چرا در صلوات بر پیامبر برخلاف اهل تسنن بر آل او هم درود می‌فرستیم؟
درباره کیفیت صلوات بر پیامبر(ص) در روایات بی‌شماری که از طرق اهل سنت و اهل‌بیت(ع) رسیده صریحاً آمده است که (آل محمد را به هنگام صلوات بر (محمد) بیفزایید). در تفسیر (الدر المنثور) از صحیح (اسماعیل بخاری) و صحیح (محمد بن مسلم) و (سنن ابوداود) و (سنن ترمذی) و (سنن نسائی) و (سنن ابن‌ماجه) و (سنن ابن‌مردویه) و روایت دیگری از کعب بن عجره نقل شده که مردی خدمت پیامبر(ص) رسید و عرض کرد: اما السلام علیکم فقد علمنا فکیف الصلاة علیک‌؛ سلام بر تو را ما می‌دانیم چگونه است اما صلوات بر شما باید چگونه باشد؟) پیامبر فرمود بگو: اللهم صل علی محمدو علی آل محمد کما صلیت علی ابراهیم انک حمید مجید اللهم بارک علی محمد و آل محمد کما بارکت علی... صاحب تفسیر الدرالمنثور علاوه بر حدیث فوق، هیجده حدیث دیگر نقل کرده که در همگی تصریح شده که (آل محمد) را باید به هنگام صلوات ذکر کرد، (تفسیر المیزان، ج 16، ص 365 و 366، علامه طباطبایی). ابن حجر در کتاب (صواعق) چنین نقل می‌کند که پیامبر(ص) فرمود: لاتصلّوا علی الصلاة البتراء فقالوا و ماالصلاة البتراء؟ قال تقولون: اللهم صل علی محمد و تمسکون، بل قولوا اللهم صل علی محمد و آل محمد؛ هرگز بر من صلوات ناقص نفرستید. عرض کردند: صلوات ناقص چیست؟ فرمود: این که فقط بگوییم اللهم صلی علی محمد و ادامه ندهید بلکه بگویید اللهم صلی علی محمد و آل محمد)، (تفسیرنمونه، ج 17، ص 419 و 420، ناصر مکارم شیرازی، نقل از صواعق، ص 144). از فقهای اهل سنت (شافعی) آن را در تشهد دوم واجب می‌داند و احمد بن حنبل در یکی از دو روایت که از او نقل شده و جمعی دیگر از فقها ولی بعضی مانند ابوحنیفه آن را واجب نشمرده‌اند، (تفسیر نمونه، ج 17، ص 420، ناصر مکارم شیرازی، نقل از تذکره علامه حلی، ج 1، ص 126). حتی شافعی همین فتوا را (واجب بودن صلوات بر آل محمد) در شعر معروفش صریحاً آورده است. یا اهل بیت رسول الله حبکم‌فرض من الله فی القرآن انزله‌S} ای اهل بیت رسول الله محبت شمااز سوی خداوند در قرآن واجب شده است‌S} کفاکم من عظیم القدر انکم‌من لم یصل علیکم لا صلاة له‌S} در عظمت مقام شما همین بس که‌هر کس بر شما صلوات نفرستد نمازش باطل است‌S} (تفسیر نمونه، نقل از الغدیر، نقل از شرح المواهب زرقانی، ج 7، ص 7). منبع: www.payambarazam.ir
عنوان سوال:

چرا در صلوات بر پیامبر برخلاف اهل تسنن بر آل او هم درود می‌فرستیم؟


پاسخ:

درباره کیفیت صلوات بر پیامبر(ص) در روایات بی‌شماری که از طرق اهل سنت و اهل‌بیت(ع) رسیده صریحاً آمده است که (آل محمد را به هنگام صلوات بر (محمد) بیفزایید). در تفسیر (الدر المنثور) از صحیح (اسماعیل بخاری) و صحیح (محمد بن مسلم) و (سنن ابوداود) و (سنن ترمذی) و (سنن نسائی) و (سنن ابن‌ماجه) و (سنن ابن‌مردویه) و روایت دیگری از کعب بن عجره نقل شده که مردی خدمت پیامبر(ص) رسید و عرض کرد:
اما السلام علیکم فقد علمنا فکیف الصلاة علیک‌؛ سلام بر تو را ما می‌دانیم چگونه است اما صلوات بر شما باید چگونه باشد؟) پیامبر فرمود بگو:
اللهم صل علی محمدو علی آل محمد کما صلیت علی ابراهیم انک حمید مجید اللهم بارک علی محمد و آل محمد کما بارکت علی... صاحب تفسیر الدرالمنثور علاوه بر حدیث فوق، هیجده حدیث دیگر نقل کرده که در همگی تصریح شده که (آل محمد) را باید به هنگام صلوات ذکر کرد، (تفسیر المیزان، ج 16، ص 365 و 366، علامه طباطبایی). ابن حجر در کتاب (صواعق) چنین نقل می‌کند که پیامبر(ص) فرمود:
لاتصلّوا علی الصلاة البتراء فقالوا و ماالصلاة البتراء؟ قال تقولون: اللهم صل علی محمد و تمسکون، بل قولوا اللهم صل علی محمد و آل محمد؛ هرگز بر من صلوات ناقص نفرستید. عرض کردند: صلوات ناقص چیست؟ فرمود: این که فقط بگوییم اللهم صلی علی محمد و ادامه ندهید بلکه بگویید اللهم صلی علی محمد و آل محمد)، (تفسیرنمونه، ج 17، ص 419 و 420، ناصر مکارم شیرازی، نقل از صواعق، ص 144). از فقهای اهل سنت (شافعی) آن را در تشهد دوم واجب می‌داند و احمد بن حنبل در یکی از دو روایت که از او نقل شده و جمعی دیگر از فقها ولی بعضی مانند ابوحنیفه آن را واجب نشمرده‌اند، (تفسیر نمونه، ج 17، ص 420، ناصر مکارم شیرازی، نقل از تذکره علامه حلی، ج 1، ص 126). حتی شافعی همین فتوا را (واجب بودن صلوات بر آل محمد) در شعر معروفش صریحاً آورده است.
یا اهل بیت رسول الله حبکم‌فرض من الله فی القرآن انزله‌S}
ای اهل بیت رسول الله محبت شمااز سوی خداوند در قرآن واجب شده است‌S}
کفاکم من عظیم القدر انکم‌من لم یصل علیکم لا صلاة له‌S}
در عظمت مقام شما همین بس که‌هر کس بر شما صلوات نفرستد نمازش باطل است‌S} (تفسیر نمونه، نقل از الغدیر، نقل از شرح المواهب زرقانی، ج 7، ص 7).
منبع: www.payambarazam.ir





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین