حضرت خدیجه دختر خویلد بانویی پاکدامن و ارجمند بود. عموی وی به نام ورقة بن نوفل از دانشمندان و کشیشیان مسیحی بود و همه کتابهای آسمانی را خوانده بود و قبل از بعثت در جستجوی آیین حق بسر میبرد و نشانههای پیامبری را در وجود پیامبر صلی الله علیه و آله می دید و به خدیجه سفارش می نمود خدیجه خود شیفته ی خلق و خوی بسیار نیک آن حضرت شد. و امانتداری و صداقت او را مشاهده کرده و تصمیم گرفت با پیامبر صلی الله علیه و آله ازدواج کند. پیامبر صلی الله علیه و آله با وساطت عمویش ابوطالب مقدمات ازدواج را فراهم کرد، و این ازدواج مقدس انجام شد. حضرت خدیجه اولین بانویی است که به پیامبر ایمان آورد و تمام دارایی خود را در راه پیشرفت اسلام در خدمت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله گذاشت و...[1] حضرت مریم مادر یکی از انبیای بزرگ الهی است که در قرآن مکرر از او به نیکی یاد شده[2] با استناد به روایاتی که از رسول خدا صلی الله علیه و آله رسیده مقام حضرت خدیجه سلام الله علیها با حضرت مریم مساوی میباشد. در حدیث است که رسول خدا فرمود: حضرت مریم سیده زمان خودش بود و حضرت خدیجه سیده این زمان.[3] روایات پیغمبر اکرم(ص) رسیده در شأن و منزلت حضرت خدیجه و... 1. رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: بهترین زنان بهشت چهارتا هستند: حضرت خدیجه، حضرت فاطمه، حضرت مریم و آسیه زن فرعون. تمام این روایت بیانگر مساوی بودن مقام حضرت خدیجه با حضرت مریم است. 2. تمجید پیغمبر از خدیجه سلام الله علیها : عایشه یکی از همسران رسول خدا میگوید: هر گاه پیغمبر به یاد خدیجه میافتاد او را میستود و برای او طلب رحمت میکرد؛ روزی او را میستود، رقابت زنانگی موجب شد که به آن حضرت گفتم (به جای او خداوند زن جوانی به تو داده است) پیامبر صلی الله علیه و آله با شنیدن این سخن ناراحت و خشمگین شد... پس از آن فرمود: (چگونه این سخن راگفتی؟ سوگند به خدا خدیجه هنگامی به من ایمان آورد که همة مردم کافر بودند، مرا هنگامی پناه داد که همه مرا ترک کرده بودند، نام مرا هنگامی تصدیق کرد که همه تکذیبم میکردند و از او دارای فرزندانی شدم.[4] حضرت فاطمه دختر موسی بن جعفر از سوی امام معصوم ملقب به معصومه شد امام رضا علیه السلام میفرماید: من زار المعصومه بقُم کمن زارنی؛[5] کسی که حضرت معصومه را در قم زیارت کند مثل این است که مرا زیارت کرده کسی که زیارت او مساوی با زیارت امام معصوم باشد جایگاه معنوی او مثل امام معصوم است. مقام ائمه نیز مثل مقام عیسی علیه السلام در بیش خداوند رفیع است مهم این است که همه آنها برای بشریت الگو هستند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. تفسیر المیزان، تفسیر سوره آل عمران و سوره مریم. 2. ریا حسن(شبریعه تالیف ذبیح الله محلاتی. 3. زنان نمونه تاریخ. -------------------------------------------------------------------------------- [1] . ر.ک: محمدی اشتهاردی، محمد، سیره چهارده معصوم، نشر مطهر، ص 29؛ محدث قمی، سفینة البحار، ج 2، ص 643؛ علامه مجلسی، بحار، ج 16، ص12، ابن اثیر، اسد الغابه، کتاب النساء، بیروت، دار الکتب الاسلامیة، ج 7، ص 80. [2]. قرشی، سیدعلی اکبر، قاموس قرآن، ج 5 7، ص 251. [3] . ابن حجر عسقلانی، الاصابه، بیروت، چاپ دار الکتاب العربی، ج 4، ص 275(ذیل حضرت خدیجه). [4] . ر.ک: محمدی اشتهاردی، محمد، سیره چهارده معصوم، نشر مطهر، ص 30، به نقل از مجلسی، بحارالانوار، ج 16، ص 12. [5] . ر.ک: همان، ص 669؛ ریاحین الشریعة، ج 5، ص 35.
آیا حضرت خدیجه سلام الله علیها از نظر جایگاه معنوی به مقام و شأن و رتبه حضرت مریم سلام الله علیها و حضرت معصومه سلام الله علیها میرسد؟
حضرت خدیجه دختر خویلد بانویی پاکدامن و ارجمند بود. عموی وی به نام ورقة بن نوفل از دانشمندان و کشیشیان مسیحی بود و همه کتابهای آسمانی را خوانده بود و قبل از بعثت در جستجوی آیین حق بسر میبرد و نشانههای پیامبری را در وجود پیامبر صلی الله علیه و آله می دید و به خدیجه سفارش می نمود خدیجه خود شیفته ی خلق و خوی بسیار نیک آن حضرت شد. و امانتداری و صداقت او را مشاهده کرده و تصمیم گرفت با پیامبر صلی الله علیه و آله ازدواج کند. پیامبر صلی الله علیه و آله با وساطت عمویش ابوطالب مقدمات ازدواج را فراهم کرد، و این ازدواج مقدس انجام شد. حضرت خدیجه اولین بانویی است که به پیامبر ایمان آورد و تمام دارایی خود را در راه پیشرفت اسلام در خدمت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله گذاشت و...[1]
حضرت مریم مادر یکی از انبیای بزرگ الهی است که در قرآن مکرر از او به نیکی یاد شده[2] با استناد به روایاتی که از رسول خدا صلی الله علیه و آله رسیده مقام حضرت خدیجه سلام الله علیها با حضرت مریم مساوی میباشد. در حدیث است که رسول خدا فرمود: حضرت مریم سیده زمان خودش بود و حضرت خدیجه سیده این زمان.[3]
روایات پیغمبر اکرم(ص) رسیده در شأن و منزلت حضرت خدیجه و...
1. رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: بهترین زنان بهشت چهارتا هستند: حضرت خدیجه، حضرت فاطمه، حضرت مریم و آسیه زن فرعون. تمام این روایت بیانگر مساوی بودن مقام حضرت خدیجه با حضرت مریم است.
2. تمجید پیغمبر از خدیجه سلام الله علیها : عایشه یکی از همسران رسول خدا میگوید: هر گاه پیغمبر به یاد خدیجه میافتاد او را میستود و برای او طلب رحمت میکرد؛ روزی او را میستود، رقابت زنانگی موجب شد که به آن حضرت گفتم (به جای او خداوند زن جوانی به تو داده است) پیامبر صلی الله علیه و آله با شنیدن این سخن ناراحت و خشمگین شد... پس از آن فرمود: (چگونه این سخن راگفتی؟ سوگند به خدا خدیجه هنگامی به من ایمان آورد که همة مردم کافر بودند، مرا هنگامی پناه داد که همه مرا ترک کرده بودند، نام مرا هنگامی تصدیق کرد که همه تکذیبم میکردند و از او دارای فرزندانی شدم.[4]
حضرت فاطمه دختر موسی بن جعفر از سوی امام معصوم ملقب به معصومه شد امام رضا علیه السلام میفرماید: من زار المعصومه بقُم کمن زارنی؛[5] کسی که حضرت معصومه را در قم زیارت کند مثل این است که مرا زیارت کرده کسی که زیارت او مساوی با زیارت امام معصوم باشد جایگاه معنوی او مثل امام معصوم است. مقام ائمه نیز مثل مقام عیسی علیه السلام در بیش خداوند رفیع است مهم این است که همه آنها برای بشریت الگو هستند.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. تفسیر المیزان، تفسیر سوره آل عمران و سوره مریم.
2. ریا حسن(شبریعه تالیف ذبیح الله محلاتی.
3. زنان نمونه تاریخ.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . ر.ک: محمدی اشتهاردی، محمد، سیره چهارده معصوم، نشر مطهر، ص 29؛ محدث قمی، سفینة البحار، ج 2، ص 643؛ علامه مجلسی، بحار، ج 16، ص12، ابن اثیر، اسد الغابه، کتاب النساء، بیروت، دار الکتب الاسلامیة، ج 7، ص 80.
[2]. قرشی، سیدعلی اکبر، قاموس قرآن، ج 5 7، ص 251.
[3] . ابن حجر عسقلانی، الاصابه، بیروت، چاپ دار الکتاب العربی، ج 4، ص 275(ذیل حضرت خدیجه).
[4] . ر.ک: محمدی اشتهاردی، محمد، سیره چهارده معصوم، نشر مطهر، ص 30، به نقل از مجلسی، بحارالانوار، ج 16، ص 12.
[5] . ر.ک: همان، ص 669؛ ریاحین الشریعة، ج 5، ص 35.
- [سایر] آسیه چه کرده بود که به آن مقام در ردیف فاطمه (س) و حضرت خدیجه (س) و مریم (س) قرار گرفت؟
- [سایر] مقام حضرت زهرا(س) و حضرت مریم(س) کدام برتر هستند؟
- [سایر] آیا حضرت فاطمه(س) از حضرت مریم(س) برتر هستند؟
- [سایر] خانه حضرت خدیجه در کجاست؟؟؟
- [سایر] چرا نام حضرت مریم(علیها السلام) در قرآن آمده ولی نام حضرت فاطمه (سلام الله علیها) در قرآن نیامده است؟
- [سایر] تاریخ زندگانی حضرت خدیجه- علیها السلام-را بنویسید.
- [سایر] به نام خدا باسلام خدمت شما.من خدیجه السادات موسوی هستم .پیام شما را درمورد هدیه دادن به کسانی که اسمشان خدیجه است شنیدم. و دیگر اینکه با نظر شما در مورد فداکاریهای بسیار حضرت خدیجه و اینکه آنطور که شایسته است از ایشان یاد نمیشود موافقم. خدانگهدار
- [سایر] آیا پیامبر (ص) از حضرت خدیجه (س) فرزندی غیر حضرت زهرا (س) داشتند؟
- [سایر] سنّ حضرت زهرا(س) در زمان رحلت حضرت خدیجه(س) چقدر بود؟
- [سایر] با توجه به آیه 42 سوره آل عمران حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) برتر است یا حضرت مریم (سلام الله علیها)؟
- [امام خمینی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلا فاطمه باشد می گوید: "زوجتی فاطمة خالعتها علی ما بذلت هی طالق" یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است.
- [آیت الله سبحانی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد می گوید: زَوْجَتِی فاطِمَةُ خلعتها عَلی ما بَذَلَتْ هِیَ طالِق (یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است).
- [آیت الله اردبیلی] اگر شوهر بخواهد خود صیغه طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ، هِیَ طالِقٌ) یعنی: (زنم فاطمه را در مقابل آنچه بخشید طلاق خلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خُلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ هِی طالِق)؛ یعنی: (زنم فاطمه را طلاق خُلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله نوری همدانی] طلاق باید به صیغة عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغة طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد باید بگوید : زَوْجَتی فاطِمَهُ طالِقٌ یعنی زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند که آن وکیل باید بگوید : زَوْجَهُ مُوَکِلی فاطِمَهُ طالِقٌ .
- [آیت الله سبحانی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد، باید بگوید: زَوْجَتِی فاطِمَهُ طالِق یعنی زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند آن وکیل باید بگوید: زَوْجَةُ مَوَکِّلِی فاطِمَةُ طالِق.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح و به کلمه (طالق) خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلا فاطمه باشد باید بگوید: (زَوْجَتی فاطِمَة طالقٌ); یعنی: زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند آن وکیل باید بگوید: (زَوْجَةُ مُوکِّلِی فاطِمَةُ طالِقٌ).
- [آیت الله بروجردی] طلاق باید به صیغهی عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغهی طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد، باید بگوید:(زَوْجَتی فاطِمَةَ طالِقٌ)؛ یعنی:زن من فاطمه رهاست و اگر دیگری را وکیل کند، آن وکیل باید بگوید:(زَوْجَةَ مُوَکِّلِی فاطِمَةَ طالِقٌ).
- [امام خمینی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلا فاطمه باشد،باید بگوید: "زوجتی فاطمة طالق" زن من فاطمه رها است، و اگر دیگری را وکیل کند،آن وکیل باید بگوید: "زوجة موکلی فاطمة طالق".
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: (بارَأتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق)، یعنی: (مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او، پس او رهاست)، و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق).