پاسخ بدی با بدی به قصد تربیت چه حکمی از نظر اسلام دارد؟
یکی از خصلتهای ارزشمند انسانی این است که اگر دیگران به او بدی کند او به آنان خوبی نماید و گذشت و ایثار داشته باشد و این گونه عمل کرد نسبت به دیگران نه تنها موجب کمال انسان است بلکه موجب جذب انسانهای دیگر به آدمی و از بین رفتن کینه توزیها و دشمنیها نیز می گردد. . این جاست که شور و غوغایی از درون وجدان آن‌ها بر می‌خیزد و شخص بدکار را به سرزنش و ملامت خود وامی‌دارد و حق را به طرف مقابل می‌دهد. همین امر در بسیاری ازموارد، سبب تجدید نظر شخص مزبور در برنامه‌هایش می‌گردد.و لذا اثر تربیتی این شیوه بسیار زیاد است و نونه های زیاد که در احادیث و تاریخ از ائمه و سایرین نقل شده شاهد این مدعا است .البته نحوه آن مهم است و نباید طوری باشد که طرف مقابل احساس منت کند. خداوند می‌فرماید: (ادفع بالتی هی احسن السیئة نحن اعلم بما یصفون؛بدی را از راهی که بهتر است، دفع کن (و پاسخ بدی را به نیکی ده) ما به آنچه آن‌ها توصیف می‌کنند، آگاه‌تریم.)، (سوره‌ی مؤمنون، آیه‌ی 96) قرآن بارها این امر را به عنوان یک اصل در مبارزه با بدی‌ها، به مسلمانان گوشزد می‌کند و در آیه‌ی 34 سوره فصّلت می‌فرماید که نتیجه‌ی این کار آن خواهد بود که دشمن سرسخت، دوست صمیمی شود (فاذا الّذی بینک و بینه عداوة کانّه ولی حمیم). در صحیفه سجادیه می خوانیم خدایا مرا تأیید نما تا پاسخ کسی را که با من صادقانه نباشد با خیر خواهی بدهم و پاداش کسی که از من بریده است با نیکی دهم و عوض کسی که محرومم ساخته با بخشش جواب گویم و حتی کسی که غیبت مرا نموده، ذکر خیر کنم و پاسخ قطع رحم را صله رحم قرار دهم. (دعای مکارم الاخلاق، صحیفه سجادیه و همچنین در اواخر مفاتیح الجنان.) می بینیم این دعا تحت عنوان مکارم اخلاق یعنی بزرگواریهای اخلاقی نام گرفته، اگر انسان طالب صعود به این قله هاست چنین تمرینی لازم است به ویژه با مؤمنان و جامعه انسانی که به تحکیم روابط می انجامد و اهداف دین در حسن ارتباط بیشتر کسب می شود. البته باید توجه کرد که پاسخ بدی به نیکی در جایی منطقی است که کسی که ظلم کرده و حق دیگران را ضایع نموده است، ازمرکب ظلم پیاده شود. و الا کسانی که با محبت و نیکی کردن به آن‌ها، در ظلم و کارهای بدشان جسورتر و جدی‌تر می‌شوند، نبایدمورد عفو و مهربانی قرار گیرند، باید در مقابل چنین افرادی ایستاد و با تلاش و کوشش، نگذاشت که حق را ضایع کنند (لا یُدرک الحق الا بالجّد؛ حق جز با تلاش و کوشش به دست نمی‌آید)، (نهج‌البلاغه، خطبه 29) و افراد مختلفند، موضع‌گیری‌ها هم به نسبت لیاقت افراد بایدمتفاوت باشد.. در صورتی که خوبی کردن موجب سوء استفاده‌های مخرب نگردد بهتر است و چه بسا در آینده زمینه تغییر روحیه شخص مقابل گردد. ولی اگر پیش بینی نتایج نامطلوب می‌شود باید دست کشید. www.dte.ir
عنوان سوال:

