تحقّق آزادی دینی، در گرو شناخت صحیح پایههای معرفتی اسلام، دربارهی جهان، انسان و کمال نهایی اوست. اساس اسلام، پرستش خداوند و اجتناب از طاغوت است و بالاترین ارزش و کاملترین وصف برای انسان، این است که بندهی خالص خدا باشد و در پرتو بندگی خدا به همهی کمالاتی که برای انسان متصوّر است برسد. دین مسیر عبودیت خداوند را ترسیم میکند و به همهی شؤون زندگی انسان، صفت الهی بخشیده و راه کمال را به روی او میگشاید. در اسلام، آزادی، مقدّمهی حیات برتر انسانی است. همهی آزادیها برای دستیابی به حیات مادّی و معنوی، شایستهی اوست و حیات روح، برتر و مهمتر از حیات جسم است و آزادی معنوی و درونی نیز برتر از آزادی بیرونی و سبب و منشأ آن است. آزاد شدن انسان بر اثر بندگی خداوند حاصل میشود؛ اگر انسان فقط بندهی خدا باشد، دیگر زمینهای برای بندگی غیر خدا نمیماند و این آزادی در بعد فردی و اجتماعی بروز و ظهور مییابد. بنابراین، اگر آزادی دینی در گرو عبودیّت خداست و عبودیّت خداوند ثمرهی دینداری است، راه حصول آزادی دینی در جامعه، تحقّق هر چه تمامتر و کاملتر دین اسلام و اجرای همه جانبهی احکام و قوانین آن است. برطرف کردن موانع و ایجاد شرایط تحقق عینی اسلام، در واقع هموار کردن راه برای آزادی دینی است و خطرهایی که دین را تهدید میکند، آزادی دینی را نیز تهدید میکند. تحقق آزادی دینی، هم به صورت فردی و هم در عرصهی اجتماعی، نیازمند تلاش علمی و عملی است. عدم اطلاع کافی از مبانی و آموزههای دین که از طریق منابع اصیل آن حاصل میشود؛ عامل مهمی است که انسان را اسیر اندیشههای التقاطی مینماید. باید اسلام را به خوبی شناخت و به تحکیم پایههای اعتقادات اساسی پرداخت و با افزایش و تعمیق فکر و نگرش اسلامی و به دور از التقاط، به تمام مسائل، از جمله آزادی اندیشید. مانع دیگر آزادی دینی، دنیا‌پرستی و اسارت در دست آرزوها و هوسهاست. با این دلبستگی، هم شناخت حقیقت دشوار است و هم در صورت شناخت، پذیرش و بیان و عمل به آن به آسانی ممکن نمیگردد. راه گسستن و رها شدن از این بند، تزکیه و سعی در انجام هر چه بهتر تکالیف دینی و کسب اخلاق اسلامی است. حکومت وظیفه دارد که در تمامی عرصههای فرهنگی و اجتماعی، بستری سالم برای کسب اندیشهی صحیح و عمل صالح ایجاد نماید. بخشها و نهادهای فرهنگی کشور باید در جهت پاسداری از فرهنگ و ارزشهای اسلامی، با حرکتی عمیق و فراگیر، به مقابله با هجوم فرهنگی دشمن که عمدهترین تهدید علیه دین و آزادی است بپردازند. بزرگترین رسالت روحانیت در این زمینه، تبیین مبانی اندیشهی اسلامی و روشن کردن فضا برای تشخیص مرز بین اسلام و کفر است، تا اندیشههای ناب اسلامی از افکار شرکآمیز و التقاطی و نوآوریهای غیر دینی تمییز داده شوند. در چنین شرایطی است که شناخت صحیح و امکان عمل به آموزههای اخلاقی و حقوقی دین و کسب آزادی دینی محقق خواهد شد. دین و آزادی، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، نشر مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه علمیه (1381).
راه تحقّق آزادی دینی چیست؟
تحقّق آزادی دینی، در گرو شناخت صحیح پایههای معرفتی اسلام، دربارهی جهان، انسان و کمال نهایی اوست. اساس اسلام، پرستش خداوند و اجتناب از طاغوت است و بالاترین ارزش و کاملترین وصف برای انسان، این است که بندهی خالص خدا باشد و در پرتو بندگی خدا به همهی کمالاتی که برای انسان متصوّر است برسد.
دین مسیر عبودیت خداوند را ترسیم میکند و به همهی شؤون زندگی انسان، صفت الهی بخشیده و راه کمال را به روی او میگشاید. در اسلام، آزادی، مقدّمهی حیات برتر انسانی است. همهی آزادیها برای دستیابی به حیات مادّی و معنوی، شایستهی اوست و حیات روح، برتر و مهمتر از حیات جسم است و آزادی معنوی و درونی نیز برتر از آزادی بیرونی و سبب و منشأ آن است. آزاد شدن انسان بر اثر بندگی خداوند حاصل میشود؛ اگر انسان فقط بندهی خدا باشد، دیگر زمینهای برای بندگی غیر خدا نمیماند و این آزادی در بعد فردی و اجتماعی بروز و ظهور مییابد.
بنابراین، اگر آزادی دینی در گرو عبودیّت خداست و عبودیّت خداوند ثمرهی دینداری است، راه حصول آزادی دینی در جامعه، تحقّق هر چه تمامتر و کاملتر دین اسلام و اجرای همه جانبهی احکام و قوانین آن است.
برطرف کردن موانع و ایجاد شرایط تحقق عینی اسلام، در واقع هموار کردن راه برای آزادی دینی است و خطرهایی که دین را تهدید میکند، آزادی دینی را نیز تهدید میکند. تحقق آزادی دینی، هم به صورت فردی و هم در عرصهی اجتماعی، نیازمند تلاش علمی و عملی است. عدم اطلاع کافی از مبانی و آموزههای دین که از طریق منابع اصیل آن حاصل میشود؛ عامل مهمی است که انسان را اسیر اندیشههای التقاطی مینماید. باید اسلام را به خوبی شناخت و به تحکیم پایههای اعتقادات اساسی پرداخت و با افزایش و تعمیق فکر و نگرش اسلامی و به دور از التقاط، به تمام مسائل، از جمله آزادی اندیشید.
مانع دیگر آزادی دینی، دنیاپرستی و اسارت در دست آرزوها و هوسهاست. با این دلبستگی، هم شناخت حقیقت دشوار است و هم در صورت شناخت، پذیرش و بیان و عمل به آن به آسانی ممکن نمیگردد. راه گسستن و رها شدن از این بند، تزکیه و سعی در انجام هر چه بهتر تکالیف دینی و کسب اخلاق اسلامی است.
حکومت وظیفه دارد که در تمامی عرصههای فرهنگی و اجتماعی، بستری سالم برای کسب اندیشهی صحیح و عمل صالح ایجاد نماید. بخشها و نهادهای فرهنگی کشور باید در جهت پاسداری از فرهنگ و ارزشهای اسلامی، با حرکتی عمیق و فراگیر، به مقابله با هجوم فرهنگی دشمن که عمدهترین تهدید علیه دین و آزادی است بپردازند.
بزرگترین رسالت روحانیت در این زمینه، تبیین مبانی اندیشهی اسلامی و روشن کردن فضا برای تشخیص مرز بین اسلام و کفر است، تا اندیشههای ناب اسلامی از افکار شرکآمیز و التقاطی و نوآوریهای غیر دینی تمییز داده شوند.
در چنین شرایطی است که شناخت صحیح و امکان عمل به آموزههای اخلاقی و حقوقی دین و کسب آزادی دینی محقق خواهد شد.
دین و آزادی، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، نشر مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه علمیه (1381).
- [سایر] آزادی دینی مورد پذیرش اسلام است یا استبداد دینی؟
- [سایر] در حکومت دینی، تحقق جامعه دینی مهم است یاحاکمیت قوانین دینی؟ آیا فراهم شدن جامعه دینی فقط از طریق حکومت دینی ممکن است و یا راههای دیگری برای تحقق جامعه دینی وجود دارد؟
- [سایر] آیا حکومت دینی قابل تحقق است؟ و آیا حضرت علی -علیه السلام- توانست حکومت دینی بر پا کند؟
- [سایر] آیا حکومت دینی قابل تحقق است؟ و آیا حضرت علی -علیه السلام- توانست حکومت دینی بر پا کند؟
- [سایر] آیا آیه لااکراه فی الدین با آزادی بیان و اعدام مرتد دینی تناقض دارد؟
- [سایر] دیدگاه تمدن غرب در مورد آزادی چیست؟ چه رابطه ای با آموزه های دینی دارد؟
- [سایر] عدالت از نظر امام خمینی و آیت الله خامنه ای چه تعریفی دارد؟ از نظر ایشان آزادی چه تعریفی دارد؟ نحوه پیوند و تعامل عدالت و آزادی در جامعه دینی با توجه به دیدگاه های ایشان به چه نحوی است؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا در حال حاضر، زکات طلا و نقره، فرض تحقّق دارد یا خیر؟ و آیا طلا و نقرههای ساخته شده، مانند دست بند، گردن بند و سکّههای بهار آزادی، متعلّق زکات هستند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا در حال حاضر، زکات طلا ونقره، فرض تحقّق دارد یا خیر؟ و آیا طلا و نقرههای ساخته شده، مانند دست بند، گردن بند و سکّههای بهار آزادی، متعلّق زکات هستند؟
- [سایر] (تفکر) چه جایگاهییدر مردمسالاری دینی دارد؟آزادی اندیشه چه نسبتی با ولایتمداری دارد؟آیا نظرات کارشناسی برای رهبری تصمیمساز است؟ آیا نظر کارشناسی مخالف با نظر رهبری، مخالفت با ولایت می باشد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر ابتدای مدت اجاره را معین نکنند ابتدای ان بعد از تحقق عقد اجاره است
- [آیت الله اردبیلی] اقرار به نسب، مانند اقرار به فرزند بودن برای کسی، با چند شرط پذیرفته میشود: اوّل: احتمال داده شود که اقرار کننده راست میگوید و تحقّق نسب، عادتا ممکن باشد.دوم: تحقّق نسب شرعا صحیح باشد.سوم: شخص دیگری مدّعی آن نباشد. چهارم:نسبت به کودکی باشد که در اختیار اوست و در صورت تحقّق این شرایط، نیازی به تصدیق کودک نیست و انکار او نیز پس از بلوغ مسموع نخواهد بود، ولی ادّعای فرزندی شخص بالغ در صورتی پذیرفته میشود که او هم تصدیق نماید.
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، استخراج معادن و گنجها و استفاده از جنگلها و اموال عمومی، باید با اجازه آن باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بنابر احتیاط واجب قبض و اقباض در تحقق رهن شرط است لذا تا وقتی که رهن گیرنده مال مرهونه را تحویل نگرفته باشد رهن محقق نشده است.
- [آیت الله اردبیلی] در انواع اسکناس، مثل دینار کاغذی و دلار و لیره ترکی و سایر پولها، ربای غیر قرضی تحقّق پیدا نمیکند و معاوضه نقدی بعضی از آنها با بعض دیگر به زیاده و کم جایز است و همچنین اقوی صحّت معاوضه بعضی از آنها با بعض دیگر است به زیاده و کم، اگرچه به حساب مدّت باشد، امّا ربای قرضی در تمام آنها تحقّق پیدا میکند و قرض دادن ده دینار به دوازده دینار و مانند آن جایز نیست.
- [امام خمینی] در مثل اسکناس و دینار کاغذی و سایر پولهای کاغذی مثل دلار و لیره ترکی، ربای غیر قرضی تحقق پیدا نمیکند، و جایز است معاوضه نقدی بعض آنها را با بعض به زیاده و کم، و در معاوضه نسیه بعض آنها را با بعض به زیاده و کم، در صورتی بیاشکال است که زیاده و کم به حساب مدت نسیه نباشد، و امّا ربای قرضی در تمام آنها تحقق پیدا میکند، و جایز نیست قرض دادن ده دینار به دوازده دینار.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هیچ فرد مسلمانی نمی تواند به عنوان دستور مافوق، فرمان غیر شرعی او را اجرا نماید و او را در جلو گیری از شعائر اسلام و غصب حقوق و آزادی های مشروعه و کارهای ضد اسلامی، کمک و یاری نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مالک تصمیم داشته باشد وقف کند و ملکی را هم برای این کار معیّن کند وقف تحقّق پیدا نمیکند، بلکه باید انشاء وقف با شرایط آن صورت پذیرد.
- [آیت الله مظاهری] همین مقدار که مکلّف التزام به تقلید از مجتهد پیدا کند. مقلّدِ او محسوب میشود و برای تحقّق تقلید، لازم نیست رساله مجتهد را داشته باشد یا به فتوای او عمل کرده باشد.
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، استفاده از جنگلها و نیزارهای طبیعی و دریاها و معادن و رودخانههای بزرگ و جانوران وحشی و مانند آنها، باید با اجازه حکومت باشد، هر چند این اجازه به طور عام باشد.