قرآن کریم در مقام ترسیم چهره و ویژگی های بهشت و بهشتیان آیات فراوانی را اختصاص داده است مانند: 1. باغ های طرب انگیز که زیر درختان آن نهرها جاری است. این بیان حدود 70 بار در قرآن آمده است. 2. درختان و سایه های آن مانند میوه هایش همیشگی است: (أکلها دائم وظلُّها).[رعد/ 35]. 3. فرشتگان بر بهشتیان وارد می شوند و سلام و تحیت می گویند.[رعد/ 23]. 4. لباس های آنان از حریر و پرنیان است. 5. بر تخت ها تکیه زده، نه آفتاب سوزان می بینند و نه سرما. 6. سایه درختان بهشتی بر سر بهشتیان و میوه هایش در دسترس آنان است. 7. ساقیان زیبارو و حوریان با جام های سیمین و بلورین بر آنان دور می زنند. 8. شراب هایی می نوشند که طبعش چون زنجبیل و عطرآگین است. 9. چشمه سلسبیل در آن جاست. 10. جهانی است بزرگ و کشوری است پرنعمت. 11. لباسشان از استبرق و دست بندهایشان نقره فام است. 12. ساقی شرابشان پروردگار، و شرابشان طاهر و پاک است.[انسان/ 21]. 13. در رخسارشان شادمانی نعمت های بهشتی پدیدار است. 14. شرابشان ناب و سر به مهر و دست نخورده است. 15. ترکیب طبع آن شراب این که به مشک مهر کرده اند و از عالم بالا است: (ومزاجه من تسنیم).[مطففین/ 42-27]. تذکر: برخی از چشمه های بهشتی خالص و ناب است، مانند چشمه تسنیم و برخی از چشمه ها مزیجی و امتزاجی از تسنیم دارد مانند چشمه رحیق. 16. آب های بهشت هیچ گاه گندیدده نمی شود و طعمش تغییر نمی کند. 17. نهرهایی از شراب ناب که برای نوشندگان لذت بخش است و چشمه هایی از شیر که طعمش تغییر نیابد و چشمه هایی از عسل مصفا در آن جاست.[محمد/ 15]. 18. جایگاه امن، امان و سلامتی است.[انعام/ 127]. 19. در آن جا برای بهشتیان از همه میوه ها به اضافه لطف و بخشش پروردگارشان هست.[محمد/ 15] و آنچه که انسان بخواهد و چشم ها را به شوق و لذت اندازد مهیاست و انسان در آن جاوید باشد: (وفیها ما تشتهیه الأنفس وتلذ الأعین وأنتم فیها خالدون).[زخرف/ 71]. گفتنی است قران در اوصاف بهشت و همچنن در ویژگی های جهنم، به بیان آن دسته از مطالبی که برای همگان قابل ادراک است پرداخته، با بیان نمونه هایی که در این جهان وجود دارد مطلب را نزدیک ساخته است وگرنه، نظام آخرت با نظام دنیایی تفاوت اساسی دارد و واژه دنیایی توان تفسیر کنه آن را ندارد آن سان که جنین در رحم مادر توان درک واقعیت های خارج از رحم را ندارد. از این رو قرآن در موارد زیاد به مثال و نمونه اکتفا کرده، می فرماید: (مثل الجنه الَّتی وعد المتقون تجری من تحتها الأنهار)[رعد/ 35]. و (مثل الجنَّه الَّتی وعد المتقون فیها آنهار من ماء غیر اسن)[محمد/ 15]. وگرنه نعمت هایی فراهم آورده است که از دست رس فهم و ادراک بشر خارج و خرد را توان تعقل آنها نیست، بلکه هیچ کس بر آنها آگاه نیست: (فلا تعلم نفس ما أخفی لهم من قرَّه أعین جزاء بما کانوا یعملون)[سجده/ 17]. هیچ کس نمی داند که پاداش نیکوکاریش چه نعمت ها و لذت های روشنی بخش دل و دیده است و در عالم غیب برای او چه ذخیره شده است. با این که می دانیم قرآن مقام و مرتبه رضا و خشنودی خداوند را نسبت به بسیاری از مقام ها برتر به شمار آورده است: (و رضوانٌ من الله أکبر ذلک هو الفوز العظیم).[توبه/ 72]. بنابراین، نعمت ها و لذت های بی نهایت که روشنی بخش دل و دیده است به مراتب باید برتر از مقام رضا باشد. منبع: آیة الله جوادی آملی، تفسیر موضوعی قرآن ج 5 (معاد در قرآن)
قرآن کریم در مقام ترسیم چهره و ویژگی های بهشت و بهشتیان آیات فراوانی را اختصاص داده است مانند:
1. باغ های طرب انگیز که زیر درختان آن نهرها جاری است. این بیان حدود 70 بار در قرآن آمده است.
2. درختان و سایه های آن مانند میوه هایش همیشگی است: (أکلها دائم وظلُّها).[رعد/ 35].
3. فرشتگان بر بهشتیان وارد می شوند و سلام و تحیت می گویند.[رعد/ 23].
4. لباس های آنان از حریر و پرنیان است.
5. بر تخت ها تکیه زده، نه آفتاب سوزان می بینند و نه سرما.
6. سایه درختان بهشتی بر سر بهشتیان و میوه هایش در دسترس آنان است.
7. ساقیان زیبارو و حوریان با جام های سیمین و بلورین بر آنان دور می زنند.
8. شراب هایی می نوشند که طبعش چون زنجبیل و عطرآگین است.
9. چشمه سلسبیل در آن جاست.
10. جهانی است بزرگ و کشوری است پرنعمت.
11. لباسشان از استبرق و دست بندهایشان نقره فام است.
12. ساقی شرابشان پروردگار، و شرابشان طاهر و پاک است.[انسان/ 21].
13. در رخسارشان شادمانی نعمت های بهشتی پدیدار است.
14. شرابشان ناب و سر به مهر و دست نخورده است.
15. ترکیب طبع آن شراب این که به مشک مهر کرده اند و از عالم بالا است: (ومزاجه من تسنیم).[مطففین/ 42-27].
تذکر: برخی از چشمه های بهشتی خالص و ناب است، مانند چشمه تسنیم و برخی از چشمه ها مزیجی و امتزاجی از تسنیم دارد مانند چشمه رحیق.
16. آب های بهشت هیچ گاه گندیدده نمی شود و طعمش تغییر نمی کند.
17. نهرهایی از شراب ناب که برای نوشندگان لذت بخش است و چشمه هایی از شیر که طعمش تغییر نیابد و چشمه هایی از عسل مصفا در آن جاست.[محمد/ 15].
18. جایگاه امن، امان و سلامتی است.[انعام/ 127].
19. در آن جا برای بهشتیان از همه میوه ها به اضافه لطف و بخشش پروردگارشان هست.[محمد/ 15] و آنچه که انسان بخواهد و چشم ها را به شوق و لذت اندازد مهیاست و انسان در آن جاوید باشد: (وفیها ما تشتهیه الأنفس وتلذ الأعین وأنتم فیها خالدون).[زخرف/ 71].
گفتنی است قران در اوصاف بهشت و همچنن در ویژگی های جهنم، به بیان آن دسته از مطالبی که برای همگان قابل ادراک است پرداخته، با بیان نمونه هایی که در این جهان وجود دارد مطلب را نزدیک ساخته است وگرنه، نظام آخرت با نظام دنیایی تفاوت اساسی دارد و واژه دنیایی توان تفسیر کنه آن را ندارد آن سان که جنین در رحم مادر توان درک واقعیت های خارج از رحم را ندارد. از این رو قرآن در موارد زیاد به مثال و نمونه اکتفا کرده، می فرماید: (مثل الجنه الَّتی وعد المتقون تجری من تحتها الأنهار)[رعد/ 35]. و (مثل الجنَّه الَّتی وعد المتقون فیها آنهار من ماء غیر اسن)[محمد/ 15]. وگرنه نعمت هایی فراهم آورده است که از دست رس فهم و ادراک بشر خارج و خرد را توان تعقل آنها نیست، بلکه هیچ کس بر آنها آگاه نیست: (فلا تعلم نفس ما أخفی لهم من قرَّه أعین جزاء بما کانوا یعملون)[سجده/ 17]. هیچ کس نمی داند که پاداش نیکوکاریش چه نعمت ها و لذت های روشنی بخش دل و دیده است و در عالم غیب برای او چه ذخیره شده است.
با این که می دانیم قرآن مقام و مرتبه رضا و خشنودی خداوند را نسبت به بسیاری از مقام ها برتر به شمار آورده است: (و رضوانٌ من الله أکبر ذلک هو الفوز العظیم).[توبه/ 72]. بنابراین، نعمت ها و لذت های بی نهایت که روشنی بخش دل و دیده است به مراتب باید برتر از مقام رضا باشد.
منبع: آیة الله جوادی آملی، تفسیر موضوعی قرآن ج 5 (معاد در قرآن)
- [سایر] در توصیف بهشت چه می توان گفت؟
- [سایر] چرا خداوند بیشتر بهشت را با نعمت های مادیات آن توصیف کرده است؟
- [سایر] بهشت را کاملا توصیف کنید و راههای ورود به آن را بنویسید؟
- [سایر] توصیف زندگی دنیا در قرآن چگونه است؟
- [سایر] مقصود از این توصیف (قرآن ذی الذکر) در قرآن چیست؟
- [سایر] باران در قرآن چگونه توصیف شده است؟
- [سایر] برزخ در قرآن چگونه توصیف شده است؟
- [سایر] فهم توصیف (قرآن مبین)در سوره مبارکه حجر چگونه است؟
- [سایر] قرآن عذاب قوم شعیب را چگونه توصیف می کند؟
- [سایر] مراحل عذاب مکذبین را قرآن چگونه توصیف می کند؟
- [آیت الله اردبیلی] قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و روایات درباره آن زیاد سفارش شده است. از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.)(1)
- [آیت الله اردبیلی] جهاد از واجبات دین و دری از درهای بهشت است که خداوند آن را برای اولیای خود گشوده است(1) و در جهت حفظ کیان اسلام و امنیت مسلمانان و دفاع در مقابل هجوم کافران و ناپاکان و یاری مستضعفان، مورد تأکید قرآن و معصومان علیهمالسلام قرار گرفته است. امّتی که از جهاد روی گردانند، جامه ذلّت و خواری و ردای بلا و گرفتاری بپوشند و با حقارت و پستی از انصاف و عدالت محروم شوند.
- [امام خمینی] احکام قرض - قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و اخبار راجع به آن زیاد سفارش شده است، از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده که هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جلد قران نجس شود در صورتی که بی احترامی به قران باشد باید ان را اب بکشند