مشهور این است که نماز شب، در یک حکم اختصاصی بر پیامبر(ص) واجب بوده است. و بعضی از آیات قرآن به عنوان دلیل این مطلب اقامه می شود: (وَ مِنَ اللَّیْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلَةً لَکَ عَسی أَنْ یَبْعَثَکَ رَبُّکَ مَقاماً مَحْمُوداً؛[اسراء/79] و پاسی از شب را (از خواب برخیز، و) قرآن (و نماز) بخوان! این یک وظیفه اضافی برای توست امید است پروردگارت تو را به مقامی در خور ستایش برانگیزد.) (قُمِ اللَّیْلَ إِلاَّ قَلیلاً؛[مزمل/2] شب را، جز کمی، بپاخیز!) اما اختلاف نظرهایی نیز در این باره دیده می شود که علامه طباطبایی(ره) به آن ها اشاره کرده و بحث درباره آن را بی فایده می دانند: (مفسرین در اینکه منظور از" قیام لیل" چیست اختلاف کردهاند، آیا قرائت قرآن در خارج نماز است و یا خود نماز خواندن در شب است؟ و بنا بر اینکه منظور نماز باشد، اختلاف کردهاند در اینکه آیا این نماز بر پیامبر (ص) و همه مؤمنین واجب است، و یا برای همه مستحبّ است، و یا بر رسول خدا (ص) واجب و بر سایرین مستحبّ است؟ و نیز اختلاف کردهاند در اینکه آیا آیه مربوط به قیام لیل به وسیله آیه مورد بحث نسخ شده؟ و آیا حکم نماز شب مبدل به قرائت قرآن به قدر میسور شده؟ و این اقوال کثیر چیزی نیست که تعرض به آنها فایده داشته باشد.)[1] به هر حال نماز شب جایگاه بسیاری عالی ای داشته که در حدیث فرموده اند، کسی که به آن بی اعتنایی کند، از ما نیست: امام عسگری می فرمایند: (نماز شب را ترک مکن، زیرا پیامبر اکرم صلّی اللَّه علیه و آله و سلّم در وصیّت خود به علیّ علیه السّلام، سه مرتبه فرمود: (بر نماز شب مواظبت نما. هر کس نسبت به نماز شب بیاعتنا باشد، از ما نیست)[2] و از سویی حتی در سخت ترین شرایط توسط اهل بیت(ع) رها نشده است. به عنوان نمونه در جنگ صفین، در سخت ترین شب، که به شب زوره ها مشهور شده است، حضرت علی (ع) نماز شب را ترک نکردند: (حضرت (ع) حتّی در شب (هریر) نماز شب را ترک نکرد.)[3] [1]. ترجمه تفسیر المیزان، ج20، ص: 118. [2]. فضائل الشیعة- ترجمه توحیدی، ص: 10. [3]. ترجمه کشف الیقین فی فضائل أمیر المؤمنین ع، ص: 146.
مشهور این است که نماز شب، در یک حکم اختصاصی بر پیامبر(ص) واجب بوده است. و بعضی از آیات قرآن به عنوان دلیل این مطلب اقامه می شود:
(وَ مِنَ اللَّیْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلَةً لَکَ عَسی أَنْ یَبْعَثَکَ رَبُّکَ مَقاماً مَحْمُوداً؛[اسراء/79] و پاسی از شب را (از خواب برخیز، و) قرآن (و نماز) بخوان! این یک وظیفه اضافی برای توست امید است پروردگارت تو را به مقامی در خور ستایش برانگیزد.)
(قُمِ اللَّیْلَ إِلاَّ قَلیلاً؛[مزمل/2] شب را، جز کمی، بپاخیز!)
اما اختلاف نظرهایی نیز در این باره دیده می شود که علامه طباطبایی(ره) به آن ها اشاره کرده و بحث درباره آن را بی فایده می دانند:
(مفسرین در اینکه منظور از" قیام لیل" چیست اختلاف کردهاند، آیا قرائت قرآن در خارج نماز است و یا خود نماز خواندن در شب است؟ و بنا بر اینکه منظور نماز باشد، اختلاف کردهاند در اینکه آیا این نماز بر پیامبر (ص) و همه مؤمنین واجب است، و یا برای همه مستحبّ است، و یا بر رسول خدا (ص) واجب و بر سایرین مستحبّ است؟ و نیز اختلاف کردهاند در اینکه آیا آیه مربوط به قیام لیل به وسیله آیه مورد بحث نسخ شده؟ و آیا حکم نماز شب مبدل به قرائت قرآن به قدر میسور شده؟ و این اقوال کثیر چیزی نیست که تعرض به آنها فایده داشته باشد.)[1]
به هر حال نماز شب جایگاه بسیاری عالی ای داشته که در حدیث فرموده اند، کسی که به آن بی اعتنایی کند، از ما نیست:
امام عسگری می فرمایند: (نماز شب را ترک مکن، زیرا پیامبر اکرم صلّی اللَّه علیه و آله و سلّم در وصیّت خود به علیّ علیه السّلام، سه مرتبه فرمود: (بر نماز شب مواظبت نما. هر کس نسبت به نماز شب بیاعتنا باشد، از ما نیست)[2]
و از سویی حتی در سخت ترین شرایط توسط اهل بیت(ع) رها نشده است. به عنوان نمونه در جنگ صفین، در سخت ترین شب، که به شب زوره ها مشهور شده است، حضرت علی (ع) نماز شب را ترک نکردند:
(حضرت (ع) حتّی در شب (هریر) نماز شب را ترک نکرد.)[3]
[1]. ترجمه تفسیر المیزان، ج20، ص: 118.
[2]. فضائل الشیعة- ترجمه توحیدی، ص: 10.
[3]. ترجمه کشف الیقین فی فضائل أمیر المؤمنین ع، ص: 146.
- [سایر] آیا نماز در بالای سر پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) باطل است؟
- [سایر] نمونه هایی از حالت عرفانی پیامبر(ص) و ائمه(ع) را در نماز ذکر کنید ؟
- [سایر] مقصود از عصمت پیامبر(ص) و ائمه معصومین (ع) چیست؟
- [سایر] در کدام آیه قرآن حکم نماز شب پیامبر (ص) آمده است؟
- [سایر] فلسفه و حکمت گریه کردن وعزاداری برای پیامبر(ص) و ائمه(ع) چیست؟
- [سایر] آیا توسل جستن به پیامبر (ص) یا ائمه (علیهم السلام) جایز است؟
- [سایر] برخورد با توطئه گران در سیره ی پیامبر (ص) و ائمه(ع) چگونه بوده است؟
- [سایر] آیا از ائمه ع و پیامبر ص نقلی وجود دارد که نوعی پیشگویی محسوب شود؟
- [سایر] چرا خداوند اجازه داده است که در سلام نماز سلام بر پیامبر(ص) بدهیم، اما سلام بر ائمه اطهار(ع) باعث باطل شدن نماز میشود؟
- [سایر] آیات و روایاتی درباره جایگاه عقل و اندیشه انسانی در مکتب نبی اکرم(ص) و ائمه(ع) بیان فرمایید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آخر وقت نماز عشا نصف شب است و احتیاط واجب آن است که شب را از اول غروب آفتاب تا اذان صبح حساب کند ولی برای نماز شب و مانند آن تا اول آفتاب حساب کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی ادّعای نبوّت و پیامبری کند یا به پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا حضرت زهرا علیها السلام دشنام دهد، بر هر کس که بشنود واجب است او را بکشد مگر اینکه بر جان یا مال یا ناموس خود یا مسلمان دیگری بترسد.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب هر یک از دو خطبه نماز جمعه باید مشتمل بر حمد و ثنای پروردگار، صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام ، دعوت مردم به پرهیزکاری و تقوا و نیز خواندن یک سوره کامل باشد و خطبه دوم باید علاوه بر آن مشتمل بر ذکر نام ائمه معصومین علیهمالسلام و طلب آمرزش برای مؤمنان باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اخر وقت نماز عشاء برای مختار نصف شب است و بنابر احتیاط واجب شب را از اول غروب تا اذان صبح حساب کند نه تا اول افتاب
- [آیت الله اردبیلی] آخر وقت نماز عشاء نیمه شب است و احتیاط واجب آن است که برای محاسبه نیمه شب در مورد نماز مغرب و عشاء و مانند آنها، شب را از اوّل غروب تا اذان صبح حساب کند(1) و برای نماز شب و مانند آن، تا اوّل آفتاب حساب نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] از یازده رکعت نافله شب، هشت رکعت آن باید به نیّت نافله شب ودو رکعت آن به نیّت نماز شفع ویک رکعت آن به نیّت نماز وتر خوانده شود، ودستور کامل نافله شب در کتابهای دعا گفته شده است.
- [آیت الله اردبیلی] از یازده رکعت نافله شب، هشت رکعت آن باید به نیّت نافله شب، دو رکعت به نیّت نماز شَفْع و یک رکعت به نیّت نماز وَتْر خوانده شود. دستور کامل نافله شب در کتابهای ادعیه گفته شده است.
- [آیت الله سبحانی] آخر وقت نماز عشاء نصف شب است. و احتیاط واجب آن است که برای نماز مغرب و عشاء و مانند اینها شب را از اول غروب تا اذان صبح حساب کرد; و برای نماز شب و مانند آن تا اول آفتاب حساب نماید(1).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آخر وقت نماز عشا نصف شب است، و احتیاط واجب آن است که برای نماز مغرب و عشا و مانند اینها شب را از اوّل غروب تا اذان صبح حساب کرد، و برای نماز شب و مانند آن تا اوّل آفتاب حساب کرد(1).