پاسخ از حضرت آیت الله العظمی بهجت (رحمت الله علیه): قرآن کتابی است که پیغمبر ساز است ، زیرا پیامبران دو گونه اند : قسم اول ، پیامبرانی هستند که از جانب خداوند به پیامبری تعیین شده اند . قسم دوم ، پیامبرانِ کمالی هستند که در اثر ایمان و عمل به دستورات قرآن ، به کمالات پیامبران ، نائل می گردند . بنابراین قرآن ، پیغمبران کمالی تربیت می کند و پیغمبر ساز است . البته اگر انسان شایستگی داشته باشد ، در و دیوار هم به اذن خدا ، معلم او خواهند بود . وگرنه هیچ سخنی در او اثر نخواهد کرد ، چنان که سخنان پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در ابوجهل اثر نکرد ! و بعضی از شاگردان قرآن و پیامبر ، بعد از رحلت آن حضرت چه فتنه ها که به پا نکردند ؟! اگر چشم بصیرت داشتیم ، سخن خدای متعال را که می فرماید : ( و اگر قرآنی بود که کوه ها به واسطه آن به گردش در می آمد ، یا زمین با آن پیموده می شد ، یا مردگان به وسیله آن به سخن در می آمدند .... ( که همین قرآن است ) ) قدر می دانستیم . ولی ما همچنان نشسته ایم و هوای نفس بر ما غالب گشته که این گونه کرامات و معجزات قرآن را محال می دانیم ! آقایی را که بنده دیده بودم ولی نمی دانستم صاحب این کرامات است و بعد از فوتش مطلع شدم ، چند آیه را نمی دانم به او یاد داده بودند یا خودش می دانست ترتیب می داد و هر میوه ای را که می خواست ، هرچند در غیر فصل آن ، حاضر می ساخت ! شخصی می گفت : ایشان یک بار ( آلو ) را در غیر فصل آن حاضر کرد . بالاترین نعمت های الهی و کتاب آسمانی و غیبی ، همین قرآن است ، اما باید یاد بگیریم که چگونه با آن رفتار کنیم تا بتوانیم از آن بهره مند شویم . Khologh.com
آیا با عمل به دستورات قرآن کریم، می توان به مقامات انبیاء و اولیاء علیهم السلام دست یافت؟
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی بهجت (رحمت الله علیه):
قرآن کتابی است که پیغمبر ساز است ، زیرا پیامبران دو گونه اند : قسم اول ، پیامبرانی هستند که از جانب خداوند به پیامبری تعیین شده اند . قسم دوم ، پیامبرانِ کمالی هستند که در اثر ایمان و عمل به دستورات قرآن ، به کمالات پیامبران ، نائل می گردند . بنابراین قرآن ، پیغمبران کمالی تربیت می کند و پیغمبر ساز است . البته اگر انسان شایستگی داشته باشد ، در و دیوار هم به اذن خدا ، معلم او خواهند بود . وگرنه هیچ سخنی در او اثر نخواهد کرد ، چنان که سخنان پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در ابوجهل اثر نکرد ! و بعضی از شاگردان قرآن و پیامبر ، بعد از رحلت آن حضرت چه فتنه ها که به پا نکردند ؟! اگر چشم بصیرت داشتیم ، سخن خدای متعال را که می فرماید : ( و اگر قرآنی بود که کوه ها به واسطه آن به گردش در می آمد ، یا زمین با آن پیموده می شد ، یا مردگان به وسیله آن به سخن در می آمدند .... ( که همین قرآن است ) ) قدر می دانستیم . ولی ما همچنان نشسته ایم و هوای نفس بر ما غالب گشته که این گونه کرامات و معجزات قرآن را محال می دانیم !
آقایی را که بنده دیده بودم ولی نمی دانستم صاحب این کرامات است و بعد از فوتش مطلع شدم ، چند آیه را نمی دانم به او یاد داده بودند یا خودش می دانست ترتیب می داد و هر میوه ای را که می خواست ، هرچند در غیر فصل آن ، حاضر می ساخت ! شخصی می گفت : ایشان یک بار ( آلو ) را در غیر فصل آن حاضر کرد . بالاترین نعمت های الهی و کتاب آسمانی و غیبی ، همین قرآن است ، اما باید یاد بگیریم که چگونه با آن رفتار کنیم تا بتوانیم از آن بهره مند شویم .
