پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: این یک ازدواج مقدس است و پاداش زیادی دارد که یک آدم سالم با یک آدمی که معلول است ازدواج کند که اگر جانباز باشد ارزش بیشتری دارد . و من اسم این ازدواج را ، ازدواج ایثارگرانه می گذارم . این ایثار و فداکاری از قاعده ازدواج همتایی خارج است . اما بدانید ، روحیه خاص می خواهد . ویژگی می خواهد . خانم باید یک انگیزه عالی و الهی داشته باشد . سعه صدر خیلی مهم است و قدرت تحمل بالا هم مهم است و مهمتر اینکه یک آدم احساساتی هستید یا نه . فرهنگ خانواده شما با او جفت و جور است یا خیر . دیگر مسئله عقیم بودن یا نبودن این آقا است . چون ممکن است برای خانم بچه مهم باشد و این آقا چنین مشکلی را داشته باشند ، که نتوانند فرزند دار بشوند . این را هم حتما بررسی فرمایید اگر مجموع این شرایط را دقت کنید ما مشکلی نمی بینیم . حالا اگر این ازدواج از روی ترحم باشد نه از روی انگیزه الهی ، چه می شود؟ این هم اشکال دارد . این کار را نکنید . چون ممکن است بخاطر مشکل عصبی که برایشان از جنگ پیش آمده ، دادی بزنند و با شما پرخاشگری کنند . آیا شما تحملش را دارید . چون ممکن است این حس ترحم بعداً در شما از بین برود و بعد مشکلات برای شما درست میشود . نباید این انگیزه ها باشد . انگیزه الهی که بدانید پاداش دارد و ازدواج ایثارگرانه با شرایطی که گفتیم اشکالی ندارد ولی از روی ترحم خیر. ch3.iribtv.ir
می خواهم برای رضای خدا با آقایی ازدواج کنم که معلول است. آیا اساساً این گونه ازدواجها که با ترحم است، قابل تایید می باشد ؟
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
این یک ازدواج مقدس است و پاداش زیادی دارد که یک آدم سالم با یک آدمی که معلول است ازدواج کند که اگر جانباز باشد ارزش بیشتری دارد . و من اسم این ازدواج را ، ازدواج ایثارگرانه می گذارم . این ایثار و فداکاری از قاعده ازدواج همتایی خارج است . اما بدانید ، روحیه خاص می خواهد . ویژگی می خواهد . خانم باید یک انگیزه عالی و الهی داشته باشد . سعه صدر خیلی مهم است و قدرت تحمل بالا هم مهم است و مهمتر اینکه یک آدم احساساتی هستید یا نه . فرهنگ خانواده شما با او جفت و جور است یا خیر . دیگر مسئله عقیم بودن یا نبودن این آقا است . چون ممکن است برای خانم بچه مهم باشد و این آقا چنین مشکلی را داشته باشند ، که نتوانند فرزند دار بشوند . این را هم حتما بررسی فرمایید اگر مجموع این شرایط را دقت کنید ما مشکلی نمی بینیم .
حالا اگر این ازدواج از روی ترحم باشد نه از روی انگیزه الهی ، چه می شود؟
این هم اشکال دارد . این کار را نکنید . چون ممکن است بخاطر مشکل عصبی که برایشان از جنگ پیش آمده ، دادی بزنند و با شما پرخاشگری کنند . آیا شما تحملش را دارید . چون ممکن است این حس ترحم بعداً در شما از بین برود و بعد مشکلات برای شما درست میشود . نباید این انگیزه ها باشد . انگیزه الهی که بدانید پاداش دارد و ازدواج ایثارگرانه با شرایطی که گفتیم اشکالی ندارد ولی از روی ترحم خیر.
ch3.iribtv.ir
- [سایر] میخواهم برای رضای خدا با آقایی ازدواج کنم که معلول است. آیا این اقدام پسندیده است؟
- [سایر] می خواهم برای رضای خدا با آقایی ازدواج کنم که معلول است. آیا این اقدام پسندیده است؟
- [سایر] سلام حاج آقا من سوالات شما رو خواندم اما نتونستم جواب بدم.چون یک دختر معلول هستم و در جامعه ما که شکر خدا اسلامی هم هست افرادی مثل من شانس ازدواج ندارند.نگاه بیشتر مردم یا از سر ترحم یا از سر تحقیر. میدونم جواب من مورد نظر شما نیست لطفا اینو به حساب درد دل یک دوست بذارید.در پناه حق
- [سایر] چگونه فقط به رضای خداوند اهمیت بدهیم نه رضای دیگران؟
- [آیت الله سبحانی] ازدواج معلول ذهنی جایز است؟
- [سایر] وهابیون تکفیری که به قول خودشان برای رضای خداوند عملیات انتحاری انجام میدهند آیا در قیامت با توجه به هدف آنها که جلب رضای خداوند بوده, آیا خداوند آنها را معذب میکند؟
- [سایر] رضای خدا و نشانههای آن را بیان کنید؟
- [سایر] چگونه می توان قبول کرد که خدا معلول نیست؟
- [سایر] چرا خداوند برخی را ناقص الخلقه و معلول آفریده است؟
- [سایر] شما از هرکس که سوال کنی چرا کار نیکو می کنی، می گوید برای رضای خدا، حال برای من بگویید رضای خدا برای چه، برای ما کار نیکو یک وظیفه است یا نه؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] نذر نیازمند صیغه است و در صیغه نذر باید نام خداوند به زبان جاری گردد ولی سایر اجزاء صیغه لازم نیست با لفظ باشد، بلکه میتواند با نوشتار یا انجام کاری باشد. همچنین لازم نیست نام خدا به لفظ عربی برده شود، پس اگر مثلاً بگوید چنانچه مریض من خوب شود، برای خدا بر من است که هزار تومان به فقیر بدهم، نذر او صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] قرارداد قرض را می توان با صیغه لفظی انجام داد و نیز با عمل، به این گونه که چیزی را به نیت قرض به کسی بدهد و او هم به همین نیت بگیرد، در هر دو صورت صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] : دختری باکره باید با اجازهی پدر یا جدّ پدری ازدواج کند؛ اما اگر رشیده باشد، یعنی مصلحت خود را تشخیص می دهد و به تأیید بزرگترهای فامیل همسر مناسبی برای دختر پیدا شود و پدر مخالفت کند اجازه او شرط نیست. همچنین اگر به پدر یا جدّ پدری دسترسی نباشد و دختر رشیده هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد، یا این که دختر قبلاً شوهر کرده باشد، در این دو صورت نیز اجازه پدر و جد در ازدواج جدید لازم نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دختری باکره باید با اجازه¬ی پدر یا جدّ پدری ازدواج کند؛ اما اگر رشیده باشد، یعنی مصلحت خود را تشخیص می دهد و به تأیید بزرگترهای فامیل همسر مناسبی برای دختر پیدا شود و پدر مخالفت کند اجازه او شرط نیست. همچنین اگر به پدر یا جدّ پدری دسترسی نباشد و دختر رشیده هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد، یا این که دختر قبلاً شوهر کرده باشد، در این دو صورت نیز اجازه پدر و جد در ازدواج جدید لازم نیست.
- [آیت الله اردبیلی] عبارت (برای خدا) به هر زبان که باشد، باید در صیغه نذر گفته شود و اگر در قلب آن را نیّت کند، کافی نیست و نذر واقع نمیشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در نذر باید صیغه خوانده شود و اگر صیغه نذر خوانده نشود نذر منعقد نمی شود و چیزی واجب نمی شود. و لازم نیست آن را به عربی بخوانند پس اگر بگوید چنانچه مریض من خوب شود، برای خدا بر من است که ده تومان به فقیر بدهم نذر او صحیح است و باید (برای خدا) به زبان گفته شود و قصد آن در دل کافی نیست.
- [آیت الله اردبیلی] طلاق در اسلام مورد نکوهش و مذمّت شدید واقع شده و در برخی روایات از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل شده است که: (هیچ چیزی نزد خداوند محبوبتر از خانهای نیست که با ازدواج آباد شود و هیچ چیزی در نزد خداوند مبغوضتر از خانهای نیست که با طلاق ویران گردد)(1) ولی اگر ادامه زندگی زناشویی به خاطر اختلافات شدید و غیر قابل اصلاح موجب سختی و حرج بشود، به گونهای که ترک زندگی زناشویی تنها راه خلاصی از مشقتها و اختلافات و فشارهای روانی بین زن و شوهر باشد، اسلام طلاق را راه نجاتی برای ادامه زندگی زن و شوهر دانسته است.
- [آیت الله اردبیلی] در (عهد) هم مثل نذر باید صیغه بخواند و نام خدا را بر زبان آورد و بگوید: (با خدا عهد کردم که فلان کار را انجام دهم یا فلان کار را ترک کنم) و نیز کاری را که عهد میکند انجام دهد، باید نکردن آن بهتر از انجام آن نباشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] در نذر باید صیغه خوانده شود ولازم نیست آن را به عربیبخوانند، پس اگر بگوید چنانچه مریض من خوب شود، برای خدا ده تومان به فقیر میدهم باید وفا به نذر خود بنماید.
- [آیت الله سبحانی] اگر اعتکاف به یکی از چیزها باطل شود، اگر واجب بوده باید قضا کند، مگر این که در صیغه نذر یا به هنگام شروع، با خدا شرط کند که هر موقع بخواهد، اعتکاف را بر هم بزند.