آنچه مسلم است مجازاتها بر چند قسم هستند: اول: مجازات و کیفر قراردادی و ثانیاً مجازاتی که با گناه رابطه تکوینی و طبیعی دارد و ثالثاً:مجازاتی که تجسّم خود جرم و گناه است و چیزی غیر از آن نمی باشد. و عذابهای اخروی نه از نوع اول و نه از نوع دوم بلکه بالاتر از آن است و از نوع سوم می باشد. و بین اعمال بد این دنیا و عذاب آخرت یک رابطه (عینیّت) و (اتّحاد) بر قرار است چنانچه در آیات زیادی در قرآن به آن برخورد می کنیم از جمله: (فالیوم لا تظلم نفس شیئاً و لا تجزون الّا ماکنتم تعملون)(1) امروز (روز رستاخیز) به هیچ کس ستم نشده و به کسی جزا داده نمی شود. مگر آنچه را که عمل کرده است و یا در جای دیگر می فرماید: (یوم تجد کلّ نفس ما عملت من خیر محضراً و ما عملت من سوء توّد لو انّ بینها و بینه امداً بعیداً)(2): روزی که هرکس آن چه از کار نیک یا زشت انجام داده است آن را حاضر می بیند و آرزو می کند که کاش بین او و بین کار زشتش مسافت زیادی بود. و نیز می فرماید: (انّ الذّین یأکلون اموال الیتامی ظلماً انّما یأکلن فی بطونهم ناراً و سیصلون سعیراً)(3)آنان که ثروت و اموال یتیمان را به ستم می خورند، جز این نیست که در شکم خویش آتش فرو می برند، و به زودی در آتش افروخته و شعله ور می افتند. پس عذاب آخرت همان عمل سوء در دنیای انسان است همانگونه که در دنیا اگر کسی گوش به نصایح و اندرز دیگران نداد و خودش را آلوده الکل و مواد مخدر نمود برای همیشه خودش را گرفتار کرده است و لذا کسانی در عذاب مخلّدند که گناه سراسر وجودشان را پر کرده باشد و با شفاعت و بخشش و... آمرزیده نشوند و مورد عفو الهی قرار نگیرند. پی نوشتها: 1-یس/54. 2-آل عمران/30. 3-نساء/9. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
آنچه مسلم است مجازاتها بر چند قسم هستند: اول: مجازات و کیفر قراردادی و ثانیاً مجازاتی که با گناه رابطه تکوینی و طبیعی دارد و ثالثاً:مجازاتی که تجسّم خود جرم و گناه است و چیزی غیر از آن نمی باشد. و عذابهای اخروی نه از نوع اول و نه از نوع دوم بلکه بالاتر از آن است و از نوع سوم می باشد. و بین اعمال بد این دنیا و عذاب آخرت یک رابطه (عینیّت) و (اتّحاد) بر قرار است چنانچه در آیات زیادی در قرآن به آن برخورد می کنیم از جمله: (فالیوم لا تظلم نفس شیئاً و لا تجزون الّا ماکنتم تعملون)(1) امروز (روز رستاخیز) به هیچ کس ستم نشده و به کسی جزا داده نمی شود. مگر آنچه را که عمل کرده است و یا در جای دیگر می فرماید: (یوم تجد کلّ نفس ما عملت من خیر محضراً و ما عملت من سوء توّد لو انّ بینها و بینه امداً بعیداً)(2): روزی که هرکس آن چه از کار نیک یا زشت انجام داده است آن را حاضر می بیند و آرزو می کند که کاش بین او و بین کار زشتش مسافت زیادی بود. و نیز می فرماید: (انّ الذّین یأکلون اموال الیتامی ظلماً انّما یأکلن فی بطونهم ناراً و سیصلون سعیراً)(3)آنان که ثروت و اموال یتیمان را به ستم می خورند، جز این نیست که در شکم خویش آتش فرو می برند، و به زودی در آتش افروخته و شعله ور می افتند. پس عذاب آخرت همان عمل سوء در دنیای انسان است همانگونه که در دنیا اگر کسی گوش به نصایح و اندرز دیگران نداد و خودش را آلوده الکل و مواد مخدر نمود برای همیشه خودش را گرفتار کرده است و لذا کسانی در عذاب مخلّدند که گناه سراسر وجودشان را پر کرده باشد و با شفاعت و بخشش و... آمرزیده نشوند و مورد عفو الهی قرار نگیرند.
پی نوشتها:
1-یس/54.
2-آل عمران/30.
3-نساء/9.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] با توجه به مسئله خلود عذاب برای کافران، آیا این مسئله با عدالت الهی سازگار است؟
- [سایر] "خلود" در عذاب یعنی چه ؟ آیا این مساله با عدالت خداوند سازگار است ؟
- [سایر] علت اهتمام مسلمانان به مسئله عدالت چیست؟
- [سایر] آیا مسئله شفاعت، عدالت خدا را زیر سؤال نمیبرد؟
- [سایر] در آخرت، پذیرفته شدن همه اعمال در گرو پذیرفته شدن نماز است. آیا این امر با عدالت خداوند سازگار است؟
- [سایر] در آخرت، پذیرفته شدن همه اعمال در گرو پذیرفته شدن نماز است. آیا این امر با عدالت خداوند سازگار است؟
- [سایر] آیا تفاوت امتحان الهی برای ما و مردم زمان امام حسین (ع)، با عدالت الهی سازگار است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا در حقوق اسلامی اصل بر عدالت هر شاهدی است که به محکمه قضا می آید؟ به تعبیر دیگر، آیا اثبات عدالت شاهد لازم است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا تشخیص و احراز عدالت امام جمعه منصوب از طرف امام راحل یا ولی فقیه عادل، بر مأموم واجب است، یا اینکه انتصاب او به امامت جمعه برای اثبات عدالت وی کافی است؟
- [سایر] فرق عدالت امام جمعه و جماعت را بیان نمایید. منبع مسئله زیر را بیان نمایید. امام جمعه باید علاوه بر مأمومین که او را عادل می دانند، خود نیز خود را عادل بداند بر خلاف امام جماعت؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] امامی را که عادل بوده، اگر شک کند که هنوز عادل است یا نه، میتواند به او اقتدا نماید.
- [آیت الله مظاهری] امامی را که عادل میدانسته، اگر شک کند به عدالت خود باقی است یا نه، میتواند به او اقتدا نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر شک کند امامی که عادل میدانسته به عدالت خود باقی است یا نه، میتواند به او اقتدا نماید.
- [آیت الله بروجردی] امامی را که عادل میدانسته، اگر شک کند به عدالت خود باقیست یا نه، میتواند به او اقتدا نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] امامی را که عادل میدانسته، اگر شک کند به عدالت خود باقیاست یا نه، میتواند به او اقتدا نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .اثبات سیادت افراد یا به وسیله شهادت دو مرد عادل است؛ یا به این است که در شهر خو د مشهور و معروف به سیادت باشد , بنابراین هر کس ادعا کند که سیّد است، کافی نیست. حکم سادات واجب النفقه
- [آیت الله فاضل لنکرانی] عدالت امام جماعت باید برای مأموم محرز باشد و با شک در اصل عدالت نمی توان به او اقتدا کرد و در صورتی که امامی را که عادل می دانسته، اگر شک کند به عدالت خود باقی است یا نه، می تواند به او اقتدا نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر کسی بگوید که میت وصیت کرده فلان مبلغ به من بدهند چنانچه دو مرد عادل گفته او را تصدیق کنند یا قسم بخورد و یک مرد عادل هم گفته او را تصدیق نماید یا یک مرد عادل و دو زن عادل یا چهار زن عادل به گفته او شهادت دهند باید مقداری را که می گوید به او بدهند و اگر یک زن عادل شهادت دهد باید یک چهارم چیزی را که مطالبه می کند به او بدهند و اگر دو زن عادل شهادت دهند نصف ان را و اگر سه زن عادل شهادت دهند سه چهارم ان را به او بدهند و نیز اگر دو مرد کافر کتابی که در دین خود عادل باشند گفته او را تصدیق کنند در صورتی که میت ناچار بوده است که وصیت کند و مرد و زن عادلی هم در موقع وصیت نبوده باید چیزی را که مطالبه می کند به او بدهند
- [آیت الله سبحانی] هرگاه بر اثر شیاع یا شهادت دو عادل یا یک عادل، ثابت شود که نقطه مورد نظر مسجد است، اعتکاف در آن جایز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] امامی را که عادل می دانسته اگر شک کند که به عدالت خود باقی است یا نه می تواند به او اقتدا نماید