Khologh.com
- [سایر] چه آیاتی از قرآن کریم، دلالت بر عصمت انبیاء (علیهم السلام) دارد ؟
- [سایر] جایگاه قرآن کریم و عترت علیهم السلام در مذهب تشیع چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا دست کشیدن به اسامی انبیاء علیهم السّلام نیز حکم اسامی ائمّه ی اطهار علیهم السّلام را دارد؟
- [سایر] آیا فهم و تفسیر قرآن کریم برای غیر معصومین(علیهم السلام) ممکن است یا خیر؟ دلایل منکران امکان فهم قرآن کریم و رد آن ها را بیان کنید؟
- [سایر] آیا در آیات قرآن کریم به ولایت معصومین علیهم السلام اشاره ای شده است؟
- [سایر] ویژگیهای مکذبین بر اساس قرآن کریم و روایات معصومان(علیهم السلام) کدام است؟
- [سایر] مواردی از امتحان پیامبران و امامان معصوم(علیهم السلام) که در قرآن کریم آمده را اشاره نمایید.
- [سایر] با توجه به این که یک نسخه از قرآن کریم که دست خط حضرت علی (ع) وجود دارد می توان به صحت قرآن ایمان داشت، اما احادیث و دعا های مفاتیح که نقل می شود معلوم نیست که درست باشد؟
- [سایر] منظور از اصطلاح "النفس المطلقة الکلیة" و "العقل الکلی" که در کتب عرفا، مخصوصا امام خمینی (رضوان الله علیه) به آن بر می خوریم چیست؟ و چگونه می توان این امر را نسبت به اهل بیت (علیهم السلام) از طریق برهان عقلی، نقلی و منطبق اثبات کرد؟ و این مقام چه ویژگی هایی نسبت به سایر مقامات دارد. لطفا جواب مفصلی در مورد اثبات برهانی این قضیه بر ذوات مقدس اهل بیت (علیهم السلام) داشته باشید.
- [سایر] آیا اهل بیت علیهم السلام در تفسیر قرآن از شیوه تفسیر قرآن به قرآن بهره میگرفتند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام است و بعضی از مردم عوام که در مقابل قبر امامان(علیهم السلام) پیشانی را بر زمین می گذارند اگر به قصد سجده برای امام(علیه السلام) باشد فعل حرام است و اگر برای شکر خدا باشد اشکالی ندارد، ولی اگر در نظر بینندگان چنین نشان دهد که سجده برای امام(علیه السلام) است یا بهانه به دست دشمنان دهد اشکال دارد.
- [آیت الله اردبیلی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است که از آن جملهاند: پوشیدن لباس سیاه مگر برای عزای اهل بیت علیهمالسلام و همچنین لباس چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند و پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن دکمههای لباس و به دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.
- [آیت الله مظاهری] قسم خوردن باید به یکی از اسمهای خداوند تبارک و تعالی باشد و قسم خوردن به کلمة (اللَّه) بهتر است، و اگر قسم به یکی از مقدسات دین نظیر قرآن و پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم و ائمّه طاهرین علیهم السلام باشد فایدهای ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بر جایی از بدن ایه قران یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد چنانچه بخواهد غسل ترتیبی به جا اورد باید اب را طوری به بدن برساند که مس ان نوشته نشود و همچنین است اگر بخواهد وضوی ترتیبی بگیرد و بر بعض اعضای وضو ایه قران باشد و همچنین بنابر احتیاط واجب اگر اسم خداوند متعال باشد و در غسل و وضو مراعات احتیاط نسبت به اسماء انبیا و ایمه و حضرت زهرا علیهم السلام مستحب است
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بر جایی از بدن ایه قران یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد چنانچه بخواهد غسل ترتیبی به جا اورد باید اب را طوری به بدن برساند که مس ان نوشته نشود و همچنین است اگر بخواهد وضوی ترتیبی بگیرد و بر بعض اعضای وضو ایه قران باشد و همچنین بنابر احتیاط واجب اگر اسم خداوند متعال باشد و در غسل و وضو مراعات احتیاط نسبت به اسماء انبیا و ایمه و حضرت زهرا علیهم السلام مستحب است
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحقین زکات باید شرایط زیر را داشته باشند: اول، ایمان به خدا و پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) و ائمه دوازده گانه(علیهم السلام)، به اطفال یا دیوانگانی که از مسلمانان شیعه فقیر باشند می توان زکات داد، منتهی باید زکات را به دست ولی آنها بدهند، خواه به نیت تملیک به طفل یا دیوانه باشد یا به قصد مصرف کردن درباره آنها و اگر به ولی دسترسی ندارد می تواند خودش یا به وسیله یک نفر امین زکات را برای احتیاجات آنها صرف کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه ورق قرآن و دعا یا ورقی که نام خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) و یا ائمه(علیهم السلام)روی آن نوشته باشد در جای آلوده و نجسی بیفتد باید فوراً آن را بیرون آورد و آب کشید، هرچند مخارجی داشته باشد و اگر بیرون آوردن آن ممکن نباشد احتیاط واجب آن است که اگر مستراح باشد به آن مستراح نروند تا یقین کنند آن ورق پوسیده، یا خط آن محو شده است.
- [آیت الله مظاهری] زن باید تمام بدن خود را از نامحرم بپوشاند، ولی نپوشانیدن صورت و کف دستها و روی آنها تا نرسیده به مچ، اگر شهوتانگیز یا فتنهانگیز و یا جالب نباشد، جائز است، گرچه پوشانیدن آنها برای یک زن با عفّت بسیار خوب است و بهخوبی از قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) و سیره آن بزرگواران استفاده میشود که روگرفتن زن، یک شعار اسلامی است و باید همه ما به شعارهای اسلامی و مذهبی اهمیّت خاصّی بدهیم.
- [آیت الله وحید خراسانی] پنج چیز بر جنب حرام است اول رساندن جایی از بدن خود به خط قران یا به اسم مبارک ذات خداوند متعال به هر لغتی که باشد و سایر اسماء حسنی و بنابر احتیاط مستحب اسمای انبیا و ایمه و حضرت زهرا علیهم السلام را مس ننماید دوم رفتن در مسجدالحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم اگر چه از یک در داخل و از در دیگر خارج شود سوم توقف در مساجد دیگر ولی اگر از یک در مسجد داخل و از در دیگر خارج شود مانعی ندارد و همچنین توقف در حرم امامان علیهم السلام حرام است و احتیاط واجب ان است که از رفتن در حرم ایمه علیهم السلام خودداری کند اگر چه از یک در داخل و از در دیگر خارج شود چهارم گذاشتن چیزی در مسجد و همچنین بنابر احتیاط واجب داخل شدن در مسجد برای برداشتن چیزی پنجم خواندن هر یک از ایات سجده واجب و ان ایات در چهار سوره است اول سوره سی و دوم قران الم تنزیل دوم سوره چهل و یکم حم سجده فصلت سوم سوره پنجاه و سوم والنجم چهارم سوره نود و ششم اقرا و بنابر احتیاط واجب از خواندن بقیه این چهار سوره حتی از خواندن بسم الله الرحمن الرحیم بلکه بعض ان به قصد این سوره ها نیز خودداری کند
- [آیت الله سبحانی] مستحب است انسان برای نماز میّت و زیارت اهل قبور و رفتن به مسجد و حرم امامان (علیهم السلام) وضو بگیرد، و همچنین برای همراه داشتن قرآن و خواندن و نوشتن آن و نیز برای مسّ حاشیه قرآن و برای خوابیدن وضو گرفتن مستحب است و نیز مستحب است کسی که وضو دارد دوباره وضو بگیرد و اگر برای یکی از این کارها وضو بگیرد هر کاری را که باید با وضو انجام داد، می تواند بجا آورد; مثلا می تواند با آن وضو نماز بخواند.