1. رجعت در لغت به معنای بازگشت و در اصطلاح عبارت است از بازگشت بعضی مؤمنان خالص و برخی منافقان فاجر به این جهان، پیش از بر پایی قیامت. با توجه به این تعریف، رجعت مخصوص مؤمنان خالص و منافقان فاجر است.( بحارالانوار، علامه مجلسی (ره) ج 53، ص 138، دار احیأ التراث العربی، بیروت. ) این بازگشت به منظور دیدن حکومت عدالت گستر امام زمان (عج)، به وسیله گروه اول و به سزای اعمال خود رسیدن گروه دوم است که در برابر حق، صف آرایی میکردند.( رجعت یا دولت کریمة خاندان وحی: محمد خادمی شیرازی، ص 15، مؤسسه نشر و تبلیغ. ) 2. روشن است، همه کسانی که پیش از ظهور قائم (عج) آمده و رفتهاند، برنمی گردند، بلکه گروهی از آنها رجعت میکنند. همان گونه که قرآن کریم میفرماید: "ویَومَ نَحشُرُ مِن کُلِّ اُمَّةٍ فَوجًا; (نمل، 83) روزی که از هر امتی، گروهی را بر میانگیزیم." امام صادقدر این باره میفرمایند: "و ان الرّجعه لیست بعامةٍ، و هی خاصّة لایرجع الاّ مَنْ محض الایمان محضاً او محض الشرک محضاً; رجعت، همگانی نیست، بلکه اختصاصی است. تنها کسانی رجعت میکنند که مؤمن خالص باشند یا مشرک خالص."( تفسیر برهان، ج 2، ص 408. ) 3. بر اساس روایاتی که در تفسیر آیه 78 سورة آل عمران از ائمه: رسیده است، همة پیامبران رجعت میکنند; برای مثال در کتاب شریف بحارالانوار آمده است: "به خدا سوگند از زمان حضرت آدم تا رسول اکرمپیامبری مبعوث نشده جز این که خداوند آنها را باز میگرداند، تا در برابر علی بن ابیطالبشمشیر بزنند." 4. افزون بر مورد اشاره شده در بند قبل، از نگاه روایات معصومان: رجعت اشخاص زیر قطعی است: حضرت اسماعیل، عیسی، خضر، رسول اکرم، امیرمؤمنان، امام حسین، سایر امامان معصوم: جمعی از اصحاب پیامبر9، از جمله سلمان، مقداد، جابربن عبداللّه انصاری، ابودجانة انصاری، مالک اشتر، مفضل بن عمر، عمران بن اعین، مؤمن آل فرعون، یوشع بن نون و اصحاب کهف.( برای مطالعه بیشتر ر.ک: 1. رجعت یا دولت کریمة خاندان وحی: محمد خادمی شیرازی، مؤسسة نشر و تبلیغ. 2. الایقاظ من الهجعه بالبرهان علی الرجعه، الشیخ محمدبن الحسن الحر العاملی، ترجمة احمد جنتی، انتشارات نوید، تهران، 1362. ) www.eporsesh.com
رجعت مربوط به چه کسانی است؟
1. رجعت در لغت به معنای بازگشت و در اصطلاح عبارت است از بازگشت بعضی مؤمنان خالص و برخی منافقان فاجر به این جهان، پیش از بر پایی قیامت. با توجه به این تعریف، رجعت مخصوص مؤمنان خالص و منافقان فاجر است.( بحارالانوار، علامه مجلسی (ره) ج 53، ص 138، دار احیأ التراث العربی، بیروت. ) این بازگشت به منظور دیدن حکومت عدالت گستر امام زمان (عج)، به وسیله گروه اول و به سزای اعمال خود رسیدن گروه دوم است که در برابر حق، صف آرایی میکردند.( رجعت یا دولت کریمة خاندان وحی: محمد خادمی شیرازی، ص 15، مؤسسه نشر و تبلیغ. )
2. روشن است، همه کسانی که پیش از ظهور قائم (عج) آمده و رفتهاند، برنمی گردند، بلکه گروهی از آنها رجعت میکنند. همان گونه که قرآن کریم میفرماید: "ویَومَ نَحشُرُ مِن کُلِّ اُمَّةٍ فَوجًا; (نمل، 83) روزی که از هر امتی، گروهی را بر میانگیزیم." امام صادقدر این باره میفرمایند: "و ان الرّجعه لیست بعامةٍ، و هی خاصّة لایرجع الاّ مَنْ محض الایمان محضاً او محض الشرک محضاً; رجعت، همگانی نیست، بلکه اختصاصی است. تنها کسانی رجعت میکنند که مؤمن خالص باشند یا مشرک خالص."( تفسیر برهان، ج 2، ص 408. )
3. بر اساس روایاتی که در تفسیر آیه 78 سورة آل عمران از ائمه: رسیده است، همة پیامبران رجعت میکنند; برای مثال در کتاب شریف بحارالانوار آمده است: "به خدا سوگند از زمان حضرت آدم تا رسول اکرمپیامبری مبعوث نشده جز این که خداوند آنها را باز میگرداند، تا در برابر علی بن ابیطالبشمشیر بزنند."
