به نظر می رسد پیامبران و امامان علیهم السلام با توبه خود چند هدف مشخص را دنبال می کرده اند: 1- تعلیم و تربیت: عده ای از بزرگان از جمله ملامهدی نراقی معتقدند پیامبر و امام با توبه و استغفار، طریق بازگشت به خدا را به مردم آموخته اند،(1) یعنی ادب بندگی و روش توبه و آداب آن، موضوعی است که می توان از کلام و عمل معصومان فراگرفت. 2- توجه به خدا: بعضی از بزرگان مانند مرحوم خواجه نصیرالدین طوسی، توبه پیامبر(ص) و امامان علیهم السلام را توبه از التفات به غیر خدا و اشتغال و سرگرمی به امور دنیا دانسته اند.(2) توضیح: پیامبر(ص) و امام (ع) تنها برای تعلیم و یاددادن به دیگران توبه نمی کردند، بلکه واقعاً با توبه، به دنبال بازگشت به خدا بودند، اما نه بازگشت از گناه؛ بلکه آن بزرگواران چون توجه به امور مادی را (که لازمه ضروری زندگی مادی است) دور از شأن بندگی و مقام عصمت خود و گناه تلقی می کردند، از این امور اجتناب ناپذیر توبه می کردند. کرداری که برای دیگران مباح یا مکروه شمرده می شود، برای آنان گناه است. جمله معروف ( حسنات الابرار سیئات المقربین؛ اعمال نیک خوبان، گناه مقربان خدا محسوب می شود ) بیانگر همین حقیقت است. براین اساس امام سجاد علیه السلام در مناجات خود می گوید: ( أَسْتَغْفرک مِنْ کُلِّ لَذٍَّْ بِغَیْرِ ذِکْرِکَ وَ مِنْ کُلِّ راحٍَْ بِغَیْرِ اُنْسِکَ وَ مِنْ کُلِّ سُرُورٍ بِغَیْرِ قُرْبِکَ وَ مِنْ کُلِّ شُغْلٍ بِغَیْرِ طاعَتِکَ؛ خدایا، آمرزش میخواهم از هر لذتی که با ذکر و یاد تو نباشد، و از و راحتی و آسودگی که جز از طریق انس با تو حاصل آید، و از هر سرور و شادی که به جز از راه قرب به تو حاصل شود، و از هرکاری به جز طاعت تو درخواست مغفرت میکنم.)(3) پی نوشت ها : 1. ملامحمدمهدی نراقی، جامع السعادات، ج 3، ص 81 . 2. جعفر سبحانی، منشور جاوید، ج 8، ص 228 با تلخیص. 3. مفاتیح الجنان، مناجات ذاکرین.
به نظر می رسد پیامبران و امامان علیهم السلام با توبه خود چند هدف مشخص را دنبال می کرده اند:
1- تعلیم و تربیت: عده ای از بزرگان از جمله ملامهدی نراقی معتقدند پیامبر و امام با توبه و استغفار، طریق بازگشت به خدا را به مردم آموخته اند،(1) یعنی ادب بندگی و روش توبه و آداب آن، موضوعی است که می توان از کلام و عمل معصومان فراگرفت.
2- توجه به خدا: بعضی از بزرگان مانند مرحوم خواجه نصیرالدین طوسی، توبه پیامبر(ص) و امامان علیهم السلام را توبه از التفات به غیر خدا و اشتغال و سرگرمی به امور دنیا دانسته اند.(2)
توضیح:
پیامبر(ص) و امام (ع) تنها برای تعلیم و یاددادن به دیگران توبه نمی کردند، بلکه واقعاً با توبه، به دنبال بازگشت به خدا بودند، اما نه بازگشت از گناه؛ بلکه آن بزرگواران چون توجه به امور مادی را (که لازمه ضروری زندگی مادی است) دور از شأن بندگی و مقام عصمت خود و گناه تلقی می کردند، از این امور اجتناب ناپذیر توبه می کردند. کرداری که برای دیگران مباح یا مکروه شمرده می شود، برای آنان گناه است. جمله معروف ( حسنات الابرار سیئات المقربین؛ اعمال نیک خوبان، گناه مقربان خدا محسوب می شود ) بیانگر همین حقیقت است.
براین اساس امام سجاد علیه السلام در مناجات خود می گوید: ( أَسْتَغْفرک مِنْ کُلِّ لَذٍَّْ بِغَیْرِ ذِکْرِکَ وَ مِنْ کُلِّ راحٍَْ بِغَیْرِ اُنْسِکَ وَ مِنْ کُلِّ سُرُورٍ بِغَیْرِ قُرْبِکَ وَ مِنْ کُلِّ شُغْلٍ بِغَیْرِ طاعَتِکَ؛ خدایا، آمرزش میخواهم از هر لذتی که با ذکر و یاد تو نباشد، و از و راحتی و آسودگی که جز از طریق انس با تو حاصل آید، و از هر سرور و شادی که به جز از راه قرب به تو حاصل شود، و از هرکاری به جز طاعت تو درخواست مغفرت میکنم.)(3)
پی نوشت ها :
1. ملامحمدمهدی نراقی، جامع السعادات، ج 3، ص 81 .
2. جعفر سبحانی، منشور جاوید، ج 8، ص 228 با تلخیص.
3. مفاتیح الجنان، مناجات ذاکرین.
- [سایر] دلایل عقلی عصمت پیامبران و امامان ( علیهم السلام ) را بگویید؟
- [سایر] آیا اعتقاد به عصمت پیامبران و امامان(علیهم السلام) تأثیری منفی بر زندگی فردی و اجتماعی ما نمی گذارد؟
- [سایر] دلایل عصمت امامان چیست؟
- [سایر] امام ، معصوم است، امّا فقیه، معصوم نیست؛ پس چگونه فقیهِ غیر معصوم، همه اختیارات امام معصوم را دارد؟!
- [سایر] شیعیان بر چه اساسی امامان خود را معصوم می دانند؟
- [سایر] شیعیان بر چه اساسی امامان خود را معصوم می دانند؟
- [سایر] آیا تمام امامان و پیامبران علم غیب داشته اند؟
- [سایر] چرا پیامبران و امامان (ع) استغفار میکرده اند؟
- [سایر] آیا عصمت امامان علیهم السلام در دوری شیعیان از گناه نیز تأثیر دارد؟ آیا این درست است که امامان برای گناهان شیعه استغفار می کردند؟
- [سایر] آیا توهین به اولاد غیر معصوم امامان(ع) کفر است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .نماز جمعه در زمان حضور امام معصوم(ع) و منصوب خاص او , واجب تعیینی است؛ به این صورت که غیر آن صحیح نیست؛ ولی در زمان غیبت معصوم (ع) واجب تخییری است؛ یعنی کسی که در نماز جمعه شرکت کرده, لازم نیست نماز ظهرِ چهار رکعتی را هم به جا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بر بدن کسی که جنب است آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد، حرام است دست به آن نوشته بگذارد و اگر بخواهد غسل کند، باید آب را به گونهای به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد و اسامی مبارک پیامبران و امامان و حضرت زهرا علیهمالسلام به احتیاط واجب حکم اسم خدا را دارند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام: دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] پنج کار بر جنب حرام است: 1 مس خط قرآن یا اسم خدا و پیامبران و امامان بنابر احتیاط واجب، همانطور که در وضو گفته شد. 2 رفتن به مسجدالحرام و مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله)، هرچند از یک در داخل و از در دیگر خارج شود. 3 توقف کردن در مساجد دیگر، اما اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان هم توقف نکند. 4 داخل شدن در مسجد برای گذاشتن چیزی در آن. 5 خواندن یکی از آیات سجده، ولی خواندن غیر آیه سجده از سوره سجده مانعی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [امام خمینی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله سیستانی] شخصی که به یکی از دوازده امام علیهمالسلام از روی دشمنی دشنام دهد ، نجس است . 9 شراب :
- [آیت الله جوادی آملی] :اگرچه امامان (ع) ،انفال را برای شیعیان حلال کرده اند؛ ولی تصرف در آن باید به اذن ولیّ مسلمین باشد . ولیّ مسلمین گاهی مجانی اذن می دهد و گاهی برای رعایت حال محرومان جامعه، با دریافت عوض , اجازه میدهد.