سوال دارای ابهام است و بگونه ای طرح شده است که گویا امام رضا(ع) هرگاه که به زیارت قبر جدش رسول الله(ص) مشرف می شدند، نگرانی داشتند، در حالی که طبق مراجعه ای که به منابع داشتیم، این موضوع مربوط به زمانی است که قرار شد امام رضا(ع) از مدینه به مرو بیایند. در منابع هم این زیارت اینگونه بیان شده است: از مخول سجستانی روایت شده که چون قاصد برای بردن امام رضا علیه السلام به جانب خراسان بیامد، من در مدینه طیبه بودم. پس امام به مسجدالرسول رفت تا با جدش وداع کند و کراراً پی در پی وداع کرد و هر نوبت که وداع می کرد، باز به طرف قبر مطهر بر می گشت و صدا به گریه و ناله بلند می کرد. من به حضرتش نزدیک شدم و سلام کردم. جواب سلام مرا داد. به وی تهنیت عرض کردم. آن حضرت فرمود: مرا از جوار جدم بیرون می برند، از آن پس در زمین غربت می میرم و در کنار هارون دفن می شوم.(منتهی الامال،شیخ عباس قمی،ج2ص499).
سوال دارای ابهام است و بگونه ای طرح شده است که گویا امام رضا(ع) هرگاه که به زیارت قبر جدش رسول الله(ص) مشرف می شدند، نگرانی داشتند، در حالی که طبق مراجعه ای که به منابع داشتیم، این موضوع مربوط به زمانی است که قرار شد امام رضا(ع) از مدینه به مرو بیایند.
در منابع هم این زیارت اینگونه بیان شده است:
از مخول سجستانی روایت شده که چون قاصد برای بردن امام رضا علیه السلام به جانب خراسان بیامد، من در مدینه طیبه بودم. پس امام به مسجدالرسول رفت تا با جدش وداع کند و کراراً پی در پی وداع کرد و هر نوبت که وداع می کرد، باز به طرف قبر مطهر بر می گشت و صدا به گریه و ناله بلند می کرد. من به حضرتش نزدیک شدم و سلام کردم. جواب سلام مرا داد. به وی تهنیت عرض کردم. آن حضرت فرمود: مرا از جوار جدم بیرون می برند، از آن پس در زمین غربت می میرم و در کنار هارون دفن می شوم.(منتهی الامال،شیخ عباس قمی،ج2ص499).
- [سایر] دلیل فرمایش امام حسن عسگری (ع) که ثواب زیارت امام رضا (ع)بیشتر از زیارت امام حسین (ع) است، چیست؟
- [سایر] آیا از نگاه احادیث، زیارت امام رضا(ع) بر زیارت امام حسین(ع) برتری دارد؟!
- [سایر] کیفیت زیارت امام رضا(ع) چگونه است؟
- [سایر] آداب زیارت امام رضا(ع) چیست؟
- [سایر] برای یک زیارت کامل دوست دارم وقتی به حرم مطهر امام رضا (علیه السلام) مشرف میشوم، بهترین بهره و استفاده معنوی را از آن مکان مقدس ببرم. چه توصیهای برای رعایت آداب زیارت امام رضا (علیه السلام) شده است؟
- [سایر] مناظره امام رضا (ع) با رأس الجالوت درباره چه موضوعی بوده است؟
- [سایر] آیا این روایت صحیح است که حضرت امام رضا علیه السّلام فرموده است: زائران من، قبل از زیارت من به زیارت خواهرم در قم مشرف شوند؟
- [سایر] چرا می گویند برای زیارت امام رضا(ع) باید خودش طلب کند؟
- [سایر] آیا نیت زیارت امام رضا(ع) با گردش و تفریح در آن سفر منافات دارد؟
- [سایر] قبر مطهر امام رضا(ع) داخل ضریح است یا در سرداب قرار دارد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام)مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله عَلَیْهِ السَّلَام مشّرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطهی عذری نتواند آن امام را زیارت کند، چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نذر کند به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت امام حسین(علیه السلام) مشرف شود، اگر به زیارت امام دیگری برود کافی نیست و هرگاه به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلا به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام) مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر بواسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلا به زیارت حضرت ابی عبداللّه (ع) مشرف شود؛ چنانچه به زیارت امام دیگری برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند؛ چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر نذر کند به زیارت یکی از امامان مثلا به زیارت حضرت ابی عبدالله علیه السلام مشرف شود چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند ان امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست
- [آیت الله نوری همدانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی ازامامان مثلاً به زیارت حضرتِ اَبا عَبْدِاللهِ (علیه السّلام ) مشرف شود ، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست واگر به واسطة عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر نذر کند که به زیارت یکی از ائمه:، مثلاً به زیارت حضرت ابا عبدالله علیه السلام مشرف شود، چنان چه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست، و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند، چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان(علیهم السلام)، از طرف زندگان اجیر شود، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آنر برای مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] انسان می تواند برای بعضی از کارهای مستحبی مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان علیهم السلام ، از طرف زندگان اجیر شود ، و نیز می تواند کار مستحبی را انجام دهد و ثواب آن را برای مردگان یا زندگان هدیه نماید .