حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی در این خصوص فرموده اند :" به عقیده ما فاصله گرفتن بسیاری ازجوانان ازمجامع دینی عوامل متعددی دارد که ازهمه مهمتر دو عامل است . اول : تبلیغات مسمومی است که عمال بیگانه ازمدتها پیش درمیان جوانان ماکرده اند وآنها رانسبت به جوامع دینی وروحانیت بدبین ساخته اند ، وحقایق راطوری دیگر درنظر آنها جلوه داده اند . دوم : عدم انضباط دربعضی جلسات دینی ، وعدم رعایت اصول صحیح سخنرانی وتبلیغات دینی دربعضی ازاین مجامع ، به طوری که بتواند افکار تشنه جوانان تحصیل کرده راباتعلیمات عالی وارزنده اسلام سیراب نمایند. "(1) عوامل مهم دیگری هم هست که می توان نام برد مانند : بعضی اختلافات میان دولتمردان وایجاد خطوط وجناح بندیها که اتحاد مردم را خدشه دار می کند . عامل دیگر دنیا گرایی بعضی مسئولین ومنتسبین به دین می باشد . هنر بزرگ امام راحل این بود که راه روحانیت درباری وجاه طلب ودنیا گرا را ازاهل زهد وتقوی جدا نمود. همانطور که مخلصین وخدمتگزاران ازقشر روحانیت ومسئولین درانقلاب ، روشنی چشم ملت ومحل اعتماد آنها هستند.دنیا گرایی ورفاه طلبی برخی نیز صدمات جبران ناپذیری به اعتماد وحمایت مردم وارد می آورد . حضرت امام فرمودند : "مبادا خدای نخواسته یک وقت ازاین زی طلبگی خارج بشوند وخروج آنها موجب تزلزل عقیدتی درمورد مردم بشود"ودرباره دولتمردان فرمودند :"بدبختی وخوشبختی ملتها بسته به اموری است که یکی ازمهمات آن صلاحیت داشتن هیأت حاکمه است ." البته عامل دیگری نیز هست که خود جوانان نیز بعضی راه تهذیب وخودسازی را طی نمی کنند وتا زمانی که دستورات دینی را رعایت نکنند به شیرینیها ، حلاوتها وثمرات دینی آن نمی رسند وتنها با ظواهر دین نیز راه به جایی نخواهند برد. درحقیقت عامل دین گریزی انتخاب راه خوشگذرانی وعیش وعشرت است که برخی را ازدرک دین محروم ساخته است. پی نوشت: 1)پرسش ها و پاسخ های مذهبی ، ج 4. منبع:سایت انوار طاها
حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی در این خصوص فرموده اند :" به عقیده ما فاصله گرفتن بسیاری ازجوانان ازمجامع دینی عوامل متعددی دارد که ازهمه مهمتر دو عامل است . اول : تبلیغات مسمومی است که عمال بیگانه ازمدتها پیش درمیان جوانان ماکرده اند وآنها رانسبت به جوامع دینی وروحانیت بدبین ساخته اند ، وحقایق راطوری دیگر درنظر آنها جلوه داده اند .
دوم : عدم انضباط دربعضی جلسات دینی ، وعدم رعایت اصول صحیح سخنرانی وتبلیغات دینی دربعضی ازاین مجامع ، به طوری که بتواند افکار تشنه جوانان تحصیل کرده راباتعلیمات عالی وارزنده اسلام سیراب نمایند. "(1)
عوامل مهم دیگری هم هست که می توان نام برد مانند : بعضی اختلافات میان دولتمردان وایجاد خطوط وجناح بندیها که اتحاد مردم را خدشه دار می کند . عامل دیگر دنیا گرایی بعضی مسئولین ومنتسبین به دین می باشد . هنر بزرگ امام راحل این بود که راه روحانیت درباری وجاه طلب ودنیا گرا را ازاهل زهد وتقوی جدا نمود. همانطور که مخلصین وخدمتگزاران ازقشر روحانیت ومسئولین درانقلاب ، روشنی چشم ملت ومحل اعتماد آنها هستند.دنیا گرایی ورفاه طلبی برخی نیز صدمات جبران ناپذیری به اعتماد وحمایت مردم وارد می آورد . حضرت امام فرمودند : "مبادا خدای نخواسته یک وقت ازاین زی طلبگی خارج بشوند وخروج آنها موجب تزلزل عقیدتی درمورد مردم بشود"ودرباره دولتمردان فرمودند :"بدبختی وخوشبختی ملتها بسته به اموری است که یکی ازمهمات آن صلاحیت داشتن هیأت حاکمه است ."
البته عامل دیگری نیز هست که خود جوانان نیز بعضی راه تهذیب وخودسازی را طی نمی کنند وتا زمانی که دستورات دینی را رعایت نکنند به شیرینیها ، حلاوتها وثمرات دینی آن نمی رسند وتنها با ظواهر دین نیز راه به جایی نخواهند برد.
درحقیقت عامل دین گریزی انتخاب راه خوشگذرانی وعیش وعشرت است که برخی را ازدرک دین محروم ساخته است.
پی نوشت:
1)پرسش ها و پاسخ های مذهبی ، ج 4.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] علل و آثار دین گریزی جوانان چیست؟
- [سایر] علت دین گریزی جوانان چیست؟
- [سایر] علل دین گرایی و دین گریزی در ادیان اسلام مسیحیت زرتشت . یهود چیست؟ کدام یک از اعتقادات دینی موجب دین گریزی و یا دین گرایی می شود؟
- [سایر] علت دین گریزی جوانان چیست و چگونه میتوان آنها را از این راه منصرف کرد ؟
- [سایر] علل دین گرایی و دین گریزی در ادیان اسلام مسیحیت، زرتشت، یهود چیست؟ کدام یک از اعتقادات دینی موجب دین گریزی و یا دین گرایی می شود؟ کدام یک از دستورات عملی ادیان موجب دین گریزی و یا دین گرایی می شود؟
- [سایر] علت دین گریزی جوانان چیست؟ و چه پیامد هایی را به دنبال خواهد داشت؟
- [سایر] عوامل دین زدایی و دین گریزی در دوره ی نوگرایی در غرب چیست؟
- [سایر] علل گرایش جوانان به عرفان های نوظهور چیست؟
- [سایر] رابطه ی دین گریزی و پیشرفت علمی و صنعتی را در غرب چگونه ارزیابی می کنید؟
- [سایر] آیا علل انحراف جوانان تحصیل کرده از اسلام، قوانین اسلامی نیست؟
- [آیت الله مظاهری] استعمال دخانیات نظیر سیگار، قلیان و پیپ، مخصوصاً برای جوانان، سزاوار نیست. و امید است این عیب به طور کلّی از دامن مسلمانان زدوده شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند و همراهی نمودن با آنها در ظلم و ستم، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] ابراء ذمّه میت از دَین صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] برای یاد دادن واجبات یا مستحبات نماز میتوان مزد گرفت.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی که بدهکار است و زراعتی نیز دارد فوت کند و ورثه پیش از آن که زکات زراعت واجب شود دین او را از اموال دیگری بدهند، هرکدام از ورثه سهمش به اندازه زکات برسد باید زکات را بدهد اما اگر دین او را قبل از واجب شدن زکات نپردازند، چنانچه مال میت فقط به اندازه دین است زکات واجب نمی شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر شود یا حکم ضروری دین یعنیحکمی را که مسلمانان جز دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز وروزه را انکار کند در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است مرتدّ میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] بر هر مسلمانی واجب است از بدعت گذاران در دین و کسانی که موجب افساد در دین و تزلزل عقاید حقه هستند اظهار برایت و بیزاری کند و دیگران را از فتنه و فساد انان بر حذر دارد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر شود، یا حکم ضروری دین، یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند، مثلاً واجببودن نماز و روزه را انکار کند، در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است مرتد میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مرتدّ از لحاظ نجس و پاکی حکم گروهی را دارد که به دین آنها در آمده است بنابراین اگر مشرک شده باشد نجس و اگر به دین یهودی و نصرانی گرویده باشد محکوم به طهارت است.
- [آیت الله بروجردی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر شود، یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه انکار کند، در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است مرتد میشود.