ولایت فقیه در شیعه چه جایگاهی دارد؟
مسأله ی "ولایت فقیه" به عنوان یک رکن اساسی در حوزه ی سیاست اسلامی مطرح است. تبیین مفهوم، ادله، و دامنه ی این ولایت و نسبت آن با نهادهای سیاسی - اجتماعی و مفاهیم اساسی مانند جامعه مدنی، آزادی، امت اسلامی و مرجعیت، در واقع تصویری کلی از "مکتب و نظام سیاسی اسلام" عرضه می کند. از دیدگاه شیعه، ولایت فقیه در عصر غیبت ادامه‌ی ولایت امامان معصوم‌علیهم السلام است، همان گونه که ولایت آنها در امتداد ولایت نبی اکرم‌صلی الله علیه وآله قرار دارد و حاصل آن، اعتقاد به این نکته است که در رأس جامعه‌ی اسلامی و در مقام مدیریت کلان آن باید یک اسلام شناس قرار گیرد که اگر معصوم‌علیه السلام حضور داشت، شخص او و اگر نبود، فقیهان این مسئولیت را بر عهده خواهند داشت. این دیدگاه از نتایج پذیرش این نکته است که وظیفه‌ی اصلی حکومت از دیدگاه اسلام بسط ارزش‌ها و احکام الهی در جامعه می باشد و برای تحقّق چنین آرمانی نیاز است در بالاترین مصدر تصمیم گیری شخصی آگاه به دین قرار گیرد. البته بدون شک این شخص باید از اوضاع خارجی نیز مطلع و توانایی اداره‌ی جامعه را نیز دارا باشد. منابع مطالعه بیشتر: 1. مهدی هادوی تهرانی، ولایت و دیانت، مؤسسه فرهنگی خانه خرد، قم، چاپ دوم، 1380. http://farsi.islamquest.net
عنوان سوال:

ولایت فقیه در شیعه چه جایگاهی دارد؟


پاسخ:

مسأله ی "ولایت فقیه" به عنوان یک رکن اساسی در حوزه ی سیاست اسلامی مطرح است. تبیین مفهوم، ادله، و دامنه ی این ولایت و نسبت آن با نهادهای سیاسی - اجتماعی و مفاهیم اساسی مانند جامعه مدنی، آزادی، امت اسلامی و مرجعیت، در واقع تصویری کلی از "مکتب و نظام سیاسی اسلام" عرضه می کند.
از دیدگاه شیعه، ولایت فقیه در عصر غیبت ادامه‌ی ولایت امامان معصوم‌علیهم السلام است، همان گونه که ولایت آنها در امتداد ولایت نبی اکرم‌صلی الله علیه وآله قرار دارد و حاصل آن، اعتقاد به این نکته است که در رأس جامعه‌ی اسلامی و در مقام مدیریت کلان آن باید یک اسلام شناس قرار گیرد که اگر معصوم‌علیه السلام حضور داشت، شخص او و اگر نبود، فقیهان این مسئولیت را بر عهده خواهند داشت. این دیدگاه از نتایج پذیرش این نکته است که وظیفه‌ی اصلی حکومت از دیدگاه اسلام بسط ارزش‌ها و احکام الهی در جامعه می باشد و برای تحقّق چنین آرمانی نیاز است در بالاترین مصدر تصمیم گیری شخصی آگاه به دین قرار گیرد. البته بدون شک این شخص باید از اوضاع خارجی نیز مطلع و توانایی اداره‌ی جامعه را نیز دارا باشد.

منابع مطالعه بیشتر:
1. مهدی هادوی تهرانی، ولایت و دیانت، مؤسسه فرهنگی خانه خرد، قم، چاپ دوم، 1380.

http://farsi.islamquest.net





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین