(وَ إِن مِّنکمُْ إِلَّا وَارِدُهَا کاَنَ عَلیَ رَبِّکَ حَتْمًا مَّقْضِیًّا،ثمَُّ نُنَجِّی الَّذِینَ اتَّقَواْ وَّ نَذَرُ الظَّالِمِینَ فِیهَا جِثِیًّا؛ و همه شما (بدون استثناء) وارد جهنم می شوید، این امری است حتمی و قطعی بر پروردگارت، پس آنان را که تقوا پیشه کردند از آن رهایی می بخشیم و ظالمان را - در حالی که (از ضعف و ذلت) به زانو درآمده اند - در آن رها می سازیم) (مریم، آیه 71 و 72). مفسران در این دو آیه مطالب متعددی با توجه به معنای (ورود) گفته اند: برخی معتقدند که ورود در اینجا به معنای نزدیک شدن و اشراف پیدا کردن است؛ یعنی همه مردم، خوبان و بدان، بدون استثناء برای حسابرسی یا برای مشاهده سرنوشت نهایی بدکاران، به کنار جهنم می آیند، سپس خداوند پرهیزکاران را رهایی می بخشد و ستمگران را در ان رها می کند (تفسیر المیزان، ترجمه: محمد باقر موسوی همدانی، ج 14، ص 123، دفتر انتشارات اسلامی) تفسیر دیگری که برخی مفسران برگزیدند این است که ورود در اینجا به معنای دخول است و به این ترتیب همه انسان ها - نیک و بد - وارد جهنم می شوند. منتها دوزخ نیکان، سرد و سالم خواهد بود همان گونه که آتش نمرود بر ابراهیم سرد و گلستان شد. ولی دوزخیان که (ظالمان) که تناسب با آتش دوزخ دارند همچون ماده قابل اشتغالی که بر آتش برسد شعله ور می شوند(تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 13، ص 118، دارالکتب السلامیه). قطع نظر از برخی تفاوت ها در این دو تفسیر نتیجه هر دو یکی است؛ زیرا در هر دو صورت (اشراف و دخول) مؤمنان صدمه ای از آتش نمی بیند و به فرض ورود، آتش برای مؤمنان سرد و سالم می شود. فلسفه ورود یا اشراف مؤمنان به آتش جهنم این است که: اولا مؤمنان با مشاهده عذاب جهنمیان حداکثر لذت را از نعمت های خدادادی در بهشت ببرند؛ چرا که قدر عافیت را کسی می داند که به مصیبتی گرفتار آید. ثانیا در نگرشی عمیق تر جهان آخرت تجسم عینی همین دنیا است . از طرف دیگر راه سعادت و کمال انسان در این دنیا از سختیها و دشواریها و روی آوردن آتش گناهان و مبارزه و خاموش کردن آنها به وسیله تقوی و پرهیز گاری می گذرد. از این رو همین مسیر را مو منان در قیامت طی می کنند در حالی که آتش آن را خاموش کرده اند. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100109841)
(وَ إِن مِّنکمُْ إِلَّا وَارِدُهَا کاَنَ عَلیَ رَبِّکَ حَتْمًا مَّقْضِیًّا،ثمَُّ نُنَجِّی الَّذِینَ اتَّقَواْ وَّ نَذَرُ الظَّالِمِینَ فِیهَا جِثِیًّا؛ و همه شما (بدون استثناء) وارد جهنم می شوید، این امری است حتمی و قطعی بر پروردگارت، پس آنان را که تقوا پیشه کردند از آن رهایی می بخشیم و ظالمان را - در حالی که (از ضعف و ذلت) به زانو درآمده اند - در آن رها می سازیم) (مریم، آیه 71 و 72).
مفسران در این دو آیه مطالب متعددی با توجه به معنای (ورود) گفته اند: برخی معتقدند که ورود در اینجا به معنای نزدیک شدن و اشراف پیدا کردن است؛ یعنی همه مردم، خوبان و بدان، بدون استثناء برای حسابرسی یا برای مشاهده سرنوشت نهایی بدکاران، به کنار جهنم می آیند، سپس خداوند پرهیزکاران را رهایی می بخشد و ستمگران را در ان رها می کند (تفسیر المیزان، ترجمه: محمد باقر موسوی همدانی، ج 14، ص 123، دفتر انتشارات اسلامی) تفسیر دیگری که برخی مفسران برگزیدند این است که ورود در اینجا به معنای دخول است و به این ترتیب همه انسان ها - نیک و بد - وارد جهنم می شوند. منتها دوزخ نیکان، سرد و سالم خواهد بود همان گونه که آتش نمرود بر ابراهیم سرد و گلستان شد.
ولی دوزخیان که (ظالمان) که تناسب با آتش دوزخ دارند همچون ماده قابل اشتغالی که بر آتش برسد شعله ور می شوند(تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 13، ص 118، دارالکتب السلامیه). قطع نظر از برخی تفاوت ها در این دو تفسیر نتیجه هر دو یکی است؛ زیرا در هر دو صورت (اشراف و دخول) مؤمنان صدمه ای از آتش نمی بیند و به فرض ورود، آتش برای مؤمنان سرد و سالم می شود. فلسفه ورود یا اشراف مؤمنان به آتش جهنم این است که:
اولا مؤمنان با مشاهده عذاب جهنمیان حداکثر لذت را از نعمت های خدادادی در بهشت ببرند؛ چرا که قدر عافیت را کسی می داند که به مصیبتی گرفتار آید.
ثانیا در نگرشی عمیق تر جهان آخرت تجسم عینی همین دنیا است . از طرف دیگر راه سعادت و کمال انسان در این دنیا از سختیها و دشواریها و روی آوردن آتش گناهان و مبارزه و خاموش کردن آنها به وسیله تقوی و پرهیز گاری می گذرد. از این رو همین مسیر را مو منان در قیامت طی می کنند در حالی که آتش آن را خاموش کرده اند. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 1/100109841)
- [آیت الله صافی گلپایگانی] در برنامهریزیهای جدیدی که برای انتقال معذورین با وسائل نقلیه از عرفات به منی صورت گرفته است، گاه توقفی در مزدلفه محقق نمیشود، تکلیف چیست؟ به تعبیری دیگر: آیا صرف حضور در مزدلفه (که زایرین (چه معذورین در شب، یا غیر معذورین در بین طلوعین)، در حال عبور آن را درک میکنند) و نیّت در حال عبور برای وقوف کفایت میکند یا خیر؟
- [سایر] درسته که سنیها اهل جهنم اند و میرن جهنم؟
- [سایر] اگر چندین سال از روی قسمتی از زمین شخصی که راه اختصاصی خودش بوده، هر روز عبور کنیم، آیا آن شخص شرعاً میتواند از عبور ما جلوگیری کند؟
- [آیت الله خوئی] عابر پیاده در جاهایی که مخصوص عبور وسایل نقلیه است عبور میکند. بر اثر بیتوجهی عابر و راننده تصادف میشود آیا راننده ضامن دیه است؟
- [سایر] راز آفرینش دوزخ چیست؟
- [سایر] ویژگی سایه دوزخ چیست؟
- [سایر] ماهیّت دوزخ چیست؟
- [سایر] فلسفه وجود جهنم وبهشت چیست ؟
- [سایر] حقیقت بهشت و جهنم چیست؟
- [سایر] چرا خداوند جهنم را آفرید؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان در جایی نماز میخواند که مردم از جلوی او عبور میکنند، یا کسی روبروی اوست، مستحب است جلوی خود چیزی بگذارد و اگر عصا، یا تسبیح، یا ریسمانی هم باشد کافی است.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز است عبور ومرور از زمین مساجدی که در خیابان واقع شده و همچنین جائز است عبور از زمینهای مدارس دینی وحسینیههایی که در خیابان واقع شدهاند.
- [آیت الله بروجردی] سینه زدن در کوچه و بازار با این که زنها عبور میکنند، در صورتی که سینه زن پیراهن پوشیده باشد، اشکال ندارد و نیز اگر جلوی جمعیَّت عزاداری بیرق و مانند آن ببرند مانعی ندارد، ولی باید استعمال آلات لهو نشود.
- [آیت الله خوئی] سینه زدن در کوچه و بازار با این که زنها عبور میکنند، اشکال ندارد ولی بنابر احتیاط سینهزن باید پ- ی- راهن پوشیده باشد و نیز اگر جلوی جمعیت عزادار بیرق و مانند آن ببرند، مانعی ندارد ولی باید آلات لهو استعمال نشود.
- [آیت الله خوئی] جایز است عبور و مرور از زمین مساجدی که در خیابان واقع شده و همچنین جایز است عبور از زمینهای مدارس دینی و حسینیههائی که در خیابان واقع شدهاند.
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نودونه تازیانه هرقدر صلاح میداند، به او میزند، وروایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش بدهان او میزند وملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنّم برای او مهیّا خواهد بود ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله بروجردی] هرگاه پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود هر قدر صلاح میداند تازیانه به او میزند و روایت شده که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکة رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند توبهی او قبول میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مسافری که در سفر از وطن خود عبور میکند وقتی به حدّ ترخّص وطن رسید، باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مسافری که در سفر از وطن خود عبور می کند وقتی به حد ترخص رسید باید نماز را تمام بخواند
- [آیت الله سیستانی] آنچه بر حائض واجب است بر نفساء هم واجب می باشد . و بنابر احتیاط واجب توقف در مسجد و دخول آن بدون عبور ، و عبور از مسجدین (مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و خواندن آیات سجده واجب ، و تماس با خط قرآن و نام خدا ، بر نفساء حرام است .