاد جسمانی - روحانی چیست؟ آیا در قرآن برای معاد جسمانی - روحانی مصداق و نمونه ای ذکر شده است؟
- [سایر] آیا معاد جسمانی است یا روحانی؟
- [سایر] به چه دلیل معاد، جسمانی - روحانی است؟
- [سایر] قرآن و معاد جسمانی و روحانی؟
- [سایر] آیا معاد جسمانی و روحانی دلیل عقلی دارد یا خیر؟
- [سایر] نظر روایات اسلامی راجع به معاد جسمانی - روحانی چیست؟
- [سایر] منشا تفاوت در روایات و دین اسلام در مورد معاد جسمانی و روحانی چیست ؟
- [سایر] لطفا با دلیل محکم اثبات کنید که معاد هم جسمانی هست و هم روحانی؟
- [سایر] آیا معاد جسمانی و روحانی است ؟دلیل عقلی دارد یا خیر؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر جزئی از اجزاء میته به ظاهر بدن انسان زنده وصل شود چنان چه حیات در آن حلول کند، جزء بدن او محسوب است، و قبل از حلول حیات چون مضطر است در حمل آن، در حال نماز احکام ضرورت بر آن جاری است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تمام مواد غذایی و غیرغذایی که از کشورهای غیر اسلامی می آورند مانند کره و روغن و پنیر و انواع داروها و صابون و واکس و پارچه و عطر و امثال اینها، اگر انسان یقین به نجس بودن آنها نداشته باشد، پاک است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان وصیّت کند که چیزی به کسی بدهند، در صورتی آن کس مالک آن چیز میشود که آن را قبول کند، اگرچه قبول در حالِ حیات وصیّت کننده باشد.
- [آیت الله مظاهری] انسان میتواند عضوی از اعضای خود، نظیر کلیه یا چشم و مانند اینها را در حال حیات بفروشد، چنانکه میتواند پول بگیرد و اجازه قطع عضوی از اعضای خود را پس از مرگ بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] چیزی که از میّت جدا میشود، اگرچه مو وناخن ودندانش باشد، باید با او دفن شود ودفن ناخن ودندانی که در حال حیات از انسان جدا میشود مستحبّ است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چیزی که از میت جدا می شود اگر چه مو و ناخن و دندانش باشد بنابر احتیاط باید با او دفن شود و دفن ناخن و دندانی که در حال حیات از انسان جدا می شود، مستحب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر آفتاب به زمین نجس بتابد، بعد انسان شک کند که زمین موقع تابیدن آفتاب تر بوده یا نه، یا تری آن به واسطه آفتاب خشک شده یا نه، آن زمین نجس است، و همچنین است اگر شک کند که پیش از تابش آفتاب، عین نجاست از زمین برطرف شده یا نه، یا شک کند چیزی مانع تابش آفتاب بوده یا نه، آن زمین نجس است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر پای انسان یا ته کفش او بر اثر راه رفتن روی زمین نجس، نجس شود با راه رفتن روی زمین پاک، یا کشیدن بر زمین، پاک می شود، به شرط این که زمین پاک و خشک باشد و عین نجاست زایل گردد و نیز باید زمین خاک، یا سنگ، یا آجر فرش، یا سیمان و یا مانند آن باشد. اما با راه رفتن روی فرش و حصیر و سبزه، کف پا و ته کفش نجس، پاک نمی شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر آفتاب به زمین نجس بتابد، بعد انسان شک کند که زمین هنگام تابیدن آفتاب، تر بوده یا نه؛ یا تری آن به واسطه آفتاب خشک شده یا نه، آن زمین نجس است، همچنین است اگر شک کند که عین نجس برطرف شده یا نه، یا شک کند که آیا تابش آفتاب بدون مانع بوده یا نه.
- [آیت الله سبحانی] اگر آفتاب به زمین نجس بتابد، بعد انسان شک کند که زمین موقع تابیدن آفتاب تَر بوده یا نه، یا تَری آن به واسطه آفتاب خشک شده یا نه، آن زمین نجس است و همچنین است اگر شک کند که پیش از تابش آفتاب، عین نجاست از آن برطرف شده یا نه یا شک کند که چیزی مانع تابش آفتاب بوده یا نه.