پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: این خیلی خطرناک است. حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) می فرمایند: کسی که به زن یا مردی تهمت بزند در روز قیامت او را بر تلی از آتش قرار خواهند داد و او را به کیفرش خواهند رساند. اگر این صرف تهمت باشد ، این عواقب را دارد. حالا یک وقت تهمت ناموسی است . اینجا شوهر شما تهمت عمل منافی عفت به شما می زند. این علاوه بر کیفر آخرت در همین دنیا هم مجازات دارد. اگر مردی به همسرش چنین تهمتی بزند، در اصطلاح قرآنی به آن قذف می گویند و نتواند ثابت کند که البته اثبات آن خیلی سخت است زیرا چهارتا شاهد عاقل باید با چشم خودشان ببینید و شهادت بدهد ، بر اساس آیه 4 سوره نور مرد مجازات می شود و حد قذف می خورد . هشتاد ضربه تازیانه جریمه این آقا است . و دیگر این که طبق آیات قرآن شهادت این آقایان هم دیگر پذیرفته نمی شود و این ها جزء فاسقون هستند. این خیلی کار خطرناکی است. خیلی آقایان راحت این کار را می کنند روایت داریم که کسی قذف نمی کند مگر که ملعون باشد. روایت داریم: همسر خود را قذف نکنید باعث پشیمانی طولانی و عقوبت شدیدی می شود . این نکات دینی را یاد یگیرید و عمل کنید. ch3.iribtv.ir
شوهرم به من تهمت بی عفتی می زند در حالی که من کوچکترین خطایی نکرده ام. آیا این درست است ؟
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
این خیلی خطرناک است. حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) می فرمایند: کسی که به زن یا مردی تهمت بزند در روز قیامت او را بر تلی از آتش قرار خواهند داد و او را به کیفرش خواهند رساند. اگر این صرف تهمت باشد ، این عواقب را دارد. حالا یک وقت تهمت ناموسی است . اینجا شوهر شما تهمت عمل منافی عفت به شما می زند. این علاوه بر کیفر آخرت در همین دنیا هم مجازات دارد. اگر مردی به همسرش چنین تهمتی بزند، در اصطلاح قرآنی به آن قذف می گویند و نتواند ثابت کند که البته اثبات آن خیلی سخت است زیرا چهارتا شاهد عاقل باید با چشم خودشان ببینید و شهادت بدهد ، بر اساس آیه 4 سوره نور مرد مجازات می شود و حد قذف می خورد . هشتاد ضربه تازیانه جریمه این آقا است . و دیگر این که طبق آیات قرآن شهادت این آقایان هم دیگر پذیرفته نمی شود و این ها جزء فاسقون هستند. این خیلی کار خطرناکی است. خیلی آقایان راحت این کار را می کنند روایت داریم که کسی قذف نمی کند مگر که ملعون باشد. روایت داریم: همسر خود را قذف نکنید باعث پشیمانی طولانی و عقوبت شدیدی می شود . این نکات دینی را یاد یگیرید و عمل کنید.
ch3.iribtv.ir
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا خسارات معنوی قابل مطالبه است؟ مثلا کسی به دیگری تهمت دزدی یا بی عفّتی می زند، و مفتری به مجازات جرم افترا محکوم می شود. آیا علاوه بر مجازات، کسی که مورد افترا قرار گرفته می تواند به خاطر این که اعتبارش در جامعه خدشه دار گردیده، یا اعتماد مردم نسبت به او کاسته شده، یا عفّت وی لکّه دار شده، ادّعای جبران این خسارات معنوی را بنماید؟
- [سایر] آیا درست است که حرف زیاد باعث غیبت و تهمت می شود؟ ژس آیا نباید با همسرمان زیاد صحبت کنیم؟
- [سایر] مدتی است از شوهرم جدا شده ام و او اجازه نمی دهد پسر 5 ساله ام را ملاقات کنم. آیا این جدایی، به فرزندم لطمه روحی نمی زند؟
- [سایر] من و شوهرم زندگی بسیار خوب و عاشقانه ای با هم داریم و هیچ مشکلی در روابطمان نداریم. ولی مشکل من مربوط به روابط خانواده همسرم با من می باشد. بدین صورت که گاهی رفتارهایی از خانواده همسرم سر می زند که بسیار مرا ناراحت می کند. هر بار که از شوهرم می خواهم که این رفتار زننده آنها را به آنان گوشزد کند، از اینکار سرباز می زند. در صورتیکه اگر حرف یا حدیثی در خانواده من پیش بیاید که سبب دلخوریش شود با خانواده ام در میان می گذارم تا رعایت حالش بشود. حالا می خواهم بپرسم آیا ایراد از من است که این خواهش را از شوهرم دارم یا کار درست را ایشان انجام می دهد؟ در ضمن من اصلاً خواهان این نیستم که اهانت یا بی احترامی به خانواده شوهرم شود. چون من در روابط خودم با آنها بسیار دقیق و محترمانه عمل می کنم. خودم هم بخاطر اینکه آدم خجالتی هستم توان انجام این کار را ندارم.
- [سایر] سلام.من با شوهرم سر کوچکترین چیز بحثو دعوا میکنم بعد از دعوا هم پشیمون میشم ولی ببخشید بلد نیستم به خاطر همین چند روز چند روز قهریم.خیلی کم حوصله ام .شوهرم مشکل اقتصادیم داره.چی کنم تو رو خدا یه راه حل اساسی بگین.
- [سایر] شوهرم با دختر خانمی تلفنی رابطه دارد و می گوید به خاطر مشاوره ازدواج است آیا این درست است ؟
- [سایر] پدر شوهرم می خواهد عروسی ما و برادر شوهرم را با هم بگیرد، از آنجا که فرهنگ و عقاید ما دو زوج با هم خیلی تفاوت دارد، این کار درست است؟
- [سایر] باسلام وخسته نباشیدمن چندماهی توعقدم یه شب خونه شوهرم بودم باهم نزدیکی داشتیم روم نشدغسل کنم شوهرم گفت تیمم بدل ازغسل بکن روزه ت درسته وتاقبل ظهرغسل کن منم همین کاروکردم ایاروزه ام درست بوده یانه باتشکر
- [سایر] شوهرم با من حرف نمی زند ولی از من حرف می زند نزد غریبه و آشنا و فامیل من از کسی خبر ندارم ولی اطرافیانش همه از جزییات زندگی من خبر دارند محرم نامحرم هم سرش نمی شود در این ناامنی چه کنم؟
- [سایر] من توقع دارم شوهرم در مسائل مالی به من توضیح دهد ولی او به من اعتنایی ندارد . آیا این کار درست است ؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر شک کند که سلام نماز را گفته یا نه؛ چنانچه مشغول نماز دیگر شده؛ یا به واسطه انجام کاری که نماز را به هم می زند؛ از حال نمازگزار بیرون رفته؛ باید به شک خود اعتنا نکند و اگر پیش از اینها شک کند؛ باید سلام را بگوید اگرچه مشغول تعقیب باشد. و اگر شک کند که سلام را درست گفته یا نه؛ به شک خود اعتنا نکند هر چند مشغول تعقیب هم نشده باشد. 2 - شک بعد از سلام
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شک کند که سلام نماز را گفته یا نه، چنان چه مشغول تعقیب نماز یا مشغول نماز دیگر شده، یا به واسطه انجام کاری که نماز را به هم می زند، از حال نمازگزار بیرون رفته، باید به شک خود اعتنا نکند. و اگر پیش از اینها شک کند باید سلام را بگوید. و اگر شک کند سلام نماز را درست گفته یا نه اعتنا نکند، هر چند وارد عمل دیگر نشده باشد.
- [آیت الله سبحانی] اگر شک کند که سلام نماز را گفته یا نه، یا شک کند درست گفته یا نه، چنانچه مشغول تعقیب نماز یا مشغول نماز دیگر شده; یا به واسطه انجام کاری که نماز را به هم می زند; از حال نمازگزار بیرون رفته، باید به شک خود اعتنا نکند و اگر پیش از اینها شک کند، باید سلام را بگوید. 2. شک بعد از سلام
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر شک کند که سلام نماز را گفته یا نه چنانچه مشغول نماز دیگر شده یا به واسطه انجام کاری که صورت نماز را به هم می زند از حال نمازگزار بیرون رفته باید به شک خود اعتنا نکند و اگر پیش از اینها شک کند باید سلام را بگوید اگر چه مشغول تعقیب باشد و اگر شک کند که سلام را درست گفته یا نه در هر صورت به شک خود اعتنا نکند
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شک کند که سلام نماز را درست گفته یا نه، اعتنا به شک خود به هر حالی که هست نکند و اگر شک کند که سلام نماز را گفته یا نه، چنانچه مشغول تعقیب نماز شده و یا مشغول نماز دیگر شده، یا به واسطه انجام کاری که نماز را به هم بزند، از حال نمازگزار بیرون رفته، در این صورت هم باید به شک خود اعتنا نکند و اگر پیش از اینها شک کند، باید سلام را بگوید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شک کند که سلام نماز را گفته یا نه ، یا شک کند درست گفته یا نه ، چنانچه مشغول تعقیب نماز یا مشغول نماز دیگر شده ، یا به واسطة انجام کاری که نماز را به هم می زند ، از حال نمازگزار بیرون رفته ، باید به خود اعتنا نکند و اگر پیش از اینها شک کند ، باید سلام را بگوید ، اما اگر در صحیح گفتن سلام شک کند در هر صورت .یانه شد به شک خود اعتنا ننماید چه مشغول کار دیگر شده بأید. 2-شک بعد ا زسلام
- [امام خمینی] اگر شک کند که سلام نماز را گفته یا نه یا شک کند درست گفته یا نه ، چنانچه مشغول تعقیب نماز یا مشغول نماز دیگر شده، یا به واسطه انجام کاری که نماز را به هم می زند از حال نمازگزار بیرون رفته باید به شک خود اعتنا نکند و اگر پیش از اینها شک کند باید سلام را بگوید ، اما اگردر صحیح گفتن سلام شک کند در هر صورت باید به شک خود اعتنا ننماید چه مشغول کارد یگر شده باشد یا نه.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام ظلم است و عقلًا و شرعاً گناهی بزرگتر از ظلم نداریم، و از نظر قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) ظلم اقسامی دارد: الف) ظلم به خداوند متعال، و کفر و شرک و کفران نعمت از مصادیق بارز این قسم است، چنانکه مخالفت با خدای متعال و ظلم به بندگان او از مصادیق خفیّه این قسم است. ب) ظلم به بندگان خدای متعال بلکه به مخلوقات او، و از مصادیق بارز آن تجاوز به جان و مال دیگران است که به آن حقّالنّاس گفته میشود و پروردگار عالم از ذرّهای از آن نخواهد گذشت. ج) ظلم به بندگان در جهت آبروی آنها، و از مصادیق بارز آن غیبت، تهمت، استهزا و سرزنش است و در روایات آن را از رباخواری بدتر دانسته است، در حالی که رباخواری در اسلام جنگ با خداست. د) ظلم به دیگران در جهت عرض و ناموس آنها، و در اسلام و نزد متشرّعه بلکه نزد همه مردم، این قسم قبیحتر از اقسام گذشته است.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام نفاق است و در روایات فراوانی فرمودهاند کسی که دارای دو چهره و دو زبان باشد، در روز قیامت با دو زبان که آتش از آنها شعلهور است محشور میشود و این نفاق اقسامی دارد: الف) کسانی که ایمان ندارند، ولی با زبان یا عمل ایمان نمایی میکنند، و این افراد همان منافقینی هستند که قرآن جایگاه آنان را پستترین جاهای جهنّم قرار داده است. ب) افراد ریاکار که اعمالشان برای خدا نیست، ولی نمایش برای خداست و قرآن علاوه بر اینکه اعمال این افراد را باطل میداند، گناه آنان را در حدّ کفر شمرده است. ج) افرادی که در برخورد با مردم دارای دو چهره و دو زبان هستند؛ مثلاً در حالی که کینه و عداوت دارند و از غیبت و تهمت باک ندارند، ولی در ظاهر اظهار محبّت و ارادت میکنند. د) افرادی که خود را وابسته به دین میکنند، ولی در حقیقت آن وابستگی را در عمل ندارند، نظیر عالم بی عمل و زاهد بیحقیقت و مقدّس و متّقی نما، و این افراد گرچه در روایات اطلاق نفاق بر آنها شده است و از نظر اخلاقی منافق میباشند، ولی گناه منافق را ندارند و اگر بر طبق وظیفه دینی خود عمل نکنند، در روز قیامت با منافقین محشور میشوند.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان در اسلام که موجب فشار قبر میباشد، تندخویی است، و این گناه غالباً گناهان بزرگی را به دنبال دارد، نظیر غیبت و زخم زبان، بلکه تهمت و فحش و ناسزا، بلکه تندخویی گاهی موجب قتل نفوس و اتلاف اموال و جرح و کتک میشود و آن اقسامی دارد: الف) تندخویی که از صفت رذیلهای نظیر تکبّر و عجب و غضب و مانند اینها سرچشمه میگیرد، و این قسم از تندخویی علاوه بر اینکه گناه است، رفع سرچشمه آن یعنی تکبّر و عجب و غضب و مانند اینها نیز از اوجب واجبات است. ب) تندخویی که از کمون ذات سرچشمه بگیرد، به این معنی که تندخویی او از ملکه در نفس او بر میخیزد در حالی که متکبّر نیست و عجب ندارد و تسلّط بر اعصاب دارد، و این قسم از تندخویی نظیر قسم اوّل است که علاوه بر گناه تندخویی، رفع آن ملکه و رذیله از اوجب واجبات است. ج) تندخویی که از زبان بد شخص سرچشمه میگیرد نه از رذیلهای از رذایل، و این قسم از تند خویی علاوه بر فشار قبر، ممکن نیست انفکاک از گناهان بزرگ داشته باشد؛ زیرا مردم از شخص تندخو میترسند و تعییر و سرزنش و دیگر معاصی لازمه زبان اوست و چه بسا اعمال خوب او بهواسطه آن تندخویی حبط و نابود میشود، مثلاً با زحمت و مشقّت همسر و اولاد خود را در رفاه قرار میدهد و در آسایش آنان میکوشد، ولی با تندخویی اجر او که ثواب مجاهد در راه خداست حبط میشود، چنانکه اجر او نزد عیالش نیز حبط میگردد، و خلاصه کلام اینکه تندخو مطرود نزد خداوند متعال و نزد مردم حتّی عیالش میباشد.