الإمام علیّ علیه‌السلام : ما مِن شَجَرَةِ حَرمَلٍ نَبَتَت إلاّ ومَعَها مَلائِکَةٌ یَحرُسونَها ، حَتّی تَصِلَ إلی مَن وَصَلَت . وفی أصلِ الحَرمَلِ نُشرَةٌ ، وفی فَرعِهِ شِفاءٌ مِنِ اثنَینِ وسَبعینَ داءً . امام علی علیه‌السلام : هیچ بوته‌ای از بوته‌های هزار اسپند نمی‌روید ، مگر این که فرشتگانی با آن هستند و آن را تا هنگامی که بِدان کس که می‌رسد ، برسد ، حفاظت می‌کنند . ریشه هزار اسپند ، نشاط‌آور و شاخه آن ، درمان هفتاد و دو درد است . دعائم الإسلام ، جلد 2 ، صفحه 150 ، حدیث 535 ، الجعفریّات ، صفحه 244 عن الإمام الکاظم عن آبائه عنه علیهم‌السلام وفیه (سیرة) بدل (نشرة) دانش نامه احادیث پزشکی : 2 / 284 ******* الإمام الصادق علیه‌السلام - وسُئِلَ عَنِ الحَرمَلِ وَاللُّبانِ: أمَّا الحَرمَلُ ؛ فَإِنَّهُ فَما تَغَلغَلَ لَهُ عِرقٌ فِی الأَرضِ ولاَ ارتَفَعَ لَهُ فَرعٌ فِی السَّماءِ إلاّ وَکَّلَ اللّه‌ُ عز و جل بِهِ مَلَکا ، حَتّی یَصیرَ حُطاما ، أو یَصیرَ إلی ما صارَ إلَیهِ ؛ فَإِنَّ الشَّیطانَ لَیَتَنَکَّبُ سَبعینَ دارا دونَ الدّارِ الَّتی فیهَا الحَرمَلُ ؛ وهُوَ شِفاءٌ مِن سَبعینَ داءً أهوَنُهُ الجُذامُ ، فَلا یَفوتَنَّکُم . امام صادق علیه‌السلام - در پاسخ پرسشی درباره هزارْ اسپند و کُنْدُر، فرمودند: امّا هزارْ اسپند ، هیچ ریشه‌ای از آن در زمین فرو نمی‌رود و هیچ شاخه‌ای از آن به آسمان بلند نمی‌شود ، مگر این که خداوند عز و جل ، فرشته‌ای را بر آن گمارد تا آن هنگام که خشک شود یا به سرنوشتی دیگر درآید . شیطان نیز از خانه‌ای که در آن هزارْ اسپند است ، هفتاد خانه دور می‌شود ، و آن ، شفای هفتاد بیماری است که کمترین آنها جذام است . پس مبادا که آن را از دست بدهید . مکارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 404 ، حدیث 1377 ، طبّ الأئمّة لابنی بسطام ، صفحه 68 نحوه ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 234 ، حدیث 4 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 504 ******* طبّ الأئمّة عن أبی بصیر : شَکا عَمرٌو الأَفرَقُ إلَی الباقِرِ علیه‌السلام تَقطیرَ البَولِ . فَقالَ : خُذِ الحَرمَلَ وَاغسِلهُ بِالماءِ البارِدِ سِتَّ مَرّاتٍ ، وبِالماءِ الحارِّ مَرَّةً واحِدَةً ، ثُمَّ یُجَفَّفُ فِی الظِّلِّ ، ثُمَّ یُلَتُّ بِدُهنِ جُلٍّ خالِصٍ ، ثُمَّ یُستَفُّ عَلَی الرِّیقِ سَفّاً ؛ فَإِنَّهُ یَقطَعُ التَّقطیرَ بِإِذنِ اللّه‌ِ تَعالی . طبّ الأئمّة علیهم‌السلام - به نقل از ابوبصیر: عَمْرو اَفْرَق به امام باقر علیه‌السلام از ریزش قطره قطره پیشاب ، اظهار ناراحتی کرد . فرمودند : (هزارْ اسپند بردار و شش بار با آب سرد و یک بار هم با آب گرم بشوی . سپس ، باید آن را در سایه خشک کرد ، آن‌گاه قدری روغن خالص یاسمین بدان درآمیخت و آن‌گاه ، سفوفی از آن در حالت ناشتا خورد . به اذن خداوند متعال ، ریزش پیشاب را قطع خواهد کرد) . طبّ الأئمّة لابنی بسطام ، صفحه 68 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 188 ، حدیث 1 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 596
هزار اسپند چه خواصی دارد؟
الإمام علیّ علیهالسلام :
ما مِن شَجَرَةِ حَرمَلٍ نَبَتَت إلاّ ومَعَها مَلائِکَةٌ یَحرُسونَها ، حَتّی تَصِلَ إلی مَن وَصَلَت . وفی أصلِ الحَرمَلِ نُشرَةٌ ، وفی فَرعِهِ شِفاءٌ مِنِ اثنَینِ وسَبعینَ داءً .
امام علی علیهالسلام :
هیچ بوتهای از بوتههای هزار اسپند نمیروید ، مگر این که فرشتگانی با آن هستند و آن را تا هنگامی که بِدان کس که میرسد ، برسد ، حفاظت میکنند . ریشه هزار اسپند ، نشاطآور و شاخه آن ، درمان هفتاد و دو درد است .
دعائم الإسلام ، جلد 2 ، صفحه 150 ، حدیث 535 ، الجعفریّات ، صفحه 244 عن الإمام الکاظم عن آبائه عنه علیهمالسلام وفیه (سیرة) بدل (نشرة) دانش نامه احادیث پزشکی : 2 / 284
*******
الإمام الصادق علیهالسلام
- وسُئِلَ عَنِ الحَرمَلِ وَاللُّبانِ: أمَّا الحَرمَلُ ؛ فَإِنَّهُ فَما تَغَلغَلَ لَهُ عِرقٌ فِی الأَرضِ ولاَ ارتَفَعَ لَهُ فَرعٌ فِی السَّماءِ إلاّ وَکَّلَ اللّهُ عز و جل بِهِ مَلَکا ، حَتّی یَصیرَ حُطاما ، أو یَصیرَ إلی ما صارَ إلَیهِ ؛ فَإِنَّ الشَّیطانَ لَیَتَنَکَّبُ سَبعینَ دارا دونَ الدّارِ الَّتی فیهَا الحَرمَلُ ؛ وهُوَ شِفاءٌ مِن سَبعینَ داءً أهوَنُهُ الجُذامُ ، فَلا یَفوتَنَّکُم .
امام صادق علیهالسلام - در پاسخ پرسشی درباره هزارْ اسپند و کُنْدُر، فرمودند:
امّا هزارْ اسپند ، هیچ ریشهای از آن در زمین فرو نمیرود و هیچ شاخهای از آن به آسمان بلند نمیشود ، مگر این که خداوند عز و جل ، فرشتهای را بر آن گمارد تا آن هنگام که خشک شود یا به سرنوشتی دیگر درآید . شیطان نیز از خانهای که در آن هزارْ اسپند است ، هفتاد خانه دور میشود ، و آن ، شفای هفتاد بیماری است که کمترین آنها جذام است . پس مبادا که آن را از دست بدهید .
مکارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 404 ، حدیث 1377 ، طبّ الأئمّة لابنی بسطام ، صفحه 68 نحوه ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 234 ، حدیث 4 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 504
*******
طبّ الأئمّة عن أبی بصیر :
شَکا عَمرٌو الأَفرَقُ إلَی الباقِرِ علیهالسلام تَقطیرَ البَولِ .
فَقالَ : خُذِ الحَرمَلَ وَاغسِلهُ بِالماءِ البارِدِ سِتَّ مَرّاتٍ ، وبِالماءِ الحارِّ مَرَّةً واحِدَةً ، ثُمَّ یُجَفَّفُ فِی الظِّلِّ ، ثُمَّ یُلَتُّ بِدُهنِ جُلٍّ خالِصٍ ، ثُمَّ یُستَفُّ عَلَی الرِّیقِ سَفّاً ؛ فَإِنَّهُ یَقطَعُ التَّقطیرَ بِإِذنِ اللّهِ تَعالی .
طبّ الأئمّة علیهمالسلام - به نقل از ابوبصیر: عَمْرو اَفْرَق به امام باقر علیهالسلام از ریزش قطره قطره پیشاب ، اظهار ناراحتی کرد .
فرمودند : (هزارْ اسپند بردار و شش بار با آب سرد و یک بار هم با آب گرم بشوی . سپس ، باید آن را در سایه خشک کرد ، آنگاه قدری روغن خالص یاسمین بدان درآمیخت و آنگاه ، سفوفی از آن در حالت ناشتا خورد . به اذن خداوند متعال ، ریزش پیشاب را قطع خواهد کرد) .
طبّ الأئمّة لابنی بسطام ، صفحه 68 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 188 ، حدیث 1 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 596
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا دود کردن اسپند برای جلوگیری از چشم بد صحّت دارد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا دود کردن اسپند برای جلوگیری از چشم بد صحیح است؟
- [سایر] کرفس چه خواصی دارد؟
- [سایر] کاهو چه خواصی دارد؟
- [سایر] قارچ چه خواصی دارد؟
- [سایر] تره چه خواصی دارد؟
- [سایر] برنج چه خواصی دارد؟
- [سایر] عسل چه خواصی دارد؟
- [سایر] مویز چه خواصی دارد؟
- [سایر] شیر چه خواصی دارد؟
- [آیت الله خوئی] مالیت مال دو قسم است: یکی آنکه مال ذاتاً دارای منافع و خواصی است که مردم به جهت آن منفعت یا خاصیت به آن رغبت مینمایند و بدین جهت قیمت و ارزش پیدا میکند، مانند خوردنیها، آشامیدنیها، فرشها، ظرفها، اقسام جواهرات و مانند اینها. دیگری آنکه ذاتاً ارزش و مزیتی ندارد بلکه ارزش و قیمتش اعتباری است: مثل تمبرهای پست که دولت برای آنها قیمت معین کرده است از یک ریال کمتر یا بیشتر و آنها را در پستخانه برای مراسلات و در گمرکات و دادسراها برای چسباندن به اظهارنامه و در محاضر رسمی برای اسناد و معاملات و غیر اینها قبول مینماید، و از این جهت ارزش و مالیت پیدا میکند و هر وقت دولت بخواهد که آنها را از مالیت بیندازد روی آنها مهر باطله زده و از اعتبار ساقط مینماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] مالیّت مال دو قسم است: یکی آن که مال ذاتاً دارای منافع و خواصّی است که مردم به جهت آن منفعت یا خاصیّت به آن رغبت مینمایند وبدینجهت قیمت وارزش پیدا میکند، مانند خوردنیها، آشامیدنیها، فرشها، ظرفها، اقسام جواهرات ومانند اینها ودیگری آن که ذاتاً ارزش ومزیّتی ندارد بلکه ارزش وقیمتش اعتباری است مثل: تمبرهای پست که دولت برای آنها قیمت معیّن کرده است از یک ریال بیشتر و آنها را در پستخانه برای مراسلات و در گمرکات وداد سراها برای چسباندن باظهارنامهها و در محاضر رسمی برای اسناد معاملات وغیر اینها قبول مینماید، و از اینجهت ارزش ومالیّت پیدا میکند و هر وقت دولت بخواهد که آنها را از مالیّت بیندازد روی آنها مهر باطله زده و از اعتبار ساقط مینماید.