این آیه در یک تعبیر کوتاه و پرمعنی، آگاهی خدا را نسبت به همه چیز بدون استثناء بیان میکند و میگوید:(بدانید خداوند از هر چیزی آگاه است؛ وَ اعْلَمُوا اَنَّ اللهَ بِکُلِّ شَیْیٍء عَلیمٌ). این تعبیر که بیش از ده بار در سورههای مختلف قرآن مجید با همین عبارت، یا شبیه آن، تکرار و تأکید شده، به عنوان یک اصل کلی قرآنی در معرفی صفت علم خداوند قابل توجه است. در آیه مورد بحث، این جمله بعد از ذکر قسمتی از حقوق زنان و احکام الهی در این زمینه آمده است، و به کسانی که نیت سوءاستفاده از قوانین الهی در دل میپرورانند هشدار میدهد، در آیات دیگر قرآن نیز این جمله بعد از بیان لزوم تقوی، یا احکام دیگر، یا ذکر بعضی از اوصاف حق، و مانند آن آمده است، اینها از یکسو بیانگر این حقیقت است که اگر خداوند احکام مقرر داشته همه از روی حکمت و مصالح و فلسفههائی بوده، و از سوی دیگر هشداری است به تمام متخلفان که خداوند از اعمال، و همچنین نیات آنها آگاه است، و تأثیر تربیتی چنین اعتقادی برای انسان ناگفته پیدا است، کسی که میداند (فرمان) از سوی کسی صادر شده است که از همه اسرار وجود و نیازهای انسان با خبر است، و نیز میداند کسی مراقب او است که از همه چیز آگاه است، مسلماً چنین انسانی اجازه تخلف به خود نمیدهد. پیام قرآن ج 4، حضرت آیت الله مکارم شیرازی و سایر همکاران (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 5613/400002)
این آیه در یک تعبیر کوتاه و پرمعنی، آگاهی خدا را نسبت به همه چیز بدون استثناء بیان میکند و میگوید:(بدانید خداوند از هر چیزی آگاه است؛ وَ اعْلَمُوا اَنَّ اللهَ بِکُلِّ شَیْیٍء عَلیمٌ).
این تعبیر که بیش از ده بار در سورههای مختلف قرآن مجید با همین عبارت، یا شبیه آن، تکرار و تأکید شده، به عنوان یک اصل کلی قرآنی در معرفی صفت علم خداوند قابل توجه است.
در آیه مورد بحث، این جمله بعد از ذکر قسمتی از حقوق زنان و احکام الهی در این زمینه آمده است، و به کسانی که نیت سوءاستفاده از قوانین الهی در دل میپرورانند هشدار میدهد، در آیات دیگر قرآن نیز این جمله بعد از بیان لزوم تقوی، یا احکام دیگر، یا ذکر بعضی از اوصاف حق، و مانند آن آمده است، اینها از یکسو بیانگر این حقیقت است که اگر خداوند احکام مقرر داشته همه از روی حکمت و مصالح و فلسفههائی بوده، و از سوی دیگر هشداری است به تمام متخلفان که خداوند از اعمال، و همچنین نیات آنها آگاه است، و تأثیر تربیتی چنین اعتقادی برای انسان ناگفته پیدا است، کسی که میداند (فرمان) از سوی کسی صادر شده است که از همه اسرار وجود و نیازهای انسان با خبر است، و نیز میداند کسی مراقب او است که از همه چیز آگاه است، مسلماً چنین انسانی اجازه تخلف به خود نمیدهد.
پیام قرآن ج 4، حضرت آیت الله مکارم شیرازی و سایر همکاران (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 5613/400002)
- [سایر] آیا هرچیزی از آب آفریده شده است؟
- [سایر] علت انتساب بالعرض شرور عالم به خداوند چیست؟
- [سایر] چرا باید بگوییم اشیای عالم را خدا آفریده است؟
- [سایر] خالق هرچیزی از جمله جسم و قوه و... خدا است. از طرفی هم میگوییم معطی شیء فاقد شیء نیست. پس خدایی که معطی جسم و قوه و استعداد...است، خودش هم باید جسم، قوه و استعداد داشته باشد!
- [سایر] با توجه به این که خداوند عالم علی الاطلاق است، غرض از امتحانات الاهی چیست؟
- [سایر] چگونه می توان از راه شناخت عالم حیات به شناخت خدا رسید؟
- [سایر] چگونه خداوند همزمان از همه چیز در همه جای عالم آگاه است؟
- [سایر] اگر خدا به همه چیز عالم است، چرا انسان ها را آزمایش می کند؟
- [سایر] آیا خدا قادر نبود عالم را در آن واحد خلق کند؟ پس چرا در شش روز خلق کرد؟
- [سایر] قبل از خلقت این عالم چه چیزی بوده و خداوند چگونه رحمت و فیض خود را جاری می کرده؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان باید زکات فطره را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد و موقعی که آن را می دهد، نیّت دادن فطره نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان باید زکاه فطره را به قصد قربت (یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم) بدهد و موقعی که آن را می دهد؛ نیت دادن فطره نماید.
- [آیت الله بروجردی] انسان باید زکات فطره را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد و موقعی که آن را میدهد، نیت دادن فطره نماید.
- [آیت الله بروجردی] انسان باید زکات فطره را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد و موقعی که آن را میدهد، نیت دادن فطره نماید.
- [آیت الله خوئی] کسی که میت را غسل میدهد، باید قصد قربت داشته باشد، یعنی غسل را برای انجام فرمان خداوند عالم بهجا آورد.
- [آیت الله خوئی] انسان باید زکات فطره را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد و موقعی که آن را میدهد نیت دادن فطره نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان باید زکات فطره را به قصد قربت؛ یعنی برای خداوند عالم، بدهد و موقعی که آن را میدهد نیّت دادن فطره نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] لازم نیست در وقت غسل نیّت کند که غسل واجب یا مستحبّ میکنم و اگر فقط به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم غسل کند کافیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] واجب نیست که نمازگزار جواب سلام را به قصد دعا بگوید یعنی از خداوند عالم برای کسی که سلام کرده سلامتی بخواهد اگرچه قصد دعا بهتر است.
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان باید زکاْ فطره را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد وموقعی که آن را میدهد، نیّت دادن فطره نماید.