ما خیال می کنیم که بعضی از فاکتورهای مادی با خوشبختی در ارتباط هستند مثل پول .ولی تحقیقات این را نشان نداده است و چیزهایی که ما اصلا به آن فکر نمی کنیم با خوشبختی در ارتباط هستند. یکی از فاکتورهایی که با خوشبختی ارتباط دارد رعایت اصول اخلاقی مثل ادب ،انصاف ،احترام (خصوصیات معنوی ). کسانی که اینها را در زندگی رعایت می کنند نسبت به دیگران خوشبختی را بیشتر تجربه می کنند. از نظر ما خوشبختی مادر شهید احمدی روشن قابل فهم است . ما این حس را می پذیریم و می دانیم که وجود دارد و واقعی است و به دلیل عقاید و اعتقاداتی که ما داریم از آن دفاع می کنیم . ولی کسی که آن طرف دنیا نشسته است و این جمله را بشنود: احساس بهره مندی به همراه بهره مندی واقعی ، بنظرش می آید که بهره مندی یعنی اینکه خانواده ام در کنارم باشند ، پس برایش این سوال مطرح می شود که چرا این خانم احساس خوشبختی می کند . بنظر من ما می توانیم احساس بهره مندی را قبول کنیم ولی در مورد همراه با بهره مندی واقعی ، باید توضیحات بیشتری بدهیم . در واقع ما اندازه ی خط کش بهره وری را به خود فرد می دهیم . یعنی می گوییم با تعریف تو اگر احساس بهره مندی داری و با خط کش خودت می گویی من بهره مند شدم ، این قابل قبول است. وقتی ما می خواهیم تعریف جامعی را ارائه بدهیم ، این تعریف باید تعریفی باشد که نه بشود به آن چیزی را اضافه یا کم کرد . ما می گوییم این فرد احساس بهره مندی دارد ، پس احساس خوشبختی دارد. ( حالا اگر در جامعه ی از دست دادن فرزند بهره مندی واقعی است آنها هم می توانند احساس خوشبختی بکند.) اگر ما بهره مندی واقعی را از این جمله حذف کنیم لطمه ای به جمله وارد نمی شود.
تعریف معنویت چیست ؟
ما خیال می کنیم که بعضی از فاکتورهای مادی با خوشبختی در ارتباط هستند مثل پول .ولی تحقیقات این را نشان نداده است و چیزهایی که ما اصلا به آن فکر نمی کنیم با خوشبختی در ارتباط هستند. یکی از فاکتورهایی که با خوشبختی ارتباط دارد رعایت اصول اخلاقی مثل ادب ،انصاف ،احترام (خصوصیات معنوی ). کسانی که اینها را در زندگی رعایت می کنند نسبت به دیگران خوشبختی را بیشتر تجربه می کنند.
از نظر ما خوشبختی مادر شهید احمدی روشن قابل فهم است . ما این حس را می پذیریم و می دانیم که وجود دارد و واقعی است و به دلیل عقاید و اعتقاداتی که ما داریم از آن دفاع می کنیم . ولی کسی که آن طرف دنیا نشسته است و این جمله را بشنود: احساس بهره مندی به همراه بهره مندی واقعی ، بنظرش می آید که بهره مندی یعنی اینکه خانواده ام در کنارم باشند ، پس برایش این سوال مطرح می شود که چرا این خانم احساس خوشبختی می کند .
بنظر من ما می توانیم احساس بهره مندی را قبول کنیم ولی در مورد همراه با بهره مندی واقعی ، باید توضیحات بیشتری بدهیم . در واقع ما اندازه ی خط کش بهره وری را به خود فرد می دهیم . یعنی می گوییم با تعریف تو اگر احساس بهره مندی داری و با خط کش خودت می گویی من بهره مند شدم ، این قابل قبول است. وقتی ما می خواهیم تعریف جامعی را ارائه بدهیم ، این تعریف باید تعریفی باشد که نه بشود به آن چیزی را اضافه یا کم کرد . ما می گوییم این فرد احساس بهره مندی دارد ، پس احساس خوشبختی دارد. ( حالا اگر در جامعه ی از دست دادن فرزند بهره مندی واقعی است آنها هم می توانند احساس خوشبختی بکند.) اگر ما بهره مندی واقعی را از این جمله حذف کنیم لطمه ای به جمله وارد نمی شود.
- [سایر] مغالطه تحلیلی نگریِ تعریف دین به معنویت چیست؟
- [سایر] چه تفاوتی میان تعریف دین و معنویت در اسلام با نظرگاه های دیگر است ؟
- [سایر] معنویت گرایی حقیقی و معنویت گرایی احساسی چیست؟
- [سایر] انسان از معنویت به دین میرسد یا از دین به معنویت؟
- [سایر] آیا دین و معنویت ملتزم یکدیگر هستند و یا اینکه ممکن است ما معنویت داشته باشیم فارغ از دین ؟
- [سایر] گاهی مرز بین معنویت و خرافه از بین می رود . چگونه می توانیم معنویت را از خرافه تشخیص بدهیم ؟
- [سایر] نقش معنویت در پیروزی تداوم انقلاب اسلامی و آرمان های امام راحل و چگونگی حفظ معنویت مطالبی را بیان کنید.
- [سایر] آیا معنویت بدون دین اشکالی دارد؟
- [سایر] آیا معنویت نیمی از دین است ؟
- [سایر] برای افزایش معنویت در خانواده چه باید کرد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید موقع اعلان جنس چیزی را که پیدا کرده معین نماید به طوری که عرفا بگویند آن را تعریف کرده، مثل این که بگوید: (کتاب یا لباسی را پیدا کرده ام) و اگر بگوید: (چیزی پیدا کرده ام) کافی نیست.
- [امام خمینی] تعریف روزه - روزه آن است که انسان برای انجام فرمان خداوند عالم از اذان صبح تا مغرب از چیزهایی که روزه را باطل می کند و شرح آنها بعدا گفته می شود، خودداری نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هر گاه چیزی پیدا کند که اگر بماند فاسد می شود باید تا مقداری که ممکن است آن را نگهدارد بعد با اجازه مجتهد جامع الشرائط یا وکیل او قیمت آنرا معیّن کند و بفروشد و پولش را نگهدارد و تا یک سال تعریف و اعلان کند چنانچه صاحب آن پیدا نشد از طرف او صدقه بدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر شخصی گنجی یافت و می داند که متعلق به مسلمان است و مالک آن یا ورثه او موجودند, ولی آنان را نمیشناسد، این مال, حکم گنج را ندارد، بلکه مجهول المالک است و باید آن را تعریف و اعلان نماید و اگر مالک آن به دست نیامد, آن را به حاکم شرع تحویل دهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] در حال نماز، انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند، باید همانطور که او سلام کرده جواب دهد، مثلاً اگر گفته سلام علیکم در جواب بگوید سلام علیکم ونباید علیکم السلام بگوید و بنابر احتیاط واجب باید بین سلام وجواب مماثلت در تعریف وتنکیر وافراد وجمع باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . باید موقع اعلان، جنس چیزی را که پیدا کرده معین نماید، بلکه به نحوی که در نظر عرف صدق تعریف کند، مثل اینکه بگوید: کتابی پیدا کرده ام یا لباسی، و اگر همین قدر بگوید: چیزی پیدا کرده ام کافی نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر عمداً تخلّف وعده کند در صورتی که ضرر مالی و یا آبرویی و یا ضرر تضییع وقت داشته باشد، باید کسی را که ضرر بر او وارد شده راضی کند، ولی اگر راضی نشد و یا دسترسی به او نبود، توبه تنها کافی است، ولی باید از راه دعا و استغفار و تعریف او در میان مردم و نظیر اینها، جبران آن خسارت را بنماید. [1]. بحار الانوار، ج 64، ص 311.
- [امام خمینی] هرگاه چیزی پیدا کند که اگر بماند فاسد میشود باید تا مقداری که ممکن است آن را نگهدارد بعد قیمت کند و خودش بردارد یا بفروشد و پولش را نگهدارد و احتیاط مستحب آن است که در فروش آن به خودش یا به دیگری از حاکم شرع در صورت امکان اجازه بگیرد و در هر صورت باید تعریف تا یک سال را ادامه دهد تا اگر صاحب آن پیدا شد، پول را به او تسلیم کند. و اگر صاحب آن پیدا نشد از طرف او صدقه بدهد و احتیاط واجب آن است که برای صدقه دادن از حاکم شرع اجازه بگیرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه چیزی را که پیدا کرده نشانهای دارد که به واسطه آن میتواند صاحبش را پیدا کند، اگرچه بداند صاحب آن سنّی یا کافری است که در امان مسلمانان است در صورتی که قیمت آن چیز به 12/6 نخود نقره سکّهدار برسد، باید از روزی که آن را پیدا کرده تا یک هفته روزی دو مرتبه و بعد تا یک ماه هفتهاییک مرتبه و بعد تا یکسال ماهی یک مرتبه در محلّ اجتماع مردم اعلان کند واین از باب مثال است بلکه اگر طوری باشد که عرفاً بگویند تعریف همان مال گمشده است، کفایت میکند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی تهمت به کسی زده باشد و او مطّلع شده باشد، باید او را راضی کند تا توبه او قبول شود و اگر مطّلع نشده باشد، در توبه رضایت او شرط نیست، ولی علاوه بر لزوم دعا و صفحه 396 استغفار برای او، باید اگر قدرت دارد رفع آن تهمت بنماید، و اگر قدرت بر این کار ندارد، باید بهواسطه تعریف او و امثال آن، به اندازه ممکن جبران آن خسارت را بنماید و چنانچه نتوانست او را راضی کند یا دسترسی به او نداشت، دعا و استغفار و جبران خسارت به مقدار میسّر کفایت میکند.