شخصی از قاهره شتری را اجاره کرد تا به منطقه عباسیه برود . او بر شتر سوار شد و صاحب شتر افسار شتر را گرفته و مسافر را می برد . در مسیر راه ، شتربان زیر لب و گاهی هم بلند مسافر را مسخره می کرد و چون او را مردی غریب و تنها و محتاج یافته بود ، همگام با حرکت شتر به جسارت های خود ادامه می داد . در مسیر راه شخصی این صحنه را دید و به مسافر گفت : آیا می دانی و می شنوی که شتربان چه می گوید ؟ گفت : بلی ! پرسید : پس چرا از خود عکس العملی نشان نمی دهی ؟ گفت : اگر او مرا به عباسیه می رساند و مسیر راه درست است ، این حرف ها مهم نیست ، هر چه می خواهد بگوید . در سوره مطففین (1) می خوانیم که مجرمان ، مؤمنان را به شکل های مختلف تحقیر می کنند : 1- پیوسته به آنها می خندند : ( اِن الذین أجرَموا کانوا من الذین آمنوا یَضحکون ) 2- هرگاه از کنار آنها عبور می کنند ، غمزه می آیند و چشمک می زنند : ( و اذا مَروا بهم یَتَغامزون ) 3- همین که به سوی دار و دسته خود بر می گردند ، پشت سر مؤمنان فکاهی و طنز می گویند : ( و اذا انقَلبوا الی اهلِهم اِنقَلبوا فَکِهین ) 4- هنگامی که مؤمنان را می بینند ، می گویند : اینها منحرفند : ( و اذا راوهم قالوا ان هؤلاء لضالون ) اما مؤمنان استقامت کرده و از راه خود دست بر نمی دارند . قرآن در ادامه می فرماید : روزی خواهد آمد که مؤمنان ، به کفار خواهند خندید . ( فالیوم الذین آمنوا من الکفار یَضحکون ) (2) پی نوشت: 1- سوره مطففین ، آیه29-32. 2- سوره مطففین ، آیه 34. منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
شخصی از قاهره شتری را اجاره کرد تا به منطقه عباسیه برود . او بر شتر سوار شد و صاحب شتر افسار شتر را گرفته و مسافر را می برد . در مسیر راه ، شتربان زیر لب و گاهی هم بلند مسافر را مسخره می کرد و چون او را مردی غریب و تنها و محتاج یافته بود ، همگام با حرکت شتر به جسارت های خود ادامه می داد . در مسیر راه شخصی این صحنه را دید و به مسافر گفت : آیا می دانی و می شنوی که شتربان چه می گوید ؟ گفت : بلی ! پرسید : پس چرا از خود عکس العملی نشان نمی دهی ؟ گفت : اگر او مرا به عباسیه می رساند و مسیر راه درست است ، این حرف ها مهم نیست ، هر چه می خواهد بگوید .
در سوره مطففین (1) می خوانیم که مجرمان ، مؤمنان را به شکل های مختلف تحقیر می کنند :
1- پیوسته به آنها می خندند : ( اِن الذین أجرَموا کانوا من الذین آمنوا یَضحکون )
2- هرگاه از کنار آنها عبور می کنند ، غمزه می آیند و چشمک می زنند : ( و اذا مَروا بهم یَتَغامزون )
3- همین که به سوی دار و دسته خود بر می گردند ، پشت سر مؤمنان فکاهی و طنز می گویند : ( و اذا انقَلبوا الی اهلِهم اِنقَلبوا فَکِهین )
4- هنگامی که مؤمنان را می بینند ، می گویند : اینها منحرفند : ( و اذا راوهم قالوا ان هؤلاء لضالون )
اما مؤمنان استقامت کرده و از راه خود دست بر نمی دارند . قرآن در ادامه می فرماید :
روزی خواهد آمد که مؤمنان ، به کفار خواهند خندید . ( فالیوم الذین آمنوا من الکفار یَضحکون ) (2)
پی نوشت:
1- سوره مطففین ، آیه29-32.
2- سوره مطففین ، آیه 34.
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [سایر] ایثارگری و جانفشانی در راه حق و حقیقت چه نقشی در پیروزی آرمان های انقلاب دارد ؟
- [سایر] سرزنش کردن مؤمن چه کیفری دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] حکم تعییر و سرزنش دیگران چیست؟
- [سایر] چه کسی نباید تهمت زننده را سرزنش کند؟
- [سایر] به نظر شما ایثارگری و جانفشانی در راه حق و حقیقت چه نقشی در پیروزی آرمان های انقلاب دارد ؟
- [سایر] در احادیث؛ جهل و نادانی چگونه سرزنش شده است؟
- [سایر] کیفر دنیوی کسی که سرزنش می کند چیست؟
- [سایر] آیا روایت ابوسعید خدری در مورد سرزنش حضرت زهرا(س) از سوی زنان قریش و ناراحتی و گریه ایشان صحیح است. اگر صحیح است، آیا گریه از سرزنش زنان با مقام حضرت زهرا در تضاد نیست.
- [آیت الله سیستانی] از نوار کاست، صدای قرآن پخش می شود و قاری، آیه سجده می خواند و ما هم می شنویم آیا بر ما سجده کردن واجب می شود؟
- [سایر] چرا در امر فحشا، زن بیش از مردمورد سرزنش قرار میگیرد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . درجه سوم از امر به معروف و نهی از منکر آن است که اگر معصیتکار، به زبان خوش و کلام حسن، ترک معصیت نکرد، با غلظت و کلام خشن و تعییر و سرزنش، امر و نهی کند با مراعات ترتیب درجات زبری و خشونت.
- [آیت الله مظاهری] زن در تمام یا شکسته خواندن نماز تابع شوهر است، اگر وظیفه او تمام است وظیفه زن نیز تمام، و اگر وظیفه او شکسته است وظیفه زن نیز شکسته است، و همچنین است حکم هر کسی که تابع دیگری باشد مثل فرزندی که سرپرستی او با پدر اوست و پدر و مادری که سرپرستی آنها با فرزند آنهاست. ولی اگر مرد کثیرالسّفر است و تابع او کثیرالسّفر نیست، آن تابع باید به وظیفه خود عمل کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر تندخویی از ملکه و یا از زبان بد سرچشمه نگیرد، در صورتی که ملازم با گناهی باشد، نظیر غیبت یا سرزنش یا آزردهخاطرنمودن شخصی و یا سردکردن محیط خانه و مانند اینها، حرام است، و اگر ملازم با هیچ گناهی نباشد، نظیر کسی که اعصاب او ضعیف است و با تندی حرف میزند، گرچه حرام نیست، ولی سزاوار نیست مؤمن چنین باشد، زیرا خوشرویی و خوشزبانی از علامات مؤمن است.
- [آیت الله سبحانی] زن مستحاضه اگر پیش از آن که خود را وارسی کند، مشغول نماز شود، چنانچه قصد قربت داشته و به وظیفه خود عمل کرده مثلا استحاضه اش قلیله بوده و به وظیفه استحاضه قلیله عمل نموده، نماز او صحیح است و اگر قصد قربت نداشته یا عمل او مطابق وظیفه اش نباشد مثل آن که استحاضه او متوسطه بوده و به وظیفه قلیله رفتار کرده، نماز او باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحاضه اگر پیش از آن که خود را وارسی کند، مشغول نماز شود چنان چه قصد قربت داشته و به وظیفه خود عمل کرده - مثلا: استحاضه اش قلیله بوده و به وظیفه استحاضه قلیله عمل نموده نماز او صحیح است و اگر قصد قربت نداشته، یا عمل او مطابق وظیفه اش نبوده مثل آن که، استحاضه او متوسطه بوده و به وظیفه قلیله رفتار کرده - نماز او باطل است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] زن مستحاضه اگر پیش از آنکه خود را وارسی کند؛ مشغول نماز شود؛ چنانچه قصد قربت داشته و به وظیفه خود عمل کرده مثلا استحاضه اش قلیله بوده و به وظیفه استحاضه قلیله عمل نموده؛ نماز او صحیح است و اگر قصد قربت نداشته یا عمل او مطابق وظیفه اش نبوده مثل آنکه استحاضه او متوسطه بوده و به وظیفه قلیله رفتار کرده؛ نماز او باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] زن مستحاضه اگر پیش از ان که خود را وارسی کند مشغول نماز شود چنانچه قصد قربت داشته و به وظیفه خود عمل کرده مثلا استحاضه اش قلیله بوده و به وظیفه استحاضه قلیله عمل نموده نماز او صحیح است و اگر قصد قربت نداشته یا عمل او مطابق وظیفه اش نبوده مثل ان که استحاضه او متوسطه بوده و به وظیفه قلیله رفتار کرده نماز او باطل است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زن مستحاضه اگر پیش از آن که خود را وارسی کند مشغول نماز شود، چنانچه قصد قربت داشته و به وظیفه خود عمل کرده مثلاً استحاضه اش قلیله بوده و به وظیفه استحاضه قلیله عمل نموده، نماز او صحیح است و اگر قصد قربت نداشته یا عمل او مطابق وظیفه اش نبوده مثل آن که استحاضه او متوسطه بوده و به وظیفه قلیله رفتار کرده، نماز او باطل است.
- [امام خمینی] زن مستحاضه اگر پیش از آنکه خود را وارسی کند، مشغول نماز شود، چنانچه قصد قربت داشته و به وظیفه خود عمل کرده مثلا استحاضه اش قلیله بوده و به وظیفه استحاضه قلیله عمل نموده، نماز او صحیح است. و اگر قصد قربت نداشته یا عمل او مطابق وظیفه اش نبوده، مثل آنکه استحاضه او متوسطه بوده و به وظیفه قلیله رفتار کرده، نماز او باطل است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در بین نماز شک کند که اقتداء کرده یا نه، چنانچه در حالی باشد که وظیفه مأموم است مثلاً به حمد و سوره امام گوش می دهد می تواند نماز را به جماعت تمام کند و اگر مشغول کاری باشد که هم وظیفه امام و هم وظیفه مأموم است مثلاً در رکوع یا سجده باشد، باید نماز را به نیّت فرادی تمام نماید.