(سَکَر) بر وزن (مَکر) در اصل به معنی مسدود کردن راه آب است و (سکر) بر وزن (فکر) به معنی محل مسدود آمده و از آن جا که در حال مستی گویی سدی بین انسان و عطش ایجاد می شود به آن (سُکر) بر وزن (شُکر) گفته شده است. و لذا (سَکره ی مرگ) حالتی است شبیه به (مستی) که بر اثر فرا رسیدن مقدمات مرگ به صورت هیجان و انقلاب فوق العاده ای به انسان دست می دهد و گاه بر عقل او چیره می گردد و او را در اضطراب و ناآرامی شدیدی فرو می برد و این حالت ناشی از همان انتقال انسان به جهان دیگر است و انسان که در لحظه ی مرگ تمام پیوندهای خود را با زندگی و دنیایی که سالیانی با آن مأنوس بوده قطع می بیند وارد عالمی می شود که تمام مواردش جدید و اسرارآمیز است و حوادث بعد از مرگ را تا حدودی با چشم خود می بیند. لذا وحشت عظیمی تمام وجود او را در بر می گیرد و یک حالت مستی به او دست می دهد در حالی که مست نمی باشد، و این همان سکرات مرگ است. این سکرات را حتی انبیاء و مردان خدا را در بر می گیرد چنان که در حالات پیامبر آمده است که در لحظات آخر عمر مبارکشان دست خود را در ظرف آبی می کرد و به صورت می کشید و (لااله لا الله) می گفت و می فرمود: (انَّ المَوت سَکراتٌ) (1) یعنی مرگ سکراتی دارد. پی نوشت: 1- تفسیر روح البیان، ج9، ص 118. منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
(سَکَر) بر وزن (مَکر) در اصل به معنی مسدود کردن راه آب است و (سکر) بر وزن (فکر) به معنی محل مسدود آمده و از آن جا که در حال مستی گویی سدی بین انسان و عطش ایجاد می شود به آن (سُکر) بر وزن (شُکر) گفته شده است. و لذا (سَکره ی مرگ) حالتی است شبیه به (مستی) که بر اثر فرا رسیدن مقدمات مرگ به صورت هیجان و انقلاب فوق العاده ای به انسان دست می دهد و گاه بر عقل او چیره می گردد و او را در اضطراب و ناآرامی شدیدی فرو می برد و این حالت ناشی از همان انتقال انسان به جهان دیگر است و انسان که در لحظه ی مرگ تمام پیوندهای خود را با زندگی و دنیایی که سالیانی با آن مأنوس بوده قطع می بیند وارد عالمی می شود که تمام مواردش جدید و اسرارآمیز است و حوادث بعد از مرگ را تا حدودی با چشم خود می بیند. لذا وحشت عظیمی تمام وجود او را در بر می گیرد و یک حالت مستی به او دست می دهد در حالی که مست نمی باشد، و این همان سکرات مرگ است. این سکرات را حتی انبیاء و مردان خدا را در بر می گیرد چنان که در حالات پیامبر آمده است که در لحظات آخر عمر مبارکشان دست خود را در ظرف آبی می کرد و به صورت می کشید و (لااله لا الله) می گفت و می فرمود: (انَّ المَوت سَکراتٌ) (1) یعنی مرگ سکراتی دارد.
پی نوشت:
1- تفسیر روح البیان، ج9، ص 118.
منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] سکرات مرگ به چه معناست؟
- [سایر] هنگام سکرات مرگ چه چیزهایی برای انسان آشکار می شود؟
- [سایر] در آخر سوره واقعه اشاره شده است که انسان بعد از مرگ بلافاصله نتیجه اعمال خود را می بیند! آیا این مسئله با سکرات مرگ منافات ندارد؟
- [سایر] در آخر سوره واقعه اشاره شده است که انسان بعد از مرگ بلافاصله نتیجه اعمال خود را می بیند! آیا این مسئله با سکرات مرگ منافات ندارد؟
- [سایر] سکرات موت یعنی چه؟
- [سایر] غمرات و سکرات موت چه حالاتی هستند؟
- [سایر] با سلام؛ در آخر سوره واقعه اشاره شده است که بلافاصله بعد از مرگ انسان نتیجه اعمال خود را می بیند که یا در رفاه کامل واقع می شود و یا در عذاب جحیم، و از طرف دیگر بحث سکرات مرگ مطرح است که حتی پیامبران را نیز شامل می شود، جمع بین این دو را چگونه ارزیابی می نمایید؟
- [سایر] با وجود یقین به مرگ، چرا انسان ها از مرگ غافل می شوند؟
- [سایر] آیا چون غیبت امام زمان (عج) طولانی شده، به مرگ عقائد و مرگ اسلام خواهیم رسید؟
- [سایر] فرق مرگ حتمی یا اجل مسمی با مرگ مشروط یا اجل معلق چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی یقه پاره نکند، به خصوص در مرگ غیر پدر و برادر.
- [آیت الله سیستانی] مضاربه اذنیه ، با مرگ هر کدام از مالک و عامل باطل میشود ؛ زیرا با مرگ مالک اموال او به وارث منتقل میشود ، و باقی ماندن مال در دست عامل نیاز به مضاربه جدید دارد . و با مرگ عامل اذن از بین میرود ؛ زیرا اذن مالک به او اختصاص داشته باشد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] سزاوار است انسان در مرگ خویشاوندان، مخصوصاً در مرگ فرزند شکیبایی را از دست ندهد و هر وقت میت را یاد می کند (انا لله و انا الیْه راجعون) بگوید و برای میت قرآن بخواند و طلب آمرزش کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن خود را بخراشد، و به خود لطمه بزند، و پاره کردن یقه در مرگ غیر پدر و برادر نیز، جایز نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز نیست انسان در مرگ کسی صورت وبدن را بخراشد وبخود لطمه بزند.
- [آیت الله علوی گرگانی] ابتدای عدّه وفات از موقعی است که زن از مرگ شوهر مطلع شود.
- [آیت الله مظاهری] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
- [آیت الله مظاهری] ابتدای عدّه وفات از موقعی است که زن از مرگ شوهر مطّلع شود.
- [آیت الله سبحانی] جایز نیست، انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . پاره کردن یقه در مرگ غیر از پدر و برادر جایز نیست.