(سکرات) جمع (سکره) به معنی حالتی است شبیه مستی، که بر اثر شدت حادثه ای دست می دهد و انسان را سخت مضطرب می سازد، ولی مستی نیست. درست است که مرگ برای مؤمنان، آغاز یک انتقال به جهانی وسیع تر، و مملو از مواهب الهی است، ولی با این همه، این حالت انتقالی برای هیچ انسانی آسان نیست، چرا که روح سالیان دراز با این تن خو گرفته، و پیوند داشته است. لذا هنگامی که از امام صادق(ع) سؤال می کنند: چرا هنگامی که روح از بدن خارج می شود احساس ناراحتی می کند فرمود: (به خاطر این که بدن با آن نمو کرده است) درست به این می ماند که دندان فاسدی از دهان بیرون کشند، مسلّماً بعداً احساس آرامش می کند، ولی لحظه جدائی دردناک است.در بعضی از روایات اسلامی می خوانیم: سه روز برای انسان وحشتناک است: روزی که متولد می شود و این جهان ناآشنا را می بیند، و روزی که می میرد و عالم پس از مرگ را مشاهده می کند، و روزی که وارد عرصه (محشر) می شود و احکامی می بیند که در دار دنیا نبود، لذا خداوند متعال درباره (یحیی بن زکریا) می فرماید: (وَ سلامٌ عَلَیْهِ یَوْمَ وُلِدَ وَ یَوْمَ یَمُوتُ وَ یَوْمَ یُبْعَثُ حَیّاً)(1) و از زبان عیسی بن مریم(علیه السلام) نیز شبیه همین سخن را نقل می کند، و این دو پیامبر را مشمول ز خود در این سه روز قرار می دهد.ولی مسلم است آنها که علائق خاصی به این دنیا دارند، انتقالشان از آن بسیار سخت تر، و دل بریدن از آنچه مورد علاقه آنها است، مشکل تر است، و نیز کسانی که مرتکب گناهان بیشتری شده اند، سکرات موت برای آنها شدیدتر و دردناک تر است.(2) پی نوشتها: 1. سوره مریم، آیه 15 2. تفسیر نمونه، ج 22، ص 273. منبع:سایت انوار طاها
(سکرات) جمع (سکره) به معنی حالتی است شبیه مستی، که بر اثر شدت حادثه ای دست می دهد و انسان را سخت مضطرب می سازد، ولی مستی نیست. درست است که مرگ برای مؤمنان، آغاز یک انتقال به جهانی وسیع تر، و مملو از مواهب الهی است، ولی با این همه، این حالت انتقالی برای هیچ انسانی آسان نیست، چرا که روح سالیان دراز با این تن خو گرفته، و پیوند داشته است. لذا هنگامی که از امام صادق(ع) سؤال می کنند: چرا هنگامی که روح از بدن خارج می شود احساس ناراحتی می کند فرمود: (به خاطر این که بدن با آن نمو کرده است) درست به این می ماند که دندان فاسدی از دهان بیرون کشند، مسلّماً بعداً احساس آرامش می کند، ولی لحظه جدائی دردناک است.در بعضی از روایات اسلامی می خوانیم: سه روز برای انسان وحشتناک است: روزی که متولد می شود و این جهان ناآشنا را می بیند، و روزی که می میرد و عالم پس از مرگ را مشاهده می کند، و روزی که وارد عرصه (محشر) می شود و احکامی می بیند که در دار دنیا نبود، لذا خداوند متعال درباره (یحیی بن زکریا) می فرماید: (وَ سلامٌ عَلَیْهِ یَوْمَ وُلِدَ وَ یَوْمَ یَمُوتُ وَ یَوْمَ یُبْعَثُ حَیّاً)(1) و از زبان عیسی بن مریم(علیه السلام) نیز شبیه همین سخن را نقل می کند، و این دو پیامبر را مشمول ز خود در این سه روز قرار می دهد.ولی مسلم است آنها که علائق خاصی به این دنیا دارند، انتقالشان از آن بسیار سخت تر، و دل بریدن از آنچه مورد علاقه آنها است، مشکل تر است، و نیز کسانی که مرتکب گناهان بیشتری شده اند، سکرات موت برای آنها شدیدتر و دردناک تر است.(2)
پی نوشتها:
1. سوره مریم، آیه 15
2. تفسیر نمونه، ج 22، ص 273.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] سکرات مرگ به چه معناست؟
- [سایر] هنگام سکرات مرگ چه چیزهایی برای انسان آشکار می شود؟
- [سایر] در آخر سوره واقعه اشاره شده است که انسان بعد از مرگ بلافاصله نتیجه اعمال خود را می بیند! آیا این مسئله با سکرات مرگ منافات ندارد؟
- [سایر] در آخر سوره واقعه اشاره شده است که انسان بعد از مرگ بلافاصله نتیجه اعمال خود را می بیند! آیا این مسئله با سکرات مرگ منافات ندارد؟
- [سایر] سکرات موت یعنی چه؟
- [سایر] غمرات و سکرات موت چه حالاتی هستند؟
- [سایر] با سلام؛ در آخر سوره واقعه اشاره شده است که بلافاصله بعد از مرگ انسان نتیجه اعمال خود را می بیند که یا در رفاه کامل واقع می شود و یا در عذاب جحیم، و از طرف دیگر بحث سکرات مرگ مطرح است که حتی پیامبران را نیز شامل می شود، جمع بین این دو را چگونه ارزیابی می نمایید؟
- [سایر] با وجود یقین به مرگ، چرا انسان ها از مرگ غافل می شوند؟
- [سایر] آیا چون غیبت امام زمان (عج) طولانی شده، به مرگ عقائد و مرگ اسلام خواهیم رسید؟
- [سایر] فرق مرگ حتمی یا اجل مسمی با مرگ مشروط یا اجل معلق چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی یقه پاره نکند، به خصوص در مرگ غیر پدر و برادر.
- [آیت الله سیستانی] مضاربه اذنیه ، با مرگ هر کدام از مالک و عامل باطل میشود ؛ زیرا با مرگ مالک اموال او به وارث منتقل میشود ، و باقی ماندن مال در دست عامل نیاز به مضاربه جدید دارد . و با مرگ عامل اذن از بین میرود ؛ زیرا اذن مالک به او اختصاص داشته باشد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] سزاوار است انسان در مرگ خویشاوندان، مخصوصاً در مرگ فرزند شکیبایی را از دست ندهد و هر وقت میت را یاد می کند (انا لله و انا الیْه راجعون) بگوید و برای میت قرآن بخواند و طلب آمرزش کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن خود را بخراشد، و به خود لطمه بزند، و پاره کردن یقه در مرگ غیر پدر و برادر نیز، جایز نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز نیست انسان در مرگ کسی صورت وبدن را بخراشد وبخود لطمه بزند.
- [آیت الله علوی گرگانی] ابتدای عدّه وفات از موقعی است که زن از مرگ شوهر مطلع شود.
- [آیت الله مظاهری] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
- [آیت الله مظاهری] ابتدای عدّه وفات از موقعی است که زن از مرگ شوهر مطّلع شود.
- [آیت الله سبحانی] جایز نیست، انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . پاره کردن یقه در مرگ غیر از پدر و برادر جایز نیست.