امروزه، وسایلی براساس اصل شرطی سازی ساخته شده‌ اند که در روان‌شناسی به آن، ساز و کار (زنگ و بالشتک) (bell and pad) می‌ گویند که برای درمان شب ادراری از آن‌ها استفاده می ‌شود. استفاده از این وسیله را نخستین بار در سال 1904 میلادی، پزشک آلمانی متخصص کودکان به نام پفلاندر (Pflander) پیشنهاد کرد. نمونه‌ هایی از این وسایل، ابزاری مانند شلوار زنگ‌دار است که به کودک می ‌پوشانند و صفحه زنگ‌دار حساس به رطوبت که زیر ملافه تشک قرار می‌ گیرد و با رسیدن ادرار به آن‌ها زنگ می‌ زنند. گاهی کار زنگ را چراغی انجام می‌ دهد که صفحه حساس به رطوبت متصل است و نور آن مستقیم به چهره کودک می ‌تابد و او را بیدار می‌ کند. کودک پس از بیدار شدن، ادرار خود را متوقف می‌ کند و به توالت می‌ رود (در این فاصله، بستر کودک عوض می ‌شود). (1) با تکرار این عمل، به تدریج مقدار ادرار دفع شده کودک کمتر خواهد شد و پس از 2 تا 3 ماه، بیشتر کودکان قبل از به صدا درآمدن زنگ بیدار می ‌شوند و پر شدن مثانه، خود به علامتی برای بیدار کردن کودک از خواب تبدیل می ‌شود. اگر فرزند شما به مدت 14 شب پیاپی بستر خود را خیس نکرد می‌ توانید وسیله را بردارید. اگر مایل هستید از این ابزار استفاده کنید، آن را برای کودکان بسیار حساس و کودکان زیر 7 سال به کار نگیرید. پی نوشت: 1. این کار برای پیشگیری از کمر دردهای احتمالی و عوارض ناشی از خیس خوابیدن کودک است. منبع:کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
امروزه، وسایلی براساس اصل شرطی سازی ساخته شده اند که در روانشناسی به آن، ساز و کار (زنگ و بالشتک) (bell and pad) می گویند که برای درمان شب ادراری از آنها استفاده می شود.
استفاده از این وسیله را نخستین بار در سال 1904 میلادی، پزشک آلمانی متخصص کودکان به نام پفلاندر (Pflander) پیشنهاد کرد.
نمونه هایی از این وسایل، ابزاری مانند شلوار زنگدار است که به کودک می پوشانند و صفحه زنگدار حساس به رطوبت که زیر ملافه تشک قرار می گیرد و با رسیدن ادرار به آنها زنگ می زنند. گاهی کار زنگ را چراغی انجام می دهد که صفحه حساس به رطوبت متصل است و نور آن مستقیم به چهره کودک می تابد و او را بیدار می کند.
کودک پس از بیدار شدن، ادرار خود را متوقف می کند و به توالت می رود (در این فاصله، بستر کودک عوض می شود). (1) با تکرار این عمل، به تدریج مقدار ادرار دفع شده کودک کمتر خواهد شد و پس از 2 تا 3 ماه، بیشتر کودکان قبل از به صدا درآمدن زنگ بیدار می شوند و پر شدن مثانه، خود به علامتی برای بیدار کردن کودک از خواب تبدیل می شود.
اگر فرزند شما به مدت 14 شب پیاپی بستر خود را خیس نکرد می توانید وسیله را بردارید.
اگر مایل هستید از این ابزار استفاده کنید، آن را برای کودکان بسیار حساس و کودکان زیر 7 سال به کار نگیرید.
پی نوشت:
1. این کار برای پیشگیری از کمر دردهای احتمالی و عوارض ناشی از خیس خوابیدن کودک است.
منبع:کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] آیا استفاده از زنگ اخطار شب ادراری، برای درمان این مشکل مناسب است؟
- [سایر] آیا افزون بر درمان پزشکی و روانپزشکی، و مراجعه به روانشناس، راهکارهایی برای تعدیل شب ادراری کودکان وجود دارد؟
- [سایر] سلام. پسر پنج ساله ای دارم که شب ادراری دارد. راه حلی برای این مشکل ارائه کنید؟
- [سایر] پسری 6 ساله دارم که پس از تولد خواهرش دچار شب ادراری شده است. علت چیست و چگونه میتوان مشکل را حل کرد؟
- [سایر] در صورتی که منشأ شب ادراری کودک، فشار روحی باشد، آیا میتوان با مراجعه به روانپزشک و مصرف دارو مشکل را حل کرد؟
- [سایر] با این که 12 سال از عمر پسرم میگذرد، هنوز مسأله شب ادراری او حل نشده است. این مشکل تا چه سنی ادامه خواهد داشت؟
- [سایر] علل جسمی و پزشکی شب ادراری کودکان چیست و در این صورت چه باید کرد؟
- [سایر] دختر دوازده ساله ام شب ادراری دارد و ناخن می جود و کم حوصله است و برنامه ریزی مرا قبول ندارد چه کار کنم ؟
- [سایر] خواندن نماز شب از چه سنّی برای جوانان مناسب است تا به آنان فشار وارد نشود؟
- [سایر] چگونه میتوانمبا طب سنتی مشکل بیش فعال پسر 16 سال ام را درمان کنم
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی هواپیمایی سوار شود که سرعت حرکت آن یک برابر سرعت حرکت زمین بوده باشد مانند سفینههای فضایی و از طرف شرق به سویغرب حرکت کند ومدّتی به دور زمین بگردد، احتیاط واجب آن است که در هر بیست وچهار ساعت نمازهای پنجگانه خود را بجا آورد. واما گرفتن روزه ظاهر این است که واجب نباشد چون اگر مسافرت در شب شروع شده باشد، واضح است که شب روزه ندارد . و اگر در روز شروع شده است، دلیلی بر وجوب گرفتن روزه در چنین فرضی نداریم. و اگر سرعت حرکت هواپیما دو برابر سرعت حرکت زمین بوده باشد، یعنی در هر دوازده ساعت یکبار دور زمین میگردد، در فرض این که از شرق بغرب حرکت میکند، آیا واجب است در این صورت نماز صبح را موقع فجر وظهر وعصر را موقع زوال ومغرب وعشأ را موقع غروب بجا آورد و یا در هر بیست وچهار ساعت نمازها را بخواند؟ دو صورت دارد ولی احتیاط واجب است بلکه ظاهر آن است که نمازها را باید در موقع خود یعنی وقت فجر وزوال وغروب بجا آورد، و اگر سرعت حرکت هواپیما خیلی زیاد بوده باشد بحدی که در هر سه ساعت یا کمتر از آن یکبار دور زمین میگردد، در این صورت مشکل است که گفته شود واجب است نمازها را در موقع فجر وزوال وغروب بجا آورد بلکه احتیاط واجب آن است که در هر بیست وچهار ساعت نمازها را بجا آورد و از اینجا حکم حرکت هواپیما از غرب بسویشرق نیز معلوم میگردد و در صورتی که حرکت او یک برابر و یا کمتر از یک برابر حرکت زمین بوده در این صورت واجب است نمازها را در موقع خود فجر و زوال و مغرب بجا آورد و اگر سرعت هواپیما خیلی بیشتر از حرکت زمین بوده باشد بحدی که در هر سه ساعت یا کمتر از آن یکبار دور زمین میگردد و حکم آن نیز از گذشته معلوم گردید که باید نمازها را در هر بیست وچهار ساعت بجا آورد.
- [آیت الله خوئی] اگر کسی هواپیمایی سوار شود که سرعت حرکت آن یک برابر سرعت حرکت زمین بوده باشد مانند سفینههای فضایی و از طرف شرق به سوی غرب حرکت کند و مدتی به دور زمین بگردد، احتیاط واجب آن است که در هر بیست و چهار ساعت نمازهای پنجگانه خود را بهجا آورد و اما گرفتن روزه ظاهر این است که واجب نباشد چون اگر مسافرت در شب شروع شده باشد، واضح است که شب روزه ندارد و اگر در روز شروع شده است، دلیلی بر وجوب گرفتن روزه در چنین فرضی نداریم، و اگر سرعت حرکت هواپیما دو برابر سرعت حرکت زمین بوده باشد، یعنی در هر دوازده ساعت یک بار دور زمین میگردد، در فرض از شرق به غرب حرکت میکند، آیا واجب است در این صورت نماز صبح را موقع فجر و ظهر و عصر را موقع زوال و مغرب و عشاء را موقع غروب بهجا آورد و یا در هر بیست و چهار ساعت نمازها را بخواند؟ دو صورت دارد ولی احتیاط واجب است بلکه ظاهر آن است که نمازها را باید در موقع خود یعنی وقت فجر و زوال و غروب بهجا آورد. و اگر سرعت حرکت هواپیما خیلی زیاد بوده باشد به حدی که در هر سه ساعت یا کمتر از آن یک بار دور زمین میگردد، در این صورت مشکل است که گفته شود واجب است نمازها را در موقع فجر و زوال و غروب بهجا آورد بلکه احتیاط واجب آن است که در هر بیست و چهار ساعت نمازها را بهجا آورد و از این جا حکم حرکت هواپیما از غرب به سوی شرق نیز معلوم میگردد و درصورتی که حرکت او یک برابر و یا کمتر از یک برابر حرکت زمین بوده در این صورت واجب است نمازها را در موقع فجر و زوال و مغرب بهجا آورد و اگر سرعت هواپیما خیلی بیشتر از حرکت زمین بوده باشد به حدی که در هر سه ساعت یا کمتر از آن یک بار دور زمین میگردد حکم آن نیز از گذشته معلوم گردید که باید نمازها را در هر بیست و چهار ساعت بهجا آورد.