دینی که پیامبر ما حضرت محمد(ص) ارائه نمود مخصوص یک قوم و قبیله یا یک ملت خاص نیست، بلکه صراط مستقیمی است که جهانیان را به سمت رستگاری هدایت میکند و فرزندان رسول خدا و امامان ما شیعیان هم کسانی بودند که پرچم هدایت یک امت جهانی را عهدهدار بودند. بنابراین احساسی که یک عرب نسبت به پیامبر و اهل بیت او ممکن است داشته باشد، با احساس یک غیر عرب بسیار مشابه است، پس در این زمینه گرایش به نژاد و اینکه فکر کنیم اعراب به خاطر نژادشان باید نسبت به اهل بیت حساستر باشند، چندان درست نیست. یکی از علل آنکه میبینیم عزاداری کشورهای عربی برای اهل بیت و خصوصاً امام حسین(ع) کمتر نمود دارد، بیتوجهی دولتهای عربی است نسبت به آئین تشیع و نقشی که زنده نگه داشتن یاد اهل بیت پیامبر در تزکیة جامعه میتواند داشته باشد؛ آنها به خاطر گرایش به غرب ماهیت اصلی اسلامی خود را از دست دادهاند و در میان کشورها، دولت ایران تنها دولت شیعی است که به شکل کاملی نسبت به عزاداری حسینی و آرمانهای اهل بیت اهتمام میورزد. مثلاً کشور عراق که زمانی پایگاه تشیع به حساب میآمد، بعد از روی کار آمدن صدام حسین ماهیت خود را از دست داد و حکومت بعث در شهری مذهبی مثل کربلا مدارس علمیه را از علماء و طلاب خالی نمود، در حالی که قبل از آن هزاران روحانی داشت و با این وجود همچنان مردم در ابراز ارادت نسبت به خاندان پیامبر کوشا هستند. در کشور عربستان سعودی هم حکومت وهابی آنجا اجازة ساختن و زیاد شدن مساجد شیعیان را نمیدهد و لذا شیعیان اماکنی را با عنوان ملک شخصی میسازند و در آن به اقامة عزا میپردازند، ولی در این بین کشورهای امیرنشین، بحرین هم وجود دارد که 80% مردم آن شیعه دوازده امامی هستند و حکومت آنجا روز تاسوعا و عاشورا راتعطیل رسمی اعلام میکند. در کشورهای همسایة ایران اهل سنت در اکثریت هستند و شیعیان جمع کوچکی را تشکیل میدهند و این امر هم مانع ظهور و بروز آنان میگردد. کشور کویت تنها 40% شیعه دارد ولی یکصد حسینیه در آن ساخته شده است و بیشتر مجالس عزایی که در آنجا برقرار میشود، توسط کسانی است که تبعة کویت و عربزبان هستند، در کشور عمان هم که دو میلیون جمعیت دارد، تنها یکصد هزار شیعه وجود دارد و با این وجود، در شهر تجاری مطرح 6 مسجد و 10 حسینیه وجود دارد در (مسقط) 3 مسجد و 3 حسینیه در شهر (لواء) 3 مسجد و 3 حسینیه و در شهر (برکه) 3 مسجد و 1 حسینیه و 4 حسینیه و 3 مسجد در شهر (مصفه) و 4 مسجد و 5 حسینیه در (خابوره) و 2 حسینیه و 2 مسجد در (صحم) وجود دارد علاوه بر این نمونههای دیگری را نه تنها در کشورهای عربی بلکه در اقصا نقاط جهان میتوان یافت که شیعه در بدترین شرایط و به بهترین شکل به حراست از حریم اهل بیت پیامبر میپردازد.[1] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. عاشورا در سرزمینهای، عبدالکریم بی آزار شیرازی. 2. عزاداری سنتی شیعیان، سید حسین معتمدی. -------------------------------------------------------------------------------- [1] معتمدی، سید حسین، عزاداری سنتی شیعیان، اول، تابستان 79، ج2، ص821 تا انتهای کتاب.
چرا عزداری امام حسین در میان ایرانیان بیشتر وبا شکوهتر از عربهاست که هم زبان معصومین اند؟
دینی که پیامبر ما حضرت محمد(ص) ارائه نمود مخصوص یک قوم و قبیله یا یک ملت خاص نیست، بلکه صراط مستقیمی است که جهانیان را به سمت رستگاری هدایت میکند و فرزندان رسول خدا و امامان ما شیعیان هم کسانی بودند که پرچم هدایت یک امت جهانی را عهدهدار بودند.
بنابراین احساسی که یک عرب نسبت به پیامبر و اهل بیت او ممکن است داشته باشد، با احساس یک غیر عرب بسیار مشابه است، پس در این زمینه گرایش به نژاد و اینکه فکر کنیم اعراب به خاطر نژادشان باید نسبت به اهل بیت حساستر باشند، چندان درست نیست. یکی از علل آنکه میبینیم عزاداری کشورهای عربی برای اهل بیت و خصوصاً امام حسین(ع) کمتر نمود دارد، بیتوجهی دولتهای عربی است نسبت به آئین تشیع و نقشی که زنده نگه داشتن یاد اهل بیت پیامبر در تزکیة جامعه میتواند داشته باشد؛ آنها به خاطر گرایش به غرب ماهیت اصلی اسلامی خود را از دست دادهاند و در میان کشورها، دولت ایران تنها دولت شیعی است که به شکل کاملی نسبت به عزاداری حسینی و آرمانهای اهل بیت اهتمام میورزد. مثلاً کشور عراق که زمانی پایگاه تشیع به حساب میآمد، بعد از روی کار آمدن صدام حسین ماهیت خود را از دست داد و حکومت بعث در شهری مذهبی مثل کربلا مدارس علمیه را از علماء و طلاب خالی نمود، در حالی که قبل از آن هزاران روحانی داشت و با این وجود همچنان مردم در ابراز ارادت نسبت به خاندان پیامبر کوشا هستند.
در کشور عربستان سعودی هم حکومت وهابی آنجا اجازة ساختن و زیاد شدن مساجد شیعیان را نمیدهد و لذا شیعیان اماکنی را با عنوان ملک شخصی میسازند و در آن به اقامة عزا میپردازند، ولی در این بین کشورهای امیرنشین، بحرین هم وجود دارد که 80% مردم آن شیعه دوازده امامی هستند و حکومت آنجا روز تاسوعا و عاشورا راتعطیل رسمی اعلام میکند.
در کشورهای همسایة ایران اهل سنت در اکثریت هستند و شیعیان جمع کوچکی را تشکیل میدهند و این امر هم مانع ظهور و بروز آنان میگردد. کشور کویت تنها 40% شیعه دارد ولی یکصد حسینیه در آن ساخته شده است و بیشتر مجالس عزایی که در آنجا برقرار میشود، توسط کسانی است که تبعة کویت و عربزبان هستند، در کشور عمان هم که دو میلیون جمعیت دارد، تنها یکصد هزار شیعه وجود دارد و با این وجود، در شهر تجاری مطرح 6 مسجد و 10 حسینیه وجود دارد در (مسقط) 3 مسجد و 3 حسینیه در شهر (لواء) 3 مسجد و 3 حسینیه و در شهر (برکه) 3 مسجد و 1 حسینیه و 4 حسینیه و 3 مسجد در شهر (مصفه) و 4 مسجد و 5 حسینیه در (خابوره) و 2 حسینیه و 2 مسجد در (صحم) وجود دارد علاوه بر این نمونههای دیگری را نه تنها در کشورهای عربی بلکه در اقصا نقاط جهان میتوان یافت که شیعه در بدترین شرایط و به بهترین شکل به حراست از حریم اهل بیت پیامبر میپردازد.[1]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. عاشورا در سرزمینهای، عبدالکریم بی آزار شیرازی.
2. عزاداری سنتی شیعیان، سید حسین معتمدی.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] معتمدی، سید حسین، عزاداری سنتی شیعیان، اول، تابستان 79، ج2، ص821 تا انتهای کتاب.
- [سایر] در زیارت ائمه معصومین(علیهم السلام) مخصوصاً امام حسین(علیه السلام))، معنای «لعن» چیست؟
- [سایر] آیا نوحه سرائی در عزای امام حسین (علیه السلام) در عصر معصومین (علیهم السلام) هم انجام می گرفته است؟
- [سایر] آیا روایتی از معصومین وجود دارد که تعداد زخمهای بدن امام حسین علیهالسلام را بیان کرده باشد؟
- [سایر] با سلام اقای شاه جعفری استعمال عطر در ایام عزاداری حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام یا سایر معصومین علیهم السلام چه در نماز و چه در غیر ان چه حکمی دارد؟ با تشکر
- [سایر] آیا این حقیقت دارد که انقلاب ایران را از قبل حضرات معصومین -علیهم السلام- پیش بینی کرده بود؟
- [سایر] چرا ایرانیان امام حسین را یاری نکردند؟
- [سایر] بهترین و زیباترین دعا در حرم معصومین علیهم السّلام و به ویژه حرم امام رضا علیه السّلام چه می باشد؟
- [سایر] آیا امام حسین علیه السلام ایرانیان را مذمت کرده است؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا القاب و صفات معصومین علیهمالسلام (مثل امیرالمؤمنین، سجاد، زین العابدین، باقر، صادق، کاظم، رضا، جواد، تقی، هادی، نقی، عسکری، امام زمان، ولی عصر و صاحب الزمان)، حکم اسماء ایشان را دارد؟ و لمس نمودن اسم اشخاصی که از اضافه کردن یک کلمه به نام پروردگار یا معصومین علیهمالسلام درست شده است (مثل عبداللّه، عبدالعلی و عبدالرضا)، چه حکمی دارد؟
- [سایر] سلام. آیا امیرالمؤمنین و امام حسن و امام حسین (علیهم السلام) پا به ایران گذاشته بودند؟ با چه هدف؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] تمام فرقه های اسلامی پاکند، مگر آنها که با ائمه معصومین(علیهم السلام)عداوت و دشمنی دارند و خوارج و غلات، یعنی غلوکنندگان در حق ائمه(علیهم السلام).
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا نسبت دهد بنابر احتیاط کفاره جمع که تفصیل ان در مساله پیش گذشت بر او واجب می شود
- [آیت الله مظاهری] هرگاه کسی به خدا یا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا فاطمه زهرا علیها السلام ناسزا گوید یا با یکی از اینها دشمنی داشته باشد و یا یکی از ائمه علیهم السلام یا غیر آنها را خدا بداند کافر است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر چیزی را با اعتقاد به این که راست است از قول خدا یا معصومان علیهمالسلام نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است نام خوبی برای نوزاد انتخاب نمایند و بهترین نامها، نامی است که معنای بندگی خداوند را برساند، مانند: (عبداللّه) و (عبدالرحیم) و (عبدالکریم)، یا نامهای انبیای عظام و ائمه معصومین علیهمالسلام به ویژه نام (محّمد) و (علی) را برای پسر برگزینند و برای دختر نامهای زنان صالح و شایسته به ویژه نام (فاطمه) بهتر است. حضرت امام صادق علیهالسلام از رسول اللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل میکنند که آن حضرت فرمودند: (نامهای خوب را انتخاب کنید، زیرا شما را در قیامت با همان نامها مخاطب میسازند.)(1)
- [آیت الله وحید خراسانی] پاک کردن مخرج غایط با چیزهایی که احترام انها لازم است مانند کاغذی که بر ان اسم خدا و پیغمبران و ایمه معصومین علیهم السلام و غیر اینها از انچه که واجب الاحترام در شریعت است حرام است ولی اگر کسی به انها استنجاء کند طهارت حاصل می شود و حصول طهارت در استنجاء با استخوان و سرگین محل اشکال است
- [آیت الله وحید خراسانی] پاک کردن مخرج غایط با چیزهایی که احترام انها لازم است مانند کاغذی که بر ان اسم خدا و پیغمبران و ایمه معصومین علیهم السلام و غیر اینها از انچه که واجب الاحترام در شریعت است حرام است ولی اگر کسی به انها استنجاء کند طهارت حاصل می شود و حصول طهارت در استنجاء با استخوان و سرگین محل اشکال است
- [آیت الله اردبیلی] اگر دروغی را که دیگری ساخته عمدا به خدا و معصومان علیهمالسلام نسبت دهد، روزه او بنابر احتیاط باطل میشود؛ ولی اگر از قول کسی که آن دروغ را ساخته نقل کند، اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلًا به زیارت حضرت اباعبدالله (علیهالسلام) مشرف شود چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست، و اگر بواسطة عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.