این عمل، اختلال رفتاری نیست، و تا حدودی طبیعت کودک اقتضا می‌کند؛ اما بهتر است تعدیل شود. عواملی که ممکن است سبب ایجاد این روحیه شده باشد، چنین است: 1. تشویق پولی: اگر تاکنون، تشویق‌های شما پولی بوده است، آن را به تشویق‌های مادی غیر پولی و تشویق‌های معنوی تبدیل کنید. 2. الگوگیری: گاهی پدر یا مادر برای خرید منزل، خودرو یا وسیله‌ای، دائم پول‌هایشان را می‌شمرند و حساب و کتاب می‌کنند و این رفتار به کودک نیز منتقل می‌شود. 3. پیام‌های غیر مستقیم والدین: گاهی ناله از سختی زندگی، آرزوهای بلند، نگاه‌های حسرت‌آمیز، تعریف از دارایی دیگران در حضور کودک یا گشودن دست نیاز به سوی دیگران، به کودک پیام می‌دهد که مشکل‌گشای همه‌ی دردها و بدبختی‌ها پول است و او را به جمع‌آوری پول و شمردن دائم آن می‌کشاند. 4. سختگیری در پول توجیبی: به کودک خود در حد نیاز و متناسب با سن او پول توجیبی بدهید. گاهی سختی دادن کودک در این مسأله، او را به پول حریص می‌کند. چند توصیه أ. او را تشویق کنید مقداری از پول توجیبی‌اش را برای خود، و مقداری را برای دوستانش خرج کند. اولی برای از بین بردن روحیه‌ی خساست، و دومی برای ایجاد روحیه‌ی سخاوت است. تشویق کودک به پس‌انداز مقداری از پول توجیبی، سبب تقویت عقل معاش او خواهد شد. ب. صدقات و کمک‌های مالی خود را به نیازمندان، از طریق او انجام دهید. همین اعطای پول شما به دیگران، او را در پول دوستی تعدیل می‌کند. ج. قرار دادن مقداری پول برای خرید نیازمندی‌های اولیه‌ی منزل )نان، ماست، سبزی و...( در اختیار کودک و خرج کردن او، در تعدیلش مؤثر است. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
پسر 7 سالهام به شدت به پول علاقهمند شده است و دائم پولهایش را میشمرد. آیا لازم است او را از این کار باز دارم؟
این عمل، اختلال رفتاری نیست، و تا حدودی طبیعت کودک اقتضا میکند؛ اما بهتر است تعدیل شود.
عواملی که ممکن است سبب ایجاد این روحیه شده باشد، چنین است:
1. تشویق پولی: اگر تاکنون، تشویقهای شما پولی بوده است، آن را به تشویقهای مادی غیر پولی و تشویقهای معنوی تبدیل کنید.
2. الگوگیری: گاهی پدر یا مادر برای خرید منزل، خودرو یا وسیلهای، دائم پولهایشان را میشمرند و حساب و کتاب میکنند و این رفتار به کودک نیز منتقل میشود.
3. پیامهای غیر مستقیم والدین: گاهی ناله از سختی زندگی، آرزوهای بلند، نگاههای حسرتآمیز، تعریف از دارایی دیگران در حضور کودک یا گشودن دست نیاز به سوی دیگران، به کودک پیام میدهد که مشکلگشای
همهی دردها و بدبختیها پول است و او را به جمعآوری پول و شمردن دائم آن میکشاند.
4. سختگیری در پول توجیبی: به کودک خود در حد نیاز و متناسب با سن او پول توجیبی بدهید. گاهی سختی دادن کودک در این مسأله، او را به پول حریص میکند.
چند توصیه
أ. او را تشویق کنید مقداری از پول توجیبیاش را برای خود، و مقداری را برای دوستانش خرج کند. اولی برای از بین بردن روحیهی خساست، و دومی برای ایجاد روحیهی سخاوت است. تشویق کودک به پسانداز مقداری از پول توجیبی، سبب تقویت عقل معاش او خواهد شد.
ب. صدقات و کمکهای مالی خود را به نیازمندان، از طریق او انجام دهید. همین اعطای پول شما به دیگران، او را در پول دوستی تعدیل میکند.
