از میان رهبران مذهبی اهل سنت، ابوحنیفه (نعمان بن ثابت) (80 150 ه ق) و مالک بن انس (93 197 ه ق) در دوران امام صادق (ع)(83 148ه ق) می زیسته و محضر ایشان را درک کرده اند، اما محمد بن ادریس شافعی (150204ه ق) و احمد بن حنبل (164 241) که تولدشان بعد از شهادت امام صادق(ع) بوده نمی توانند، محضر ایشان را درک کرده باشند، لذا جزء شاگردان بدون واسطه آن حضرت محسوب نمی گردند. درباره ابوحنیفه نقل شده که وی از شاگردان امام صادق(ع) بوده است.(1) و در عظمت علمی امام گفته است: "من دانشمندتر از جعفر بن محمد ندیده ام."(2) و در عین حال ایشان در برابر امام صادق علیه السّلام قرار داشته است. مالک بن انس پیشوای فرقه مالکی می گفت: "مدتی نزد جعفر بن محمد رفت و آمد می کردم و او را همواره در یکی از سه حالت دیدم، یا نماز می خواند یا روزه بود و یا قرآن تلاوت می کرد. و هرگز او را ندیدم که بدون وضو حدیث نقل کند. در علم و عبادت و پرهیزکاری، برتر از جعفر بن محمد هیچ چشمی ندیده و هیچ گوشی نشنیده و به قلب هیچ بشری خطور نکرده است."(3) از این بیان استفاده می شود که مالک نیز از محضر امام صادق(ع) استفاده نموده و حدیث شنیده است، و جزء شاگردان رسمی و یا غیر رسمی ایشان محسوب می گردد. و در عین حال ایشان نیز در مدینه فتوا می داد و خود را صاحب رأی و بی نیاز از امام (ع) می دانست. بنابراین برخی از رهبران مذاهب اهل سنت، مانند ابوحنیفه و مالک بن انس، در زمان امام صادق(ع) بوده و برخی دیگر مانند شافعی و احمد بن حنبل بعد از شهادت امام صادق(ع) به دنیا آمده اند. و لکن از آنجایی که احمد شاگرد شافعی بوده است و شافعی شاگرد مالک بن انس، و مالک ان سخنان را در باره امام صادق ذکر کرده است .پس می توان گفت همه انان از ان حضرت مستقیم یا غیر مستقیم، استفاده علمی کرده اند. پی نوشت ها: 1. شرح نهج البلاغه، ج 15، ص 274، کتابخانه نجفی مر عشی ، قم، 1404ه . 2 . ذهبی، شمس الدین محمد، تذکرة الحفاظ، بیروت، داراحیاء التراث العربی، بی تا، 1/ 166. 3 . ابن حجر عسقلانی، تهذیب التهذیب، چاپ اول بیروت دار الفکر ،1404ه.ق، ج1، ص88 حیدر، اسد، الامام الصادق و المذاهب الاربعه، 1/ 54.
از میان رهبران مذهبی اهل سنت، ابوحنیفه (نعمان بن ثابت) (80 150 ه ق) و مالک بن انس (93 197 ه ق) در دوران امام صادق (ع)(83 148ه ق) می زیسته و محضر ایشان را درک کرده اند، اما محمد بن ادریس شافعی (150204ه ق) و احمد بن حنبل (164 241) که تولدشان بعد از شهادت امام صادق(ع) بوده نمی توانند، محضر ایشان را درک کرده باشند، لذا جزء شاگردان بدون واسطه آن حضرت محسوب نمی گردند.
درباره ابوحنیفه نقل شده که وی از شاگردان امام صادق(ع) بوده است.(1) و در عظمت علمی امام گفته است: "من دانشمندتر از جعفر بن محمد ندیده ام."(2) و در عین حال ایشان در برابر امام صادق علیه السّلام قرار داشته است.
مالک بن انس پیشوای فرقه مالکی می گفت: "مدتی نزد جعفر بن محمد رفت و آمد می کردم و او را همواره در یکی از سه حالت دیدم، یا نماز می خواند یا روزه بود و یا قرآن تلاوت می کرد. و هرگز او را ندیدم که بدون وضو حدیث نقل کند. در علم و عبادت و پرهیزکاری، برتر از جعفر بن محمد هیچ چشمی ندیده و هیچ گوشی نشنیده و به قلب هیچ بشری خطور نکرده است."(3)
از این بیان استفاده می شود که مالک نیز از محضر امام صادق(ع) استفاده نموده و حدیث شنیده است، و جزء شاگردان رسمی و یا غیر رسمی ایشان محسوب می گردد. و در عین حال ایشان نیز در مدینه فتوا می داد و خود را صاحب رأی و بی نیاز از امام (ع) می دانست.
بنابراین برخی از رهبران مذاهب اهل سنت، مانند ابوحنیفه و مالک بن انس، در زمان امام صادق(ع) بوده و برخی دیگر مانند شافعی و احمد بن حنبل بعد از شهادت امام صادق(ع) به دنیا آمده اند. و لکن از آنجایی که احمد شاگرد شافعی بوده است و شافعی شاگرد مالک بن انس، و مالک ان سخنان را در باره امام صادق ذکر کرده است .پس می توان گفت همه انان از ان حضرت مستقیم یا غیر مستقیم، استفاده علمی کرده اند.
پی نوشت ها:
1. شرح نهج البلاغه، ج 15، ص 274، کتابخانه نجفی مر عشی ، قم، 1404ه .
2 . ذهبی، شمس الدین محمد، تذکرة الحفاظ، بیروت، داراحیاء التراث العربی، بی تا، 1/ 166.
3 . ابن حجر عسقلانی، تهذیب التهذیب، چاپ اول بیروت دار الفکر ،1404ه.ق، ج1، ص88 حیدر، اسد، الامام الصادق و المذاهب الاربعه، 1/ 54.
- [سایر] آیا در میان شاگردان امام باقر و امام صادق(علیهما السلام) از زنان هم کسی بود؟
- [سایر] وجه تشابه و فرق شافعی و حنبلی، جعفری و مالکی و زیدی در چیست؟برای شناخت فرقه ها چه منابع مطالعاتی را پیشنهاد می کنید؟
- [سایر] نقش شاگردان امام صادق(ع) در پیشرفت و شکوفایی تمدن اسلامی چیست؟
- [سایر] یاران و شاگردان بزرگ حضرت امام صادق علیه السّلام را نام برده و به اختصار توضیح دهید.
- [سایر] آیا جناب نجمه خاتون (س) مادر امام رضا (ع) کنیز بود یا از شاگردان حمیده خاتون ؟
- [سایر] اینکه برخی مدعی هستند امام باقر علیه السلام چهار هزار شاگرد داشت آیا صحّت دارد؟ آیا از شاگردان وی ایرانی هم بوده اند؟
- [سایر] اینکه برخی مدعی هستند امام باقر علیه السلام چهار هزار شاگرد داشت آیا صحّت دارد؟ آیا از شاگردان وی ایرانی هم بوده اند؟
- [سایر] روزه های حرام از نظر شافعی، حنفی و مالکی چگونه است؟
- [سایر] آیا عبدالقادر گیلانی مکتب شافعی را پذیرفت؟ آیا ایشان از نوادگان امام حسن (ع) و امام حسین (ع) بود؟
- [سایر] برخی از شاگردان و اصحاب بزرگ امام حسن عسکری علیه السلام را معرفی کنید؟
- [آیت الله مظاهری] (اصالة الصحة) اصلی از اصول اسلامی است و معنای آن این است که اگر عملی را از مسلمانی دیدیم که از جهت ظاهر خوب نیست، آن را خوب بدانیم و کار او را به صورت صحیح و خوب توجیه کنیم، حتّی امام صادق(سلاماللهعلیه) فرمودهاند: هفتاد توجیه برای آن بکن تا سوءظن برای تو پیدا نشود.
- [آیت الله اردبیلی] اقاله معامله شخصی که از معامله پشیمان شده مستحبّ مؤکّد است و از حضرت امام صادق علیهالسلام نقل شده که فرمودند: (هر بندهای که معامله مسلمانی را که از خرید یا فروش پشیمان شده به هم بزند و اقاله کند، خداوند لغزش آن بنده را در روز قیامت اقاله خواهد کرد).(1)
- [آیت الله مظاهری] برای وسواسی حرام است در چیزهایی که وسوسه او مربوط به آنهاست دقّت نماید، بلکه لازم است بدون فکر و بدون تجسّس و بدون تفحّص عمل کند، و بهعبارت دیگر چنانکه گفته شد با بیاعتنایی کامل برخورد با چیزها کند تا به گفته امام صادق(سلاماللهعلیه) شیطان دست از او بردارد.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است انسان بعد از نماز مقداری مشغول تعقیب یعنی خواندن ذکر و دعا و قرآن شود. و بهتر است پیش از آنکه از جای خود حرکت کند رو به قبله تعقیب را بخواند و لازم نیست تعقیب به عربی باشد ولی بهتر است چیزهایی را که در کتابهای دعا دستور دادهاند بخواند، و از تعقیبهایی که سفارش بسیار شده است، تسبیح حضرت زهرا علیها السلام است که باید به این ترتیب گفته شود: 34 مرتبه اللَّه اکبر، بعد 33 مرتبه الحمدللَّه، و بعد از آن 33 مرتبه سبحان اللَّه، و امام صادق علیه السلام فرموده است: تسبیح مادرم حضرت زهرا علیها السلام نزد من بهتر از هزار رکعت نماز است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است در شوهر دادن دختری که بالغه است یعنی مکلّف شده عجله کنند، حضرت صادق(علیه السلام) فرمودند: یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خانه او حیض نبیند.
- [آیت الله نوری همدانی] مستحبّ است در شوهر دادن دختری که بالغه است یعنی مکلّف شده عجله کنند ، حضرت صادق ( علیه السّلام ) فرمودند : ( یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خانة او حیض نبیند ) .
- [امام خمینی] مستحب است در شوهر دادن دختری که بالغه است یعنی مکلف شده عجله کنند، حضرت صادق علیه السلام فرمودند: یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خانه او حیض نبیند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است در شوهر دادن دختری که بالغه است یعنی مکلف شده عجله کنند، از حضرت صادق (علیه السلام) روایت شده که یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خان او حیض نبیند.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است نام خوبی برای نوزاد انتخاب نمایند و بهترین نامها، نامی است که معنای بندگی خداوند را برساند، مانند: (عبداللّه) و (عبدالرحیم) و (عبدالکریم)، یا نامهای انبیای عظام و ائمه معصومین علیهمالسلام به ویژه نام (محّمد) و (علی) را برای پسر برگزینند و برای دختر نامهای زنان صالح و شایسته به ویژه نام (فاطمه) بهتر است. حضرت امام صادق علیهالسلام از رسول اللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل میکنند که آن حضرت فرمودند: (نامهای خوب را انتخاب کنید، زیرا شما را در قیامت با همان نامها مخاطب میسازند.)(1)
- [آیت الله سبحانی] مستحب است در شوهر دادن دختری که بالغه است یعنی مکلّف شده عجله کنند، حضرت صادق(علیه السلام) فرمودند: یکی از سعادت های مرد آن است که دخترش در خانه او حیض نبیند.