پسر 7 ساله‌ام به شدت به پول علاقه‌مند شده است و دائم پول‌هایش را می‌شمرد. آیا لازم است او را از این کار باز دارم؟
این عمل، اختلال رفتاری نیست، و تا حدودی طبیعت کودک اقتضا می‌کند؛ اما بهتر است تعدیل شود. عواملی که ممکن است سبب ایجاد این روحیه شده باشد، چنین است: 1. تشویق پولی: اگر تاکنون، تشویق‌های شما پولی بوده است، آن را به تشویق‌های مادی غیر پولی و تشویق‌های معنوی تبدیل کنید. 2. الگوگیری: گاهی پدر یا مادر برای خرید منزل، خودرو یا وسیله‌ای، دائم پول‌هایشان را می‌شمرند و حساب و کتاب می‌کنند و این رفتار به کودک نیز منتقل می‌شود. 3. پیام‌های غیر مستقیم والدین: گاهی ناله از سختی زندگی، آرزوهای بلند، نگاه‌های حسرت‌آمیز، تعریف از دارایی دیگران در حضور کودک یا گشودن دست نیاز به سوی دیگران، به کودک پیام می‌دهد که مشکل‌گشای همه‌ی دردها و بدبختی‌ها پول است و او را به جمع‌آوری پول و شمردن دائم آن می‌کشاند. 4. سختگیری در پول توجیبی: به کودک خود در حد نیاز و متناسب با سن او پول توجیبی بدهید. گاهی سختی دادن کودک در این مسأله، او را به پول حریص می‌کند. چند توصیه أ. او را تشویق کنید مقداری از پول توجیبی‌اش را برای خود، و مقداری را برای دوستانش خرج کند. اولی برای از بین بردن روحیه‌ی خساست، و دومی برای ایجاد روحیه‌ی سخاوت است. تشویق کودک به پس‌انداز مقداری از پول توجیبی، سبب تقویت عقل معاش او خواهد شد. ب. صدقات و کمک‌های مالی خود را به نیازمندان، از طریق او انجام دهید. همین اعطای پول شما به دیگران، او را در پول دوستی تعدیل می‌کند. ج. قرار دادن مقداری پول برای خرید نیازمندی‌های اولیه‌ی منزل )نان، ماست، سبزی و...( در اختیار کودک و خرج کردن او، در تعدیلش مؤثر است. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
عنوان سوال:

پسر 7 ساله‌ام به شدت به پول علاقه‌مند شده است و دائم پول‌هایش را می‌شمرد. آیا لازم است او را از این کار باز دارم؟


پاسخ:

این عمل، اختلال رفتاری نیست، و تا حدودی طبیعت کودک اقتضا می‌کند؛ اما بهتر است تعدیل شود.
عواملی که ممکن است سبب ایجاد این روحیه شده باشد، چنین است:
1. تشویق پولی: اگر تاکنون، تشویق‌های شما پولی بوده است، آن را به تشویق‌های مادی غیر پولی و تشویق‌های معنوی تبدیل کنید.
2. الگوگیری: گاهی پدر یا مادر برای خرید منزل، خودرو یا وسیله‌ای، دائم پول‌هایشان را می‌شمرند و حساب و کتاب می‌کنند و این رفتار به کودک نیز منتقل می‌شود.
3. پیام‌های غیر مستقیم والدین: گاهی ناله از سختی زندگی، آرزوهای بلند، نگاه‌های حسرت‌آمیز، تعریف از دارایی دیگران در حضور کودک یا گشودن دست نیاز به سوی دیگران، به کودک پیام می‌دهد که مشکل‌گشای
همه‌ی دردها و بدبختی‌ها پول است و او را به جمع‌آوری پول و شمردن دائم آن می‌کشاند.
4. سختگیری در پول توجیبی: به کودک خود در حد نیاز و متناسب با سن او پول توجیبی بدهید. گاهی سختی دادن کودک در این مسأله، او را به پول حریص می‌کند.
چند توصیه
أ. او را تشویق کنید مقداری از پول توجیبی‌اش را برای خود، و مقداری را برای دوستانش خرج کند. اولی برای از بین بردن روحیه‌ی خساست، و دومی برای ایجاد روحیه‌ی سخاوت است. تشویق کودک به پس‌انداز مقداری از پول توجیبی، سبب تقویت عقل معاش او خواهد شد.
ب. صدقات و کمک‌های مالی خود را به نیازمندان، از طریق او انجام دهید. همین اعطای پول شما به دیگران، او را در پول دوستی تعدیل می‌کند.
ج. قرار دادن مقداری پول برای خرید نیازمندی‌های اولیه‌ی منزل )نان، ماست، سبزی و...( در اختیار کودک و خرج کردن او، در تعدیلش مؤثر است.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین