شیطان در جریان آفرینش انسان، به سبب تکبّر، در برابر فرمان الهی سر تعظیم فرود نبرد و بر آدم سجده نکرد. او در مقام توجیه عمل خود دست به مغالطه ای زد که عبارت بود از: (قالَ أَنَا خَیْرٌ مِنْهُ خَلَقْتَنِی مِنْ نار وَ خَلَقْتَهُ مِنْ طِین)؛[1] من از او (آدم) بهترم که مرا از آتش و او را از گل آفریدی. همین عمل او باعث شد تا عبادات شش هزار ساله اش یکجا از بین برود[2] و رانده شده ی درگاه رحمت الهی گردد و به همین سبب نیز کینه ی آدم و فرزندانش را به دل گرفت. قرآن از دشمنی شیطان و کینه ی او نسبت به آدم و سعی او در فریب آدمیان چنین می فرماید: (قالَ فَبِعِزَّتِکَ لَأُغْوِیَنَّهُمْ أَجْمَعِینَ)؛[3] شیطان گفت به عزت و جلالت قسم، تمام خلق را گمراه خواهم کرد. (ثُمَّ لآتِیَنَّهُمْ مِنْ بَیْنِ أَیْدِیهِمْ وَ مِنْ خَلْفِهِمْ وَ عَنْ أَیْمانِهِمْ وَ عَنْ شَمائِلِهِمْ وَ لا تَجِدُ أَکْثَرَهُمْ شاکِرِینَ)[4]؛ آن گاه از پیش روی و از پشت سر و طرف راست و چپ آنان را درمی آیم (و هر یک از قوای عامله و ادراکی آنها را به میل باطل می کشم) تا بیشتر آنان شکر نعمتت به جای نیاورند. شیطان در کار خود بسیار مجّد و کوشاست و تمام تلاش او صرف این می شود تا آدمی به فلاح و رستگاری نرسد و مؤمن نگردد؛ لذا در تمام طول عمر انسان ها، لحظه به لحظه می کوشد با وسوسه های خود او را از صراط مستقیم دور کند و اگر کسی با نور ایمان و کسب تقوا توان مقابله با شیطان را داشت او را رها نمی کند، بلکه بر تلاش خود می افزاید تا بالاخره مؤمن را از راه حق منحرف کند.[5] بدین سبب آخرین لحظات عمر انسان برای شیطان بسیار بااهمیّت است و او در این لحظات مهم و حسّاس تمام همّت خود را صرف می کند تا بلکه نگذارد مؤمنی با حال ایمان از دنیا برود. امام صادق(علیه السلام) می فرماید: هرگاه مرگ کسی فرا می رسد ابلیس از میان شیاطین دستیارش افرادی را برمی انگیزد تا او را به کفر فرمان دهند و در دینش به تردید اندازد تا زمانی که روحش از بدن جدا گردد و اگر کسی مؤمن بود آن شیاطین بر او چیره نتوانند شد... .[6] در روایت دیگری نیز می فرماید: هرگاه مرگ دوست داران ما فرا رسد شیطان از چپ و راست بر او حاضر می گردد تا این که او را از آنچه بر آن است بازدارد و خداوند مانع آن شود. این همان گفته ی خداست که (یُثَبِّتُ اللَّهُ الَّذِینَ ءَامَنُواْ بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِی الْحَیَوةِ الدُّنْیَا وَ فِی الاَْخِرَةِ).[7] البته در کتب روایی و ادعیه ی ما برای حفظ ایمان در آن لحظات آخرِ عمر دستورالعمل هایی بیان شده که می توان به کتب مربوطه مراجعه کرد.[8] پی نوشتها: [1]. سوره ی ص، آیه ی 76. [2]. به استناد بیان حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) که فرمودند: (و کان قد عَبَدَالله ستة الاف سنة)، نهج البلاغه، خطبه ی 192. [3]. سوره ی ص، آیه ی 82. [4]. سوره ی اعراف، آیه ی 17. [5]. ر.ک: عبدالله جوادی آملی، مراحل اخلاق در قرآن، ج 11، ص 53، 108 109، 157، 240 241 و 358 359، و حیات حقیقی انسان در قرآن، ج 15، ص 38 و 165. [6]. کلینی، فروع کافی، ج 3، ص 123، حدیث 6. [7]. ر.ک: محمد حسین طباطبایی، المیزان، ج 12، ص 64، انسان از آغاز تا انجام، ص 74 75. [8]. ر.ک: علامه مجلسی، بحار الانوار، ج 7، ص 198، و محدث قمی، مفاتیح الجنان، ص 179 (بعد از دعای عدیله). منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
شیطان در جریان آفرینش انسان، به سبب تکبّر، در برابر فرمان الهی سر تعظیم فرود نبرد و بر آدم سجده نکرد. او در مقام توجیه عمل خود دست به مغالطه ای زد که عبارت بود از:
(قالَ أَنَا خَیْرٌ مِنْهُ خَلَقْتَنِی مِنْ نار وَ خَلَقْتَهُ مِنْ طِین)؛[1] من از او (آدم) بهترم که مرا از آتش و او را از گل آفریدی.
همین عمل او باعث شد تا عبادات شش هزار ساله اش یکجا از بین برود[2] و رانده شده ی درگاه رحمت الهی گردد و به همین سبب نیز کینه ی آدم و فرزندانش را به دل گرفت. قرآن از دشمنی شیطان و کینه ی او نسبت به آدم و سعی او در فریب آدمیان چنین می فرماید:
(قالَ فَبِعِزَّتِکَ لَأُغْوِیَنَّهُمْ أَجْمَعِینَ)؛[3] شیطان گفت به عزت و جلالت قسم، تمام خلق را گمراه خواهم کرد.
(ثُمَّ لآتِیَنَّهُمْ مِنْ بَیْنِ أَیْدِیهِمْ وَ مِنْ خَلْفِهِمْ وَ عَنْ أَیْمانِهِمْ وَ عَنْ شَمائِلِهِمْ وَ لا تَجِدُ أَکْثَرَهُمْ شاکِرِینَ)[4]؛ آن گاه از پیش روی و از پشت سر و طرف راست و چپ آنان را درمی آیم (و هر یک از قوای عامله و ادراکی آنها را به میل باطل می کشم) تا بیشتر آنان شکر نعمتت به جای نیاورند.
شیطان در کار خود بسیار مجّد و کوشاست و تمام تلاش او صرف این می شود تا آدمی به فلاح و رستگاری نرسد و مؤمن نگردد؛ لذا در تمام طول عمر انسان ها، لحظه به لحظه می کوشد با وسوسه های خود او را از صراط مستقیم دور کند و اگر کسی با نور ایمان و کسب تقوا توان مقابله با شیطان را داشت او را رها نمی کند، بلکه بر تلاش خود می افزاید تا بالاخره مؤمن را از راه حق منحرف کند.[5] بدین سبب آخرین لحظات عمر انسان برای شیطان بسیار بااهمیّت است و او در این لحظات مهم و حسّاس تمام همّت خود را صرف می کند تا بلکه نگذارد مؤمنی با حال ایمان از دنیا برود.
امام صادق(علیه السلام) می فرماید:
هرگاه مرگ کسی فرا می رسد ابلیس از میان شیاطین دستیارش افرادی را برمی انگیزد تا او را به کفر فرمان دهند و در دینش به تردید اندازد تا زمانی که روحش از بدن جدا گردد و اگر کسی مؤمن بود آن شیاطین بر او چیره نتوانند شد... .[6]
در روایت دیگری نیز می فرماید:
هرگاه مرگ دوست داران ما فرا رسد شیطان از چپ و راست بر او حاضر می گردد تا این که او را از آنچه بر آن است بازدارد و خداوند مانع آن شود. این همان گفته ی خداست که (یُثَبِّتُ اللَّهُ الَّذِینَ ءَامَنُواْ بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِی الْحَیَوةِ الدُّنْیَا وَ فِی الاَْخِرَةِ).[7]
البته در کتب روایی و ادعیه ی ما برای حفظ ایمان در آن لحظات آخرِ عمر دستورالعمل هایی بیان شده که می توان به کتب مربوطه مراجعه کرد.[8]
پی نوشتها:
[1]. سوره ی ص، آیه ی 76.
[2]. به استناد بیان حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) که فرمودند: (و کان قد عَبَدَالله ستة الاف سنة)، نهج البلاغه، خطبه ی 192.
[3]. سوره ی ص، آیه ی 82.
[4]. سوره ی اعراف، آیه ی 17.
[5]. ر.ک: عبدالله جوادی آملی، مراحل اخلاق در قرآن، ج 11، ص 53، 108 109، 157، 240 241 و 358 359، و حیات حقیقی انسان در قرآن، ج 15، ص 38 و 165.
[6]. کلینی، فروع کافی، ج 3، ص 123، حدیث 6.
[7]. ر.ک: محمد حسین طباطبایی، المیزان، ج 12، ص 64، انسان از آغاز تا انجام، ص 74 75.
[8]. ر.ک: علامه مجلسی، بحار الانوار، ج 7، ص 198، و محدث قمی، مفاتیح الجنان، ص 179 (بعد از دعای عدیله).
منبع: مرگ، واقعیت ناشناخته، محسن میرزاپور، نشر انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
- [سایر] شیطان چه کسانی را میتواند فریب دهد و گمراه سازد؟
- [سایر] شیطان چگونه انسان را گمراه می کند؟
- [سایر] اگر همه انسان ها، توط شیطان درونشان فریب می خورند، کاربرد ابلیس چیست؟
- [سایر] ممکنه شیطان در لحظات آخر عمر کسی را گمراه کند؟
- [سایر] آیا شیطان از خدا مهربان تر نیست؛ چرا که او برای فریب دادن همه انسان ها می کوشد، اما خدا بین بندگانش فرق می گذارد. در خیلی از جاهای قرآن گفته شده که خدا هرکه را بخواهد هدایت می کند و هر که را نخواهد گمراه می کند. خدا مرد را بر زن برتری داده و نمونه این تبعیض ها در قرآن بسیار است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا شیطان و دیگر فرشتگان هم دارای نفس امّاره هستند؟ در غیر اینصورت چه کسی شیطان را فریب داد؟
- [سایر] آیا شیطان از خدا مهربان تر نیست؛ چرا که او برای فریب دادن همه انسان ها می کوشد، اما خدا بین بندگانش فرق می گذارد؟
- [سایر] شیطان چگونه علیرغم رانده شده بودن، وارد بهشت شد و آدم را فریب داد؟
- [سایر] خلقت حضرت حوّا چگونه بود؛ آیا شیطان نخست حوّا را فریب داد؟
- [سایر] آیا شیطان می تواند پیامبر الهی را فریب داده و وحی او را دستکاری کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] انسان می تواند قبل از مرگ خود خواه صحیح و سالم باشد یا بیمار هر قدر از مال خود را بخواهد، به دیگری ببخشد، یا جنسی را ارزانتر از قیمت بفروشد، یا به مصرف خود و عیال و میهمان برساند، ولی احتیاط آن است که در مرضی که با آن از دنیا می رود (یعنی در آستانه مرگ) در بیش از ثلث مال خود چنین تصرفاتی نکند، مگر با اجازه ورثه.
- [آیت الله مظاهری] ساختن مجسّمه انسان و حیوانات جایز نیست ولی خرید و فروش آن مانعی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی یقه پاره نکند، به خصوص در مرگ غیر پدر و برادر.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان از روی اختیار به نذر خود عمل نکند ، باید کفّاره بدهد ، یعنی یک بنده آزاد کند یا به شصت فقیر طعام دهد یا دو ماه پی در پی روزه بگیرد .
- [امام خمینی] اگر انسان از روی اختیار به نذر خود عمل نکند، باید کفاره بدهد یعنی یک بنده آزاد کند یا به شصت فقیر طعام دهد یا دو ماه پی در پی روزه بگیرد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان از روی اختیار به نذر خود عمل نکند، باید کفاره بدهد یعنی یک بنده آزاد کند یا به شصت فقیر طعام دهد یا دو ماه پی در پی روزه بگیرد.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان از روی اختیار به نذر خود عمل نکند، باید کفاره بدهد یعنی یک بنده آزاد کند یا به شصت فقیر طعام دهد یا دو ماه پی در پی روزه بگیرد.
- [آیت الله اردبیلی] ساختن مجسّمه انسان و حیوانات در صورتی که برای پرستش یا در معرض آن باشد جایز نیست؛ بلکه بنابر احتیاط از ساختن آن در هر حال باید اجتناب شود؛ ولی خرید و فروش مجسّمه و نیز کالایی که روی آن چهره انسان یا حیوان کندهکاری یا نقاشی شده، اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز نیست انسان در مرگ کسی صورت وبدن را بخراشد وبخود لطمه بزند.
- [آیت الله مظاهری] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.