برای این که در زمان ازدواج کمتر دچار احساسات شویم می‌بایست نکات ذیل را رعایت کنیم. برای هر انسانی لازم است که یک (راهنمای دانا) برگزیند و در همه امور مهم زندگی‌اش، با او مشورت کند هر چند که برای یافتن چنین راهنمایی، لازم باشد زحمت‌هایی را تحمل کند، زیرا راهنما در زندگی انسان، تأثیر به‌سزایی دارد. تکیه به رأی خود و مشورت نکردن، برای جوانان خطرناک است. خصوصا در مسأله (انتخاب همسر) و ممکن است پشیمانی‌های غیرقابل جبرانی به بار آورد. خداوند در توصیف مؤمنان می‌فرماید: (آنان اهل مشورتند)، (شوری، آیه 38) و چه امری مهمتر از انتخاب همسر؟! پس در همه مراحل ازدواج و تشکیل زندگی مشترک، باید با این (راهنمای دانا) مشورت کرد و مسائل را (گام به گام) با او درمیان گذارد. دوم این که تحقیق کنیم و راه‌های تحقیق و چگونگی پیمودن آنها را مطالعه کنیم و بررسی کنیم. میزان تحقیق برای همه یکسان نیست زیرا فرد مورد تحقیق هر چه آشناتر باشد، تحقیق کمتری می‌طلبد و هر چه ناآشناتر باشد، بیشتر. کسانی که بخواهند با خویشان و آشنایان خود ازدواج کنند، کارشان آسان‌تر است و شاید لازم نباشد که همه مسائلی را که درباره تحقیق بیان می‌شود رعایت کنند، هر چند که آنان نیز از تحقیق و مشورت و بررسی همه جوانب، بی‌نیاز نیستند. در هر حال باید شناخت کافی و همه‌جانبه حاصل شود. سوم این که گفتگوی مستقیم داشته باشید. لازم و ضروری است که دختر و پسر (مذاکره مستقیم) داشته باشند و در فضای آرام و بدون خوف و فشار از طرف دیگران، مسائل و نظرات خود را بررسی کنند. این گفتگو باید خونسردانه و با آمادگی قبلی باشد و بین تصمیم گفتگو وانجام آن فاصله باشد تا بتوانند خود را آماده کرده و آنچه را می‌خواهند مطرح کنند یادداشت نمایند. یکی از فایده‌های مهم این گفتگوها این است که: از سخنان شخص و صحبت با او، می‌توان مقدار زیادی به مکنونات درونی‌اش پی برد و از احوال و صفاتش آگاه شد. این یکی از اصولروان‌شناسی است که امام علی(ع) این‌گونه بیان می‌فرماید: (انسان هر چه را در دل و درونش پنهان کند، از لغزش‌های زبان و حالت‌های چهره‌اش آشکار می‌شود)، (نهج‌البلاغه، صبحی صالح، حکمت 26). چهارم این که ،افرادی که به شدت ممکن است گرفتار احساسات شوند این گونه افراد قبل از تصمیم نهایی جهت ازدواج، سعی کنند همدیگر را نبینند اگر چه عقل سلیم حکم می‌کند که دو همسری که باید یک عمر با هم زندگی کنند لازم است علاوه بر هماهنگی‌ها و مسائلی که تاکنون بیان شد، چهره ظاهری همدیگر را بپسندند و این پسندیدن مستلزم دیدن یکدیگر است. اما تحقیقات نشان داده بیشتر ازدواج‌های احساسی به خاطر این بوده است که دختران و پسران با دیدن خواستگار خود احساسی عمل کرده‌اند. بهتر است فاکتور دیدن در خصوص این گونه افراد که بیشتر حالت احساسی دارند آخرین مرحله باشد. پنجم این که به خدا توکل کنید و از او طلب خیر و هدایت بخواهید و از او کسب تکلیف کنید www.morsalat.com
برای این که انسان در انتخاب همسر گرفتار احساسات نشود و از روی عقل تصمیم بگیرد چه باید بکند؟
برای این که در زمان ازدواج کمتر دچار احساسات شویم میبایست نکات ذیل را رعایت کنیم. برای هر انسانی لازم است که یک (راهنمای دانا) برگزیند و در همه امور مهم زندگیاش، با او مشورت کند هر چند که برای یافتن چنین راهنمایی، لازم باشد زحمتهایی را تحمل کند، زیرا راهنما در زندگی انسان، تأثیر بهسزایی دارد. تکیه به رأی خود و مشورت نکردن، برای جوانان خطرناک است. خصوصا در مسأله (انتخاب همسر) و ممکن است پشیمانیهای غیرقابل جبرانی به بار آورد. خداوند در توصیف مؤمنان میفرماید: (آنان اهل مشورتند)، (شوری، آیه 38) و چه امری مهمتر از انتخاب همسر؟! پس در همه مراحل ازدواج و تشکیل زندگی مشترک، باید با این (راهنمای دانا) مشورت کرد و مسائل را (گام به گام) با او درمیان گذارد.
دوم این که تحقیق کنیم و راههای تحقیق و چگونگی پیمودن آنها را مطالعه کنیم و بررسی کنیم. میزان تحقیق برای همه یکسان نیست زیرا فرد مورد تحقیق هر چه آشناتر باشد، تحقیق کمتری میطلبد و هر چه ناآشناتر باشد، بیشتر. کسانی که بخواهند با خویشان و آشنایان خود ازدواج کنند، کارشان آسانتر است و شاید لازم نباشد که همه مسائلی را که درباره تحقیق بیان میشود رعایت کنند، هر چند که آنان نیز از تحقیق و مشورت و بررسی همه جوانب، بینیاز نیستند. در هر حال باید شناخت کافی و همهجانبه حاصل شود.
سوم این که گفتگوی مستقیم داشته باشید. لازم و ضروری است که دختر و پسر (مذاکره مستقیم) داشته باشند و در فضای آرام و بدون خوف و فشار از طرف دیگران، مسائل و نظرات خود را بررسی کنند. این گفتگو باید خونسردانه و با آمادگی قبلی باشد و بین تصمیم گفتگو وانجام آن فاصله باشد تا بتوانند خود را آماده کرده و آنچه را میخواهند مطرح کنند یادداشت نمایند. یکی از فایدههای مهم این گفتگوها این است که: از سخنان شخص و صحبت با او، میتوان مقدار زیادی به مکنونات درونیاش پی برد و از احوال و صفاتش آگاه شد. این یکی از اصولروانشناسی است که امام علی(ع) اینگونه بیان میفرماید: (انسان هر چه را در دل و درونش پنهان کند، از لغزشهای زبان و حالتهای چهرهاش آشکار میشود)، (نهجالبلاغه، صبحی صالح، حکمت 26).
چهارم این که ،افرادی که به شدت ممکن است گرفتار احساسات شوند این گونه افراد قبل از تصمیم نهایی جهت ازدواج، سعی کنند همدیگر را نبینند اگر چه عقل سلیم حکم میکند که دو همسری که باید یک عمر با هم زندگی کنند لازم است علاوه بر هماهنگیها و مسائلی که تاکنون بیان شد، چهره ظاهری همدیگر را بپسندند و این پسندیدن مستلزم دیدن یکدیگر است. اما تحقیقات نشان داده بیشتر ازدواجهای احساسی به خاطر این بوده است که دختران و پسران با دیدن خواستگار خود احساسی عمل کردهاند. بهتر است فاکتور دیدن در خصوص این گونه افراد که بیشتر حالت احساسی دارند آخرین مرحله باشد.
پنجم این که به خدا توکل کنید و از او طلب خیر و هدایت بخواهید و از او کسب تکلیف کنید
www.morsalat.com
- [سایر] دستور عقل را بپذیریم یا تابع احساسات باشیم؟
- [سایر] احساسات و تفکراتی که مانع تصمیم گیری صحیح شده و ایجاد تردید میکنند را معرفی نمایید.
- [سایر] آیا انسان در بهشت تعقل می کند؟ اگر جواب مثبت است چگونه؟ برای مثال، آیا شرایطی برای انتخاب که نشانه عقل است و نیز اختراع وجود دارد؟ در جهنم چگونه است؟ آیا با عدم وجود عقل، انسان مانند حیوان می شود؟ در این دو وادی، نقش انسان چگونه است؟
- [سایر] راه صحیح انتخاب همسر چیست؟
- [سایر] عقل یا احساس کدامیک کامل ترند؟ آیا می توان با یکی از آنها تصمیم گرفت؟
- [سایر] آیا میتوان بر اساس تشخیص عقل و درایت خود، مرجع تقلید را انتخاب کرد؟
- [سایر] عقل یا احساس کدامیک کامل ترند؟ آیا می توان با یکی از آنها تصمیم گرفت؟
- [سایر] بهترین معیار برای انتخاب همسر چیست؟
- [سایر] نقش استخاره در انتخاب همسر چیست؟
- [سایر] مشورت چه تأثیری در انتخاب همسر دارد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد یا زن مسلمانی کافر شود و دوباره مسلمان شود میتواند با همان همسر اوّلی به عقد جدید ازدواج کند گرچه آن زن هنوز در عدّه باشد، چنانکه میتوانند همسر جدید انتخاب کنند.
- [آیت الله مظاهری] لازم است مخصوصاً بر پدر و مادر که برای پسران و دختران خود که احتیاج به همسر دارند، همسر انتخاب کنند و در روایات ما ثواب فراوانی بر این کار مترتّب شده است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و می داند یا احتمال می دهد که اگر بخوابد پیش از اذان صبح بیدار می شود، چنانچه تصمیم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند و با این تصمیم بخوابد و تا اذان بیدار نشود روزه اش صحیح است، ولی اگر تصمیم بر غسل نداشته باشد یا مردد باشد که غسل بکند یا نه، در این صورت اگر بیدار نشود روزه اش اشکال دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بر کاسب لازم است احکام خرید و فروش را در موارد محلّ ابتلاء یاد بگیرد، تا در اثر ندانستن احکام، به حرام گرفتار نشود، از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده: کسی که میخواهد خرید و فروش کند، باید احکام آن را یاد بگیرد و اگر پیش از یاد گرفتن احکام آن خرید و فروش کند، به واسطه گرفتار شدن معاملههای باطل و شبههناک به هلاکت میافتد.
- [آیت الله سیستانی] - جماع و آمیزش با همسر در حال اعتکاف جایز نیست هرچند موجب انزال و خروج منی نشود، و ارتکاب عمدی آن اعتکاف را باطل میکند.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند با عمّه یا خاله همسر خود بدون اجازه او ازدواج نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] همسر موقت می تواند بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود یا کاری در خارج خانه برای خود انتخاب کند، مگر این که به خاطر بیرون رفتنش حق شوهر از بین برود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان با زنی ازدواج کند، دیگر نمیتواند با زنی که آن همسر را شیر کامل داده و با مادر و مادربزرگ آن زن - اگر چه رضاعی باشند - ازدواج نماید؛ هر چند هنوز با آن همسر نزدیکی نکرده باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحبّ است دایهای که برای طفل میگیرند دوازده امامی و دارای اخلاق و رفتار پسندیده و واجد ویژگیهای یک همسر خوب باشد و گرفتن دایه کم عقل یا ناصبی یا کافر یا زنازاده مکروه است و نیز مکروه است شیر دایه از زنا باشد یا دایه از غذای حرام (مانند شراب و گوشت خوک و میته و مال غصبی) تغذیه کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند چیز است که سفر را قطع می کند و باید نماز را تمام خواند: اول رسیدن به (وطن) منظور از وطن چیست منظور از وطن محلی است که انسان آن را برای اقامت و زندگی خود انتخاب کرده، خواه در آنجا متولد شده باشد یا نه و خواه وطن پدر و مادرش باشد یا خودش آنجا را انتخاب کرده است.