هر چند برخی کوشیده‌اند نظریات گوناگونی از علمای اسلام پیرامون مسئله حکومت اسلامی، ارایه دهند و این تصوّر را ایجاد کنند که «نظریه ولایت فقیه» یکی از چند نظریه موجود در این باب است که خود به دو شاخه کوچک‌تر: «نظریه انتصاب» و «نظریه انتخاب» تقسیم می‌شود، ولی سخنان فقیهان بر جسته گذشته تا حال، به خوبی نشان می‌دهد که تنها نظریه پذیرفته شده در میان آنها، «نظریه انتصاب فقیه، به عنوان ولی و زمام‌دار» بوده و هست. در نظریه انتصاب، شرع، فقها را به عنوان ولی منصوب می‌کند و در نظریه انتخاب، شرع با تعیین شرایطی برای فقیه از آنان می‌خواهد که از بین حائزین شرایط یکی را انتخاب کنند. برخی انتصاب فقها را به عنوان زمام‌دار محال دانسته و گفته‌اند: اگر در یک زمان، تعدادی فقیه واجد شرایط یافت شود، پنج احتمال برای نظریه انتصاب وجود دارد: 1. هر یک از آنها به تنهایی از سوی امامان معصوم(ع) به عنوان زمام‌دار نصب شده باشد و بتواند مستقلاً در این زمینه عمل کند. 2. همگی برای زمام‌داری برگزیده شده باشند، امّا تنها یک نفر از آنها بتواند اعمال ولایت کند. 3. تنها یکی از آنها برای زمام‌داری گمارده شده باشد. 4. همگی به عنوان ولی گمارده شده باشند، امّا اعمال ولایت هر یک مشروط به موافقت دیگران باشد. 5. مجموع آنها به عنوان زمام‌دار منصوب شده باشند، به گونه‌ای که همگی با هم به منزله رهبر و زمام‌دار واحد تلقّی شوند. نتیجه این احتمال با احتمال پیشین یکسان و در عمل ‏به یک‌چیز بازگشت ‏خواهند کرد. سپس با ردّ تمام این احتمالات، در مورد احتمال نخست گفته‌اند: این احتمال مستلزم هرج و مرج در جامعه خواهد بود؛ زیرا هر فقیه ممکن است در یک مسئله نظری مخالف دیگران داشته باشد و در این صورت نظم جامعه بر هم می‌خورد و هدف از تشکیل حکومت که انتظام امور و هماهنگ ساختن اجزای مختلف جامعه است، حاصل نمی‌شود و این امر با حکمت حکیم متعال سازگار نیست. اما ما با پذیرش احتمال نخست از احتمالات پنج‌گانه مشکل پیدایش هرج و مرج را با توجّه به دو نکته: 1. لزوم اطاعت از حکم رهبر و ولی بر همگان حتّی سایر فقها 2. عدم جواز دخالت سایرین حتّی فقها در حوزه تصدّی یک فقیه، منتفی می‌دانیم. بنابراین، نظریه انتصاب فقیه به ولایت با اشکالی در عالم ثبوت یا اثبات مواجه نیست.
هر چند برخی کوشیدهاند نظریات گوناگونی از علمای اسلام پیرامون مسئله حکومت اسلامی، ارایه دهند و این تصوّر را ایجاد کنند که «نظریه ولایت فقیه» یکی از چند نظریه موجود در این باب است که خود به دو شاخه کوچکتر: «نظریه انتصاب» و «نظریه انتخاب» تقسیم میشود، ولی سخنان فقیهان بر جسته گذشته تا حال، به خوبی نشان میدهد که تنها نظریه پذیرفته شده در میان آنها، «نظریه انتصاب فقیه، به عنوان ولی و زمامدار» بوده و هست.
در نظریه انتصاب، شرع، فقها را به عنوان ولی منصوب میکند و در نظریه انتخاب، شرع با تعیین شرایطی برای فقیه از آنان میخواهد که از بین حائزین شرایط یکی را انتخاب کنند.
برخی انتصاب فقها را به عنوان زمامدار محال دانسته و گفتهاند: اگر در یک زمان، تعدادی فقیه واجد شرایط یافت شود، پنج احتمال برای نظریه انتصاب وجود دارد:
1. هر یک از آنها به تنهایی از سوی امامان معصوم(ع) به عنوان زمامدار نصب شده باشد و بتواند مستقلاً در این زمینه عمل کند.
2. همگی برای زمامداری برگزیده شده باشند، امّا تنها یک نفر از آنها بتواند اعمال ولایت کند.
3. تنها یکی از آنها برای زمامداری گمارده شده باشد.
4. همگی به عنوان ولی گمارده شده باشند، امّا اعمال ولایت هر یک مشروط به موافقت دیگران باشد.
5. مجموع آنها به عنوان زمامدار منصوب شده باشند، به گونهای که همگی با هم به منزله رهبر و زمامدار واحد تلقّی شوند. نتیجه این احتمال با احتمال پیشین یکسان و در عمل به یکچیز بازگشت خواهند کرد.
سپس با ردّ تمام این احتمالات، در مورد احتمال نخست گفتهاند:
این احتمال مستلزم هرج و مرج در جامعه خواهد بود؛ زیرا هر فقیه ممکن است در یک مسئله نظری مخالف دیگران داشته باشد و در این صورت نظم جامعه بر هم میخورد و هدف از تشکیل حکومت که انتظام امور و هماهنگ ساختن اجزای مختلف جامعه است، حاصل نمیشود و این امر با حکمت حکیم متعال سازگار نیست.
اما ما با پذیرش احتمال نخست از احتمالات پنجگانه مشکل پیدایش هرج و مرج را با توجّه به دو نکته: 1. لزوم اطاعت از حکم رهبر و ولی بر همگان حتّی سایر فقها 2. عدم جواز دخالت سایرین حتّی فقها در حوزه تصدّی یک فقیه، منتفی میدانیم. بنابراین، نظریه انتصاب فقیه به ولایت با اشکالی در عالم ثبوت یا اثبات مواجه نیست.
- [سایر] لزوم مجلس خبرگان، با نظریه «انتصاب» در ولایت فقیه سازگار است یا با نظریه «انتخاب» و «وکالت»؟
- [سایر] اگر در مسئله ولایت فقیه قایل به نظریه انتصاب باشیم، نقش مردم چه خواهد بود؟
- [سایر] آیا نظریه انتصاب ولی فقیه با قانون اساسی تضادی ندارد؟
- [سایر] آیا نظریه انتصاب ولی فقیه با قانون اساسی تضادی ندارد؟
- [سایر] آیا نظریه انتصاب لطمه زدن به ولی فقیه نیست؟
- [سایر] جایگاه و کارکرد مجلس خبرگان مطابق دو نظریه انتصاب و انتخاب چیست؟ آیا باعث خروج از مبانی انتصاب نمی شود؟
- [سایر] جایگاه و کارکرد مجلس خبرگان مطابق دو نظریه انتصاب و انتخاب چیست؟ آیا باعث خروج از مبانی انتصاب نمیشود؟
- [سایر] ولایت فقیه در عصر غیبت انتخابی است یا انتصابی؟ چه طور میشود انتصاب از طرف خدای متعال باشد در حالی که خبرگان انتخاب میکنند؟
- [سایر] درباره ولایت فقیه فرق بین دو نظریه نصب و انتخاب چیست و نقش خبرگان رهبری بر اساس هر یک از دو دیدگاه چگونه توجیه میشود؟
- [سایر] ولایت فقیه چگونه نظریه ای است ؟
- [آیت الله بروجردی] الکل صنعتی که برای رنگ کردن درب و میز و صندلی و مانند اینها به کار میبرند، اگر انسان نداند از چیزی که مست کننده و روان است درست کردهاند، پاک میباشد.
- [آیت الله اردبیلی] الکل صنعتی که برای رنگ کردن در، میز، صندلی و مانند اینها به کار میرود، اگر انسان نداند که از مایع مست کننده درست کردهاند یا نه، پاک میباشد.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان شک کند استبراء کرده یا نه و رطوبتی از او بیرون آید که نداند پاک است یا نه، نجس میباشد و چنانچه وضو گرفته باشد باطل میشود، ولی اگر شک کند استبرایی که کرده درست بوده یا نه و رطوبتی از او بیرون آید که نداند پاک است یا نه، پاک میباشد، وضو را هم باطل نمیکند.
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان شک کند که استبراء کرده یا نه ، و رطوبتی از او بیرون آید که نداند پاک است یا نه ، نجس میباشد ، و چنانچه وضو گرفته باشد باطل میشود . ولی اگر شک کند استبرائی که کرده درست بوده یا نه و رطوبتی از او بیرون آید که نداند پاک است یا نه ، پاک میباشد و وضو را هم باطل نمیکند .
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان شک کند استبراء کرده یا نه و رطوبتی از او بیرون آید که نداند پاک است یا نه، نجس میباشد و چنانچه وضو گرفته باشد، وضویش باطل میشود؛ ولی اگر شک کند استبرایی که کرده درست بوده یا نه و رطوبتی از او بیرون آید که نداند پاک است یا نه، پاک میباشد و وضو را نیز باطل نمیکند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شک کند استبرأ کرده یا نه ورطوبتی از او بیرون آید که نداند پاک است یا نه، نجس میباشد و چنانچه وضو گرفته باشد باطل میشود، ولی اگر شک کند استبرایی که کرده درست بوده یا نه ورطوبتی از او بیرون آید که نداند پاک است یا نه پاک میباشد، و وضو را هم باطل نمیکند.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان شک کند که استبراء کرده یا نه و رطوبتی از او بیرون آید که نداند پاک است یا نه، نجس میباشد، و چنانچه وضو گرفته باشد باطل میشود ولی اگر شک کند که استبرائی که کرده درست بوده یا نه و رطوبتی از او بیرون آید که نداند پاک است یا نه، پاک میباشد، وضو را هم باطل نمیکند.
- [آیت الله بهجت] پدر و جد پدری که بر اطفال ولایت دارند در صورتی که یکی از آنها زنده است، میتواند وصیّت کند که سرپرستی اطفالش برای شخص دیگری باشد، و همینطور میتواند وصیّت کند که شخص دوم نیز، بعد از خود شخص سومی را بهعنوان سرپرست اطفال انتخاب کند، ولی این حق برای مادر ثابت نیست، بلکه قَیِّم اطفال ولیّ شرعی آنها است.
- [آیت الله بهجت] بعید نیست مستحب بودن اقرار به ولایت امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب علیهالسلام در اذان مستحبی، در صورتی که به نیت مطلوب بودن گفته شود، به عبارات مختلفی که در (نهایه) و (فقیه) و (احتجاج) نقل شده است که (اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللّه) و یا (عَلِیٌ اَمیرُ المُؤمِنین) و یا به عبارت (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللّه) باشد، و اما اقرار به ولایت اگرچه در غیر اذان باشد خوب است، پس احتیاج به دلیل مخصوص ندارد؛ و کاملترین عبارتی که در اینجا گفته میشود آن است که اقرار به خلیفه بودن یا وصی بودن حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام و ائمه طاهرین علیهمالسلام در آن باشد.
- [آیت الله اردبیلی] زن در توطّن (انتخاب وطن) به طور مطلق تابعیّت شوهر را ندارد، بلکه در صورتی که زن و شوهر بنا داشته باشند با هم زندگی کنند، محلّی که زن به همراه شوهرش در آن زندگی میکند برای وی وطن محسوب میشود، ولی اگر از روی نافرمانی و نُشوز یا با توافق شوهر نخواهد در وطن شوهر زندگی کند، هر جا را که برای خود وطن قرار دهد، وطن او میباشد؛ همچنین (اولاد) در صورتی که بالغ و رشید باشند یعنی خودشان اهل درک و تشخیص باشند میتوانند در انتخاب وطن و محلّ زندگی مستقل بوده و از تابعیّت پدر و مادر خارج شوند.