راه حل اسلام برای درمان فقر چیست؟
یکی از راه‌های مشکل فقر توصیه‌ها و راه حل‌های (دین مبین اسلام) است که عمل بدان‌ها، سبب پر شدن شکاف فقر و کم شدن فاصله‌های طبقاتی مردم می‌شود. همان گونه که صدر اسلام و در زمان پیامبر (ص) با عمل به فرمان‌های الهی و دستورات دینی، چنان شد و برای اولین بار در تاریخ بشر، جامعه‌ای بی‌طبقه یا دست کم با فاصله طبقاتی بسیار اندک، عملا پدیدار شد. امروزه هم، اگر بتوانیم در جامعه خود و حتی همه جوامع بشری، ابن دستورالعمل‌ها را به کار بندیم، توزیع ناعادلانه ثروت و فاصله فقیر و غنی و به طور کلی نابرابری در جوامع بشری از میان خواهد رفت. یکی از این توصیه‌ها و دستورالعمل‌های با ارزش در اسلام، مسأله (انفاق) است. قرآن مجید بر موضوع انفاق تأکید بسیاری کرده و آیات فراوانی در این زمینه آورده است. تعداد آیاتی که کلمه (انفاق) یا مشتقاتش در آن به کار رفته است، بیش از هفتاد آیه است البته اگر آیاتی که مضمون آنها، دلالت بر انفاق دارد، ولی کلمه انفاق یا مشتقاتش در آن ذکر نشده است را اضافه کنیم، مجموع آیات انفاق بیش از این تعداد خواهد شد. خداوند متعال در قرآن مجید، انسان را به پرداخت قسمتی از آنچه نصیب او می‌گردد و در اختیارش می‌باشد، فرمان داده است. در آیه 19 سوره ذاریات تعبیر زیبایی از این مطلب شده است: (و فی اموالهم حقٌّ للسائل و المحروم و در اموال آنان (پرهیزگاران) حقی برای سائل و محروم بود). برابر این آیه، مؤمن برای فقرا و مساکین در اموالش حقی قائل است. در قرآن مجید برای تشویق مردم به انفاق تعبیرهای زیبا و جذّابی به کار برده شده است. 1 ج خداوند در آیه 96 سوره نحل می‌فرماید: (ما عندکم ینفد و ما عند اللّه باقٍ آنچه نزد شماست فانی می‌شود، امّا آنچه نزد خداست باقی است). چه تعبیر زیبایی چه عبارت کوتاه و پرمعنایی یعنی اگر کسی میلیون‌ها تومان پول خرج کند، تماما از بین می‌رود، ولی اگر یک تومان برای رضای خداوند و در راه خدا هزینه شود، نزد خداوند و در خزانه غیب او باقی می‌ماند یعنی بر خلاف آنچه بیشتر مردم تصور می‌کنند، انفاق نابود نمی‌شود. 2 ج در آیه 84 سوره قصص آمده است: (من جاء بالحسنة فله خیرٌ منها هر کس کار نیک و خوبی انجام دهد، بهتر از آن را پاداش می‌گیرد). برابر صراحت این آیه شریفه، نه تنها انفاق و صدقه از بین نمی‌رود و نزد خداوند باقی می‌ماند، بلکه خداوند در عوض، چیزی بهتر به انفاق کننده می‌دهد. 3 ج آیه 160 سوره انعام ارزش انفاق را فراتر برده است و خداوند در آن آیه می‌فرماید: (من جاء بالحسنة فله عشر امثالها هر کسی کار خوبی انجام دهد، خداوند ده برابر به او پاداش می‌دهد). این آیه که به طور کلّی درباره (حسنات) است، (انفاق) یکی از حسنات بزرگ را هم در برمی‌گیرد که برابر صراحت آن، ده برابر ثواب و پاداش دارد. و سرانجام در(1) ارزش فوق العاده‌ای برای صدقه و انفاق بیان می‌شود و در این آیه آمده است: (مثل کسانی که انفاق می‌کنند و قسمتی از اموالشان را در راه خدا به فقراء و مساکین می‌دهند، همچون یک دانه است که هرگاه در زمینی حاصلحیز و مستعد کاشته شود، رشد و نموّ می‌کند، به هفت خوشه تبدیل می‌شود و در هر خوشه یکصد دانه جای می‌گیرد) یعنی انفاق تا هفتصد برابر اجر و پاداش دارد و حتی بیش از این زیرا که خداوند برای هر کس که بخواهد آن را مضاعف، دو برابر یا بیشتر، می‌کند. پی‌نوشت‌ 1. آیه 261 سوره بقره مثالهای زیبای قرآن ج 1، حضرت آیت الله‌العظمی مکارم شیرازی
عنوان سوال:

راه حل اسلام برای درمان فقر چیست؟


پاسخ:

یکی از راه‌های مشکل فقر توصیه‌ها و راه حل‌های (دین مبین اسلام) است که عمل بدان‌ها، سبب پر شدن شکاف فقر و کم شدن فاصله‌های طبقاتی مردم می‌شود.
همان گونه که صدر اسلام و در زمان پیامبر (ص) با عمل به فرمان‌های الهی و دستورات دینی، چنان شد و برای اولین بار در تاریخ بشر، جامعه‌ای بی‌طبقه یا دست کم با فاصله طبقاتی بسیار اندک، عملا پدیدار شد.
امروزه هم، اگر بتوانیم در جامعه خود و حتی همه جوامع بشری، ابن دستورالعمل‌ها را به کار بندیم، توزیع ناعادلانه ثروت و فاصله فقیر و غنی و به طور کلی نابرابری در جوامع بشری از میان خواهد رفت.
یکی از این توصیه‌ها و دستورالعمل‌های با ارزش در اسلام، مسأله (انفاق) است. قرآن مجید بر موضوع انفاق تأکید بسیاری کرده و آیات فراوانی در این زمینه آورده است. تعداد آیاتی که کلمه (انفاق) یا مشتقاتش در آن به کار رفته است، بیش از هفتاد آیه است البته اگر آیاتی که مضمون آنها، دلالت بر انفاق دارد، ولی کلمه انفاق یا مشتقاتش در آن ذکر نشده است را اضافه کنیم، مجموع آیات انفاق بیش از این تعداد خواهد شد.
خداوند متعال در قرآن مجید، انسان را به پرداخت قسمتی از آنچه نصیب او می‌گردد و در اختیارش می‌باشد، فرمان داده است. در آیه 19 سوره ذاریات تعبیر زیبایی از این مطلب شده است: (و فی اموالهم حقٌّ للسائل و المحروم و در اموال آنان (پرهیزگاران) حقی برای سائل و محروم بود).
برابر این آیه، مؤمن برای فقرا و مساکین در اموالش حقی قائل است.
در قرآن مجید برای تشویق مردم به انفاق تعبیرهای زیبا و جذّابی به کار برده شده است.
1 ج خداوند در آیه 96 سوره نحل می‌فرماید: (ما عندکم ینفد و ما عند اللّه باقٍ آنچه نزد شماست فانی می‌شود، امّا آنچه نزد خداست باقی است).
چه تعبیر زیبایی چه عبارت کوتاه و پرمعنایی یعنی اگر کسی میلیون‌ها تومان پول خرج کند، تماما از بین می‌رود، ولی اگر یک تومان برای رضای خداوند و در راه خدا هزینه شود، نزد خداوند و در خزانه غیب او باقی می‌ماند یعنی بر خلاف آنچه بیشتر مردم تصور می‌کنند، انفاق نابود نمی‌شود.
2 ج در آیه 84 سوره قصص آمده است: (من جاء بالحسنة فله خیرٌ منها هر کس کار نیک و خوبی انجام دهد، بهتر از آن را پاداش می‌گیرد).
برابر صراحت این آیه شریفه، نه تنها انفاق و صدقه از بین نمی‌رود و نزد خداوند باقی می‌ماند، بلکه خداوند در عوض، چیزی بهتر به انفاق کننده می‌دهد.
3 ج آیه 160 سوره انعام ارزش انفاق را فراتر برده است و خداوند در آن آیه می‌فرماید: (من جاء بالحسنة فله عشر امثالها هر کسی کار خوبی انجام دهد، خداوند ده برابر به او پاداش می‌دهد).
این آیه که به طور کلّی درباره (حسنات) است، (انفاق) یکی از حسنات بزرگ را هم در برمی‌گیرد که برابر صراحت آن، ده برابر ثواب و پاداش دارد.
و سرانجام در(1) ارزش فوق العاده‌ای برای صدقه و انفاق بیان می‌شود و در این آیه آمده است: (مثل کسانی که انفاق می‌کنند و قسمتی از اموالشان را در راه خدا به فقراء و مساکین می‌دهند، همچون یک دانه است که هرگاه در زمینی حاصلحیز و مستعد کاشته شود، رشد و نموّ می‌کند، به هفت خوشه تبدیل می‌شود و در هر خوشه یکصد دانه جای می‌گیرد) یعنی انفاق تا هفتصد برابر اجر و پاداش دارد و حتی بیش از این زیرا که خداوند برای هر کس که بخواهد آن را مضاعف، دو برابر یا بیشتر، می‌کند.
پی‌نوشت‌
1. آیه 261 سوره بقره
مثالهای زیبای قرآن ج 1، حضرت آیت الله‌العظمی مکارم شیرازی





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین