اینکه شما دعا کرده اید و حاجت شما برآورده نشده باید عرض کنیم : اولاً دعایی مورد قبول است و اجابت می شود که شرائط لازم را داشته باشد باید دید که اجابت دعا به چه معناست اگر به معنای برآوردن همان خواسته ای است که بنده می خواهد مسلماً این معنا از اجابت خطاست ولی اگر به معنای پاسخ مثبت حق تعالی در برابر نیایش بنده است حال به هر صورتی که نمایان شود این معنا از اجابت درست است . ثانیاً خداوند علیم و حکیم است و همه امور آمیخته با حکمت و مصلحت است پذیرش دعا هم بر پایه مصلحت است و مثلاً اگر شخص کریمی بگوید که از من آنچه می خواهی عطا می کنم اگر کسی از او چیزی را که برایش مضر است یا باعث هلاکت وی شود و او فکر کند که برایش مفید است در این حال عطا نکردن آن چیز به وی از کرم و بخشش آن مناسبتر است و حتی اعطای آن ظلم است . و باید به این نکته هم توجه داشته باشید که گناه کردن ، ظلم و ستم به دیگران ، عدم مصلحت شخص بودن ، خلاف شان الهی بودن موانع استجابت دعا و برآورده شدن حاجت می شود (1) (1) برگرفته شده از کتاب نقش دعا در زندگی اجتماعی ، دکتر عبدالله امیدی فرد .صفحه 83. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 9/400008)
چرا بعضی حاجات برآورده نمیشود؟
اینکه شما دعا کرده اید و حاجت شما برآورده نشده باید عرض کنیم :
اولاً دعایی مورد قبول است و اجابت می شود که شرائط لازم را داشته باشد باید دید که اجابت دعا به چه معناست اگر به معنای برآوردن همان خواسته ای است که بنده می خواهد مسلماً این معنا از اجابت خطاست ولی اگر به معنای پاسخ مثبت حق تعالی در برابر نیایش بنده است حال به هر صورتی که نمایان شود این معنا از اجابت درست است .
ثانیاً خداوند علیم و حکیم است و همه امور آمیخته با حکمت و مصلحت است پذیرش دعا هم بر پایه مصلحت است و مثلاً اگر شخص کریمی بگوید که از من آنچه می خواهی عطا می کنم اگر کسی از او چیزی را که برایش مضر است یا باعث هلاکت وی شود و او فکر کند که برایش مفید است در این حال عطا نکردن آن چیز به وی از کرم و بخشش آن مناسبتر است و حتی اعطای آن ظلم است .
و باید به این نکته هم توجه داشته باشید که گناه کردن ، ظلم و ستم به دیگران ، عدم مصلحت شخص بودن ، خلاف شان الهی بودن موانع استجابت دعا و برآورده شدن حاجت می شود (1)
(1) برگرفته شده از کتاب نقش دعا در زندگی اجتماعی ، دکتر عبدالله امیدی فرد .صفحه 83.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 9/400008)
- [سایر] آیا توسل برای برآورده شدن حاجات، شرک است؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) چه سفارشی برای برآورده شدن حاجات نمودند؟
- [سایر] برای برآورده شدن حاجات چه دعایی بخوانیم و شیوه دعا کردن چگونه است؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) برآورده شدن حاجات چه کسی را تضمین نمودهاند؟
- [سایر] حضرت آیت الله بهجت فرموده بودند؛ برای برآورده شدن حاجات نماز پنجشنبه را دریابید. منظور از نماز پنجشنبه چیست و چگونه خوانده میشود؟ لطفاً سند این آنرا بفرمائید.
- [سایر] آیا هدیه اعمال نیک؛ مانند خواندن نماز، قرآن و ... به روح بزرگان دین در برآورده شدن حاجات مفید و مؤثر است؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا استحباب سه روز روزه مستحبّی در مدینه منوّره برای برآورده شدن حاجات، اختصاص به مسافر دارد یا برای اهالی مدینه و کسی که قصد عشره دارد نیز مستحب است؟
- [آیت الله مظاهری] طریقه صحیح خواستن حاجات از خداوند تبارک و تعالی چگونه است؟ طریقه صحیح خواستن حاجات از پیامبر صلوات الله علیه و ائمه معصومین علیهم السلام چگونه است؟
- [سایر] چرا خداوند بعضی حاجات انسان را به سرعت اجابت میکند و بعضی را اجابت نمیکند؟
- [آیت الله سبحانی] بهترین ذکر برای برآورده شدن نیازها چیست؟
- [آیت الله سیستانی] هرگاه با خدا عهد کند که اگر به حاجت شرعی خود برسد کاری را انجام دهد ، بعد از آنکه حاجتش برآورده شد ، باید آن کار را انجام دهد ، و نیز اگر بدون آنکه حاجتی را ذکر کند ، عهد کند که کاری را انجام دهد ، آن عمل بر او واجب میشود .
- [آیت الله بروجردی] هر گاه با خدا عهد کند که اگر به حاجت شرعی خود برسد، کار خیری را انجام دهد، بعد از آن که حاجتش برآورده شد، باید آن کار را انجام دهد و نیز اگر بدون آن که حاجتی داشته باشد، عهد کند که عمل خیری را انجام دهد، آن عمل بر او واجب میشود.
- [آیت الله بهجت] هرگاه با خدا عهد کند که اگر به حاجت شرعی خود برسد کار خیری را انجام دهد باید بعد از آنکه حاجتش برآورده شد آن کار را انجام دهد، و نیز اگر بدون اینکه حاجتی داشته باشد عهد کند که عمل خیری را انجام دهد، آن عمل بر او واجب میشود.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه با خدا عهد کند که اگر به حاجت شرعی خود برسد کار خیری را انجام دهد، بعد از آن که حاجت او برآورده شد، باید آن کار را انجام دهد و نیز اگر بدون آن که حاجتی داشته باشد، عهد کند که عمل خیری را انجام دهد، آن عمل بر او واجب میشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه با خدا عهد کند که اگر به حاجت شرعی خود برسد، کار خیری را انجام دهد، بعد از آن که حاجتش برآورده شد باید آن کار را انجام دهد و نیز اگر بدون آن که حاجتی داشته باشد، عهد کند که عمل خیری را انجام دهد، آن عمل بر او واجب میشود.
- [آیت الله نوری همدانی] هرگاه با خدا عهد کند که اگر به حاجت شرعی خود برسد کار خیری را انجام دهد ، بعد از آنکه حاجتش برآورده شد ، باید آن کار را انجام دهد و نیز اگر بدون آنکه حاجتی داشته باشد ؛ عهد کند که عمل خیری را انجام دهد ، آن عمل بر او واجب می شود .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هرگاه با خدا عهد کند که اگر به حاجت شرعی خود برسد کار خیری را انجام دهد، بعد از آن که حاجتش برآورده شد، باید آن کار را انجام دهد، و نیز اگر بدون آن که حاجتی داشته باشد، عهد کند که عمل خیری را انجام دهد، آن عمل بر او واجب می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هر گاه با خدا عهد کند که اگر به حاجت شرعی خود برسد کار خیری را انجام دهد، بعد از آن که حاجتش برآورده شد باید آن کار را انجام دهد و نیز اگر بدون آن که حاجتی داشته باشد، عهد کند که عمل خیری را انجام دهد، آن عمل بر او واجب می شود.
- [آیت الله خوئی] هرگاه با خدا عهد کند که اگر به حاجت شرعی خود برسد کار خیری را انجام دهد، بعد از آن که حاجتش برآورده شد، باید آن کار را انجام دهد و نیز اگر بدون آن که حاجتی داشته باشد عهد کند که عمل خیری را انجام دهد، آن عمل بر او واجب میشود.
- [امام خمینی] هرگاه با خدا عهد کند که اگر به حاجت شرعی خود برسد کار خیری را انجام دهد، بعد از آن که حاجتش برآورده شد باید آن کار را انجام دهد و نیز اگر بدون آنکه حاجتی داشته باشد، عهد کند که عمل خیری را انجام دهد، آن عمل بر او واجب میشود.