قبل از دانستن تفاوت فرق این دو مقام واحکام حکومتیشان، دانستن مباحث دیگری ضروری است و از جمله: کسانی که سؤال را به این شکل مطرح میکنند، هدف دیگری را تعقیب میکنند که هم زمان با طرح سؤال محقق میگردد، لذا با پاسخ نیز کاری ندارند. شما هر چه بگویید، او هدفش را محقق کرده است. این هدف (القای مستتر یا پنهان) با به قول معروف غیر مستقیم نام دارد. در مباحث روانشناسی اصلی وجود دارد به نام اصل (مجاورت). اصل مجاورت سخن از تأثیر دو موضوع مجاور در یک دیگر دارد و همیشه مجاورت باطل است که حق را نیز تضعیف میکند، اگر چه باطل بسیار کوچک و حقیر و حق بسیار معظم باشد. مثل یک ویروس کوچکی که در یک بدن بسیار سالم و تنومند، با سلولهای سالم هم جوار میشود. به همین دلیل شاهدیم که وقتی بحث از مخالفتهای شخصیتی مثل معاویه با حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام در زبانها میافتد، امیرالمؤمنین (ع) میفرمایند: در پستی و خواری دنیا همین بس که نام علی و نام معاویه مجاور یکدیگر مطرح میگردند. یعنی صرف نظر از این که کدام حق هستند و کدام باطل، همین که میگویند: (علی و معاویه با یک دیگر اختلاف دارند)، این دو نام مجاور یکدیگر قرار میگیرند، هر دو در یک وزن مطرح میشوند و بدیهی است که در چنین حالتی وزن باطل قوت و وزن حق تقلیل مییابد. آن کسی که میپرسد: فرق بین ولایتفقیه و حکم حکومتیاش با ملکه الیزابت یا پادشاه عربستان و ... چیست؟ خودش جواب را میداند، بلکه میخواهد بدین طریق از اصل همجواری که یکی از مهمترین اصول تبلیغات است (چنان چه یک شکلات یا مایهظرفشویی را همجوار با سکس زن معرفی و تبلیغ میکنند) نهایت سوء استفاده را ببرد. این سؤال درست مثل آن است که بپرسیم: فرق حکم خداوند متعال و ابلیس - پیامبر اکرم (ص) با ابوسفیان یا پادشاهان ایران و روم قدیم – امیرالمؤمنین (ع) با معاویه – امام حسن (ع) با معاویه – امام حسین (ع) با یزید – امام رضا (ع) با مأمون در چیست؟! در یک جمله آن است که یک طرف حکم خدا را بیان و در تحقق آن میکوشد و بر اساس قرآن کریم و احکام اسلامی و منطبق با عقل، عدالت و مصالح جامعه حکومت کرده و حکم میدهد و هدفش نیز تحقق حکومت اسلامی است، طرف دیگر بر اساس هوای نفس، منافع دنیوی، امیال حیوانی و بر اساس زور، ظلم و منطق شیطانی حکم میدهد. زمان حضرت امام خمینی (ره) نیز همین افراد مطرح میکردند که فرق بین شاه با ولیفقیه که ولایت مطلقه دارد چیست؟ آنها خودشان میدانستند که فرق در چیست؟ و اساساً نگران فرق نبودند و در حکومت شاه نیز به راحتی زندگی کرده و جیر و مواجب خدمات شایان خود را میبردند، و اکنون ناراحتاند که چرا حکومت شاه سرنگون شده و حکومت اسلامی که برای آنان و هوای نفسشان منفعتی ندارد جایگزین شده است. بدون شک آنان نیز میدانند که در هر نظام سیاسی، یک رهبری متناسب با شکل، ماهیت و اهداف آن نظام وجود دارد و میدانند که ممکن نیست یک نظام ول، رها و بیرهبری پابرجا بماند. و بیتردید آنها هیچ مشکلی با حکومت ملکهالیزابتها، ملک عبدا... ها، اوباماها و ... حتی بر این ایران ندارند و فقط با استقرار نظام اسلامی و حکومت فقه اسلامی و حاکمیت فقیه مسلمان مخالف هستند. www.aviny.com
فرق بین ولیفقیه و حکم حکومتی او با سایر حکام مثل پادشاهان ممالک دیگر و احکام حکومتیشان در چیست؟
قبل از دانستن تفاوت فرق این دو مقام واحکام حکومتیشان، دانستن مباحث دیگری ضروری است و از جمله: کسانی که سؤال را به این شکل مطرح میکنند، هدف دیگری را تعقیب میکنند که هم زمان با طرح سؤال محقق میگردد، لذا با پاسخ نیز کاری ندارند. شما هر چه بگویید، او هدفش را محقق کرده است.
این هدف (القای مستتر یا پنهان) با به قول معروف غیر مستقیم نام دارد. در مباحث روانشناسی اصلی وجود دارد به نام اصل (مجاورت). اصل مجاورت سخن از تأثیر دو موضوع مجاور در یک دیگر دارد و همیشه مجاورت باطل است که حق را نیز تضعیف میکند، اگر چه باطل بسیار کوچک و حقیر و حق بسیار معظم باشد. مثل یک ویروس کوچکی که در یک بدن بسیار سالم و تنومند، با سلولهای سالم هم جوار میشود.
به همین دلیل شاهدیم که وقتی بحث از مخالفتهای شخصیتی مثل معاویه با حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام در زبانها میافتد، امیرالمؤمنین (ع) میفرمایند: در پستی و خواری دنیا همین بس که نام علی و نام معاویه مجاور یکدیگر مطرح میگردند. یعنی صرف نظر از این که کدام حق هستند و کدام باطل، همین که میگویند: (علی و معاویه با یک دیگر اختلاف دارند)، این دو نام مجاور یکدیگر قرار میگیرند، هر دو در یک وزن مطرح میشوند و بدیهی است که در چنین حالتی وزن باطل قوت و وزن حق تقلیل مییابد.
آن کسی که میپرسد: فرق بین ولایتفقیه و حکم حکومتیاش با ملکه الیزابت یا پادشاه عربستان و ... چیست؟ خودش جواب را میداند، بلکه میخواهد بدین طریق از اصل همجواری که یکی از مهمترین اصول تبلیغات است (چنان چه یک شکلات یا مایهظرفشویی را همجوار با سکس زن معرفی و تبلیغ میکنند) نهایت سوء استفاده را ببرد.
این سؤال درست مثل آن است که بپرسیم: فرق حکم خداوند متعال و ابلیس - پیامبر اکرم (ص) با ابوسفیان یا پادشاهان ایران و روم قدیم – امیرالمؤمنین (ع) با معاویه – امام حسن (ع) با معاویه – امام حسین (ع) با یزید – امام رضا (ع) با مأمون در چیست؟!
در یک جمله آن است که یک طرف حکم خدا را بیان و در تحقق آن میکوشد و بر اساس قرآن کریم و احکام اسلامی و منطبق با عقل، عدالت و مصالح جامعه حکومت کرده و حکم میدهد و هدفش نیز تحقق حکومت اسلامی است، طرف دیگر بر اساس هوای نفس، منافع دنیوی، امیال حیوانی و بر اساس زور، ظلم و منطق شیطانی حکم میدهد.
زمان حضرت امام خمینی (ره) نیز همین افراد مطرح میکردند که فرق بین شاه با ولیفقیه که ولایت مطلقه دارد چیست؟ آنها خودشان میدانستند که فرق در چیست؟ و اساساً نگران فرق نبودند و در حکومت شاه نیز به راحتی زندگی کرده و جیر و مواجب خدمات شایان خود را میبردند، و اکنون ناراحتاند که چرا حکومت شاه سرنگون شده و حکومت اسلامی که برای آنان و هوای نفسشان منفعتی ندارد جایگزین شده است.
بدون شک آنان نیز میدانند که در هر نظام سیاسی، یک رهبری متناسب با شکل، ماهیت و اهداف آن نظام وجود دارد و میدانند که ممکن نیست یک نظام ول، رها و بیرهبری پابرجا بماند. و بیتردید آنها هیچ مشکلی با حکومت ملکهالیزابتها، ملک عبدا... ها، اوباماها و ... حتی بر این ایران ندارند و فقط با استقرار نظام اسلامی و حکومت فقه اسلامی و حاکمیت فقیه مسلمان مخالف هستند.
www.aviny.com
- [سایر] آیا «احکام حکومتی»، همان «احکام ثانوی» است؟
- [سایر] آیا احکام حکومتی ثابت هستند یا موقت میباشند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] رابطه حکم حکومتی با احکام اوّلیّه و ثانویّه چیست؟ آیا احکامی که پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) و امیرالمؤمنین(علیه السلام) در خصوص نظم بخشیدن به امور اجتماعی زمان خود، و همچنین نصب افراد به مناصب مختلف حکومتی صادر می کردند، از مصادیق احکام حکومتی است؟
- [سایر] پاسخ شبهه دور در نظارت مجلس خبرگان بر ولیفقیه چیست؟ آیا در کشورهای دیگر نیز چنین شبههای در انتخاب عالیترین مقام حکومتی وجود دارد؟
- [سایر] چرا در بین فقها کسانی نیستند که بتوانند از دل قرآن سیستمهای حکومتی و استراتژی زندگی بیرون آورند؟ نه اینکه فقط به احکام روزمره بسنده کنند.
