دربین مردم راجع به آیه شریفه: (یا ایها الَّذین آمنوا توبوا إلی الله توبهًْ نصوحا) گفتگوهایی است،معنی این آیه را با صراحت بیان کنید. جواب: (نصح) در لغت به معنی خالص بودن است؛ بنابراین، (توبه نصوح) عبارت است از توبه خالص از گناه و لازمه چنین توبه خالصی،این است که دیگر بازگشت به آن گناه نکند. روایات متعددی که از ائمه(ع) وارد شده نیز همین حقیقت را تأئید میکند.ازجمله در حدیثی که از امامصادق(ع) سؤال شد: منظور از(توبوا إلیالله توبه نصوحا) چیست؟ امام(ع) فرمود: (یتوب العبد ثم لایعود فیه؛منظور این است که بنده از گناه خود توبه کند و به سوی آن گناه بازنگردد.) درحدیث دیگری از امامهادی(ع) نقل شده که در پاسخ این سؤال فرمودند: (أن یکون الباطلن کالظاهر؛ توبه نصوح آن است که باطن انسان درتوبه کردن همانند ظاهر او باشد.) احادیث متعدد دیگری نیز به این مضمون وارد شده و همه آنها این حقیقت را تأئید میکند که مراد از توبه نصوح،همان توبه خالص است که بازگشتی در آن نباشد و ظاهر و باطن انسان در آن یکی باشد. منبع:www. quran.ac.ir
توبه «نصوح» یعنی چه؟
دربین مردم راجع به آیه شریفه: (یا ایها الَّذین آمنوا توبوا إلی الله توبهًْ نصوحا) گفتگوهایی است،معنی این آیه را با صراحت بیان کنید.
جواب: (نصح) در لغت به معنی خالص بودن است؛ بنابراین، (توبه نصوح) عبارت است از توبه خالص از گناه و لازمه چنین توبه خالصی،این است که دیگر بازگشت به آن گناه نکند. روایات متعددی که از ائمه(ع) وارد شده نیز همین حقیقت را تأئید میکند.ازجمله در حدیثی که از امامصادق(ع) سؤال شد: منظور از(توبوا إلیالله توبه نصوحا) چیست؟ امام(ع) فرمود: (یتوب العبد ثم لایعود فیه؛منظور این است که بنده از گناه خود توبه کند و به سوی آن گناه بازنگردد.)
درحدیث دیگری از امامهادی(ع) نقل شده که در پاسخ این سؤال فرمودند: (أن یکون الباطلن کالظاهر؛ توبه نصوح آن است که باطن انسان درتوبه کردن همانند ظاهر او باشد.)
احادیث متعدد دیگری نیز به این مضمون وارد شده و همه آنها این حقیقت را تأئید میکند که مراد از توبه نصوح،همان توبه خالص است که بازگشتی در آن نباشد و ظاهر و باطن انسان در آن یکی باشد.
منبع:www. quran.ac.ir
- [سایر] آیا انتساب توبه نصوح به شخصی به نام نصوح صحیح است؟
- [سایر] آیا انتساب توبه نصوح به شخصی به نام نصوح صحیح است؟
- [سایر] چرا در اوّل سوره توبه «بسم الله» نیست و چرا در وسط سوره نمل «بسم الله» هست؟
- [سایر] چرا در میان سوره های قرآن سوره توبه «بسم اللّه الرحمن الرحیم» ندارد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا کسی که توبه نصوح میکند و به گناهی باز نمیگردد، در برزخ عذاب میشود؟
- [سایر] تفاوت میان کلمات «خوف»، «خشیت»، «وجل»، «فزع»، «روع»، «شفق»، «حذر» و «رهب» چیست؟
- [سایر] در سوره توبه آیه 62 آمده است «و الله و رسوله احق ان یرضوه» ضمیر مفرد در (یرضوه) به مثنی عودت دارد در حالی که باید «ان یرضوهما» میگفت؟
- [سایر] از نظر استعمال قرآنی، چه فرقی بین «إنّ» و «أنّ»،«مودّت» و «محبّت»، «مُلک» و «ملکوت» وجود دارد؟
- [سایر] فرق کلمه های «الریف»، «القریة» و «الضیعة» چیست؟
- [سایر] ماهیت «بیعت» چیست؟ آیا «قرارداد» است یا «پذیرش»؟
- [آیت الله مظاهری] توبه سرزنشکننده متوقّف بر رضایت سرزنششونده است، مگر اینکه راضی نشود یا دسترسی به او نباشد که در این صورت، توبه تنها کفایت میکند و بهتر است که علاوه بر توبه از آن گناه، برای او دعا و استغار نماید.
- [آیت الله مظاهری] کسی که برای معصیت سفر کرده در موقع برگشتن اگر توبه کرده باید نماز را شکسته بخواند، و اگر توبه نکرده باید تمام بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی با زن شوهرداری (نعوذ بالله) زنا کند برای توبه کردن لازم نیست به آن مرد بگوید، بلکه باید در پیشگاه خدا توبه حقیقی کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی قطع رحم نموده است و بخواهد توبه کند، باید علاوه بر توبه و طلب بخشش از خداوند متعال، در صورت امکان رضایت کسی را که با او قطع رحم نموده است فراهم سازد و از شرائط توبه قطع رحم، صله رحم است. [1]. رعد، 25.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی که برای معصیت سفر کرده، هنگامی که از سفر برمیگردد توبه کرده باشد، باید نماز را شکسته بخواند و اگر توبه نکرده باشد، باید تمام بخواند و احتیاط مستحب آن است که هم شکسته و هم تمام بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که از سفر معصیت بر می گردد اگر توبه کرده و تا محلی که می خواهد بر گردد هشت فرسخ یا بیشتر باشد، باید نماز را شکسته بخواند، همچنین اگر توبه نکرده ولی در بازگشت آلوده به معصیت نیست.
- [آیت الله مظاهری] توبه از این گناه بزرگ، علاوه بر پشیمانی از گذشته، خارج شدن از آن محل است.
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نودونه تازیانه هرقدر صلاح میداند، به او میزند، وروایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش بدهان او میزند وملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنّم برای او مهیّا خواهد بود ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که برای معصیت سفر کرده موقعی که از سفر برمی گردد اگر توبه کرده باید نماز را شکسته بخواند و اگر توبه نکرده باید نماز را تمام بخواند. و اگر برگشتن از سفر در نظر عرف جزء رفتن به سفر، معصیت محسوب شود، بعید نیست وظیفه اش تمام باشد گرچه احتیاط آن است که هم شکسته و هم تمام بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زن شوهردار اگر زنا بدهد بر شوهر خود حرام نمی شود، و چنان چه توبه نکند و بر عمل خود باقی باشد، اگر مشهور به زانیه بودن شود، احتیاط لازم آن است که شوهر، او را طلاق دهد، و تا توبه نکند او را نگیرد، ولی باید مهرش را بدهد.