قرض دادن و آداب آن در قرآن چیست؟
در پاسخ به این پرسش به مطالب ذیل توجه نمایید : 1- همه دستورات اسلامی قابل عمل و اجرا است و ممکن نیست خدای حکیم برای ما احکامی جعل نمایدکه از توان ما خارج باشد و یا قابل اجرا نباشد . مهم این است که زمینه اجرای آن باید توسط بندگان خدا فراهم گردد و مقدمات آن آماده گردد . 2- آیه مورد پرسش آیه 280 سوره بقره است وحکم شرعی در این آیه این است که اگر مقروض از پرداخت دین و قرض خود ناتوان بود به او مهلت دهید و او را تحت فشار قرار ندهید و سپس به عنوان توصیه ای اخلاقی اگر واقعا به هیچ وجه قدرت پرداخت ندارد می فرماید به او ببخشید بهتر است . 3- اجرا نشدن احکام الهی در جامعه به معنای سخت بودن آن نیست بلکه بدلیل کوتاهی ما در فراهم کردن زمینه و بستر مناسب و بر طرف کردن موانع موجود بر سر راه آن است . پیاده شدن بسیار ی از احکام اسلامی در جامعه امروز ما بهترین دلیل بر عملی بودن همه احکام الهی است و اگر انجام برخی ممکن بود اجرای همه نیز ممکن خواهد بود . 4- برای آگاهی بیشتر شما از آیه مورد پرسش توجه شما را به توضیح و تفسیر آن جلب می نماییم : وَ إِنْ کانَ ذُو عُسْرَةٍ فَنَظِرَةٌ إِلی‌ مَیْسَرَةٍ وَ أَنْ تَصَدَّقُوا خَیْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ تَعْلَمُونَ (بقره - 280) 280- و اگر (بدهکار،) قدرت پرداخت نداشته باشد، او را تا هنگام توانایی، مهلت دهید! (و در صورتی که به راستی قدرت پرداخت را ندارد،) برای خدا به او ببخشید بهتر است، اگر (منافع این کار را) بدانید! در اینجا یکی از حقوق بدهکاران را بیان می‌فرماید که اگر آنها از پرداختن اصل بدهی خود (نه سود) نیز عاجز باشند، نه تنها نباید به رسم جاهلیت سود مضاعفی بر آنها بست و آنها را تحت فشار قرار داد، بلکه باید برای پرداختن اصل بدهی نیز به آنها مهلت داده شود، و این یک قانون کلی در باره تمام بدهکاران است. حتی در قوانین اسلام که در واقع تفسیری است برای آیه فوق، تصریح شده که هیچگاه نمی‌توان خانه و وسائل زندگی ضروری افراد را به خاطر بدهی آنها توقیف کرد یا از آنها گرفت، بلکه طلبکاران تنها از ما زاد آن می‌توانند حق خود را بگیرند و این حمایت روشنی است از حقوق قشرهای ضعیف جامعه. و در پایان آیه می‌فرماید: و (چنانچه قدرت پرداخت ندارند) ببخشید برای شما بهتر است اگر بدانید (وَ أَنْ تَصَدَّقُوا خَیْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ تَعْلَمُونَ). این در واقع گامی فراتر از مسائل حقوقی است، این یک مساله اخلاقی و انسانی است که بحث حقوقی سابق را تکمیل می‌کند و به طلبکاران می‌گوید: در این گونه موارد که بدهکاران سخت در مضیقه‌اند اگر بدهی آنان بخشوده شود، از هر نظر برای شما، بهتر است، احساس کینه‌توزی و انتقام را به محبت و صمیمیت مبدل می‌سازد و افراد ضعیف جامعه را به فعالیت مجددی که نتیجه‌اش عاید همگان می‌شود، وامی‌دارد و اضافه بر اینها صدقه و انفاقی در راه خدا محسوب می‌شود که ذخیره روز بازپسین است. تفسیر نمونه، ج‌2، ص: 378 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 9/100114916)
عنوان سوال:

قرض دادن و آداب آن در قرآن چیست؟


پاسخ:

در پاسخ به این پرسش به مطالب ذیل توجه نمایید :
1- همه دستورات اسلامی قابل عمل و اجرا است و ممکن نیست خدای حکیم برای ما احکامی جعل نمایدکه از توان ما خارج باشد و یا قابل اجرا نباشد . مهم این است که زمینه اجرای آن باید توسط بندگان خدا فراهم گردد و مقدمات آن آماده گردد .
2- آیه مورد پرسش آیه 280 سوره بقره است وحکم شرعی در این آیه این است که اگر مقروض از پرداخت دین و قرض خود ناتوان بود به او مهلت دهید و او را تحت فشار قرار ندهید و سپس به عنوان توصیه ای اخلاقی اگر واقعا به هیچ وجه قدرت پرداخت ندارد می فرماید به او ببخشید بهتر است .
3- اجرا نشدن احکام الهی در جامعه به معنای سخت بودن آن نیست بلکه بدلیل کوتاهی ما در فراهم کردن زمینه و بستر مناسب و بر طرف کردن موانع موجود بر سر راه آن است . پیاده شدن بسیار ی از احکام اسلامی در جامعه امروز ما بهترین دلیل بر عملی بودن همه احکام الهی است و اگر انجام برخی ممکن بود اجرای همه نیز ممکن خواهد بود .
4- برای آگاهی بیشتر شما از آیه مورد پرسش توجه شما را به توضیح و تفسیر آن جلب می نماییم :
وَ إِنْ کانَ ذُو عُسْرَةٍ فَنَظِرَةٌ إِلی‌ مَیْسَرَةٍ وَ أَنْ تَصَدَّقُوا خَیْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ تَعْلَمُونَ (بقره - 280)
280- و اگر (بدهکار،) قدرت پرداخت نداشته باشد، او را تا هنگام توانایی، مهلت دهید! (و در صورتی که به راستی قدرت پرداخت را ندارد،) برای خدا به او ببخشید بهتر است، اگر (منافع این کار را) بدانید!
در اینجا یکی از حقوق بدهکاران را بیان می‌فرماید که اگر آنها از پرداختن اصل بدهی خود (نه سود) نیز عاجز باشند، نه تنها نباید به رسم جاهلیت سود مضاعفی بر آنها بست و آنها را تحت فشار قرار داد، بلکه باید برای پرداختن اصل بدهی نیز به آنها مهلت داده شود، و این یک قانون کلی در باره تمام بدهکاران است.
حتی در قوانین اسلام که در واقع تفسیری است برای آیه فوق، تصریح شده که هیچگاه نمی‌توان خانه و وسائل زندگی ضروری افراد را به خاطر بدهی آنها توقیف کرد یا از آنها گرفت، بلکه طلبکاران تنها از ما زاد آن می‌توانند حق خود را بگیرند و این حمایت روشنی است از حقوق قشرهای ضعیف جامعه.
و در پایان آیه می‌فرماید: و (چنانچه قدرت پرداخت ندارند) ببخشید برای شما بهتر است اگر بدانید (وَ أَنْ تَصَدَّقُوا خَیْرٌ لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ تَعْلَمُونَ).
این در واقع گامی فراتر از مسائل حقوقی است، این یک مساله اخلاقی و انسانی است که بحث حقوقی سابق را تکمیل می‌کند و به طلبکاران می‌گوید: در این گونه موارد که بدهکاران سخت در مضیقه‌اند اگر بدهی آنان بخشوده شود، از هر نظر برای شما، بهتر است، احساس کینه‌توزی و انتقام را به محبت و صمیمیت مبدل می‌سازد و افراد ضعیف جامعه را به فعالیت مجددی که نتیجه‌اش عاید همگان می‌شود، وامی‌دارد و اضافه بر اینها صدقه و انفاقی در راه خدا محسوب می‌شود که ذخیره روز بازپسین است.
تفسیر نمونه، ج‌2، ص: 378 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 9/100114916)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین