الف) با تقدیر و تشکر از احساس پاک و عواطف دینی شما، به آگاهی می‌رساند که مسأله امر به معروف و نهی ازمنکر، از وظایف مهم دینی هر مسلمان است. البته برخی از مراتب امربه معروف از وظایف نظام اسلامی است و ازهمین‌رو رهبر معظم انقلاب مراتب دوم و سوم را که نوعا منجر به برخورد عملی می‌شود به عهده نیروهای انتظامی وقضایی نهاده‌اند، لیکن مرتبه اول آن - که جنبه ارشادی و راهنمایی دارد - به دوش همگان است. درعین حال در اینرابطه باید چند نکته را درنظر داشت: 1- جوانان عزیز باید به دقت احکام شرعی مربوط به امربه معروف و نهی از منکر، موارد معروف و منکر یا شرایط وجوب مراتب آن و کیفیتاجرای نیکوی آن را دقیقا فراگیرند. 2- آمر به معروف و ناهی از منکر، خود را به زیور اخلاق والتزام عملی بیاراید و حتی‌الامکان از شیوه‌های رفتاری آموزنده و خلاّق استفادهکند. 3- بهتراست امربه معروف و نهی از منکر، به طور متشکل و گروهی همراه با آموزش‌های لازم انجام گیرد. 4- عدم تأثیر آنی و فوری، نباید ما را از انجام وظایف خود بازدارد. 5- حتی‌الامکان باید کوشید تا فرهنگ و پذیرش عمومی نسبت به امر به معروف و نهی از منکر را بالا برد. ب ) حسن اجرای امر به معروف و نهی از منکر دارای شرایطی است از جمله: 1) آمر به معروف و ناهی از منکر دارای شخصیت علمی و عملی باشد. 2) شناخت ویژگی های روحی وروانی طرف مقابل و به تناسب آنها با وی برخورد نمودن. 3) بدست آوردن خصوصیات مثبت طرف مقابل و از راه آنها او را جذب کردن. 4) با زبان منطقی و عاطفی به شخص فهماندن که آنچه به وی تذکر داده می‌شود در رابطه با مصالح خود او و به نفع اوست. www.morsalat.com
چگونه فرد متکبری را که همیشه خود رای و به رای دیگران بی اعتنا است امر به معروف ونهی از منکر کنیم و او را به راه راست هدایت کنیم؟
الف) با تقدیر و تشکر از احساس پاک و عواطف دینی شما، به آگاهی میرساند که مسأله امر به معروف و نهی ازمنکر، از وظایف مهم دینی هر مسلمان است. البته برخی از مراتب امربه معروف از وظایف نظام اسلامی است و ازهمینرو رهبر معظم انقلاب مراتب دوم و سوم را که نوعا منجر به برخورد عملی میشود به عهده نیروهای انتظامی وقضایی نهادهاند، لیکن مرتبه اول آن - که جنبه ارشادی و راهنمایی دارد - به دوش همگان است. درعین حال در اینرابطه باید چند نکته را درنظر داشت:
1- جوانان عزیز باید به دقت احکام شرعی مربوط به امربه معروف و نهی از منکر، موارد معروف و منکر یا شرایط وجوب مراتب آن و کیفیتاجرای نیکوی آن را دقیقا فراگیرند.
2- آمر به معروف و ناهی از منکر، خود را به زیور اخلاق والتزام عملی بیاراید و حتیالامکان از شیوههای رفتاری آموزنده و خلاّق استفادهکند.
3- بهتراست امربه معروف و نهی از منکر، به طور متشکل و گروهی همراه با آموزشهای لازم انجام گیرد.
4- عدم تأثیر آنی و فوری، نباید ما را از انجام وظایف خود بازدارد.
5- حتیالامکان باید کوشید تا فرهنگ و پذیرش عمومی نسبت به امر به معروف و نهی از منکر را بالا برد.
ب ) حسن اجرای امر به معروف و نهی از منکر دارای شرایطی است از جمله:
1) آمر به معروف و ناهی از منکر دارای شخصیت علمی و عملی باشد.
2) شناخت ویژگی های روحی وروانی طرف مقابل و به تناسب آنها با وی برخورد نمودن.
3) بدست آوردن خصوصیات مثبت طرف مقابل و از راه آنها او را جذب کردن.
4) با زبان منطقی و عاطفی به شخص فهماندن که آنچه به وی تذکر داده میشود در رابطه با مصالح خود او و به نفع اوست.
www.morsalat.com
- [سایر] امر به معروف ونهی از منکر کردن برای خطای پدر ومادر چگونه است؟
- [سایر] آیا ترک امر به معروف و نهی از منکر درست است؟ چگونه سعی در انجام امر به معروف و نهی از منکر بکنیم و شرایط آن چیست؟
- [آیت الله سبحانی] شخصی در راه امر به معروف و نهی از منکر به قتل می رسد آیا می توان بر روی سنگ قبر آن مقتول کلمه (شهید در راه امر به معروف و نهی از منکر) نوشت؟
- [آیت الله بهجت] آیا بر کسی که راه و روش امر به معروف و نهی از منکر را نمی داند، واجب است امر به معروف و نهی ازمنکر کند یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] کسی که می خواهد شخصی را امر به معروف و نهی از منکر نماید، آیا باید قدرت بر آن را داشته باشد؟ در چه زمانی امر به معروف و نهی از منکر بر او واجب می شود؟
- [سایر] آیا جهاد و امر به معروف و نهی از منکر، واجب تعبدیاند یا واجب توصلی؟
- [سایر] نقش امر به معروف و نهی از منکر در حماسه حسینی چه بود؟
- [سایر] مراحل امر به معروف و نهی از منکر را بیان کنید؟
- [سایر] دو رکن اساسی امر به معروف و نهی از منکر چیست؟
- [سایر] جایگاه امر به معروف و نهی از منکر را در دین بیان کنید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که میخواهد امر به معروف ونهی از منکر کند باید )معروف( را از )منکر( تشخیص دهد; پس کسی که معروف ومنکر را نمیشناسد، حق ندارد بلکه نمیتواند امر به معروف ونهی از منکر نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] در امر به معروف و نهی از منکر قصد قربت معتبر نیست ، بلکه مقصود اقامة واجب و جلوگیری از حرام است . شرایط امر به معروف ونهی از منکر :
- [آیت الله علوی گرگانی] امر به معروف ونهی از منکر با شرایطی که بیان خواهد شد واجب وترک آن معصیت است; و در مستحبات ومکروهات نیز امر ونهی مستحب میباشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] هنگام وجوب امر به معروف ونهی از منکر با زبان، یادآوری مسائل شرعی کفایت نمیکند; بلکه انسان باید امر ونهی نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] مرتبة دوّم از امر به معروف ونهی از منکر ، امر ونهی به زبان است ، پس با احتمال تأثیر وحصول سایر شرایط گذشته ، واجب است اهل معصیت را نهی کنند ، وتارک واجب را امر کنند به آوردن واجب .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] به طور کلی در امر به معروف و نهی از منکر انسان باید با توجه به اهمیت معروف یا منکر در مقایسه با ضرر یا مؤونه ای که امر به معروف و نهی از منکر دارد اقدام کند که اگر اهمیت معروف یا منکر کمتر از ضرر و مؤونه امر به معروف و نهی از منکر باشد واجب نیست بلکه جایز نیست. و اگر اهمیت معروف و منکر بسیار زیادتر از ضرر و مؤونه نهی از منکر و امر به معروف باشد واجب است، هر چند ضرر زیادی داشته باشد و حتی اگر متوقف بر بذل جان و مال باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] برای امر به معروف ونهی از منکر مراتبی است ، وجایز نیست با احتمال حاصل شدن مقصود از مرتبة پائین، به مراتب دیگر عمل شود .
- [آیت الله وحید خراسانی] هر گاه شرایط وجوب امر به معروف و نهی از منکر برای مکلف به علم یا اطمینان ثابت شد امر به معروف و نهی از منکر واجب می شود و اگر وجود یکی از شرایط مشکوک باشد واجب نیست
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چون مقصود از امر به معروف و نهی از منکر آن است که مرتکب فعل حرام و ترک واجب، این عمل را ترک کند، پس اگر به مجرد اظهار کراهت از این عمل - ولو به اعراض و ترک معاشرت و مراوده- مرتکب، مرتدع میشود و ترک میکند، کافی است در اداء وظیفه امر به معروف و نهی از منکر، و حاجت به امر و نهی علاوه نیست، و این، درجه اول از امر به معروف و نهی از منکر است.
- [آیت الله اردبیلی] بیان مسأله شرعی در امر به معروف و نهی از منکر کفایت نمیکند، بلکه باید مکّلف امر و نهی کند؛ مگر آن که مقصود از امر به معروف و نهی از منکر، با بیان حکم شرعی حاصل شود و یا طرف مقابل، از آن امر و نهی بفهمد.