راه تحقّق آزادی دینی چیست؟
تحقّق آزادی دینی، در گرو شناخت صحیح پایه‌های معرفتی اسلام، درباره‌ی جهان، انسان و کمال نهایی اوست. اساس اسلام، پرستش خداوند و اجتناب از طاغوت است و بالاترین ارزش و کامل‌ترین وصف برای انسان، این است که بنده‌ی خالص خدا باشد و در پرتو بندگی خدا به همه‌ی کمالاتی که برای انسان متصوّر است برسد. دین مسیر عبودیت خداوند را ترسیم می‌کند و به همه‌ی شؤون زندگی انسان، صفت الهی بخشیده و راه کمال را به روی او می‌گشاید. در اسلام، آزادی، مقدّمه‌ی حیات برتر انسانی است. همه‌ی آزادی‌ها برای دست‌یابی به حیات مادّی و معنوی، شایسته‌ی اوست و حیات روح، برتر و مهم‌تر از حیات جسم است و آزادی معنوی و درونی نیز برتر از آزادی بیرونی و سبب و منشأ آن است. آزاد شدن انسان بر اثر بندگی خداوند حاصل می‌شود؛ اگر انسان فقط بنده‌ی خدا باشد، دیگر زمینه‌ای برای بندگی غیر خدا نمی‌‌ماند و این آزادی در بعد فردی و اجتماعی بروز و ظهور می‌یابد. بنابراین، اگر آزادی دینی در گرو عبودیّت خداست و عبودیّت خداوند ثمره‌ی دین‌داری است، راه حصول آزادی دینی در جامعه، تحقّق هر چه تمام‌تر و کامل‌‌تر دین اسلام و اجرای همه جانبه‌ی ‌احکام و قوانین آن است. برطرف کردن موانع و ایجاد شرایط تحقق عینی اسلام، در واقع هموار کردن راه برای آزادی دینی است و خطرهایی که دین را تهدید می‌کند، آزادی دینی را نیز تهدید می‌کند. تحقق آزادی دینی، هم به صورت فردی و هم در عرصه‌ی اجتماعی، نیازمند تلاش علمی و عملی است. عدم اطلاع کافی از مبانی و آموزه‌های دین که از طریق منابع اصیل آن حاصل می‌شود؛ عامل مهمی است که انسان را اسیر اندیشه‌های التقاطی می‌نماید. باید اسلام را به خوبی شناخت و به تحکیم پایه‌های اعتقادات اساسی پرداخت و با افزایش و تعمیق فکر و نگرش اسلامی و به دور از التقاط، به تمام مسائل، از جمله آزادی اندیشید. مانع دیگر آزادی دینی، دنیا‌پرستی و اسارت در دست آرزوها و هوس‌هاست. با این دلبستگی، هم شناخت حقیقت دشوار است و هم در صورت شناخت، پذیرش و بیان و عمل به آن به آسانی ممکن نمی‌گردد. راه گسستن و رها شدن از این بند، تزکیه و سعی در انجام هر چه بهتر تکالیف دینی و کسب اخلاق اسلامی است. حکومت وظیفه دارد که در تمامی عرصه‌های فرهنگی و اجتماعی، بستری سالم برای کسب اندیشه‌ی صحیح و عمل صالح ایجاد نماید. بخش‌ها و نهادهای فرهنگی کشور باید در جهت پاس‌داری از فرهنگ و ارزش‌های اسلامی، با حرکتی عمیق و فراگیر، به مقابله با هجوم فرهنگی دشمن که عمده‌ترین تهدید علیه دین و آزادی است بپردازند. بزرگ‌ترین رسالت روحانیت در این زمینه، تبیین مبانی اندیشه‌ی اسلامی و روشن کردن فضا برای تشخیص مرز بین اسلام و کفر است، تا اندیشه‌های ناب اسلامی از افکار شرک‌آمیز و التقاطی و نوآوری‌های غیر دینی تمییز داده شوند. در چنین شرایطی است که شناخت صحیح و امکان عمل به آموزه‌های اخلاقی و حقوقی دین و کسب آزادی دینی محقق خواهد شد. دین و آزادی، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، نشر مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه‌ علمیه (1381).
عنوان سوال:

راه تحقّق آزادی دینی چیست؟


پاسخ:

تحقّق آزادی دینی، در گرو شناخت صحیح پایه‌های معرفتی اسلام، درباره‌ی جهان، انسان و کمال نهایی اوست. اساس اسلام، پرستش خداوند و اجتناب از طاغوت است و بالاترین ارزش و کامل‌ترین وصف برای انسان، این است که بنده‌ی خالص خدا باشد و در پرتو بندگی خدا به همه‌ی کمالاتی که برای انسان متصوّر است برسد.
دین مسیر عبودیت خداوند را ترسیم می‌کند و به همه‌ی شؤون زندگی انسان، صفت الهی بخشیده و راه کمال را به روی او می‌گشاید. در اسلام، آزادی، مقدّمه‌ی حیات برتر انسانی است. همه‌ی آزادی‌ها برای دست‌یابی به حیات مادّی و معنوی، شایسته‌ی اوست و حیات روح، برتر و مهم‌تر از حیات جسم است و آزادی معنوی و درونی نیز برتر از آزادی بیرونی و سبب و منشأ آن است. آزاد شدن انسان بر اثر بندگی خداوند حاصل می‌شود؛ اگر انسان فقط بنده‌ی خدا باشد، دیگر زمینه‌ای برای بندگی غیر خدا نمی‌‌ماند و این آزادی در بعد فردی و اجتماعی بروز و ظهور می‌یابد.
بنابراین، اگر آزادی دینی در گرو عبودیّت خداست و عبودیّت خداوند ثمره‌ی دین‌داری است، راه حصول آزادی دینی در جامعه، تحقّق هر چه تمام‌تر و کامل‌‌تر دین اسلام و اجرای همه جانبه‌ی ‌احکام و قوانین آن است.
برطرف کردن موانع و ایجاد شرایط تحقق عینی اسلام، در واقع هموار کردن راه برای آزادی دینی است و خطرهایی که دین را تهدید می‌کند، آزادی دینی را نیز تهدید می‌کند. تحقق آزادی دینی، هم به صورت فردی و هم در عرصه‌ی اجتماعی، نیازمند تلاش علمی و عملی است. عدم اطلاع کافی از مبانی و آموزه‌های دین که از طریق منابع اصیل آن حاصل می‌شود؛ عامل مهمی است که انسان را اسیر اندیشه‌های التقاطی می‌نماید. باید اسلام را به خوبی شناخت و به تحکیم پایه‌های اعتقادات اساسی پرداخت و با افزایش و تعمیق فکر و نگرش اسلامی و به دور از التقاط، به تمام مسائل، از جمله آزادی اندیشید.
مانع دیگر آزادی دینی، دنیا‌پرستی و اسارت در دست آرزوها و هوس‌هاست. با این دلبستگی، هم شناخت حقیقت دشوار است و هم در صورت شناخت، پذیرش و بیان و عمل به آن به آسانی ممکن نمی‌گردد. راه گسستن و رها شدن از این بند، تزکیه و سعی در انجام هر چه بهتر تکالیف دینی و کسب اخلاق اسلامی است.
حکومت وظیفه دارد که در تمامی عرصه‌های فرهنگی و اجتماعی، بستری سالم برای کسب اندیشه‌ی صحیح و عمل صالح ایجاد نماید. بخش‌ها و نهادهای فرهنگی کشور باید در جهت پاس‌داری از فرهنگ و ارزش‌های اسلامی، با حرکتی عمیق و فراگیر، به مقابله با هجوم فرهنگی دشمن که عمده‌ترین تهدید علیه دین و آزادی است بپردازند.
بزرگ‌ترین رسالت روحانیت در این زمینه، تبیین مبانی اندیشه‌ی اسلامی و روشن کردن فضا برای تشخیص مرز بین اسلام و کفر است، تا اندیشه‌های ناب اسلامی از افکار شرک‌آمیز و التقاطی و نوآوری‌های غیر دینی تمییز داده شوند.
در چنین شرایطی است که شناخت صحیح و امکان عمل به آموزه‌های اخلاقی و حقوقی دین و کسب آزادی دینی محقق خواهد شد.
دین و آزادی، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، نشر مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه‌ علمیه (1381).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین