در پاسخ به مطالب ذیل توجه کنید : 1- آیه مورد پرسش آیه 12 سوره سبا می باشد که به توضیح و تفسیر آن توجه کنید : وَ لِسُلَیْمانَ الرِّیحَ غُدُوُّها شَهْرٌ وَ رَواحُها شَهْرٌ وَ أَسَلْنا لَهُ عَیْنَ الْقِطْرِ وَ مِنَ الْجِنِّ مَنْ یَعْمَلُ بَیْنَ یَدَیْهِ بِإِذْنِ رَبِّهِ وَ مَنْ یَزِغْ مِنْهُمْ عَنْ أَمْرِنا نُذِقْهُ مِنْ عَذابِ السَّعِیرِ (12 خداوند در این آیه به دومین موهبت الهی نسبت به سلیمان اشاره کرده میگوید: و برای او چشمه مس (مذاب) را روان ساختیم! (وَ أَسَلْنا لَهُ عَیْنَ الْقِطْرِ). اسلنا از ماده سیلان به معنی جاری ساختن است، و قطر به معنی مس میباشد و منظور این است که ما این فلز را برای او ذوب کردیم و همچون چشمه آب روان گردید! بعضی قطر را به معنی انواع مختلف فلزات یا به معنی روی دانستهاند و به این ترتیب برای پدر آهن نرم شد و برای پسر فلزات ذوب گردید (ولی معروف همان معنی اول است). چگونه چشمهای از مس مذاب یا فلزات دیگر در اختیار سلیمان قرار گرفت؟ آیا خداوند طریقه ذوب کردن این فلزات را در مقیاس بسیار وسیع و گسترده از طریق اعجاز و الهام به این پیامبر آموخت؟ و یا چشمهای از این فلز مایع شبیه همان چشمههایی که به هنگام فعالیت کوههای آتشفشانی از دامنه آنها سرازیر میشود به صورت اعجاز آمیز در اختیار او قرار گرفت؟ و یا به نحوی دیگر؟ دقیقا بر ما روشن نیست، همین اندازه میدانیم این نیز از الطاف الهی در باره این پیامبر بزرگ بود. تفسیر نمونه، ج18، ص: 37 2- در مورد مشکل تفسیر موضوعی به دو نکته توجه کنید : الف- در تفسیر موضوعی باید هر چند اجمالا بر آیات قرآنی تسلط داشت و با آنها آشنا و مانوس بود و بدانیم که آیه متناسب با موضوعی خاص و مرتبط با آن در کدام سوره قرار دارد بر خلاف تفسیر ترتیبی که در آن چنین احاطه و اشرافی هر چند مطلوب است اما ضروررتی ندارد . ب- در تفسیر موضوعی باید تمام آیات قران مورد بررسی قرار گیرد و همه آیات متناسب با موضوع را پیدا کرد و در باره آنها مطالعه نمود . بنا بر این در تفسیر موضوعی موضوع بررسی و مرور همه آیات قران از ابتدا تا انتها و یافتن آیه مرتبط با موضوع ضرورت دارد بر خلاف تفسیر ترتیبی که معمولا به برسی همان آیه مشخص اکتفا می شود . . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100132658)
در پاسخ به مطالب ذیل توجه کنید :
1- آیه مورد پرسش آیه 12 سوره سبا می باشد که به توضیح و تفسیر آن توجه کنید :
وَ لِسُلَیْمانَ الرِّیحَ غُدُوُّها شَهْرٌ وَ رَواحُها شَهْرٌ وَ أَسَلْنا لَهُ عَیْنَ الْقِطْرِ وَ مِنَ الْجِنِّ مَنْ یَعْمَلُ بَیْنَ یَدَیْهِ بِإِذْنِ رَبِّهِ وَ مَنْ یَزِغْ مِنْهُمْ عَنْ أَمْرِنا نُذِقْهُ مِنْ عَذابِ السَّعِیرِ (12
خداوند در این آیه به دومین موهبت الهی نسبت به سلیمان اشاره کرده میگوید: و برای او چشمه مس (مذاب) را روان ساختیم! (وَ أَسَلْنا لَهُ عَیْنَ الْقِطْرِ).
اسلنا از ماده سیلان به معنی جاری ساختن است، و قطر به معنی مس میباشد و منظور این است که ما این فلز را برای او ذوب کردیم و همچون چشمه آب روان گردید! بعضی قطر را به معنی انواع مختلف فلزات یا به معنی روی دانستهاند و به این ترتیب برای پدر آهن نرم شد و برای پسر فلزات ذوب گردید (ولی معروف همان معنی اول است).
چگونه چشمهای از مس مذاب یا فلزات دیگر در اختیار سلیمان قرار گرفت؟ آیا خداوند طریقه ذوب کردن این فلزات را در مقیاس بسیار وسیع و گسترده از طریق اعجاز و الهام به این پیامبر آموخت؟
و یا چشمهای از این فلز مایع شبیه همان چشمههایی که به هنگام فعالیت کوههای آتشفشانی از دامنه آنها سرازیر میشود به صورت اعجاز آمیز در اختیار او قرار گرفت؟ و یا به نحوی دیگر؟ دقیقا بر ما روشن نیست، همین اندازه میدانیم این نیز از الطاف الهی در باره این پیامبر بزرگ بود.
تفسیر نمونه، ج18، ص: 37
2- در مورد مشکل تفسیر موضوعی به دو نکته توجه کنید :
الف- در تفسیر موضوعی باید هر چند اجمالا بر آیات قرآنی تسلط داشت و با آنها آشنا و مانوس بود و بدانیم که آیه متناسب با موضوعی خاص و مرتبط با آن در کدام سوره قرار دارد بر خلاف تفسیر ترتیبی که در آن چنین احاطه و اشرافی هر چند مطلوب است اما ضروررتی ندارد .
ب- در تفسیر موضوعی باید تمام آیات قران مورد بررسی قرار گیرد و همه آیات متناسب با موضوع را پیدا کرد و در باره آنها مطالعه نمود . بنا بر این در تفسیر موضوعی موضوع بررسی و مرور همه آیات قران از ابتدا تا انتها و یافتن آیه مرتبط با موضوع ضرورت دارد بر خلاف تفسیر ترتیبی که معمولا به برسی همان آیه مشخص اکتفا می شود .
. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100132658)
- [سایر] در سوره سبأ آیه 40 منظور چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 40 سوره سبأ چیست؟
- [سایر] تفسیر آیات 12 و 13 سوره سبأ چیست؟ و مقصود از (آل داود) چه کسانی هستند؟
- [سایر] لطفا جواب این سه سوال را بدهید: الف چرا سوره منافقون نازل شد. ب چرا به این نام معروف است؟ ج لطفاً توضیح مختصر درباره این سوره بدهید؟
- [سایر] تفسیر آیات 10 و 11 سوره سبأ چیست و از آیه (انِ اعْمَلْ سابِغاتِ ...) چه معنایی برداشت میشود؟
- [سایر] آیه 12 سوره یس را تفسیر کنید؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره سبا ارایه نمایید.
- [سایر] سلام خواستم در مورد آیه 104 سوره انبیاء اطلاعات بیشتری بدهید ؟ ممنون
- [سایر] مراد از «وحی» و «امر آسمانها» در آیه 12 سوره فصلت چیست؟
- [سایر] مراد از «وحی» و «امر آسمانها» در آیه 12 سوره فصلت چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنان که گفته شد در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است(سوره (الم سجده) و (حم سجده) و (النجم) و (اقرء)) و هرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد، بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.