تعیین زمان ثابت برای شرایط متفاوت جواب صحیحی به این سوال نخواهد بود. بلکه باید متناسب با هر هدف، نحوه عمل به برنامه تعیین شده، امکانات و موانع موجود به این سوال جواب داد. به عنوان مثال حکومت دینی به دنبال سالم سازی روابط مرد و زن است و می خواهد از فحشا جلوگیری کند. برای این مساله برنامه ریزی جامعی صورت می گیرد. که ابعاد متعدد تعلیمی - تربیتی، حقوقی – قضائی و ... دارد. از سویی به ازدواج ترغیب می کند و آن را به یک ارزش تبدیل کرده و مسیر آن را با شیوه هایی هموار می کند. مثل دعوت به زندگی ساده، توصیه به مهریه سبک، تشریع دو نوع ازدواج، ارزش کردن کمک به ازدواج دیگران و ... از سوی دیگر بیراهه ها را مسدود می کند. و ضمن بیان عقوبت های اخروی برای فحشا، عقوبت های دنیوی برای آن اجرا می کند و عوامل زمینه ساز روابط ناسالم مثل بی حجابی و جلوه گری و ... را از بین می برد. حال آیا ما می توانیم در حکومت دینی فعلی، نتیجه این برنامه را بچشیم در حالی که علیرغم بالا رفتن سن ازدواج عده ای صیغه را تابو می دانند و سخن گفتن درباره آن را زشت تلقی می کنند و عده دیگر آن را فحشای شرعی می خوانند؟ آیا می توانیم با وجود انواع و اقسام محرک ها، از وضعیت حجاب و اختلاط گرفته تا انواع فیلم ها و ... امید روند نزولی فحشا را داشته باشیم؟ یا به عنوان مثال یکی از اهداف حکومت دین، و بلکه از مهمترین آنها، برپایی عدالت است: (لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْکِتابَ وَ الْمیزانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ[حدید/25] ما رسولان خود را همراه با معجزات روشن گسیل داشتیم، و با ایشان کتاب و میزان نازل کردیم تا مردم را به عدالت خوی دهند.) و یکی از حوزه های عدالت، عدالت اقتصادی است و در حکومت اسلامی برای آن ساز و کاری تهیه شده است. از جمله این ساز و کارها، وظیفه افراد بهره مند، برای کمک به محرومان است. آیا بدون عمل کردن به این مساله می توانیم به حصول نتیجه امیدوار باشیم؟ بنابراین باید ضعف های موجود در عمل به نظام های حکومت دینی را در نظر بگیریم و با توجه به امکانات و موانع، پیشرفت ها را بررسی کنیم. و به این مساله کلیدی نیز توجه کنیم که دنیا را سیاه و سفید یا صفر و صد نبینیم. تحقق اهداف حکومت دینی به طور کامل در زمان امام عصر (عج) ممکن و میسر خواهد بود و برپایی نظام اسلامی قبل از ظهور برای رسیدن به حکومت مهدوی نبوده است بلکه تلاش می شود تا هر جهتی که امکان اصلاح در آن وجود دارد، اصلاح شده و مفاسد تا حداکثر ممکن کاسته شود.
تعیین زمان ثابت برای شرایط متفاوت جواب صحیحی به این سوال نخواهد بود. بلکه باید متناسب با هر هدف، نحوه عمل به برنامه تعیین شده، امکانات و موانع موجود به این سوال جواب داد.
به عنوان مثال حکومت دینی به دنبال سالم سازی روابط مرد و زن است و می خواهد از فحشا جلوگیری کند. برای این مساله برنامه ریزی جامعی صورت می گیرد. که ابعاد متعدد تعلیمی - تربیتی، حقوقی – قضائی و ... دارد.
از سویی به ازدواج ترغیب می کند و آن را به یک ارزش تبدیل کرده و مسیر آن را با شیوه هایی هموار می کند. مثل دعوت به زندگی ساده، توصیه به مهریه سبک، تشریع دو نوع ازدواج، ارزش کردن کمک به ازدواج دیگران و ... از سوی دیگر بیراهه ها را مسدود می کند. و ضمن بیان عقوبت های اخروی برای فحشا، عقوبت های دنیوی برای آن اجرا می کند و عوامل زمینه ساز روابط ناسالم مثل بی حجابی و جلوه گری و ... را از بین می برد.
حال آیا ما می توانیم در حکومت دینی فعلی، نتیجه این برنامه را بچشیم در حالی که علیرغم بالا رفتن سن ازدواج عده ای صیغه را تابو می دانند و سخن گفتن درباره آن را زشت تلقی می کنند و عده دیگر آن را فحشای شرعی می خوانند؟ آیا می توانیم با وجود انواع و اقسام محرک ها، از وضعیت حجاب و اختلاط گرفته تا انواع فیلم ها و ... امید روند نزولی فحشا را داشته باشیم؟
یا به عنوان مثال یکی از اهداف حکومت دین، و بلکه از مهمترین آنها، برپایی عدالت است:
(لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْکِتابَ وَ الْمیزانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ[حدید/25] ما رسولان خود را همراه با معجزات روشن گسیل داشتیم، و با ایشان کتاب و میزان نازل کردیم تا مردم را به عدالت خوی دهند.)
و یکی از حوزه های عدالت، عدالت اقتصادی است و در حکومت اسلامی برای آن ساز و کاری تهیه شده است. از جمله این ساز و کارها، وظیفه افراد بهره مند، برای کمک به محرومان است. آیا بدون عمل کردن به این مساله می توانیم به حصول نتیجه امیدوار باشیم؟
بنابراین باید ضعف های موجود در عمل به نظام های حکومت دینی را در نظر بگیریم و با توجه به امکانات و موانع، پیشرفت ها را بررسی کنیم. و به این مساله کلیدی نیز توجه کنیم که دنیا را سیاه و سفید یا صفر و صد نبینیم.
تحقق اهداف حکومت دینی به طور کامل در زمان امام عصر (عج) ممکن و میسر خواهد بود و برپایی نظام اسلامی قبل از ظهور برای رسیدن به حکومت مهدوی نبوده است بلکه تلاش می شود تا هر جهتی که امکان اصلاح در آن وجود دارد، اصلاح شده و مفاسد تا حداکثر ممکن کاسته شود.
- [سایر] در حکومت غیر دینی هیچ کس نیاز به ریا کاری ندارد. بر خلاف جامعه دینی که در آن ریا کاری هست. آیا این دلیل علیه نیاز به حکومت دینی نیست؟
- [سایر] جایگاه عقل در حکومت دینی تا چه اندازه است؟
- [سایر] جایگاه عقل در حکومت دینی تا چه اندازه است؟
- [سایر] امر به معروف و نهی از منکر در حکومت دینی و از جانب حاکمان در امر حکومت تا چه اندازه قابل پذیرش است؟
- [سایر] نقش فقیهان در حکومت دینی تا چه اندازه است و در مقام تعارض بین نظر فقها و حاکمان دینی کدام مقدّم است؟
- [سایر] نقش اقتصاد و روابط و قوانین اقتصادی جدید، در حکومت دینی تا چه اندازه قابل قبول است؟ آیا قوانین و روابط اقتصادی، در شیوه و اجرای حکومت دینی تأثیرگذار است؟
- [سایر] حقوق عمومی و حقوق اساسی مردم، تا چه اندازه در حکومت دینی تضمین شده است؟ آیا قوانین اساسی و عمومی متعلّق به مردم، در حکومت دینی دارای احترام و اعتبار است؟
- [سایر] برخی معتقدند که حکومت پیامبر(ص) مسألهای بشری است و ربطی به خدا و دین ندارد. بنابراین اگر آن حضرت در زمان خویش اقدام به تشکیل حکومت نمود، بنابر نیاز جامعه بود، نه تکلیفی الهی و دینی؟!
- [سایر] وظایف مردم در برابر حکومت دینی و وظایف متقابل حکومت دینی در برابر مردم کدام است؟
- [سایر] وظایف مردم در برابر حکومت دینی و وظایف متقابل حکومت دینی در برابر مردم کدام است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] بهتر است زکاْ را آشکار وصدقه مستحبّی را مخفی بدهد.
- [آیت الله مظاهری] بهتر است زکات را آشکار و صدقه مستحبّی را مخفی بدهند.
- [آیت الله وحید خراسانی] افضل ان است که زکات را اشکار و صدقه مستحبی را مخفی بدهد
- [امام خمینی] بهتر است زکات را آشکار، و صدقه مستحبی را، مخفی بدهند.
- [آیت الله سیستانی] بهتر است زکات را آشکار ، و صدقه مستحبّی را مخفی بدهند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] بهتر است زکات واجب را آشکار و صدقه مستحبّی را پنهان بدهند.
- [آیت الله سبحانی] بهتر است زکات را آشکار، و صدقه مستحبی را مخفی بدهند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] بهتر است زکاه را آشکار و صدقه مستحبی را مخفی بدهند.
- [آیت الله اردبیلی] بهتر است زکات را آشکار و صدقه مستحبّی را مخفی بدهند.
- [آیت الله خوئی] بهتر است زکات را آشکار، و صدق مستحبی را، مخفی بدهند.