- [سایر] سلام علیکم. آیا احکام و اوامر حکومتی مقام معظم رهبری بعنوان ولی امر و حاکم شرع فقط برای شیعیان داخل ایران نافذ و لازم الإجراست و یا نه گستره جهانی داشته و برای تمام شیعیان جهان است؟
- [آیت الله نوری همدانی] الف آیا جواز شرعی برای وازکتومی و بستن لوله ها جهت کنترل موالید و جلوگیری از رشد غیر متعارف جمعیت عنوان حکم ثانویه ( حکومتی ) را داشته و با از بین رفتن ضرورت قابل لغو است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که مجتهد نیستند واجب است در مسائل شرعی و احکام غیر ضروری دین از دستورات مجتهد جامع الشرایط تقلید کنند، آیا در مسائل سیاسی و حکومتی نیز چنین است مثلا در نظام جمهوری اسلامی ایران آیا اطاعت از قوانین و مقرّرات دولت که به تصویب مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای نگهبان رسیده، واجب شرعی است؟
- [آیت الله خامنه ای] در صورت تعارض فتوای ولی امر مسلمین با فتوای مرجعی در مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی وظیفه شرعی مسلمانان چیست؟ آیا معیاری برای تفکیک احکام صادره از طرف مراجع تقلید و ولی فقیه وجود دارد؟ مثلاً اگر نظر مرجع تقلید با نظر ولی فقیه در مسأله موسیقی اختلاف داشته باشد، متابعت از کدامیک از آنان واجب و مجزی است؟ به طور کلی احکام حکومتی که در آن نظر ولی فقیه بر فتوای مراجع تقلید برتری دارد، کدام است؟
- [سایر] احکام و آداب یهودیت در رابطه با احکام زنان، قضاوت، اموات، ارث، احکام ذبح و قربانی را ذکر کنید؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] بر کاسب لازم است احکام خرید و فروش را در موارد محلّ ابتلاء یاد بگیرد، تا در اثر ندانستن احکام، به حرام گرفتار نشود، از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده: کسی که میخواهد خرید و فروش کند، باید احکام آن را یاد بگیرد و اگر پیش از یاد گرفتن احکام آن خرید و فروش کند، به واسطه گرفتار شدن معاملههای باطل و شبههناک به هلاکت میافتد.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان دوّم در روز جمعه بِدْعَتْ وحرام است . احکام نمازجمعه
- [آیت الله خوئی] شخص کاسب سزاوار است احکام خرید و فروش در موارد محل ابتلاء را یاد بگیرد چنانچه از حضرت صادق (ع) روایت شده است: کسی که میخواهد خرید و فروش کند، باید احکام آن را یاد بگیرد و اگر پیش از یاد گرفتن احکام آن، خرید و فروش کند، به واسطة معاملههای باطل و شبههناک به هلاکت میافتد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان نمیتواند برخی از مسائل را از یک مجتهد و برخی دیگر را از مجتهد دیگر تقلید کند، ولی اگر یکی از مجتهدین در یک باب از احکام - مثلاً در باب نماز - از دیگران اعلم باشد و مجتهد دیگر در باب دیگر - مثلاً روزه - اعلم باشد، باید در احکام نماز از مجتهد اول و در احکام روزه از مجتهد دوم تقلید کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] در زمان غائب بودن امام7 مستحبّ است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبه عید فطر، احکام زکاْ فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر جبیره، تمام صورت یا تمام یکی از دستها را فرا گرفته باشد باز احکام جبیره جاری، و وضوی جبیره ای کافی است، ولی اگر بیشتر اعضای وضو را گرفته باشد، احکام جبیره جاری نمی باشد و باید تیمم نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در زمان غائب بودن امام (ع) مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند. و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکاه فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله بروجردی] در زمان غائب بودن امام مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبة عید فطر احکام زکات فطره و در خطبة عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بر هر مسلمانی واجب است احکام معاملات را به مقداری که معمولاً مورد احتیاج او است یاد بگیرد و بر علما واجب است این احکام را به مردم بیاموزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در زمان غایب بودن امام علیهالسلام ، مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان، دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکات فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.