ج. قرار دادن مقداری پول برای خرید نیازمندیهای اولیهی منزل )نان، ماست، سبزی و...( در اختیار کودک و خرج کردن او، در تعدیلش مؤثر است.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] پسر 3 سالهام به شدت از گربه میترسد. برای از بین بردن ترس، چگونه عمل کنم؟
- [سایر] پسر 7 سالهام مشکل جسمی و فشار روحی (اضطراب) ندارد؛ اما شبها رختخواب خود را خیس میکند. علت چیست و چگونه باید مشکل را از بین ببریم؟
- [سایر] پسر 12 سالهآم برای دیگران کار میکند اما کارهایی را که من از او میخواهم انجام نمیدهد دلیل آن چیست؟
- [سایر] پسر 12 سالهام برای دیگران کار میکند؛ اما کارهایی را که من از او میخواهم انجام نمیدهد. دلیل آن چیست؟
- [سایر] پسر 11 سالهام بسیار ولخرج است. علت چیست و چگونه میتوان این رفتار را اصلاح کرد؟
- [سایر] پسر 12 سالهام ناخن میجود، علل و راههای درمان آن چیست؟
- [سایر] دختر 5 سالهام به شدت به چادر علاقمند است؛ به گونهای که حتی در مقابل محارم نیز چادر دارد. آیا میتوانم چادر را از سر او بردارم؟
- [سایر] پسر 6 سالهام به آتشبازی علاقه فراوانی دارد. با توجه به خطرناک بودن این رفتار، چه پیشنهادی دارید؟
- [سایر] پسر 6 سالهام اسباببازیهایش را خراب میکند. علت چیست و چگونه میتوان این رفتار او را اصلاح کرد؟
- [سایر] پسر 4 سالهام برای عمل دفع مقاومت میکند و دیر به دیر به دستشویی میرود. آیا علت خاصی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] توبه از این گناه بزرگ، پشیمانی از گذشته و کوشابودن در رفع حوائج کسانی است که کمک به آنها لازم بوده، ولی تحصیل رضایت آنها لازم نیست. [1]. طلاق، 7.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که برای تأمین مخارج زندگی در سالهای آینده همچون جهیزیه دختر یا خرید منزل، لازم است پول یا جنسی را کنار بگذارد و بدون این کار نتواند در سالهای آینده مخارج خود را تأمین کند، پول یا جنسی را که کنار میگذارد خمس ندارد.
- [آیت الله سیستانی] چیزی که با آن تیمم میکند بنابر احتیاط لازم ، باید گردی داشته باشد که به دست بماند ، و بعد از زدن دست بر آن نباید دست را به شدّت بتکاند که همه گرد آن بریزد .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر پدر غیر از روزه ماه رمضان روزه واجب دیگری را مانند روزه نذر نگرفته باشد واجب است که پسر بزرگتر قضا نماید ولی اگر برای روزه اجیر شده و نگرفته باشد قضای ان بر پسر بزرگ لازم نیست
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پدر غیر از روزه رمضان، روزه واجب دیگری را مانند روزه نذر نگرفته باشد، احتیاط واجب آن است که پسر بزرگتر قضا نماید، ولی اگر برای روزهای اجیر شده و نگرفته باشد، قضای آن بر پسر بزرگتر لازم نیست.
- [آیت الله سیستانی] اگر استعمال آب موجب مرگ او باشد ، یا از استعمال آن مرض یا عیبی در او پیدا شود ، یا مرضش طول بکشد یا شدّت کند ، یا به سختی معالجه شود ، باید تیمم نماید . ولی اگر بتواند ضرر آب را بطوری بر طرف کند ، مثل اینکه آب را گرم کند ، باید این کار را بکند و وضو بگیرد ، و در مواردی که غسل لازم است غسل کند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لازم نیست که پسر بزرگتر در حال مردن پدر یا مادر، بالغ باشد بلکه چنانچه طفل باشد بعد از بلوغ لازم است قضا کند و چنانچه قبل از بلوغ بمیرد بر فرزند بعدی واجب نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر خریدار جدا قاصد معامله است ولی قصدش این باشد که پول جنسی را که می خرد ندهد؛ این قصد به صحت معامله ضرر ندارد و لازم است پول آن را به فروشنده بدهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر خریدار جدّاً قاصد معامله است ، ولی قصدش این باشد که پول جنسی را که میخرد ندهد ، این قصد به صحت معامله ضرر ندارد ، ولی لازم است پول آن را به فروشنده بدهد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر عامل پیش از قرارداد آن کار را انجام داده باشد حقی نسبت به مزد ندارد، همچنین اگر بعد از قرارداد کار را به قصد این که پول نگیرد انجام دهد.