باید صورت مساله را خوب درک کنیم. بین این دو کدام را ترجیح می دهید: الف) آدم خشنی که در میان جمعیت مجبور است با کودکان مهربانی کند. ب) آدم خشنی که می تواند به راحتی خشونت خود را علیه کودکان اعمال کند. پستی ریا کاری به این دلیل است که شخصی ارزش زیبایی یک عمل را درک نکرده، و به جای اینکه آن را برای خالق انجام دهد، جهت پسند مردم انجام می دهد. آیا ریاکار در این جهت که حداقل ظاهر عملش نیکو است، بهتر از کسی که ظاهر عملش خبیث است، نمی باشد؟ قطعا تظاهر و ریا کاری زیبا نیست! اما تظاهر به خوبی بهتر است یا بروز پلشتی و پلیدی؟ آدم کثیفی که ناچار است با اکراه لباس تمیز بپوشد و در میان جمع، با دست شسته غذا بخورد و آداب را رعایت کند، بهتر است یا اینکه با دست کثیف غذا بخورد و خیالش راحت باشد که کسی با تنبلی و کثیفی او کاری ندارد؟ اگر ریا کاری زشت است، این زشتی به برکت ایجاد فضای زیبا فهمیده شده، حال اینکه بخواهیم برای ریشه کن کردن این زشتی، جامعه را به نکبت مبتلا کنیم، معنایی ندارد جز اینکه شیطان با فریبکاری می خواهد ما را به انحراف بکشاند. و برای جلوگیری از این گونه الهام های شیطانی، باید اعمال خود را اصلاح کنیم که راه شیطان بسته شود. به هر حال ریا یا اخلاص جنبه درونی افراد است که بعد از اصلاح ظاهر عمل مطرح می شود، پس در جایی که موضوع اخلاص یا ریا مطرح شده؛ روشن است که جامعه یک گام به پیش رفته است. و از سوی دیگر، جامعه از عمل نیک بهره می برد و اثر منفی ریاکاری برای شخص ریاکار است و آنچه به دیگران می رسد، ثمره عمل به ظاهر نیک است. به عنوان نمونه وقتی شخصی به فقیر کمک می کند، به هر حال فقیر نیازش مرتفع می شود و اخلاص یا ریا در این جهت اثری ندارد. و نکته آخر اینکه دعوت به ترک ریا و روی آوردن به اخلاص در جامعه دینی مطرح می شود. و جامعه دینی فضا را برای نهایت کمال آماده می کند.
در حکومت غیر دینی هیچ کس نیاز به ریا کاری ندارد. بر خلاف جامعه دینی که در آن ریا کاری هست. آیا این دلیل علیه نیاز به حکومت دینی نیست؟
باید صورت مساله را خوب درک کنیم. بین این دو کدام را ترجیح می دهید:
الف) آدم خشنی که در میان جمعیت مجبور است با کودکان مهربانی کند.
ب) آدم خشنی که می تواند به راحتی خشونت خود را علیه کودکان اعمال کند.
پستی ریا کاری به این دلیل است که شخصی ارزش زیبایی یک عمل را درک نکرده، و به جای اینکه آن را برای خالق انجام دهد، جهت پسند مردم انجام می دهد. آیا ریاکار در این جهت که حداقل ظاهر عملش نیکو است، بهتر از کسی که ظاهر عملش خبیث است، نمی باشد؟ قطعا تظاهر و ریا کاری زیبا نیست! اما تظاهر به خوبی بهتر است یا بروز پلشتی و پلیدی؟
آدم کثیفی که ناچار است با اکراه لباس تمیز بپوشد و در میان جمع، با دست شسته غذا بخورد و آداب را رعایت کند، بهتر است یا اینکه با دست کثیف غذا بخورد و خیالش راحت باشد که کسی با تنبلی و کثیفی او کاری ندارد؟
اگر ریا کاری زشت است، این زشتی به برکت ایجاد فضای زیبا فهمیده شده، حال اینکه بخواهیم برای ریشه کن کردن این زشتی، جامعه را به نکبت مبتلا کنیم، معنایی ندارد جز اینکه شیطان با فریبکاری می خواهد ما را به انحراف بکشاند. و برای جلوگیری از این گونه الهام های شیطانی، باید اعمال خود را اصلاح کنیم که راه شیطان بسته شود.
به هر حال ریا یا اخلاص جنبه درونی افراد است که بعد از اصلاح ظاهر عمل مطرح می شود، پس در جایی که موضوع اخلاص یا ریا مطرح شده؛ روشن است که جامعه یک گام به پیش رفته است. و از سوی دیگر، جامعه از عمل نیک بهره می برد و اثر منفی ریاکاری برای شخص ریاکار است و آنچه به دیگران می رسد، ثمره عمل به ظاهر نیک است. به عنوان نمونه وقتی شخصی به فقیر کمک می کند، به هر حال فقیر نیازش مرتفع می شود و اخلاص یا ریا در این جهت اثری ندارد. و نکته آخر اینکه دعوت به ترک ریا و روی آوردن به اخلاص در جامعه دینی مطرح می شود. و جامعه دینی فضا را برای نهایت کمال آماده می کند.
- [سایر] در حکومت دینی، تحقق جامعه دینی مهم است یاحاکمیت قوانین دینی؟ آیا فراهم شدن جامعه دینی فقط از طریق حکومت دینی ممکن است و یا راههای دیگری برای تحقق جامعه دینی وجود دارد؟
- [سایر] برخی معتقدند که حکومت پیامبر(ص) مسألهای بشری است و ربطی به خدا و دین ندارد. بنابراین اگر آن حضرت در زمان خویش اقدام به تشکیل حکومت نمود، بنابر نیاز جامعه بود، نه تکلیفی الهی و دینی؟!
- [سایر] علل افزایش نیاز جامعه مجموعه دینی و علمی چیست ؟
- [سایر] برای آشکار شدن میوه های حکومت دینی تا چه اندازه زمان نیاز است؟
- [سایر] معمولا در جامعه کافر، مومنان ایمانی عمیق تر دارند. با این وجود چرا حکومت دینی و اسلامی را لازم می دانید؟
- [سایر] وظایف مردم در برابر حکومت دینی و وظایف متقابل حکومت دینی در برابر مردم کدام است؟
- [سایر] وظایف مردم در برابر حکومت دینی و وظایف متقابل حکومت دینی در برابر مردم کدام است؟
- [سایر] یکی از اهداف انقلاب، تشکیل حکومت دینی بود مبانی این حکومت دینی چیست ؟
- [سایر] معنای حکومت دینی چیست؟ حاکمیت متدینان؛ اجرای احکام دینی یا برآمدن همه ارکان حکومت از دین؟
- [سایر] در صورت وقوع تعارض بین اندیشه (متون و روایات) دینی با حکومت دینی و حاکمان دینی، کدام یک مقدّم است؟ آیا نیازها و ضرورتها این اجازه را به حاکمان دینی میدهد که در عمل به جهت ضرورت، بر خلاف اندیشه دینی
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تصرف و دخالت در امور اوقاف مجهول التولیه و " غُیَّب و قُصَّر "و مساجد و مدارس دینی و موقوفه و کتابخانه های موقوفه که متولی منصوص ندارد برای غیر مجتهد جامع الشرایط یا مأذون از طرف او حرام و خلاف شرع است و تصرف در وجوهی که آنها می دهند جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] برگزاری مسابقاتی که در بالا بردن شئون دینی، علمی، ادبی، هنری یا فنّی جامعه مؤثّرند، مانند مسابقات حفظ قرآن و احکام، علوم ریاضی و مقاله نویسی، بدون شرط بندی دو طرف جایز و پسندیده است و اگر فرد سوم یا مؤسّسه و یا دولت برگزار کننده، به برندگان، جوایز نقدی یا غیر نقدی اعطا کند، اشکال ندارد و برنده مالک میشود.
- [آیت الله بهجت] جهیزیهای که پدر به دخترش میدهد و دختر آن را به منزل خود میبرد، آنچه از جهیزیه که تا آخر سال استفاده نکرده، خمس دارد، مگر آنکه استفاده نکردن او اتفاقی بوده و آن چیز نیاز منزل اوست و یا چیزی است که نداشتن آن خلاف شأن اوست که در این صورت خمس ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اجیر شدن برای کارهایی که بر همگان واجب کفایی است نظیر غسل، کفن و دفن میّت بنابر احتیاط باطل است، هر چند اجیر شدن برای مستحبّات آن مانعی ندارد، ولی استخدام و اجیر شدن برای کارهای مورد نیاز جامعه و مردم نظیر امور پزشکی و صنعتی اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند از سهم (سبیل الله)، به اندازه نیاز مسلمانان قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است. و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بنابر احتیاط واجب باید انسان از پوشیدن لباس شهرت خودداری کند، منظور از لباس شهرت لباسی است که جنبه ریاکاری دارد و می خواهد به وسیله آن مثلاً به زهد و ترک دنیا مشهور شود، خواه از جهت پارچه یا رنگ آن باشد یا دوخت آن، اما اگر واقعا قصدش ساده پوشیدن است و جنبه ریا کاری ندارد نه تنها جایز است بلکه عملی است شایسته و اگر کسی با لباس شهرت نماز بخواند نماز او باطل نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای آگاه کردن امام ممکن است به عدد رکعات نماز دست بر زانو بزند، یا (الله اکبر) بگوید و یا به هر ترتیب دیگر که سخن گفتن و کاری بر خلاف نماز انجام دادن در آن نباشد، ولی نباید قبل از امام برخیزد و نماز خود را ادامه دهد.
- [آیت الله سیستانی] - اگر بر معتکف خروج از محلّ اعتکاف، واجب باشد مثل اداء بدهی و دینی که بر عهده او واجب است و سررسید آن فرا رسیده است و تمکّن از ادای آن را دارد و طلبکار هم آن را مطالبه میکند یا اداء واجب دیگری که انجام آن متوقّف بر خروج است ولی او خلاف وظیفه رفتار نموده و خارج نشود، گناهکار است اما اعتکافش باطل نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] وکیل نمیتواند برای انجام کاری که به او واگذار شده دیگری را وکیل نماید، مگر کاری را که وکیل انجام میدهد به طوری باشد که اگر با واسطه هم انجام گیرد، آن کار عرفاً به وکیل نسبت داده میشود که در این صورت وکیل میتواند - چنانچه موکّل تصریح بر خلاف نکرده - وکیل بگیرد. در هر حال اگر موکّل به وکیل اجازه داده باشد که وکیل بگیرد، میتواند بر طبق اجازه رفتار نماید، پس اگر گفته باشد برای من وکیل بگیر، باید از طرف او وکیل بگیرد و نمیتواند کسی را از طرف خودش وکیل کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مرد عاقل بالغ بدون عذر شرعی (همچون نادانی و اجبار) لواط کند، چنانچه دارای همسر دائمی باشد که با او نزدیکی کرده و هر وقت بخواهد میتواند نزدیکی کند سنگسار میگردد و اگر چنین نباشد، صد تازیانه به او زده میشود و لواط دهنده اگر بدون عذر چنین کاری کرده کشته میشود، کیفیت قتل، وابسته به نظر حاکم شرع است که وی آن را به شیوهای که در بازداشتن جامعه از گناه مؤثر است، اجرا میکند.