4. افزون بر مورد اشاره شده در بند قبل، از نگاه روایات معصومان: رجعت اشخاص زیر قطعی است: حضرت اسماعیل، عیسی، خضر، رسول اکرم، امیرمؤمنان، امام حسین، سایر امامان معصوم: جمعی از اصحاب پیامبر9، از جمله سلمان، مقداد، جابربن عبداللّه انصاری، ابودجانة انصاری، مالک اشتر، مفضل بن عمر، عمران بن اعین، مؤمن آل فرعون، یوشع بن نون و اصحاب کهف.( برای مطالعه بیشتر ر.ک: 1. رجعت یا دولت کریمة خاندان وحی: محمد خادمی شیرازی، مؤسسة نشر و تبلیغ. 2. الایقاظ من الهجعه بالبرهان علی الرجعه، الشیخ محمدبن الحسن الحر العاملی، ترجمة احمد جنتی، انتشارات نوید، تهران، 1362. )
www.eporsesh.com
- [سایر] چرا مسائل مربوط به معاد و قیامت بیشتر در جزء 30 بیان شده است؟
- [سایر] با توجه به آیهی 10 سورهی حشر، "غلّ" برادران ایمانی به چه چیزهایی مربوط است؟
- [سایر] با توجه به اینکه آیات قرآن مربوط به جو حاکم میان اعراب و زمان نزول آیات است... در مورد انطباق آن با جامعه مدرن امروز توضیح دهید؟
- [سایر] رجعت چیست؛ آیا تمام انسان ها رجعت دارند؟
- [سایر] رجعت یعنی چه؟رجعت معصومین به چه صورت می باشد؟
- [سایر] رجعت کنندگان چند دسته اند و آیا رجعت آنها اختیاری است یا اجباری؟
- [سایر] در موقع رجعت اهل بیت، آیا حضرت زهرا(س) هم رجعت می فرمایند؟ به چه ترتیب؟
- [سایر] منظور از رجعت چیست؟آیا پیامبر اسلام هم رجعت می کنند؟
- [سایر] رجعت چیست؟
- [سایر] آیا رجعت اختیاری است؟
- [آیت الله اردبیلی] حکم مذکور مربوط به نماز است و مسافر نمیتواند در این مکانها روزه بگیرد.
- [آیت الله سبحانی] آدم سفیهی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف می کند، نذرهای مربوط به مالش صحیح نیست.
- [آیت الله بهجت] سفیه و کسی که مفلّس است، یعنی ورشکست شده، نذری که مربوط به مسائل مالی باشد از آنان صحیح نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر کسی که باید سجده یا تشهّد را قضا نماید، برای عمل دیگری نیز سجده سهو واجب شود، باید بعد از نماز بنابر احتیاط ابتدا سجده یا تشهد فراموش شده را به جا آورد و پس از آن سجده سهو مربوط به سجده یا تشهد فراموش شده و سجده سهو مربوط به آن عمل را انجام دهد.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه شک کند که نقطه ای از نقاط مربوط به مسجد، جزء مسجد هست یا نه اعتکاف در آن جایز نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه شک کند که زکات واجب را پرداخته یا نه، باید بدهد، هر چند شک او مربوط به زکات سالهای گذشته است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] احتیاط مستحب آن است که امام در حال خطبه سخنی غیر مربوط به خطبه ها نگوید البته در فاصله بین خطبه ها و نماز، سخن گفتن بلامانع است.
- [آیت الله سبحانی] اول ماه با محاسبات نجومی ثابت نمی شود. ولی اگر انسان از گفته آنان یقین پیدا کند، باید به آن عمل نماید و اگر با محاسبات علمی امکان رؤیت هلال را نفی کنند ثبوت هلال با شهادت دو نفر عادل مشکل می باشد. و احادیث مربوط به عدم حجیت قول منجم و... مربوط به محاسبات ظنی آن روز بوده و ارتباطی به محاسبات علمی امروز ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هر خونی که از زن خارج شود و شرایط حیض و نفاس را نداشته باشد و مربوط به بکارت یا زخم یا جراحتی در رحم نبوده باشد، خون استحاضه است.
- [آیت الله نوری همدانی] آدم سفهیی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف می کند ، چنانچه با حال سفاهت بالغ شده باشد یا حاکم شرع او را از تصرّف در اموالش جلوگیری کرده باشد نذرهای مربوط به مالش صحیح نیست .