راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله مظاهری
آدرس:
http://www.almazaheri.org
برخی افراد دارای وسواس هستند، آیا جایز است؟
بسیار خطرناک است و حرام هم میباشد.
عنوان سوال:
برخی
افراد
دارای وسواس هستند، آیا جایز است؟
پاسخ:
بسیار خطرناک است و حرام هم میباشد.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
برخی افراد هستند که برخی از احکام فقهی را قبول ندارند، حکم این افراد چیست؟
من تقریباً حدود دو سال است که به وسواس افتادهام و روی چند چیز است که بیشتر حسّاس شدهام
آیا دیدن برخی فیلمها که در آن شئونات اسلامی رعایت نشده و مدّتی است با اجازه از وزارت ارشاد در سینماها پخش میشود جایز است؟ در صورت اشکال، راه حلّ شرعی را بیان نمایید.
زنی هستم دارای یک فرزند پسر که چند سالی است دچار بیماری وسواس گشتهام و آنقدر زندگی برایم سخت و طاقت فرساست که روزی چند مرتبه آرزوی مرگ میکنم که چرا نمیتوانم شوهرداری و بچّهداری کنم، از جمله اینکه هنگام دستشویی یا حمّام اینقدر معطّل میکنم که پاهایم از نشستن یا ایستادن خواب میرود و با هیچکس رفت و آمدی ندارم، وظیفه فردی من چیست؟
حکم هیپنوتیزم چیست؟ نظر به اینکه رو به رواج است و برخی مجامع خصوصاً در امور پزشکی از آن بهره میبرند.
گاهی اوقات شنیده میشود برخی افراد گور خود را پیش از مردن میکَنَند و آماده میسازند، آیا این عمل با قصد قربة پاداشی در بر دارد؟ آیا این عمل جنبه شرعی دارد؟ و آیا سخنی از پیشوایان در این مورد آمده است؟
مستدعی است بیان فرمایید با توجّه به مسائل جدید، در چه مواردی نبش قبر جایز است؟
دروغ برای مردم، عادی شده است و بعضی به دروغ مصلحتی تعبیر میکنند، آیا جایز است؟
فرق بین (جایز نیست) و (مشکل است) چیست؟
فرق بین (جایز نیست) و (حرام است) چیست؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[سایر] آیا کسانی که در ماه رمضان فوت میکنند و یا تصادف میکنند، نزد خداوند متعال دارای درجه و مقام هستند؟
[آیت الله اردبیلی] 1- حکم سفر زیارت مستحبی همچون قبور امامان و پیامبر اکرم و عمره در صورتی که موجب تضییق و فشار بر خانواده و یا برخی از ذوی الحقوق از مومنین شود چیست؟ 2- در صورتی که ترک این سفر موجب تسکین درد و کمک به این افراد شود، آیا ترک آن مجاز و به ثواب نزدیک است؟
[آیت الله اردبیلی] آیا تغییر جنسیت برای افراد ترانس سکشوال (افراد دارای بیماری اختلال هویت) حرام است یا جایز و یا واجب؟
[آیت الله اردبیلی] آیا تغییر جنسیت برای افراد ترانس سکشوال (افراد دارای بیماری اختلال هویت) حرام است یا جایز و یا واجب؟
[آیت الله اردبیلی] آیا تغییر جنسیت برای افراد ترانس سکشوال (افراد دارای بیماری اختلال هویت) حرام است یا جایز و یا واجب؟
[آیت الله اردبیلی] آیا تغییر جنسیت برای افراد ترانس سکشوال (افراد دارای بیماری اختلال هویت) حرام است یا جایز و یا واجب؟
[آیت الله خامنه ای] آیا معاینه عورت افراد توسط یک مؤسسه نظامی جایز است؟
[آیت الله بهجت] آیا کشتن افراد به صورت ترور جایز است؟
[آیت الله جوادی آملی] در برخی مجالس که برای بزرگداشت اهلبیت(علیهم السّلام) برپا میشود، مسایلی به چشم میخورد؛ از جمله: 1/ تصریح به الفاظی که دلالت بر الوهیت اهلبیت(علیهم السّلام) دارد؛ مانند لا إله إلاّ علی و … . 2/ خواندن اشعار و بیان مطالبی که مقام خداوند را در برابر اهلبیت(علیهم السّلام) پایین میآورد؛ مانند خدا عکس علی را ماچ میکرد. 3/ انجام بعضی کارها در منظر مردم، برای اظهار ذلّت در برابر اهلبیت(علیهم السّلام) ؛ مانند آویختن زنجیر به گردن و درآوردن صدای حیوانات. 4. نسبت دادن برخی امور به اهلبیت(علیهم السّلام) که به ظاهر با عصمت آنان منافات دارد. برخی افراد در توجیه این اعمال که در آن شائبه حرمت وجود دارد، میگویند: دستگاه امام حسین(علیه السّلام) از محدوده فقه خارج است. لطفاً با بیان نظر شریفتان، راهگشای ما برای دستیابی به بینشی به دور از اشتباه و بهرهمندی صحیح از مجالس اهلبیت(علیهم السّلام) باشید.
[آیت الله سبحانی] آیا رفت و آمد با افراد الکلی که دائم مشروب می خورند جایز است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
افراد وسواسی که زود اطمینان به نجاست چیزی پیدا میکنند، یا هنگام آب کشیدن چیزی به آسانی اطمینان پیدانمیکنند نباید به اطمینان خود اعتنا کنند بلکهباید بهطور متعارف عمل کنند و اعتنای اینگونه افراد به گمان بلکه به اطمینان خود حرام است و اعمال غیر متعارف آنها موجب خسران دنیا و آخرت است.
معاملات ارزی یعنی خریدن دلار یا مارک و مانند آن به اسکناس جایز است، همانگونه که خریدن اسکناس به اسکناس اگر داعی عقلایی غیر از ربا خوردن در آن باشد جایز است.
ترک مراوده و قهر با اهل معصیت، در صورتی که به قصد نهی از منکر انجام شود و تأثیر داشته باشد، جائز بلکه واجب است؛ ولی دشمنی و رفتار خلاف عدالت با آنان جائز نیست.
جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
دفن مسلمان در قبرستان کفّار و دفن کافر در قبرستان مسلمانان جایز نیست.
پاره کردن یقه در مرگ غیر پدر و برادر جایز نیست.
سجده بر گچ، آهک، آجر، سیمان، موزائیک و ظروف سفالین و مانند اینها جایز است.
ساختن مجسّمه انسان و حیوانات جایز نیست ولی خرید و فروش آن مانعی ندارد.
متنجّس برای افراد وسواسی متنجّس نیست، بنابراین مثل گِلها و آبهای در کوچه و برفهای چند روز مانده در کوچهها، گرچه یقین داشته باشد که برخورد با نجاست نموده است، برای او پاک است و میتواند با همان گِلها و با همان کفشها که به مستراح رفته است به مسجد برود، و با همان گِلها که ترشّح به لباس یا بدن او کرده است نماز بخواند، و با افراد لاابالی در طهارت و نجاست، گرچه یقین داشته باشد که آنها نجس هستند، معاشرت کند و از غذاهای آنها بخورد و حرام است که بعداً دست و دهان خود را آب بکشد. صفحه 436
از گناهان بزرگ در اسلام نفاق است و در روایات فراوانی فرمودهاند کسی که دارای دو چهره و دو زبان باشد، در روز قیامت با دو زبان که آتش از آنها شعلهور است محشور میشود و این نفاق اقسامی دارد: الف) کسانی که ایمان ندارند، ولی با زبان یا عمل ایمان نمایی میکنند، و این افراد همان منافقینی هستند که قرآن جایگاه آنان را پستترین جاهای جهنّم قرار داده است. ب) افراد ریاکار که اعمالشان برای خدا نیست، ولی نمایش برای خداست و قرآن علاوه بر اینکه اعمال این افراد را باطل میداند، گناه آنان را در حدّ کفر شمرده است. ج) افرادی که در برخورد با مردم دارای دو چهره و دو زبان هستند؛ مثلاً در حالی که کینه و عداوت دارند و از غیبت و تهمت باک ندارند، ولی در ظاهر اظهار محبّت و ارادت میکنند. د) افرادی که خود را وابسته به دین میکنند، ولی در حقیقت آن وابستگی را در عمل ندارند، نظیر عالم بی عمل و زاهد بیحقیقت و مقدّس و متّقی نما، و این افراد گرچه در روایات اطلاق نفاق بر آنها شده است و از نظر اخلاقی منافق میباشند، ولی گناه منافق را ندارند و اگر بر طبق وظیفه دینی خود عمل نکنند، در روز قیامت با منافقین محشور میشوند.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله سبحانی] انسان می تواند اعتکاف را از جانب خود و یا از جانب افراد از دنیا رفته انجام دهد، ولی از طرف فرد زنده جایز نیست.
