طبق حدیثی از رسول اکرم (ص) آتش دوزخ با سه گروه سخن می گوید (1): (قال تکلم النار یوم القیامة ثلاثه امیراً و قاریاً و ذاثروة من المال، فیقول للامیر، یا من وهب الله له سلطانا فلم یعدل فتز درده کما تزدرد الطیرحب اللمم. و تقول للقاری یا من تزیّق للناس و بارز الله بالمعاصی فتزدزده و تقول للغنی، یا من وهب الله له دنیا کثیرة واسعه فیضا و سئله الحقیر الیسیر قرضاً فابی الانجلا فتزدرده): در روز رستاخیز آتش دوزخ با سه گروه سخن می گوید: ای کسانی که خدا به شما قدرت داد اما اصول عدالت را به کار نبستید و در این هنگام آتش آنها را می بلعد همانطوری که پرندگان دانه ی کنجد را می بلعند. و به دانشمندان می گویند: ای کسی که ظاهر خود را برای مردم زیبا ساختی، اما به معصیت خدا پرداختی سپس او را می بلعد و به ثروتمند می گوید ای کسی که خداوند به تو امکانات وسیعی بخشید و از تو خواست مختصری از آن را انفاق کنی اما تو بخل کردی سپس او را هم می بلعد. و این چنین است عاقبت حاکمانی که توجه به حال مردم ندارند و دانشمند بی عمل و ثروتمندان بخیل که پس از گفتگوی آتش دوزخ با آنان طعمه ی همان آتش می شوند. پی نوشت: 1-سفینة البحار، ج1، ص30. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
در قیامت، آتش دوزخ، با چه کسانی سخن می گوید؟
طبق حدیثی از رسول اکرم (ص) آتش دوزخ با سه گروه سخن می گوید (1): (قال تکلم النار یوم القیامة ثلاثه امیراً و قاریاً و ذاثروة من المال، فیقول للامیر، یا من وهب الله له سلطانا فلم یعدل فتز درده کما تزدرد الطیرحب اللمم. و تقول للقاری یا من تزیّق للناس و بارز الله بالمعاصی فتزدزده و تقول للغنی، یا من وهب الله له دنیا کثیرة واسعه فیضا و سئله الحقیر الیسیر قرضاً فابی الانجلا فتزدرده): در روز رستاخیز آتش دوزخ با سه گروه سخن می گوید: ای کسانی که خدا به شما قدرت داد اما اصول عدالت را به کار نبستید و در این هنگام آتش آنها را می بلعد همانطوری که پرندگان دانه ی کنجد را می بلعند.
و به دانشمندان می گویند: ای کسی که ظاهر خود را برای مردم زیبا ساختی، اما به معصیت خدا پرداختی سپس او را می بلعد و به ثروتمند می گوید ای کسی که خداوند به تو امکانات وسیعی بخشید و از تو خواست مختصری از آن را انفاق کنی اما تو بخل کردی سپس او را هم می بلعد. و این چنین است عاقبت حاکمانی که توجه به حال مردم ندارند و دانشمند بی عمل و ثروتمندان بخیل که پس از گفتگوی آتش دوزخ با آنان طعمه ی همان آتش می شوند.
پی نوشت:
1-سفینة البحار، ج1، ص30.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] آیا آتش جهنم مانند آتش این دنیا است؟
- [سایر] کدام زن هیزم کش آتش جهنم است؟
- [سایر] بهشت و جهنم را وصف کنید وآیا آتش که در جهنم وجود دارد مانند همین آتش است که در دنیا وجود دارد؟ شرح دهید.
- [سایر] منظور از آتش جهنم چه می باشد چه سنخیت با آتش دنیوی دارد؟
- [سایر] ویژگی جرقه های آتش دوزخ چیست؟
- [سایر] یا هر شخصی باید مزه آتش جهنم را بچشد؟ برای اینکه خلاص شود چکار باید کند؟ آیا پیامبر با آتش جهنم روبرو خواهد شد؟
- [سایر] چه ربطی بین خلقت شیطان از آتش، و آتش بودن عذاب جهنم است؟
- [سایر] ویژگی آتش دوزخ در مورد حیات و زندگی چیست؟
- [سایر] چه عواملی انسان را از آتش جهنم بازمیدارد؟
- [سایر] چه کسانی در آتش جهنم جاودانه خواهند بود؟
- [آیت الله بروجردی] هرگاه پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود هر قدر صلاح میداند تازیانه به او میزند و روایت شده که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکة رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند توبهی او قبول میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . آب انگوری که با آتش جوش آمده اگر آن قدر بجوشد که ثلثان شود یعنی: دو قسمت آن کم شود و یک قسمت آن بماند پاک می شود. ولی اگر به خودی خود جوش بیاید و به آتش یا غیر آتش ثلثان شود، یا به آتش جوش بیاید و به غیر آتش ثلثان شود فقط به سرکه شدن پاک می شود. و این حکم بنابر قول به نجاست عصیر است به جوش آمدن و گذشت که اقوی طهارت است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اب انگوری که به اتش جوش بیاید حرام می شود و اگر ان قدر به اتش بجوشد که دو قسمت ان کم شود و یک قسمت ان بماند حلال می شود و در مساله گذشت که به جوش امدن به اتش نجس نمی شود و اگر به غیر اتش جوش بیاید حرام و بنابر احتیاط نجس می شود و احتیاط واجب ان است که به غیر از سرکه شدن پاک و حلال نمی شود
- [آیت الله خوئی] هر گاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند، به او میزند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبة او قبول میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انگور و آب انگور بخودی خود، یا به واسطه پختن جوش بیاید پاک است، ولی خوردن آن حرام است و آنچه به آتش جوش آمده اگر به آتش دو ثلث آن کم شود حلال می شود و آنچه به غیر آتش جوش آمده با سرکه شدن حلال می شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند به او میزند، و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند، و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد؛ حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح می داند؛ به او می زند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانه ای از آتش به دهان او می زند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت می کنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبه او قبول می شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چیزی که معلوم نیست غوره است، یا انگور اگر با آتش بجوشد، حرام نمی شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آب انگوری که به سبب آتش یا به خودی خود جوش بیاید، خوردن آن حرام و بنا بر احتیاط نجس میشود، چنانچه در مسأله 114 گذشت و آب انگوری که به سبب آتش جوش آمده اگر آن قدر با آتش بجوشد که ثلثان شود، یعنی دوسوم آن کم شود، پاک شده و خوردن آن حلال است؛ ولی اگر به خودی خود جوش آمده، بنا بر احتیاط فقط به سرکه شدن پاک و حلال میشود.
- [آیت الله سبحانی] اگر زن بگوید حائضم یا از حیض پاک شده ام، باید سخن او را پذیرفت.