بدون شک (وضو) دارای دو فایده روشن است: 1. فایده بهداشتی 2. فایده معنوی. از نظر بهداشتی شستن صورت و دست‌ها- آن هم چند بار در شبانه روز اثر قابل ملاحظه‌ای در نظافت بدن دارد. مسح بر سر و روی پاها- که شرط آن رسیدن آب به موها یا پوست بدن است سبب می‌شود این اعضا پاکیزه بمانند. ضمن اینکه تماس آب با پوست بدن، اثر خاصی در تعادل اعصاب (سمپاتیک و پاراسمپاتیک) دارد. از نظر معنوی چون با قصد قربت و برای رضای خدا انجام می‌گیرد، اثر تربیتی واخلاقی دارد زیرا مفهوم کنایی وضو این است که (از فرق تا قدم در راه اطاعت تو گام بر می‌دارم).(1) در این زمینه قرآن مجید می‌فرماید: (إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ التَّوَّابِینَ وَ یُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِینَ) (خداوند توبه کنندگان را دوست دارد و پاکیزگان را [نیز] دوست دارد).(2) (طهارت) در آیه معنای گسترده‌ای دارد که هر گونه پاکیزگی مادی و معنوی را شامل می‌شود. گرفتن وضو برای برخی کارها (مانند نماز)، واجب و برای دسته‌ای دیگر مستحب است. پی‌نوشت‌ (1) تفسیر نمونه، ج 4، ص 291. (2) بقره (2)، آیه 222.
بدون شک (وضو) دارای دو فایده روشن است: 1. فایده بهداشتی 2. فایده معنوی. از نظر بهداشتی شستن صورت و دستها- آن هم چند بار در شبانه روز اثر قابل ملاحظهای در نظافت بدن دارد. مسح بر سر و روی پاها- که شرط آن رسیدن آب به موها یا پوست بدن است سبب میشود این اعضا پاکیزه بمانند. ضمن اینکه تماس آب با پوست بدن، اثر خاصی در تعادل اعصاب (سمپاتیک و پاراسمپاتیک) دارد.
از نظر معنوی چون با قصد قربت و برای رضای خدا انجام میگیرد، اثر تربیتی واخلاقی دارد زیرا مفهوم کنایی وضو این است که (از فرق تا قدم در راه اطاعت تو گام بر میدارم).(1) در این زمینه قرآن مجید میفرماید: (إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ التَّوَّابِینَ وَ یُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِینَ) (خداوند توبه کنندگان را دوست دارد و پاکیزگان را [نیز] دوست دارد).(2)
(طهارت) در آیه معنای گستردهای دارد که هر گونه پاکیزگی مادی و معنوی را شامل میشود.
گرفتن وضو برای برخی کارها (مانند نماز)، واجب و برای دستهای دیگر مستحب است.
پینوشت
(1) تفسیر نمونه، ج 4، ص 291.
(2) بقره (2)، آیه 222.
- [سایر] اهمیت و فواید وضو را بیان کنید؟
- [سایر] درباره اهمیت روزه و فواید آن توضیح دهید؟
- [سایر] وضو گرفتن چه فوائد علمی و بهداشتی دارد؟
- [سایر] فواید قرآن چیست؟
- [سایر] فواید نماز شب چیست؟
- [سایر] فواید فرجاماندیشی چیست؟
- [سایر] فواید فرجام اندیشی چیست؟
- [سایر] اهداف و فواید نبوت چیست؟
- [سایر] فلسفه و فواید تیمم چیست؟
- [سایر] فواید سوره یوسف چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد میدهد باید ملاحظه اهمیّت شود و مجرّد ضرر قابل توجّه موجب سقوط آن نمیشود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله جوادی آملی] .خیار غبن که مغبون میتواند معامله را به هم بزند , در صورتی است که تفاوت قیمت، مورد اهمیت باشد و مغبون از آن تفاوتِ مهم, آگاه نباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] به طور کلی در امر به معروف و نهی از منکر انسان باید با توجه به اهمیت معروف یا منکر در مقایسه با ضرر یا مؤونه ای که امر به معروف و نهی از منکر دارد اقدام کند که اگر اهمیت معروف یا منکر کمتر از ضرر و مؤونه امر به معروف و نهی از منکر باشد واجب نیست بلکه جایز نیست. و اگر اهمیت معروف و منکر بسیار زیادتر از ضرر و مؤونه نهی از منکر و امر به معروف باشد واجب است، هر چند ضرر زیادی داشته باشد و حتی اگر متوقف بر بذل جان و مال باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بعد از وضو شک کند چیزی که مانع رسیدن آب است در اعضاء وضو بوده یا نه ، وضو صحیح است . احکام وضو
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان بعد از بول استبراء کند و وضو بگیرد چنانچه بعد از وضو رطوبتی ببیند که بداند یا بول است یا منی باید احتیاط کرده غسل کند و وضو هم بگیرد ولی اگر وضو نگرفته باشد گرفتن وضو کافیست
- [آیت الله خوئی] اگر بعد از وضو شک کند چیزی که مانع رسیدن آب است در اعضاء وضو بوده، یا نه، چنانچه احتمال بدهد که در حال وضو ملتفت بوده است وضو صحیح است. احکام وضو
- [آیت الله علوی گرگانی] اگرخریدار قیمت جنس را نداند، یا در موقع معامله غفلت کند وجنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیّت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند یا موقع معامله غفلت کند وجنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیّت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر خریدار قیمت جنس را نداند یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند، و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند، یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.