پاسخ بدی با بدی به قصد تربیت چه حکمی از نظر اسلام دارد؟


پاسخ:

یکی از خصلتهای ارزشمند انسانی این است که اگر دیگران به او بدی کند او به آنان خوبی نماید و گذشت و ایثار داشته باشد و این گونه عمل کرد نسبت به دیگران نه تنها موجب کمال انسان است بلکه موجب جذب انسانهای دیگر به آدمی و از بین رفتن کینه توزیها و دشمنیها نیز می گردد. . این جاست که شور و غوغایی از درون وجدان آن‌ها بر می‌خیزد و شخص بدکار را به سرزنش و ملامت خود وامی‌دارد و حق را به طرف مقابل می‌دهد. همین امر در بسیاری ازموارد، سبب تجدید نظر شخص مزبور در برنامه‌هایش می‌گردد.و لذا اثر تربیتی این شیوه بسیار زیاد است و نونه های زیاد که در احادیث و تاریخ از ائمه و سایرین نقل شده شاهد این مدعا است .البته نحوه آن مهم است و نباید طوری باشد که طرف مقابل احساس منت کند. خداوند می‌فرماید: (ادفع بالتی هی احسن السیئة نحن اعلم بما یصفون؛بدی را از راهی که بهتر است، دفع کن (و پاسخ بدی را به نیکی ده) ما به آنچه آن‌ها توصیف می‌کنند، آگاه‌تریم.)، (سوره‌ی مؤمنون، آیه‌ی 96)
قرآن بارها این امر را به عنوان یک اصل در مبارزه با بدی‌ها، به مسلمانان گوشزد می‌کند و در آیه‌ی 34 سوره فصّلت می‌فرماید که نتیجه‌ی این کار آن خواهد بود که دشمن سرسخت، دوست صمیمی شود (فاذا الّذی بینک و بینه عداوة کانّه ولی حمیم).
در صحیفه سجادیه می خوانیم خدایا مرا تأیید نما تا پاسخ کسی را که با من صادقانه نباشد با خیر خواهی بدهم و پاداش کسی که از من بریده است با نیکی دهم و عوض کسی که محرومم ساخته با بخشش جواب گویم و حتی کسی که غیبت مرا نموده، ذکر خیر کنم و پاسخ قطع رحم را صله رحم قرار دهم. (دعای مکارم الاخلاق، صحیفه سجادیه و همچنین در اواخر مفاتیح الجنان.)
می بینیم این دعا تحت عنوان مکارم اخلاق یعنی بزرگواریهای اخلاقی نام گرفته، اگر انسان طالب صعود به این قله هاست چنین تمرینی لازم است به ویژه با مؤمنان و جامعه انسانی که به تحکیم روابط می انجامد و اهداف دین در حسن ارتباط بیشتر کسب می شود.
البته باید توجه کرد که پاسخ بدی به نیکی در جایی منطقی است که کسی که ظلم کرده و حق دیگران را ضایع نموده است، ازمرکب ظلم پیاده شود. و الا کسانی که با محبت و نیکی کردن به آن‌ها، در ظلم و کارهای بدشان جسورتر و جدی‌تر می‌شوند، نبایدمورد عفو و مهربانی قرار گیرند، باید در مقابل چنین افرادی ایستاد و با تلاش و کوشش، نگذاشت که حق را ضایع کنند (لا یُدرک الحق الا بالجّد؛ حق جز با تلاش و کوشش به دست نمی‌آید)، (نهج‌البلاغه، خطبه 29) و افراد مختلفند، موضع‌گیری‌ها هم به نسبت لیاقت افراد بایدمتفاوت باشد..
در صورتی که خوبی کردن موجب سوء استفاده‌های مخرب نگردد بهتر است و چه بسا در آینده زمینه تغییر روحیه شخص مقابل گردد. ولی اگر پیش بینی نتایج نامطلوب می‌شود باید دست کشید.
www.dte.ir





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین