نوجوان 12 ساله‌ام خواسته‌هایی غیر منطقی دارد. چگونه او را منصرف کنم؟
اگر از دوران کودکی به خواسته‌های منطقی‌اش با روی گشاده توجه کرده باشید، اولاٌ خواسته‌های غیر منطقی نخواهد داشت و اگر هم چنین خواسته‌هایی داشته باشد و ناخشنودی وعدم موافقت شا را درک کند. از آن صرف نظر خواهد کرد. مهم‌ترین عامل لجاجت نوجوان و تقویت انگیزة او در رسیدن به خواستة غیر منطقی، این است که حق انتخاب را از او بگیرید. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های نوجوان استقلال طبی است و براساس این ویژگی، دوست دارد خود انتخابگر باشد و اگر والدین حق انتخاب را به او بدهند به احتمال بسیار همان چیزی را انتخاب خواهد کرد که آنان می‌خواهند؛ بنابراین توصیه می‌کنم در برابر خواسته‌های غیر منطقی نوجوان خود، بی درنگ (نه) نگویید؛ بلکه با سردی بگویید: نظری ندارید و او خود باید انتخاب کند. با توجه به برخورد شما در برابر خواسته‌های منطقی‌اش که با چهرة گشاده پاسخ مثبت می‌دادید او بی درنگ می‌فهمد که با این خواسته‌اش موافق نیستید ولی چون با صراحت مخالفت نکردید و حق انتخاب او را به او داده‌اید، به احتمال فراوان، همان چیزی را بر می گزیند که شما خواسته‌اید. بسیاری از نوجوانان همان لحظه واگذاری حق انتخاب با آنان از خواستة خود منصرف می‌شوند. بسیاری از دختران انصراف خود را اعلام می‌کنند؛ اما پسران به علت غروری که دارند می‌گویند: درباره‌اش فکر خواهم کرد. احتمال کمی وجود دارد (اقدام بکنند؛ اما آن را (عملی) نخواهند ساخت. احتمال اندکی هم وجود دارد که خواستة غیر منطقی خود را عملی سازند ولی وقتی برخورد کریمانة شما را ببینند ادامه نخواهند داد. در صورتی که فرزندتان با وجود برخورد منطقی شما به راه خطا رفت و آن را ادامه داد، راه بازگرداندن او زور و اهرم فشار نیست ابتدا از سازوکارهای بازدارنده (تحریک عواطف و احساسات، محرومیت شیوة‌ بده و بستان، قهر) استفاده کنید و اگر اثری نداشت او را به تنبیه تهدید کنید. تنبیه بدنی اگر با شرایطی انجام شود (ر.ک: ج1، ص 95) درمان آخر است. امام علی (ع) می‌فرمود: أخِرُ الدّواءِ اَلْکَیْ. داغ کردن، درمان آخر است. اگر شما بر این اساس رفتار کنید به وظیفه‌ای خود عمل کرده‌اید و در صورت عدم تأثیر تربیت شما با پیامدهای منطقی و طبیعی رفتار ناپسند خود تجربه‌ای ناخوشایند مواجه خواهد شد وامید است که از آن تجربه ناخوشایند درس گیرد. www.morsalat.com
عنوان سوال:

نوجوان 12 ساله‌ام خواسته‌هایی غیر منطقی دارد. چگونه او را منصرف کنم؟


پاسخ:

اگر از دوران کودکی به خواسته‌های منطقی‌اش با روی گشاده توجه کرده باشید، اولاٌ خواسته‌های غیر منطقی نخواهد داشت و اگر هم چنین خواسته‌هایی داشته باشد و ناخشنودی وعدم موافقت شا را درک کند. از آن صرف نظر خواهد کرد.
مهم‌ترین عامل لجاجت نوجوان و تقویت انگیزة او در رسیدن به خواستة غیر منطقی، این است که حق انتخاب را از او بگیرید. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های نوجوان استقلال طبی است و براساس این ویژگی، دوست دارد خود انتخابگر باشد و اگر والدین حق انتخاب را به او بدهند به احتمال بسیار همان چیزی را انتخاب خواهد کرد که آنان می‌خواهند؛ بنابراین توصیه می‌کنم در برابر خواسته‌های غیر منطقی نوجوان خود، بی درنگ (نه) نگویید؛ بلکه با سردی بگویید: نظری ندارید و او خود باید انتخاب کند.
با توجه به برخورد شما در برابر خواسته‌های منطقی‌اش که با چهرة گشاده پاسخ مثبت می‌دادید او بی درنگ می‌فهمد که با این خواسته‌اش موافق نیستید ولی چون با صراحت مخالفت نکردید و حق انتخاب او را به او داده‌اید، به احتمال فراوان، همان چیزی را بر می گزیند که شما خواسته‌اید.
بسیاری از نوجوانان همان لحظه واگذاری حق انتخاب با آنان از خواستة خود منصرف می‌شوند. بسیاری از دختران انصراف خود را اعلام می‌کنند؛ اما پسران به علت غروری که دارند می‌گویند: درباره‌اش فکر خواهم کرد. احتمال کمی وجود دارد (اقدام بکنند؛ اما آن را (عملی) نخواهند ساخت. احتمال اندکی هم وجود دارد که خواستة غیر منطقی خود را عملی سازند ولی وقتی برخورد کریمانة شما را ببینند ادامه نخواهند داد. در صورتی که فرزندتان با وجود برخورد منطقی شما به راه خطا رفت و آن را ادامه داد، راه بازگرداندن او زور و اهرم فشار نیست ابتدا از سازوکارهای بازدارنده (تحریک عواطف و احساسات، محرومیت شیوة‌ بده و بستان، قهر) استفاده کنید و اگر اثری نداشت او را به تنبیه تهدید کنید. تنبیه بدنی اگر با شرایطی انجام شود (ر.ک: ج1، ص 95) درمان آخر است.
امام علی (ع) می‌فرمود:
أخِرُ الدّواءِ اَلْکَیْ.
داغ کردن، درمان آخر است.
اگر شما بر این اساس رفتار کنید به وظیفه‌ای خود عمل کرده‌اید و در صورت عدم تأثیر تربیت شما با پیامدهای منطقی و طبیعی رفتار ناپسند خود تجربه‌ای ناخوشایند مواجه خواهد شد وامید است که از آن تجربه ناخوشایند درس گیرد.
www.morsalat.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین