پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: بله درست است ما روایاتی هم داریم که درمذمت محبت کردن به خانم ها است . در حقیقت ما در این زمینه دو گروه روایات داریم. یکی تاکید شده به خانم ها محبت کنید. یک روایاتی هم داریم که مذمت محبت مرد به زن است و در آن تعابیر عجیبی به کار رفته است . مثلا اینکه محبت به خانم ها سرچشمه همه گناهان است . حضرت علی (علیه السلام) می فرمایند : شمشیر شیطان است . سه چیز فتنه است . محبت زنان که شمشیر شیطان است . ما قبلا روایت داشتیم که کسی که محبت خانم ها را به دل بگیرد از زندگیش بهره ای نمیبرد . تعبیر اینکه از زندگی خودش مرتفع نمی شود و بهره نمی برد . گمان نمی کنم روایت دسته اول که ما عرض کردیم ، منظور محبت به همسر است یعنی آقا به خانمشان محبت بکند و چون چیزی که فطری است و خداوند قرار داده وجعل بینکم مودة. اما از این دسته روایات ، می توان این برداشت را کرد که منظور محبت به غیر از همسر است . یعنی آقایی به خانمی که همسرشان نیست و نامحرم هستند ، محبت کنند . پس این همان ارتباطات ناشایست خانم ها و آقایان است که بین آقای نامحرم و خانم نامحرم می باشد. شهوت رانی ها ، زن بارگی ها ، منظور اینها ست که این قدر تأکید شده و این تعبیرها مثل شمشیر ، شیطان و فتنه بکار رفته است . البته از این روایات یک برداشت هم میشود که منظور ، همان همسر انسان باشد . اما م فرمودند : زیاده روی نکنید . از اینکه مذمت شده ، منظور زیاده روی و افراط در محبت به خانم ها است . ما یکسری روایات داریم که آدم مطمئن است که منظورش شخص است که مذمت شده . مثلا امام صادق (علیه السلام) می فرمایند : سرچشمه نافرمانی های خدا ، شش چیز است که یکی از آنها حب النساء است یعنی محبت به زنان است و اینجا غیر از بحث افراط است . چون مرحوم شیخ العامری در مسائل الشیعه راجع به این روایات نظری داشتند که می فرمایند: منظور زیاده روی است . در این روایات هم شاید منظور زیاده روی باشد . بین محبت خدا و محبت زن یعنی در مقابل هم قرار گرفته این دو محبت . چون این ها با هم منافات ندارند . محبت زن در طول محبت به خداست و یک جاهایی ممکن است وظیفه ایجاد کند ، وظیفه شرعی که بخواهد بخاطر خدا و محبت خدا ، از همسرش جدا شود و آنجا فرمودند : این محبت ، محبت درستی نیست . بنظر من می آید که این قابل جمع باشد و ما نگرانی از این روایات نداریم . www.ch3.irbtv.ir
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
بله درست است ما روایاتی هم داریم که درمذمت محبت کردن به خانم ها است . در حقیقت ما در این زمینه دو گروه روایات داریم. یکی تاکید شده به خانم ها محبت کنید. یک روایاتی هم داریم که مذمت محبت مرد به زن است و در آن تعابیر عجیبی به کار رفته است . مثلا اینکه محبت به خانم ها سرچشمه همه گناهان است . حضرت علی (علیه السلام) می فرمایند : شمشیر شیطان است . سه چیز فتنه است . محبت زنان که شمشیر شیطان است . ما قبلا روایت داشتیم که کسی که محبت خانم ها را به دل بگیرد از زندگیش بهره ای نمیبرد . تعبیر اینکه از زندگی خودش مرتفع نمی شود و بهره نمی برد . گمان نمی کنم روایت دسته اول که ما عرض کردیم ، منظور محبت به همسر است یعنی آقا به خانمشان محبت بکند و چون چیزی که فطری است و خداوند قرار داده وجعل بینکم مودة. اما از این دسته روایات ، می توان این برداشت را کرد که منظور محبت به غیر از همسر است . یعنی آقایی به خانمی که همسرشان نیست و نامحرم هستند ، محبت کنند . پس این همان ارتباطات ناشایست خانم ها و آقایان است که بین آقای نامحرم و خانم نامحرم می باشد. شهوت رانی ها ، زن بارگی ها ، منظور اینها ست که این قدر تأکید شده و این تعبیرها مثل شمشیر ، شیطان و فتنه بکار رفته است . البته از این روایات یک برداشت هم میشود که منظور ، همان همسر انسان باشد . اما م فرمودند : زیاده روی نکنید . از اینکه مذمت شده ، منظور زیاده روی و افراط در محبت به خانم ها است . ما یکسری روایات داریم که آدم مطمئن است که منظورش شخص است که مذمت شده . مثلا امام صادق (علیه السلام) می فرمایند : سرچشمه نافرمانی های خدا ، شش چیز است که یکی از آنها حب النساء است یعنی محبت به زنان است و اینجا غیر از بحث افراط است . چون مرحوم شیخ العامری در مسائل الشیعه راجع به این روایات نظری داشتند که می فرمایند: منظور زیاده روی است . در این روایات هم شاید منظور زیاده روی باشد . بین محبت خدا و محبت زن یعنی در مقابل هم قرار گرفته این دو محبت . چون این ها با هم منافات ندارند . محبت زن در طول محبت به خداست و یک جاهایی ممکن است وظیفه ایجاد کند ، وظیفه شرعی که بخواهد بخاطر خدا و محبت خدا ، از همسرش جدا شود و آنجا فرمودند : این محبت ، محبت درستی نیست . بنظر من می آید که این قابل جمع باشد و ما نگرانی از این روایات نداریم .
www.ch3.irbtv.ir
- [سایر] چه روایاتی درباره دوستی و محبت نسبت به پیامبر و عترت طاهرین(ع) به ما رسیده است؟
- [سایر] چرا در برخی روایات از زن مذمت شده است؟
- [سایر] مرد از چه راههایی می تواند محبت بکند. من هرچه به همسرم محبت می کنم، محبت های مرا باور ندارد. چه باید بکنم ؟
- [سایر] آیا نیاز خانمها به گفتگو ، می تواند توجیح کننده صحبتهای طولانی و مکرر تلفنی شان با دیگران باشد ؟
- [سایر] رعایت چه نکاتی می تواند در جلب توجه و محبت مرد و رضایت او از زندگی موثر باشد؟
- [سایر] شرکت زنان در کارهای اجتماعی، با توجه به روایاتی که میگویند مسجد زن خانه او است، چه حکمی دارد؟
- [سایر] شرکت زنان در کارهای اجتماعی، با توجه به روایاتی که میگویند مسجد زن خانه او است، چه حکمی دارد؟
- [سایر] مذمت تحقیق و تجسس در قرآن را بفرمایید؟
- [سایر] قرآن کریم درباره محبت زن و شوهر نسبت به یکدیگر چه میفرماید؟
- [سایر] آیا در دوران عقد ، ابراز محبت مکرر زن به شوهر ، مشکلی را پیش می آورد ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] وکالت مرد از طرف زن، یا زن از طرف مرد، برای خواندن صیغه مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] لباس زنانه برای مرد و لباس مردانه برای زن، وقتی حرام است که زن بخواهد شبیه مرد یا مرد شبیه زن شود، ولی اگر تشبّه نباشد، نظیر اینکه زن برای رفع سرما کت و شلوار مرد را بپوشد و یا مرد برای ستر عورت پیراهن زن را بپوشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] بنابر احتیاط واجب اگر مأموم یک مرد باشد، قدری عقبتر طرف راست امام بایستد و اگر یک یا چند زن باشد، پشت سر امام بایستد، و اگر یک مرد و یک زن یا یک مرد و چند زن باشند مرد طرف راست امام قدری عقبتر بایستد و یک زن یا چند زن پشت سر امام بایستند و اگر چند مرد و یک یا چند زن باشند، آنچه مرد است عقب امام و زنها پشت سر مردها بایستند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مرد با زن خود نزد حاکم شرع (لِعان) کند، آن زن برای همیشه بر آن مرد حرام میشود.
- [آیت الله بهجت] اگر مأموم یک مرد باشد، مستحب است طرف راست امام بایستد، و اگر یک زن باشد، مستحب است پشت سر امام بایستد، و اگر یک مرد و یک زن، یا یک مرد و چند زن باشند، مستحب است مرد طرف راست امام و بقیه پشت سر امام بایستند، واگر چند مرد یا چند زن باشند، مستحب است پشت سر امام بایستند، و اگر چند مرد و چند زن باشند، مستحب است مردها پشت سر امام و زنها پشت مردها بایستند.
- [آیت الله سیستانی] مرد نمی تواند زن نا محرم را غسل بدهد ، و همچنین زن نمی تواند مرد نامحرم را غسل بدهد ، و زن و شوهر میتوانند یکدیگر را غسل بدهند .
- [آیت الله وحید خراسانی] نگاه کردن مرد به بدن مرد دیگر و زن به بدن زن دیگر به قصد لذت حرام است
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مأموم یک مرد باشد، مستحبّ است طرف راست امام بایستد و اگر یک زن باشد، مستحبّ است پشت سر او بایستد، و اگر یک مرد ویک زن یا یک مرد و چند زن باشند مستحبّ است مرد طرف راست امام وباقی پشت سر امام بایستند و اگر چند مرد یا چند زن باشند، مستحبّ است پشت سر امام بایستند، و اگر چند مرد وچند زن باشند، مستحبّ است مردها عقب امام و زنها پشت مردها بایستند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] بنا بر احتیاط واجب اگر ماموم یک مرد باشد؛ طرف راست امام بایستد و اگر یک یا چند زن باشد؛ پشت سر امام بایستد و اگر یک مرد و یک زن یا یک مرد و چند زن باشند؛ مرد طرف راست امام بایستد و یک یا چند زن پشت سر امام بایستند و اگر چند مرد و یک یا چند زن باشند؛ آنچه مرد است عقب امام و زنها پشت مردها بایستند.
- [آیت الله بهجت] دست زدن مرد به بدن زن نامحرم یا دست زدن زن به بدن مرد نامحرم، مثل نگاه کردن، حرام است. و دست زدن مرد به صورت و دستهای زن نامحرم و بالعکس نیز بنابر اظهر جایز نیست.