[آیت الله اردبیلی] اگر ملکی نظیر درختان یک باغ را بر افراد خاصّی وقف نمایند به گونهای که میوه آن درختان در ملک آن افراد حادث شود، آنان مالک میوه میشوند و چنانچه سهم هر یک از افراد به حدّ نصاب زکات برسد، باید زکات آن را بپردازد، ولی چنانچه واقف درختان باغ را برای جهتی از جهات عمومی، مانند عنوان فقرا، وقف نماید نه برای افراد خاص، ظاهرا زکات به میوه آنها تعلّق نمیگیرد.
[آیت الله اردبیلی] احتیاط واجب آن است که فقیر و مسکین اگر زکات را میگیرد تا به مصرف برساند، بیشتر از مخارج سال خود و افراد تحت تکفّلش را از زکات نگیرد؛ ولی اگر زکات را میگیرد تا با آن کسب و کاری برای خود ایجاد کند و از گرفتن زکات بینیاز شود، گرفتن بیشتر از مخارج یک سالش نیز جایز است.
[آیت الله اردبیلی] قبرستانهایی که وقف بوده و در مسیر خیابان قرار میگیرند، از وقف بودن خارج نمیشوند و تصرّف و نیز خرید و فروش آنها جایز نیست، ولی عبور ومرور از آنها اگر هتک حرمت اموات نباشد اشکال ندارد و در صورتی که قبرستان ملک شخصی افراد باشد، هرگونه تصرّف در آن بستگی به رضایت صاحب ملک دارد.
[آیت الله مکارم شیرازی] کسی که فقیر بودنش معلوم نیست نمی توان به او زکات داد، ولی اگر از ظاهر حالش گمان پیدا شود که فقیر است، زکات دادن به او جایز است، همچنین اگر افراد مورد اعتماد خبر دهند که او فقیر می باشد.
[آیت الله اردبیلی] اگر حکومت صالح و شرعی احیانا مصلحت جامعه را در مهار جمعیّت و تنظیم خانواده تشخیص دهد، تشویق جامعه نسبت به آن با راهنمایی راههای حلال و منع از راههای حرام از قبیل سقط کردن جنین مانعی ندارد، ولی الزام افراد به محدود نمودن نسل جایز نیست.
[آیت الله شبیری زنجانی] اگر امام یا مأموم بخواهد نمازی را که با جماعت خوانده دوباره با جماعت بخواند، در صورتی که برخی از افراد جماعت دوم - امام یا مأمومین - افراد دیگری باشند اشکال ندارد.
[آیت الله اردبیلی] خرید و فروش و یا اقدام به نشر کتابها و نشریات گمراه کننده که موجب انحراف در فکر و عقیده یا اخلاق و یا عمل مردم میشود و یا مشتمل بر مطالب باطل و ترویج آن یا دروغ و تهمت و یا هتک و توهین به مقدّسات دینی و افراد مؤمن میباشد، حرام است. همچنین خواندن این گونه کتب و نشریات جایز نمیباشد مگر برای افراد صالحی که به عنوان نهی از منکر، در صدد جواب دادن به آنها میباشند و خود اهل فکر و تشخیص بوده و اطمینان دارند که هیچ گونه انحرافی در آنان ایجاد نمیشود.
[آیت الله سبحانی] هرگاه این گونه افراد با اختیار خود بول یا غائط کنند باید وضو بگیرند.
[آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه این گونه افراد با اختیار خود بول یا غائط کنند باید وضو بگیرند.
افراد
حج افراد از اقسام حج است. از این عنوان در باب حج سخن گفتهاند.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*