هر جریان فرهنگی، به ابزارها و روش‌هایی نیاز دارد تا بتواند در طرف مقابل رسوخ و نفوذ کند. امپریالیسم غرب به ویژه آمریکا در تهاجم به بنیان‌های فرهنگی کشور ما از روش‌ها و ابزارهای مختلفی استفاده کرده است از جمله: 1. ابزارها و روش‌های فرهنگی این گزینه شامل استفاده از هنر سینما و تئاتر، انواع فیلم‌ها و سریال‌های تلویزیونی، اشعار و مقالات و رمان‌های مختلف جهت ترویج پوچ‌گرایی و بی هویت کردن مردم یک کشور و ایجاد تردید در مبانی تئوریک نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران، نفوذ در مدارس و دانشگاه‌ها و ترویج مکاتبی چون انسان‌مداری (اومانیسم)، سکولاریسم و تکثرّگرایی (پلورالیزم) دینی برای تضعیف مبانی معرفتی حکومت دینی و 2. ابزارها و روش‌های اقتصادی صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در تلاشی هدفمند، برای دادن وام به دولت‌ها شرایطی را می‌گذارند که در تحمیل فرهنگ سرمایه‌داری غرب مؤثر است. به عنوان مثال برای دادن وام به ایران، شرایطی مبتنی بر تسریع خصوصی سازی، تعدیل اقتصادی و هماهنگی با بازار آزاد جهان قرار داده شد که به ایجاد مناطق آزاد تجاری و دیگر تحولات انجامید. این مناطق زمینة بسیار مناسبی برای ترویج فرهنگ غربی، تغییر الگوی مصرف، تجمّل گرایی و مدهای غربی فراهم کرده است. از طرف دیگر، برای صدور تکنولوژی‌های غرب، شرط همکاری و انتقال تکنولوژی را به گونه‌ای ترسیم می‌کنند که فرهنگ بیگانه را نیز وارد آن کشور سازد. 3. ابزارها و روش‌های اجتماعی شامل گستردن فساد جنسی در جامعه با فیلم‌های ویدیویی و برنامه‌های تلویزیونی و ماهواره‌ای، مجلات و تصاویر مبتذل، کاتالوگ کالاهای لوکس و تبلیغاتی و. همه اینها در ترویج فسادهای اجتماعی، بی‌هویت کردن نسل جوان، گسترش فساد و خشونت، نا امنی، بی‌کاری و مشکلاتی از این دست نقش دارند. آنها می‌خواهند افراد جامعه، به خصوص نسل جوان را از اهداف معنوی و فرهنگ انقلاب اسلامی منحرف کنند. ایجاد روحیه مدگرایی و اخلاق خاص ترویج کنندگان این مدها، در قالب گروه‌هایی مانند رپ و هوی متال دیده می‌شود که ترویج کننده رفتارهای ضد اخلاقی است همجنس بازی و برقراری روابط آزاد جنسی از رهاوردهای این پدیده است از طرف دیگر، صنعت گردشگری بدون کنترل و نظارت‌های لازم و گسترش مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی نیز از دیگر ابزارهای اجتماعی تهاجم فرهنگی به شمار می‌آیند. 4. تهاجم فرهنگی در محیط دانشگاهی مانند ایجاد دگرگونی در نظام فکری و اعتقادی، از طریق استفاده‌های نادرست فلسفی و نظری از رهاوردهای علمی و القای ناکارآمدی حکومت دینی، القای نگرش‌های معرفت شناختی، جامعه شناختی، روان‌شناختی و تفکرات سیاسی و اجتماعی غربی و تبلیغ خالی بودن دین از چنین محتویاتی، کم‌رنگ‌سازی ارزش‌های اصیل و پایدار دینی و تبلیغ نسبیتّ و تاریخ مندی اصول ارزش‌ها و تبعیت آن از ذوق و سلیقه‌های قومی و نژادی تلاش برای نفوذ در جریانات اثرگذار و کشاندن آنها به سوی حرکت‌های معارضه آمیز و سیاسی کاری، به جای تلاش‌های انقلابی و اسلامی.(1) پی‌نوشت‌ (1) ر. ک: علی ذوعلم، جرعه جاری( سی مقاله پژوهشی پیرامون انقلاب اسلامی )، علیرضا کریمیان، ماهیت انقلاب اسلامی و تهاجم فرهنگی، ص 469
هر جریان فرهنگی، به ابزارها و روشهایی نیاز دارد تا بتواند در طرف مقابل رسوخ و نفوذ کند. امپریالیسم غرب به ویژه آمریکا در تهاجم به بنیانهای فرهنگی کشور ما از روشها و ابزارهای مختلفی استفاده کرده است از جمله:
1. ابزارها و روشهای فرهنگی
این گزینه شامل استفاده از هنر سینما و تئاتر، انواع فیلمها و سریالهای تلویزیونی، اشعار و مقالات و رمانهای مختلف جهت ترویج پوچگرایی و بی هویت کردن مردم یک کشور و ایجاد تردید در مبانی تئوریک نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران، نفوذ در مدارس و دانشگاهها و ترویج مکاتبی چون انسانمداری (اومانیسم)، سکولاریسم و تکثرّگرایی (پلورالیزم) دینی برای تضعیف مبانی معرفتی حکومت دینی و
2. ابزارها و روشهای اقتصادی
صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در تلاشی هدفمند، برای دادن وام به دولتها شرایطی را میگذارند که در تحمیل فرهنگ سرمایهداری غرب مؤثر است. به عنوان مثال برای دادن وام به ایران، شرایطی مبتنی بر تسریع خصوصی سازی، تعدیل اقتصادی و هماهنگی با بازار آزاد جهان قرار داده شد که به ایجاد مناطق آزاد تجاری و دیگر تحولات انجامید. این مناطق زمینة بسیار مناسبی برای ترویج فرهنگ غربی، تغییر الگوی مصرف، تجمّل گرایی و مدهای غربی فراهم کرده است. از طرف دیگر، برای صدور تکنولوژیهای غرب، شرط همکاری و انتقال تکنولوژی را به گونهای ترسیم میکنند که فرهنگ بیگانه را نیز وارد آن کشور سازد.
3. ابزارها و روشهای اجتماعی
شامل گستردن فساد جنسی در جامعه با فیلمهای ویدیویی و برنامههای تلویزیونی و ماهوارهای، مجلات و تصاویر مبتذل، کاتالوگ کالاهای لوکس و تبلیغاتی و. همه اینها در ترویج فسادهای اجتماعی، بیهویت کردن نسل جوان، گسترش فساد و خشونت، نا امنی، بیکاری و مشکلاتی از این دست نقش دارند. آنها میخواهند افراد جامعه، به خصوص نسل جوان را از اهداف معنوی و فرهنگ انقلاب اسلامی منحرف کنند. ایجاد روحیه مدگرایی و اخلاق خاص ترویج کنندگان این مدها، در قالب گروههایی مانند رپ و هوی متال دیده میشود که ترویج کننده رفتارهای ضد اخلاقی است همجنس بازی و برقراری روابط آزاد جنسی از رهاوردهای این پدیده است از طرف دیگر، صنعت گردشگری بدون کنترل و نظارتهای لازم و گسترش مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی نیز از دیگر ابزارهای اجتماعی تهاجم فرهنگی به شمار میآیند.
4. تهاجم فرهنگی در محیط دانشگاهی
مانند ایجاد دگرگونی در نظام فکری و اعتقادی، از طریق استفادههای نادرست فلسفی و نظری از رهاوردهای علمی و القای ناکارآمدی حکومت دینی، القای نگرشهای معرفت شناختی، جامعه شناختی، روانشناختی و تفکرات سیاسی و اجتماعی غربی و تبلیغ خالی بودن دین از چنین محتویاتی، کمرنگسازی ارزشهای اصیل و پایدار دینی و تبلیغ نسبیتّ و تاریخ مندی اصول ارزشها و تبعیت آن از ذوق و سلیقههای قومی و نژادی تلاش برای نفوذ در جریانات اثرگذار و کشاندن آنها به سوی حرکتهای معارضه آمیز و سیاسی کاری، به جای تلاشهای انقلابی و اسلامی.(1)
پینوشت
(1) ر. ک: علی ذوعلم، جرعه جاری( سی مقاله پژوهشی پیرامون انقلاب اسلامی )، علیرضا کریمیان، ماهیت انقلاب اسلامی و تهاجم فرهنگی، ص 469
- [سایر] تهاجم فرهنگی یعنی چه؟
- [سایر] مقصود از تهاجم فرهنگی چیست; آیا می توان فعالیت های فرهنگی را مانند فعالیت های نظامی، تهاجم نامید؟
- [سایر] مقصود از تهاجم فرهنگی چیست؛ آیا می توان فعالیت های فرهنگی را مانند فعالیت های نظامی، تهاجم نامید؟
- [سایر] روشهای فرهنگی در عصر حاضر، چه ویژگیهایی باید داشته باشند؟
- [سایر] راههای مبارزه با تهاجم فرهنگی چیست؟
- [سایر] منظور از تهاجم فرهنگی چیست؟
- [سایر] آیا تبلیغ فرهنگ و ارزش های قومی تهاجم فرهنگی است یا تبادل فرهنگی؟
- [سایر] عوامل و ریشه های تهاجم فرهنگی چیست؟
- [سایر] نقش رسانههای گروهی در تهاجم فرهنگی چیست؟
- [سایر] شبهه: یکی از نشانه های ظهور امام زمان فساد و تهاجم فرهنگی است، پس چرا با تهاجم فرهنگی مبارزه می شود؟ توضیح دهید.
- [آیت الله جوادی آملی] .داد و ستد ابزار لهو و لعب که اثری غیر از کار حرام ندارد , باطل است و در این جهت , بین ابزار بزرگ و کوچک فرقی نیست . ابزاری که اثر حلال هم دارد, خرید و فروش آن برای اثر حلال, صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان به گونهای بر مهاجم پیروز شود که وی دیگر توان تهاجم نداشته باشد، دفاع کننده حقّ زدن یا زخمی کردن و یا کشتن وی را ندارد و محاکمه و مجازات او با حاکم شرع است.
- [آیت الله بهجت] صنعتگر یا مالک یا تاجری که درآمد او از مخارج سالش کمتر است، میتواند برای کسری مخارجش زکات بگیرد، و لازم نیست ابزار کار یا ملک یا سرمایه خود را به مصرف مخارج برساند، مگر اینکه ابزار کار یا سرمایه او بهقدری زیاد باشد که بتواند آن را تعویض یا تبدیل به چیز دیگر کند و مقداری برایش بماند که برای زندگی بدون مشقت و عسر کافی باشد، که در این صورت لازم است این کار را انجام بدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در مواردی که بهره برداری از ملک اجاری یا شخص اجیر محدود باشد , در اجاره دوم باید در همان محدوده باشد ; برای مثال , اگر مِلکی را جهت کار فرهنگی اجاره نمود , نمی تواند آن را برای استفاده از کار غیر فرهنگی اجاره دهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر درآمد صنعت یا ملک یا تجارت انسان از مخارج سالش کمتر است، میتواند برای کسری مخارجش زکات بگیرد و لازم نیست ابزار کار یا ملک یا سرمایه خود را به مصرف مخارج برساند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] صنعتگر یا مالک یا تاجری که درآمد او از مخارج سالش کمتر است می تواند برای کسری مخارجش زکات بگیرد. و لازم نیست ابزار کار یا ملک یا سرمایه خود را بصرف مخارج برساند.
- [آیت الله نوری همدانی] صنعتگر یا مالک یا تاجری که در آمد او از مخارج سالش کمتر است ، می تواند برای کسری مخارجش زکوه بگیرد ، و لازم نیست ابزار کار یا ملک یا سرمایه خود را به مصرف مخارج برساند .
- [آیت الله جوادی آملی] .گوهرهای دریایی که با ابزار و ادوات بیرون آورده می شود، غوص به حساب میآید و خمس دارد; چه غواص آن به زیر آب برود یا نرود. گوهرهای بیرون ریخته از دریا
- [آیت الله سبحانی] صنعتگر یا مالک یا تاجری که درآمد او از مخارج سالش کمتر است، می تواند برای کسری مخارجش زکات بگیرد. و لازم نیست ابزار کار یا ملک یا سرمایه خود را به صرف مخارج برساند.
- [آیت الله وحید خراسانی] صنعت گر یا مالک یا تاجری که در امد او از مخارج سالش کمتر است می تواند برای کسری مخارجش زکات بگیرد و لازم نیست ابزار کار یا ملک یا سرمایه خود را به مصرف مخارج برساند