توضیح مختصر در رابطه با آیه 12 سوره سبا بدهید؟
در پاسخ به مطالب ذیل توجه کنید : 1- آیه مورد پرسش آیه 12 سوره سبا می باشد که به توضیح و تفسیر آن توجه کنید : وَ لِسُلَیْمانَ الرِّیحَ غُدُوُّها شَهْرٌ وَ رَواحُها شَهْرٌ وَ أَسَلْنا لَهُ عَیْنَ الْقِطْرِ وَ مِنَ الْجِنِّ مَنْ یَعْمَلُ بَیْنَ یَدَیْهِ بِإِذْنِ رَبِّهِ وَ مَنْ یَزِغْ مِنْهُمْ عَنْ أَمْرِنا نُذِقْهُ مِنْ عَذابِ السَّعِیرِ (12 خداوند در این آیه به دومین موهبت الهی نسبت به سلیمان اشاره کرده می‌گوید: و برای او چشمه مس (مذاب) را روان ساختیم! (وَ أَسَلْنا لَهُ عَیْنَ الْقِطْرِ). اسلنا از ماده سیلان به معنی جاری ساختن است، و قطر به معنی مس می‌باشد و منظور این است که ما این فلز را برای او ذوب کردیم و همچون چشمه آب روان گردید! بعضی قطر را به معنی انواع مختلف فلزات یا به معنی روی دانسته‌اند و به این ترتیب برای پدر آهن نرم شد و برای پسر فلزات ذوب گردید (ولی معروف همان معنی اول است). چگونه چشمه‌ای از مس مذاب یا فلزات دیگر در اختیار سلیمان قرار گرفت؟ آیا خداوند طریقه ذوب کردن این فلزات را در مقیاس بسیار وسیع و گسترده از طریق اعجاز و الهام به این پیامبر آموخت؟ و یا چشمه‌ای از این فلز مایع شبیه همان چشمه‌هایی که به هنگام فعالیت کوه‌های آتشفشانی از دامنه آنها سرازیر می‌شود به صورت اعجاز آمیز در اختیار او قرار گرفت؟ و یا به نحوی دیگر؟ دقیقا بر ما روشن نیست، همین اندازه می‌دانیم این نیز از الطاف الهی در باره این پیامبر بزرگ بود. تفسیر نمونه، ج‌18، ص: 37 2- در مورد مشکل تفسیر موضوعی به دو نکته توجه کنید : الف- در تفسیر موضوعی باید هر چند اجمالا بر آیات قرآنی تسلط داشت و با آنها آشنا و مانوس بود و بدانیم که آیه متناسب با موضوعی خاص و مرتبط با آن در کدام سوره قرار دارد بر خلاف تفسیر ترتیبی که در آن چنین احاطه و اشرافی هر چند مطلوب است اما ضروررتی ندارد . ب- در تفسیر موضوعی باید تمام آیات قران مورد بررسی قرار گیرد و همه آیات متناسب با موضوع را پیدا کرد و در باره آنها مطالعه نمود . بنا بر این در تفسیر موضوعی موضوع بررسی و مرور همه آیات قران از ابتدا تا انتها و یافتن آیه مرتبط با موضوع ضرورت دارد بر خلاف تفسیر ترتیبی که معمولا به برسی همان آیه مشخص اکتفا می شود . . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100132658)
عنوان سوال:

توضیح مختصر در رابطه با آیه 12 سوره سبا بدهید؟


پاسخ:

در پاسخ به مطالب ذیل توجه کنید :
1- آیه مورد پرسش آیه 12 سوره سبا می باشد که به توضیح و تفسیر آن توجه کنید :
وَ لِسُلَیْمانَ الرِّیحَ غُدُوُّها شَهْرٌ وَ رَواحُها شَهْرٌ وَ أَسَلْنا لَهُ عَیْنَ الْقِطْرِ وَ مِنَ الْجِنِّ مَنْ یَعْمَلُ بَیْنَ یَدَیْهِ بِإِذْنِ رَبِّهِ وَ مَنْ یَزِغْ مِنْهُمْ عَنْ أَمْرِنا نُذِقْهُ مِنْ عَذابِ السَّعِیرِ (12
خداوند در این آیه به دومین موهبت الهی نسبت به سلیمان اشاره کرده می‌گوید: و برای او چشمه مس (مذاب) را روان ساختیم! (وَ أَسَلْنا لَهُ عَیْنَ الْقِطْرِ).
اسلنا از ماده سیلان به معنی جاری ساختن است، و قطر به معنی مس می‌باشد و منظور این است که ما این فلز را برای او ذوب کردیم و همچون چشمه آب روان گردید! بعضی قطر را به معنی انواع مختلف فلزات یا به معنی روی دانسته‌اند و به این ترتیب برای پدر آهن نرم شد و برای پسر فلزات ذوب گردید (ولی معروف همان معنی اول است).
چگونه چشمه‌ای از مس مذاب یا فلزات دیگر در اختیار سلیمان قرار گرفت؟ آیا خداوند طریقه ذوب کردن این فلزات را در مقیاس بسیار وسیع و گسترده از طریق اعجاز و الهام به این پیامبر آموخت؟
و یا چشمه‌ای از این فلز مایع شبیه همان چشمه‌هایی که به هنگام فعالیت کوه‌های آتشفشانی از دامنه آنها سرازیر می‌شود به صورت اعجاز آمیز در اختیار او قرار گرفت؟ و یا به نحوی دیگر؟ دقیقا بر ما روشن نیست، همین اندازه می‌دانیم این نیز از الطاف الهی در باره این پیامبر بزرگ بود.
تفسیر نمونه، ج‌18، ص: 37
2- در مورد مشکل تفسیر موضوعی به دو نکته توجه کنید :
الف- در تفسیر موضوعی باید هر چند اجمالا بر آیات قرآنی تسلط داشت و با آنها آشنا و مانوس بود و بدانیم که آیه متناسب با موضوعی خاص و مرتبط با آن در کدام سوره قرار دارد بر خلاف تفسیر ترتیبی که در آن چنین احاطه و اشرافی هر چند مطلوب است اما ضروررتی ندارد .
ب- در تفسیر موضوعی باید تمام آیات قران مورد بررسی قرار گیرد و همه آیات متناسب با موضوع را پیدا کرد و در باره آنها مطالعه نمود . بنا بر این در تفسیر موضوعی موضوع بررسی و مرور همه آیات قران از ابتدا تا انتها و یافتن آیه مرتبط با موضوع ضرورت دارد بر خلاف تفسیر ترتیبی که معمولا به برسی همان آیه مشخص اکتفا می شود .
. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100132658)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین