متفکران غربی به این مطلب اعتراف دارند که فرهنگ و تمدن غرب، هیچ پایه و اساس محکمی ندارد و جز تباهی و هلاکت برای بشر غربی، هیچ ارمغان دیگری نداشته است. جالب است که آنها منصفانه به این بُعد قضیه نگریسته، به سستی و ضعف تمدن خود اعتراف میکنند؛ ولی در عین حال از باب تعصب و یا انسجامی که در میان خود دارند، حاضر نمیشوند به تمدن مترقّی اسلام توجه کنند و به استحکام و بالندگی آن اشاره نمایند؛ البته برخی از آنان در آثار خود به ترقی تمدن اسلامی اشاره نمودهاند؛ ولی بیش‌تر متفکران غربی این حریّت و آزادی اندیشه را در مقابل فرهنگ و تمدن مقابل، از خود نشان نمیدهند. و برخی دیگر به تبلیغات سوء علیه تمدن اسلامی پرداخته، از ضعف و ناتوانی آن در رشد و تکامل اجتماعی انسانی، سخن راندهاند. این گروه از شرق شناسان غربی گفتهاند که تمدن اسلام هرچند مایه‌ی پیشرفت و ترقی مسلمین شده است، ولی اگر به خوبی جست‌وجو شود، مشخص خواهد شد که فرهنگ و تمدن اسلام دارای یک دسته مواد اخلاقی است که همه‌ی انبیا آنها را برای بشر گوشزد کردهاند و همین مواد اخلاقی موجب ترقی و تکامل مسلمین شده است. در مقابل این گروه از متفکران غربی، باید گفت که این حداقل اعتراف شما نشانه‌ی حقانیت این تمدن است و نکته‌ی دیگر این که همین مقدار از حقانیت، دلیل حقیقت داشتن اصل آن تمدن است؛ چرا که چگونه میشود گروهی از حیث اخلاقی و انسانی به واسطه‌ی تعالیمی به رشد و تعالی برسند ولی تعالیم آن فرهنگ و تمدن باطل باشد. علامه طباطبایی(ره) در مقام ردّ این گونه از سخنان نسبت به شأن تمدن اسلامی میفرمایند: چنین گفتاری بسیار بی‌پایه است؛ برای این که نتیجه، همیشه فرع مقدمه است و آثار خارجی که مترتب بر هر نوع تربیت می‌شود آن آثار، زاییده‌ی نوع معارفی است که آن مکتب دارد.[1] پی نوشت: [1]. المیزان، ج 1، ص 357. منبع: جوانان و پرسشهای اخلاقی، مصطفی خلیلی، ناشر: مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه علمیه (بهار 1381)
متفکران غربی به این مطلب اعتراف دارند که فرهنگ و تمدن غرب، هیچ پایه و اساس محکمی ندارد و جز تباهی و هلاکت برای بشر غربی، هیچ ارمغان دیگری نداشته است. جالب است که آنها منصفانه به این بُعد قضیه نگریسته، به سستی و ضعف تمدن خود اعتراف میکنند؛ ولی در عین حال از باب تعصب و یا انسجامی که در میان خود دارند، حاضر نمیشوند به تمدن مترقّی اسلام توجه کنند و به استحکام و بالندگی آن اشاره نمایند؛ البته برخی از آنان در آثار خود به ترقی تمدن اسلامی اشاره نمودهاند؛ ولی بیشتر متفکران غربی این حریّت و آزادی اندیشه را در مقابل فرهنگ و تمدن مقابل، از خود نشان نمیدهند. و برخی دیگر به تبلیغات سوء علیه تمدن اسلامی پرداخته، از ضعف و ناتوانی آن در رشد و تکامل اجتماعی انسانی، سخن راندهاند. این گروه از شرق شناسان غربی گفتهاند که تمدن اسلام هرچند مایهی پیشرفت و ترقی مسلمین شده است، ولی اگر به خوبی جستوجو شود، مشخص خواهد شد که فرهنگ و تمدن اسلام دارای یک دسته مواد اخلاقی است که همهی انبیا آنها را برای بشر گوشزد کردهاند و همین مواد اخلاقی موجب ترقی و تکامل مسلمین شده است.
در مقابل این گروه از متفکران غربی، باید گفت که این حداقل اعتراف شما نشانهی حقانیت این تمدن است و نکتهی دیگر این که همین مقدار از حقانیت، دلیل حقیقت داشتن اصل آن تمدن است؛ چرا که چگونه میشود گروهی از حیث اخلاقی و انسانی به واسطهی تعالیمی به رشد و تعالی برسند ولی تعالیم آن فرهنگ و تمدن باطل باشد. علامه طباطبایی(ره) در مقام ردّ این گونه از سخنان نسبت به شأن تمدن اسلامی میفرمایند:
چنین گفتاری بسیار بیپایه است؛ برای این که نتیجه، همیشه فرع مقدمه است و آثار خارجی که مترتب بر هر نوع تربیت میشود آن آثار، زاییدهی نوع معارفی است که آن مکتب دارد.[1]
پی نوشت:
[1]. المیزان، ج 1، ص 357.
منبع: جوانان و پرسشهای اخلاقی، مصطفی خلیلی، ناشر: مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه علمیه (بهار 1381)
- [سایر] برای آشنایی با دیدگاه متفکران اسلامی در مورد معجزه مطالعه چه کتاب هایی پیشنهاد می شود؟
- [سایر] دو فرهنگ و تمدن اسلامی و فرهنگ وتمدن غربی ، چه تاثیری بر یکدیگر داشته اند؟
- [سایر] دیدگاه شیعه دربارهی قرآن چیست؟
- [سایر] از منظر رهبری تمدن چیست؟ تمدن اسلامی چه ابعادی دارد؟ضرورت برپایی تمدن نوین اسلامی؟
- [سایر] دیدگاه شیعه دربارهی عدالت صحابه چیست؟
- [سایر] بسم الله الرحمن الرحیم. سلام علیکم. می گویند دشمنی غرب با جمهوری اسلامی به این دلیل است که هدف انقلاب اسلامی ایجاد تمدن اسلامی در جهان است که با تمدن غرب در تضاد است. می خواستم لطف کنید در مورد تمدن اسلامی و اهداف آن که هدف انقلاب اسلامی، گسترش این تمدن در جهان است و همچنین تمدن غرب که تمدن اسلامی مخالف آن است توضیح دهید.
- [سایر] جایگاه علم در تمدن اسلامی؟
- [سایر] دیدگاه تمدن غرب در مورد آزادی چیست؟ چه رابطه ای با آموزه های دینی دارد؟
- [سایر] چرا طرح معتدلی میتوان دربارهی جامعیت اندیشهی اسلامی ارایه نمود؟
- [سایر] آیا تمدن اسلامی در جوامع امروزی قابل اجرا است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] 22 در شهرهایی که از نظر افق با شهری که هلال در آن رؤیت شده هم افق و یا قریب الافق است و همچنین اگر در مناطق شرقی دیده شود برای مناطق غربی حجت است.
- [آیت الله مظاهری] اقلیتهای مذهبی در طرح دعوی باید به قاضی اسلامی مراجعه نمایند و قاضی نیز باید طبق موازین اسلامی حکم نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر ماندن در بلاد کفر موجب وهن مملکت اسلامی شود حرام است، گرچه موجب مفسده دینی و اخلاقی نشود، بلکه اگر مملکت اسلامی احتیاج به او داشته باشد، ماندن در آنجا حرام است، گرچه موجب وهن برای مملکت اسلامی نباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفتهاند یا مرده، چنانچه از ممالک غیر اسلامی آورده باشند حرام است و اگر از بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی تهیّه شده یا از این جاها به ممالک غیر اسلامی منتقل شده باشد اشکال ندارد، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت، ولی اگر انسان بداند که ماهی از ممالک غیر اسلامی بدون تحقیق وارد بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی شده، حرام میباشد.
- [آیت الله مظاهری] معادن گرچه در ملک شخصی کسی پیدا شود ملک حکومت اسلامی است و در صورت ممانعت حکومت اسلامی، کسی حقّ تصرّف در آنها را ندارد.
- [آیت الله مظاهری] کار (زراعت، صنعت، تجارت و مانند آن) برای تأمین احتیاجات جامعه اسلامی واجب کفایی است، و هر کسی در فراخور حالش باید احتیاجات جامعه اسلامی را تأمین کند.
- [آیت الله مظاهری] ربا گرفتن از بانکهای کشورهای غیر اسلامی اشکال ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر ملخ را با دست یا به وسیله دیگری زنده بگیرند، خوردن آن حلال است و لازم نیست کسی که آن را میگیرد مسلمان باشد و در موقع گرفتن آن نام خدا را ببرد؛ ولی اگر ملخ مردهای از ممالک غیر اسلامی تهیّه شود یا از بازار اسلامی یا سرزمین اسلامی تهیّه شده ولی بدانیم که بدون تحقیق از ممالک غیر اسلامی وارد شده و معلوم نباشد که آن را زنده گرفتهاند یا نه، حرام است، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت.
- [آیت الله شبیری زنجانی] خرید و فروش گوشت و پیه و چرمی که از ممالک غیر اسلامی میآورند، باطل است، ولی اگر انسان نشانه معتبری داشته باشد که آنها از حیوانیست که به دستور شرع کشته شده یا از بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی به ممالک غیر اسلامی منتقل شده، خرید و فروش آنها اشکال ندارد، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در روابط سیاسی بین دولتهای اسلامی و دول اجانب، خوف آن باشد که اجانب بر ممالک اسلامی، تسلط پیدا کنند اگر چه تسلط سیاسی و اقتصادی باشد، لازم است بر مسلمانان که با این نحو روابط مخالفت کنند، و دول اسلامی را الزام کنند به قطع این گونه روابط.