در سه آیه، به خلقت حوّا اشاره شده است: 1. آیه ی 1 سوره ی نساء؛ 2. آیه ی 189 سوره ی اعراف؛ 3. آیه ی 6 سوره ی زمر. در این سه آیه می فرماید (خلق منها زوجها)؛ یعنی همسر حضرت آدم(علیه السلام) را از او خلق کردیم. بعضی از مفسران چنین استفاده کرده اند که، حوا از همان جنس آفریده شده که حضرت آدم(علیه السلام) آفریده شده است.[1] حضرت امام باقر(علیه السلام) فرمود: (ان الله تعالی خلق حواء من فضل الطینة التی خلق منها آدم)؛[2] خداوند متعال حوّا را از بقیه ی خاکی که آدم را آفرید، خلق کرد.) این مطلب که (ابلیس نمی توانست در حضرت آدم(علیه السلام) نفوذ کند؛ لذا ابتدا حوا را فریب داد و حوّا آدم را تحریک کرد) چنان که در تاریخ همیشه این چنین ثبت شده است که شیطان زن را فریب می دهد و زن مرد را وسوسه می کند از طریق مسیحیّت وارد تاریخ آدم و حوّا شده است؛ ولی قرآن برخلاف این نظریّه می فرماید: (ما به آدم گفتیم: تو و همسرت ساکن بهشت شوید و به آن درخت نزدیک نشوید. شیطان آن دو را وسوسه کرد.)[3] پس این طور نیست که شیطان همیشه اول زن را وسوسه کند و زن مرد را فریب دهد. شاهد این مطلب این است که در قرآن عنایت دارد و در کنار مردان قدسی، از قدسیان بزرگ زن یاد می کند که در مواردی بر مردان برتری داشتند؛ مانند ماجرای حضرت مریم که با ملائکه در ارتباط بود.[4] پی نوشتها: [1]. مجمع البیان، ج3، ص5 و ج4، ص782؛ تفسیر نمونه، ج3، ص245. [2]. بحارالانوار، ج11، ص99. [3]. اعراف، 19 22. [4]. ر.ک: مجموعه آثار شهید مطهری، ج17، ص402. منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
در سه آیه، به خلقت حوّا اشاره شده است: 1. آیه ی 1 سوره ی نساء؛ 2. آیه ی 189 سوره ی اعراف؛ 3. آیه ی 6 سوره ی زمر. در این سه آیه می فرماید (خلق منها زوجها)؛ یعنی همسر حضرت آدم(علیه السلام) را از او خلق کردیم.
بعضی از مفسران چنین استفاده کرده اند که، حوا از همان جنس آفریده شده که حضرت آدم(علیه السلام) آفریده شده است.[1]
حضرت امام باقر(علیه السلام) فرمود: (ان الله تعالی خلق حواء من فضل الطینة التی خلق منها آدم)؛[2] خداوند متعال حوّا را از بقیه ی خاکی که آدم را آفرید، خلق کرد.)
این مطلب که (ابلیس نمی توانست در حضرت آدم(علیه السلام) نفوذ کند؛ لذا ابتدا حوا را فریب داد و حوّا آدم را تحریک کرد) چنان که در تاریخ همیشه این چنین ثبت شده است که شیطان زن را فریب می دهد و زن مرد را وسوسه می کند از طریق مسیحیّت وارد تاریخ آدم و حوّا شده است؛ ولی قرآن برخلاف این نظریّه می فرماید: (ما به آدم گفتیم: تو و همسرت ساکن بهشت شوید و به آن درخت نزدیک نشوید. شیطان آن دو را وسوسه کرد.)[3]
پس این طور نیست که شیطان همیشه اول زن را وسوسه کند و زن مرد را فریب دهد. شاهد این مطلب این است که در قرآن عنایت دارد و در کنار مردان قدسی، از قدسیان بزرگ زن یاد می کند که در مواردی بر مردان برتری داشتند؛ مانند ماجرای حضرت مریم که با ملائکه در ارتباط بود.[4]
پی نوشتها:
[1]. مجمع البیان، ج3، ص5 و ج4، ص782؛ تفسیر نمونه، ج3، ص245.
[2]. بحارالانوار، ج11، ص99.
[3]. اعراف، 19 22.
[4]. ر.ک: مجموعه آثار شهید مطهری، ج17، ص402.
منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
- [سایر] خلقت حضرت حوا(ع) چگونه بوده است؟
- [سایر] چگونگی خلقت حضرت حوا و ازدواج آنها را بیان کنید؟
- [سایر] از اوصاف جنت این است که در آن هیچ لغو و بیهوده و وسوسه ای وجود ندارد . پس چگونه شیطان آدم و حوا را وسوسه کرد و آدم و حوا را فریب داد ؟
- [سایر] آیا خلقت حوّا از زوائد بدن حضرت آدم (علیهالسّلام) صورت گرفته است؟
- [سایر] چرا در دین مسیحیت حضرت عیسی را فرزند خدا میدانند آیا به خلقت آدم و حوا اعتقادی ندارند؟
- [سایر] چندسال از نافرمانی شیطان می گذرد و آیا شیطان فقط برای گمراهی نسل آدم و حوا بوده؟
- [سایر] شیطان چه کسانی را میتواند فریب دهد و گمراه سازد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا شیطان و دیگر فرشتگان هم دارای نفس امّاره هستند؟ در غیر اینصورت چه کسی شیطان را فریب داد؟
- [سایر] وقتی شیطان به آدم سجده نکرد، خدا او را از بهشت بیرون کرد. چطور شیطان توانست دوباره وارد بهشت شود و آدم و حوا را گول بزند؟
- [سایر] آیا در آستانه ی مرگ نیز شیطان در پی گمراه ساختن و فریب انسان هاست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن شخصا با ظاهر سازی و تدلیس مردی را فریب دهد و به عقد او در آید و بعد از عقد معلوم شود که تدلیس کرده است، پس از آن که شوهر عقد را فسخ کرد، زن مهریه تعیین شده را طلبکار نیست، هرچند شوهر با او نزدیکی کرده باشد، ولی خوب است شوهر چیزی به او بدهد و اگر دیگری مرد را فریب داده باشد، در مواردی که مرد باید مهریه را به زن بپردازد، میتواند مقدار آن را از شخص فریب دهنده بگیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] لازم نیست که خلقت بچه تمام باشد، بلکه اگر ناتمام نیز باشد، در صورتی که زاییدن صدق کند، خونی که تا ده روز ببیند خون نفاس است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] لازم نیست که خلقت بچه تمام باشد؛ بلکه اگر نا تمام نیز باشد در صورتی که زائیدن صدق کند؛ خونی که تا ده روز ببیند خون نفاس است.
- [آیت الله خوئی] لازم نیست که خلقت بچه تمام باشد، بلکه اگر ناتمام نیز باشد درصورتی که زائیدن صدق کند، خونی که تا ده روز ببیند خون نفاس است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مرد زنی را فریب بدهد که از شوهر خود طلاق بگیرد و با او ازدواج کند، طلاق و عقد آن زن صحیح است، ولی هر دو معصیت بزرگی کردهاند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر حیوانی را شکار کنند یا سر ببرند و بچّة مرده ای از شکمش بیرون آورند ، چنانچه خلقت آن بچّه کامل باشد و مو یا پشم در بدنش روئیده باشد ، پاک و حلال است . شکار کردن با سگ شکاری
- [آیت الله بروجردی] اگر حیوانی را شکار کنند یا سر ببرند و بچّهی مردهای از شکمش بیرون آورند، چنانچه خلقت آن بچّه کامل باشد و مو یا پشم در بدنش روییده باشد، پاک و حلال است.
- [آیت الله خوئی] اگر مرد بخواهد زن خود را که به واسط اصل خلقت یا مرضی حیض نمیبیند طلاق دهد، باید از وقتی که با او نزدیکی کرده، تا سه ماه از جماع با او خودداری نماید و بعد او را طلاق دهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بچه سقط شده چهار ماه یا بیشتر داشته باشد، باید او را غسل بدهند و اگر چهار ماه نداشته باشد و خلقت او نیز کامل نباشد، باید او را در پارچهای بپیچند و بدون غسل دفن کنند.
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست که خلقت بچّه تمام باشد، بلکه اگر خون بستهای هم از رحم زن خارج شود و خود زن بداند، یا یک نفر قابله بگوید که اگر در رحم میماند انسان میشد، خونی که میبیند نفاس است.